Căsătoriile care se încheie prin divorț durează în medie 14,5 ani în România

2 divorturi

Dimensiune font:

| 15-08-2023 09:03

 România este a 17-a țară europeană în ceea ce privește durata căsătoriilor care ajung să se despartă * clasamentul este condus de Italia, Portugalia și Bulgaria, cu medii de 18,7, 17,5 și, respectiv, 16,3 ani * doar 0,5% dintre legăturile care se termină prin separare în România sunt rupte în primul an

Căsătoriile care se încheie prin divorț în România durează în medie 14,5 ani. Este a 17-a țară europeană cu cea mai mare durată medie, conform unei estimări independente făcută de echipa site-ului de matrimoniale SugarDaters. Aceste calcule au fost făcute cu microdatele Divorces by duration of marriage, colectate de EUROSTAT.

Al treilea an de căsătorie este cel care înregistrează cel mai mare număr de despărțiri și divorțuri, cu 5,9% din total în România. Și 0.5% dintre căsătorii, se termină prin divorț și separare înainte de prima aniversare a nunții.

38,8% dintre uniunile care se despart o fac în primii zece ani de căsătorie. 31,9%, în următorii zece ani, de la 10 la 19 ani; următorii 19,6% divorțează între 20 și 29 de ani de căsătorie; restul de 9,7% o fac după 30 de ani de căsătorie. Toate statisticile includ doar cuplurile căsătorite care au divorțat sau s-au separat.

Date de pe continentul european

Estimarea SugarDaters cu privire la cât durează căsătoriile înainte de divorț oferă o durată medie europeană de 14,1 ani. Țara în care o căsătorie durează cel mai mult înainte de divorț este Italia, cu o durată de 18,7 ani.

Cu toate acestea, privind cât durează căsătoriile în alte țări din sudul Europei, vedem că multe dintre ele se află și în primele rânduri. Este cazul Portugaliei, care se află pe locul doi în acest clasament cu o durată de 17,5 ani. Ei sunt urmați de Bulgaria, cu 16,3 ani, și Spania, cu 16,1.

Doar Polonia, pe locul cinci cu 15,7 ani, și Elveția, pe locul opt la 15,5, sparg această tendință.

Alte țări care se află și în sudul Europei și apar în TOP 10 sunt Grecia (15,6 ani), Slovenia (15,6), Croația (15,4) și Slovacia (15,3).

Începând de pe poziția 11, apar numeroase țări din Europa centrală, precum Franța, Germania, Belgia și Olanda. În continuare, mediile sunt distribuite pe tot continentul cu o tendință neuniformă.

Date europene în funcție de durata căsătoriilor

Potrivit estimărilor SugarDaters, 42,3% dintre căsătoriile care se încheie prin divorț în Europa durează între 0 și 9 ani. Este, așadar, perioada cu cea mai mare rată a divorțurilor.

În Azerbaidjan, Georgia și Macedonia de Nord, 57,6%, 54,2% și, respectiv, 51,6% din căsătoriile care se încheie prin divorț fac acest lucru în primii nouă ani. Acestea sunt cele mai mari cifre pentru toate perioadele din toate țările studiate.

Totuși, dacă ne uităm la rata de divorț a căsătoriilor longevive, în speță a celor cu durată de peste 30 de ani, vedem că, în general, nu se divorțează sau partenerii nu se separă la fel de mult.  Astfel, divorțurile care au loc în Turcia, Suedia și din nou Azerbaidjan după 30 de ani de căsătorie, sunt de 5,5%, 5,4% și, respectiv, 4,3%. Acestea sunt cele mai mici procente din toate perioadele și din toate țările studiate.

Al patrulea an de căsătorie, protagonist la nivel european

Am aflat că, pe continentul european, 5,4% dintre divorțuri au loc în al patrulea an de căsătorie, acesta având cea mai mare rată dintre toți anii studiați (și ignorând perioada „30 de ani și peste", întrucât include mai multe înregistrări).

Totuși, și așa cum era de așteptat, perioada cu mai puține divorțuri este „mai puțin de un an”, unde doar 0,7% din căsătorii care se termină cu despărțire.

Țările studiate cu cele mai mari rate de divorțuri în primul an sunt Georgia (4,9%), Serbia (1,8%), Macedonia de Nord (1,7%) și Azerbaidjan (1,7%).

Asta înseamnă că, de exemplu, 1,8% din divorțurile din Serbia au loc în primul an de căsătorie. Datele pentru Georgia sunt deosebit de izbitoare, unde 4,9% din divorțuri se întâmplă în primul an.

Totuși, dacă ne uităm la cât durează căsătoriile care depășesc pragul de 30 de ani de la uniune, observăm că Italia, Portugalia și Bulgaria au cele mai mari recorduri. Nu este ciudat, întrucât tocmai ele sunt țările care ocupă primele poziții pe durata unei căsătorii până la divorț. Astfel, 17% dintre divorțurile din Italia au loc după 30 de ani de căsătorie. În Portugalia această cifră este de 16,8%, iar în Bulgaria este de 15,4%.

Alexandra Olariu, Director de Marketing SugarDaters, a concluzionat că „deși un număr bun de divorțuri au loc în primii nouă ani de căsătorie, în realitate durata medie ajunge la aproape 19 ani în unele țări. O persoană care s-a căsătorit la 20 de ani ar ajunge la divorț la 39 de ani, o vârstă foarte bună pentru a-și reconstrui viața și a fi fericită mult timp, singură sau alături de altă persoană. De asemenea, vedem clar cum țări mai tradiționaliste precum Italia, Portugalia, Bulgaria sau Spania înregistrează durate medii mai mari ale căsătoriei. Cu siguranță aceste medii vor varia în scădere în următorii zece ani, în paralel cu schimbările de mentalitate pe care tinerii le-au promovat. În orice caz, într-o căsnicie trebuie să te bucuri și să fie bine. Prin urmare, menținerea unei uniuni sau ruperea acesteia nu ar trebui să depindă de statistici sau alte cifre. Are de-a face exclusiv și exclusiv cu fericirea cuplului și a fiecăruia dintre membrii săi. Fiecare persoană înțelege iubirea în felul său și, dacă această viziune nu se potrivește cu nicio împrejurare conjugală, este mai bine să pornească pe o nouă cale și o nouă viață”. Ana POP

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Istoria vibrantă a grătarului
17/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Povestea Luminii
17/05/2024 06:44

Istoria lumanărilor se intinde pe mii de ani, iar dezvoltarea lor este strans legată de evolutia civilizatiei umane. Cu fiecare pas inainte făcut de omenire, lumanările au avut un rol important in viata de ...

Râsul, elixirul fericirii
16/05/2024 19:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
16/05/2024 18:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Pe urmele celor nouă fericiri
16/05/2024 17:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public
16/05/2024 17:32

Într-o lume din ce in ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul in cateva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi in public devine nu doar o artă, ci si o necesitate ...

Triumful înfrângerii. Elogiul eșecului și umilinței în drumul către împlinirea de Sine
16/05/2024 16:15

În căutarea perpetuă a realizărilor, ne confruntăm inevitabil cu momente de esec. Aceste momente ne pot zdruncina increderea in sine si ne pot face să ne simtim vulnerabili si expusi. Cu toate aceste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei