Care este legătura între mâncatul târziu în noapte şi creşterea în greutate

download

Dimensiune font:

| 14-01-2023 11:10

 Obezitatea afectează aproximativ 42% din populația adultă din SUA și contribuie la apariția bolilor cronice, inclusiv diabetul, cancerul și alte afecțiuni.

Nici Europa nu stă prea bine la acest capitol. Conform unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe anul 2022, aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. Acelaşi raport scrie că aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate.

În timp ce mantrele populare de dietă sănătoasă sunt împotriva gustărilor de la miezul nopții, puține studii au investigat în mod cuprinzător efectele simultane ale alimentației târzii asupra celor trei jucători principali în reglarea greutății și, prin urmare, riscul de obezitate: reglarea aportului de calorii, numărul de calorii pe care le ardeți și modificările moleculare ale țesutului adipos.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School de la Brigham and Women’s Hospital a constatat că atunci când mâncăm are un impact semnificativ asupra consumului de energie, apetitului și căilor moleculare din țesutul adipos.

 

Mâncatul târziu creşte riscul de obezitate, confirmă specialiştii

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate”, a explicat autorul principal Frank Scheer, profesor de medicină HMS și director al programului de cronobiologie medicală în Divizia de somn și tulburări circadiene la Brigham and Women’s. 

„Cercetările anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, creșterea grăsimii corporale și scăderea succesului în greutate. Am vrut să înțelegem de ce”, a mai adăugat Scheer.

„În acest studiu, am întrebat dacă timpul în care mâncăm contează atunci când totul este menținut consecvent”, a declarat primul autor Nina Vujović, cercetător în programul de cronobiologie medicală.

Vujović, Scheer și echipa lor au studiat 16 de pacienți cu un indice de masă corporală în intervalul supraponderal sau obez. Fiecare participant a finalizat două protocoale de laborator: Unul cu un program strict de masă timpurie, iar celălalt cu aceleași mese, fiecare programat aproximativ patru ore mai târziu în zi.

În ultimele două până la trei săptămâni înainte de începerea fiecărui protocol în laborator, participanții au menținut un program fix de somn și trezire, iar în ultimele trei zile înainte de a intra în laborator, au urmat cu strictețe diete identice și programe de masă la domiciliu. 

Mâncatul la ore târzii afectează arderea caloriilor

„Am descoperit că mâncatul după patru ore face o diferență semnificativă pentru nivelul nostru de foame, modul în care ardem calorii după ce mâncăm și modul în care stocăm grăsimea”, a spus Nina Vujović .

În laborator, participanții și-au documentat în mod regulat foamea și apetitul, au furnizat probe de sânge mici frecvente pe tot parcursul zilei și au măsurat temperatura corpului și consumul de energie.

Pentru a măsura modul în care timpul de consum a afectat căile moleculare implicate în adipogeneză sau modul în care organismul stochează grăsime, cercetătorii au colectat biopsii de țesut adipos de la un subset de participanți în timpul testelor de laborator, atât în ​​protocoalele de alimentație timpurie, cât și în cele târzii, pentru a permite compararea modelelor/nivelurilor de expresie genetică între aceste două condiții de alimentație. 

Mâncatul la ore înaintate afectează apetitul

Rezultatele au arătat că mâncatul mai târziu a avut efecte profunde asupra foamei și a hormonilor care reglează apetitul, leptina și ghrelina, care influențează dorința noastră de a mânca. În mod specific, nivelurile hormonului leptină, care semnalează sațietate, au fost scăzute pe parcursul celor 24 de ore în condițiile de alimentație târzie, comparativ cu condițiile de alimentație timpurie.

Când participanții au mâncat mai târziu, au ars, de asemenea, calorii într-un ritm mai lent și au prezentat expresia genelor țesutului adipos spre creșterea adipogenezei și scăderea lipolizei, care promovează creșterea grăsimilor.

În special, aceste descoperiri transmit mecanisme fiziologice și moleculare convergente care stau la baza corelației dintre consumul târziu și riscul crescut de obezitate.

Vujović a explicat că aceste constatări nu sunt doar în concordanță cu un număr mare de cercetări care sugerează că mâncatul mai târziu poate crește probabilitatea de a dezvolta obezitate, dar aruncă o nouă lumină asupra modului în care acest lucru ar putea apărea.

Folosind un studiu încrucișat randomizat și controlând îndeaproape factorii comportamentali și de mediu, cum ar fi activitatea fizică, postura, somnul și expunerea la lumină, cercetătorii au reușit să detecteze schimbările în diferitele sisteme de control implicate în echilibrul energetic, un marker al modului în care corpurile noastre utilizează alimentele pe care le consumăm. 

Cercetătorii vor să facă studii mai detaliate pe femei

În studiile viitoare, echipa lui Scheer își propune să recruteze mai multe femei pentru a crește generalizarea rezultatelor lor la o populație mai largă. În timp ce această cohortă de studiu a inclus doar cinci femei participante, studiul a fost înființat pentru a controla faza menstruală, reducând confuzia, dar făcând recrutarea femeilor mai dificilă.

Mergând mai departe, Scheer și Vujović sunt, de asemenea, interesați să înțeleagă mai bine efectele relației dintre ora mesei și ora de culcare asupra echilibrului energetic.

„Acest studiu arată impactul alimentației târzii față de cea timpurie. Aici, am izolat aceste efecte prin controlul variabilelor confuze, cum ar fi aportul caloric, activitatea fizică, somnul și expunerea la lumină, dar în viața reală, mulți dintre acești factori pot fi ei înșiși influențați de calendarul meselor", a spus Scheer.

„În studiile la scară mai largă, unde controlul strâns al tuturor acestor factori nu este fezabil, trebuie să luăm în considerare cel puțin modul în care alte variabile comportamentale și de mediu modifică aceste căi biologice care stau la baza riscului de obezitate”, a adăugat Scheel.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine
15/05/2024 11:57

 Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atat pe tarabele pietelor, cat si in supermarketuri. Desi au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă cateva semne distincte. ...

Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei