CULINARIA

Marinada perfectă pentru friptura de miel

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care este pusă, iar după ce este gătită este mult mai suculentă. În plus, carnea va fi gata mult mai rapid. Ingrediente: Vin alb Ulei de masline Usturoi (de preferat verde) Menta Cimbru Un pic de busuioc Foi de dafin Piper Boia dulce Sare Usturoiul, menta si busuiocul se toacă marunt. Toate ingredientele se adaugă in vin, amestecandu-se pentru omogenizare. Sarea s ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
04/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, şi drojdie proaspătă... Trebuie să faci plămădeala cum trebuie, apoi trebuie să frămanţi bine. O oră, o oră jumătate. În tot timpul ăsta nu trebuie să se faţaie nimeni pe uşă, că dacă vine frig se lasă aluatul. Şi cand dai cozonacii in cuptor trebuie să ai grijă să fie temperatura constantă. Nu deschizi cuptorul decat după jumătate de oră şi atunci doa ...

Mai puțini cozonaci pe piață, de Paște
02/05/2024 09:31

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fondul erodării puterii de cumpărare a populaţiei, deşi preţurile la unii producători au fost reduse şi cu 10% in acest an. „Apreciem că vom manca ceva mai puţini cozonaci decat anul trecut şi decat in perioada sărbătorilor de iarnă şi nu din cauza preţurilor, care chiar au dat in jos la cozonac. Noi vrem să ofertăm acum 7,2 milioane de cozonaci, faţă de 7,5 milio ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
01/05/2024 14:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest preparat emblematic al sărbătorii este in centrul mesei de Paste in multe culturi din intreaga lume. Istoria si semnificatia drobului de miel Originea drobului de miel este adesea atribuită culturii mediteraneene antice, unde mielul si alte produse lactate erau alimente comune. În multe culturi, mielul a fost considerat un animal sacru, oferit drept ofrandă zeilor in ritualuril ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
01/05/2024 12:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni din intreaga lume. Conform unei legende urbane, primul mic a fost savurat in Centrul Vechi al Capitalei, apartia sa fiind rezultatul unei intamplări fericite. Începuturile micului se regăsesc in Bucuresti, acum mai bine de un secol, cand Iordache Ionescu, un bucătar vestit din capitală, servea clientilor săi diverse mancăruri la grătar. Iordache, cunoscut si sub numele de ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
01/05/2024 10:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou 2 linguri Amidon 1 lingură Ceapă verde 1 lingură Pătrunjel 1 lingură Mărar 3 bucăti Cătei usturoi 0,25 lingurită Nucsoară ...

FOTO/VIDEO - Pască fără aluat, cu brânză dulce
30/04/2024 16:59

Pasca fara aluat cu branza dulce este desertul perfect pentru Paste. Este un desert usor de preparat, din ingrediente accesibile si e foarte gustoasa. O puteti personaliza dupa cum va doriti si obtineti de fiecare data cea mai buna pasca fara aluat cu branza dulce.       

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cozonac cu 150 de ouă. Rețeta lui Păstorel Teodoreanu
30/04/2024 13:16

 Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, in 1933, in revista „Adevărul Literar si Artistic” si care avea la bază o „veche retetă rusească” provenită din familia scriitorului si gastronomului Păstorel Teodoreanu. Pentru realizarea unui mega-cozonac cu 150 de ouă, „trebuie socotite 12 ore, iar autorul retetei, Păstorel Teodoreanu, care semna in acea vreme o „Cronică gastronomică” in revista „Adevărul literar si artistic”, ...

Cei mai gustoși cozonaci de Paște
30/04/2024 10:09

Gospodinele pot prepara o retetă gustoasă de cozonaci fără frămantare. Vă puteti răsfăta familia cu acest desert de Paste. „Fără să frămanti ore intregi, fără să arunci cu ei de la un metru inăltime, fără febră la maini si la degete, fără mixer sau robot de bucătărie. Atat de buni, atat de usor de făcut, acesti cozonaci fără frămantare”, au scris bucătăresele blogului culinar. Aveti nevoie de următoarele ingrediente: Aluat: – 1 kg făină 000; – 14 g de drojdie uscată; – 4 gălbenusuri;  – 500 ml lapte; – 100 g ...

Tochitura de pește, deliciul Mănăstirii Movila lui Burcel
29/04/2024 13:45

Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui din mainile părintelui stareţ Alexie ies o sumedenie de preparate in care vechiul şi noul se impletesc. Pentru tochitura sa inedită, stareţul a incercat mai multe tipuri de peşte şi a ajuns la concluzia că cea mai bună carne, savuroasă şi cu textura potrivită, este cea de ton. Preparatul face deliciul meselor de Florii, cand credincioşii au dezlegare la peşte. Mulţi dintre ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
25/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic folosesc doar treiingrediente: paine, ulei si rosii. Este vorba despre o pastă făcută din rosii care se intinde direct peste painea prajită, peste care se picură ulei de măsline si, după gust, se presaără si sare.   

Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face aceste clătite de post pufoase si fragede. Dacă nu aveti apă minerală puteti folosi apă simplă in care să dizolvati o jumătate de lingurită de bicarbonat de sodiu. Acesta va face acelasi lucru pe care-l face si apa minerală: va frăgezi clătitele. O alternativă interesantă (desi nu tocmai conformă postului ortodox) este să se folosească bere in loc de apă, ies niste clăti ...

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la pachet cu o grămadă de responsabilităti, mai ales din punct de vedere culinar. Bucură-te de mesele alături de cei dragi asa cum se cuvine si invată cum să prepari cele mai delicioase alimente pentru acestia, fără a compromite calitatea din cauza cantitătii. O să-ti prezentăm in randurile de mai jos cateva sfaturi pentru a reusi să faci fată cantitătilor mari de mancare. I ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: 150 g fulgi de ovaz 400 ml apa 2 cepe 2 cartofi rasi pe razatoarea mica 4 catei de usturoi 3 lg ulei marar tocat 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu 1 lingurita otet sare, piper Mod de preparare Punem la fiert fulgii de ovaz in apa cu putina sare si ii fierbem cca 5-6 minute de cand incep sa fiarba. Stingem focul si ii lasam sa se raceasca, apoi ii amestecam intr-un b ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereastră către istoria culinară, un simbol al inovatiei in gastronomie si o incantare pentru simturi. Delicioase, versatile si mereu surprinzătoare, vafele imbină traditia cu inovatia, indulcind momentele noastre de zi cu zi. Istoria vafei este veche de secole, rădăcinile sale pierzandu-se in negura timpurilor. Se spune că primele vafe au fost făcute in Evul Mediu, cand bucătarii ex ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin prăjirea unui aluat de paine in grăsime animală. De-a lungul secolelor, gogosile au evoluat, imbogătindu-se cu diverse ingrediente precum zahăr, lapte, unt si condimente. Colonizatorii olandezi au adus gogosile in America de Nord in secolul al XVII-lea. În Statele Unite, gogosile au devenit rapid populare, mai ales in timpul Primului Război Mondial, cand soldatii americani s ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază al bucătăriei moderne. Primul indiciu al existentei sandvisului datează de peste două milenii in urmă, in timpul Imperiului Roman. În acea perioadă, romanii obisnuiau să servească carne intre bucăti de paine, intr-o formă rudimentară a ceea ce cunoastem astăzi ca sandvis. Cu toate acestea, termenul „sandvis” nu a apărut in mod oficial in limba englez ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am avut insă noroc că am găsit la piată, asa că m-am gandit să fac un pilaf cu urzici, de post!   INGREDIENTE 1 grămăjoară de urzici (cca 150-200g) 1 cană cu orez (cca 150-200g) 1-2 cepe medii 3-4 cătei de usturoi 1 rădăcină de morcov 1 rădăcină de pătrunjel (optional) 2-3 linguri ulei de floarea soarelui, pentru prăjit 1 legătură de mărar sau pătrunjel ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o călătorie lungă de mii de ani, incepand cu primele seminte de grau si cu oamenii care au descoperit secretul transformării lor. Cu ajutorul unor pietre simple, ei striveau boabele, amestecau făina cu apă si o coceau pe pietre incinse. Asa a apărut painea primitivă, simplă si hrănitoare. Odată cu inaintarea timpului, omul a domesticit cerealele si a inceput să experimenteze t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei