Cornoiu (Salvamont): Încă sunt persoane care își spun 'mie nu mi se poate întâmpla' și ignoră recomandările

25488237_10155937734362622_6783949414387684439_o

Dimensiune font:

| 29-12-2023 12:15

 Anul 2023 se va încheia, cel mai probabil, cu o creştere de aproximativ 500 de cazuri de accidentări pe munte, încadrându-se în tiparul ultimilor zece ani, existând încă persoane care merg pe munte neechipate corespunzător sau ignorând recomandările salvamontiştilor, pe principiul "merge şi aşa" sau "mie nu mi se poate întâmpla", a declarat, pentru AGERPRES, şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

Potrivit acestuia, în ultimii 10 ani, numărul accidentelor petrecute pe munte a crescut, anual, cu circa 500 de cazuri, motivul principal fiind creşterea numărului turiştilor, rezultat al dezvoltării şi punerii în valoare a potenţialului turistic montan, apariţiei de noi activităţi turistice şi economice în zona montană, precum şi a impactului generat de postările pe reţelele de socializare.

Sabin Cornoiu afirmă că, în principiu, iubitorii muntelui cu bună experienţă montană ţin cont de avertizările şi sfaturile pe care le transmit salvamontiştii.

"Creşterea numărului de accidente pe munte în ultimii 10 ani este de circa 400 - 500 de cazuri anual şi, cu siguranţă, şi anul 2023 se va încadra în această creştere. (...) În principiu, iubitorii muntelui cu bună experienţă montană ţin cont de avertizările şi sfaturile pe care le transmitem, dar există încă foarte multe persoane care merg pe munte pe principiul 'merge şi aşa' sau 'mie nu mi se poate întâmpla' ", a spus şeful Salvamont.

În ceea ce priveşte situaţia intervenţiilor din anul care se încheie, Cornoiu a afirmat că, în total, salvatorii montani au avut peste 7.000 de situaţii în care au fost solicitaţi. Cea mai dificilă, spune el, a fost salvarea unei turiste din Columbia care a căzut într-o prăpastie.

"Dificil de spus care a fost cea mai grea intervenţie din cele peste 7.000 cu care ne vom înregistra în acest an. Sunt acţiuni grele din punct de vedere al efortului depus, din punct de vedere tehnic, al încărcăturii psihice, dar, din multele acţiuni dificile înregistrate în acest an pot nominaliza pe una dintre ele, cea realizată de salvamontiştii din Zărneşti pentru salvarea unei turiste din Columbia căzute într-o prăpastie, acţiune desfăşurată noaptea, în condiţii de iarnă şi timp de peste 16 ore", a detaliat Sabin Cornoiu.

El a adăugat că, în misiunile de recuperare/salvare, salvamontiştii sunt ajutaţi de aparatele şi dispozitivele de ultimă generaţie pe care le au în dotare. Cu ajutorul acestora, de multe ori, timpul intervenţiilor este redus considerabil şi, cel mai important, misiunile se desfăşoară într-un grad sporit de siguranţă atât pentru cel salvat, cât şi pentru salvator.

"Beneficiem de un grad mare de libertate în implementarea de noi tehnologii şi sisteme de salvare şi intervenţie, avem alături de noi oameni cu deschidere către nou şi dezvoltare permanentă, respectiv preşedinţii de consilii judeţene, primarii din localităţile cu potenţial turistic, dar şi o serie de sponsori şi parteneri care ne înţeleg necesitatea asigurării unor servicii de salvare montană la cel mai înalt nivel profesional şi în deplină siguranţă pentru cel salvat şi pentru salvatori. Astfel, structurile de salvare montană judeţene sau locale, cele care alcătuiesc Salvamont România, au inclus în dotarea şi activitatea lor echipamente de înaltă performanţă, unice în România, şi vorbim de drone aero - cea mai mare flotă din România din activitatea de căutare-salvare - peste 200 de aparate capabile să zboare inclusiv pe timp de noapte, dotate cu camere de termoviziune şi sistem de transmisie live către dispeceratele de comandă sau de colectare fotograme ce pot fi analizate în timpi foarte mici în Centrul Naţional de analiză date - singurul din Europa şi în cele 12 centre judeţene mobile, drone subacvatice, aruncătoare de coardă, detectoare de persoane înecate, dispozitive de măsurare a funcţiilor vitale prin casca de ureche şi multe altele", a detaliat Cornoiu.

Acesta a mai spus că, deşi sezonul de iarnă a debutat sub auspiciile efectelor "Legii austerităţii", speră ca salvatorii montani să gestioneze bine eventualele evenimente. La nivel naţional, personalul din cadrul Serviciilor Salvamont este deja subdimensionat, existând doar 280 de salvatori montani în toată ţara.

''Să sperăm că vom gestiona foarte bine acest sezon, care a început sub auspiciile efectelor 'Legii austerităţii' care prevede reorganizări, desfiinţări, comasări de instituţii, reduceri de personal şi de bugete şi încă nu ştim cât de mult ne vor afecta. Avem alături de noi preşedinţii de consilii judeţene care ne cunosc specificul şi problemele cu care ne confruntăm şi au depus memorandumuri către Guvernul României prin care să fim exceptaţi de la efectele acestui act legislativ, fiind un serviciu de urgenţă medicală şi un caracter de unicitate al activităţii. Dacă nu vom fi exceptaţi de la prevederile acestui act normativ, cu siguranţă activitatea structurilor de salvare montană va fi afectată, o reducere cu minimum 15% a personalului, deja subdimensionat, existând doar 280 de salvatori montani în întreaga ţară, fiind mult prea puţin decât ar fi nevoie. La nivel naţional, încadrarea cu personal este sub 50% din cauza faptului că nu s-au găsit suficiente posturi vacante care să ne fie alocate", a arătat Sabin Cornoiu.

Şeful Salvamont România a atras din nou atenţia iubitorilor muntelui să îşi pregătească temeinic ieşirea în natură. ''Niciodată să nu subestimeze muntele, să îşi pregătească temeinic ieşirea la munte, chiar dacă aceasta e doar o mică excursie într-o staţiune montană, o zi de schi sau o tură dificilă pe munte, să solicite la Salvamont toate informaţiile necesare, pentru că suntem singurii care avem interes să oferim cele mai bune şi corecte informaţii, neinfluenţate de interese economice'', a transmis el.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Veștile proaste curg: Românii pensionați până în 2001 pierd bani la recalculare
16/05/2024 00:18

Vin vesti proaste pentru o parte din romanii care s-au pensionat inainte de 2001. Conform unor informatii apărute in spatiul public, acestia nu vor benefica de majorări in urma recalculării pensiilor. Asta p ...

Alertă în domeniul IT din România - O multinațională dă afară toți angajații din Cluj
15/05/2024 16:30

Gameloft, renumitul producător si dezvoltator de jocuri video, a anuntat inchiderea studioului său din Cluj-Napoca, deschis in urmă cu 15 ani, si concedierea celor 136 de angajati care lucrau in acest sediu. ...

Pensiile din străinătate se pot transfera în România
15/05/2024 07:41

Cei care au lucrat cel putin un an peste granită cu acte in regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă indeplinesc toate conditiile de pensionare din tara respectiv ...

Protest spontan la Guvern: Zeci de angajați din aparatul de lucru al premierului Ciolacu cer salarii mai mari
14/05/2024 09:30

Zeci de angajati din aparatul de lucru al Guvernului organizează la această oră un protest spontan in fata Palatului Victoria. Potrivit liderului sindical, Noni Iordache, angajatii cer salarii mai mari si de ...

Mesajul controversat al unui cunoscut economist român. „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net e doar eșecul tău”
12/05/2024 19:35

Un cunoscut economist roman cu studii in Elvetia a starnit o adevărată furtună afirmand că, in acest moment, oricine nu reuseste să castige cel putin 1.500 de euro net este principalul vinovat de acest luc ...

800 de foști parlamentari primesc pensie specială. Oamenii de rând nu pot cuprinde cu mintea sumele care le intră impostorilor în conturi
11/05/2024 07:16

In timp ce multi pensionari spun că pensia nu le ajunge nici pentru mancare, peste 800 de fosti parlamentari sunt speciali. Numărul lor va creste, chiar dacă indemnizatia a fost eliminată de CCR. Mai exact ...

Pensionarii militari protestează la București
09/05/2024 13:18

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) - organizaţie care cuprinde atat pensionari militari, cat şi poliţişti aflaţi in pragul varstei de pensionare - anunţă că nemu ...

Profesorul Coșea îi desființează pe mincinoșii din PSD: Nu va exista o creștere reală a pensiilor!
09/05/2024 01:01

Noua lege a pensiilor prevede si o a doua recalculare a pensiilor, care va fi mult mai importantă decat recalcularea care se incheie in septembrie 2024. Intrebat ce părere are despre noua lege a pensiilor, e ...

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe riscă să ajungă după gratii. Ce presupune legea intrată în vigoare
09/05/2024 00:58

În tara in care incă se petrec numeroase abuzuri in grădinite si scoli, apare in sfarsit o completare a legii pentru protectia copilului, care interzice pedepsele corporale si umilirea celor mici. Sunt ...

Arde o groapă de gunoi de la Galați
08/05/2024 13:27

Incendiul cu degajări de fum se manifestă in continuare la groapa de gunoi a municipiului Galati, in zona Tirighina. Pompierii gălăteni intervin incă de ieri, insă situatia din teren impune prezenta aces ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei