Chiulangiii din Consiliul Judeţean Iaşi
Dimensiune font:
În urma unei analize realizate de „Evenimentul Regional al Moldovei”, reiese că o bună parte dintre aleşii ieşenilor au uitat să mai treacă pe la serviciu anul trecut * unii dintre ei au demisionat între timp, dar alţii au rămas, din păcate, cu aceleaşi obiceiuri * nici rapoartele de activitate pe anul trecut nu sunt prea stufoase, consilierii judeţeni preferând scurte sumare despre munca depusă la cârma judeţului
Câteva nume sonore din Consiliul Judeţean Iaşi au uitat, anul trecut, să mai treacă pe la serviciu. Unii au demisionat după ce au lipsit mai bine de şase luni din plen, dar alţii au rămas, având aceleaşi obiceiuri. Poate cel mai cunoscut caz este al Lilianei Romaniuc, care a avut, în decursul anului trecut, şase luni de absenţă de la locul de muncă, după care a demisionat. Fostul inspector şcolar a motivat, la acea dată, că nu poate îndeplini funcţia de consilier judeţean din cauza deplasărilor în interes educaţional. Cu toate acestea, a ales să vină la prima şedinţă ordinară de anul trecut, dată la care s-au discutat aspecte importante privind masterplanul pentru drumurile judeţene şi comunale din judeţul Iaşi în perioada 2014-2020, pre-acordul de finanţare cu BERD pentru Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi, înfiinţarea parcului tehnologic din Leţcani şi primele etape din proiectul Centrului Intermodal Regional de Transport Marfă. De atunci însă, nimeni nu a mai văzut-o pe la CJ, iar în luna iunie şi-a depus demisia.
Al doilea mare absent din plenurile CJ a fost Vasile Ion Sandu, actual membru PSD, ales iniţial pe listele PDL. Fostul şef al Ocolului Silvic Paşcani a lipsit la şapte şedinţe ordinare şi extraordinare, dintr-un total de 24 de şedinţe. Cu o avere de peste 40.000 lei câştigată anul trecut la CJ, Ocolul Silvic Paşcani şi activităţi independente, Vasile Ion Sandu a publicat un raport de activitate succint, de două pagini! Un motiv ar fi faptul că acesta a preluat postul de consilier judeţean imediat după ce Liliana Romaniuc a demisionat. Vasile Ion Sandu a urmat însă tradiţia fostului consilier, lipsind din aproape toate şedinţele de plen spre sfârşitul anului trecut. A făcut parte din Comisia pentru Învăţământ, Cercetare Ştiinţifică, Cultură, Culte, însă după scurt timp a fost mutat în Comisia Juridică, Ordine Publică, Drepturile Omului şi Libertăţi Cetăţeneşti. „În şedinţele de comisii am analizat proiecte de hotărâri ce vizau aprobarea organigramelor, statelor de funcţii şi ale regulamentelor pentru instituţiile din subordine, aprobarea bugetului general al CJ, dezvoltarea Aeroportului Iaşi, promovarea proiectelor cu finanţare europeană”, arată Vasile Ion Sandu în raportul de activitate. În general, lucruri standard, însă consilierul se laudă cu iniţiativa prin care a găsit o serie de erori tehnice şi financiare în cazul unei hotărâri privind lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară a drumurilor judeţene pentru anii 2015 – 2016, care a fost revocată.
Centura de campion la absenţe
Un alt absent din plenurile CJ Iaşi în perioada anului trecut a fost sportivul Cătălin Moroşanu. Poate cel mai iubit sportiv al ieşenilor a lipsit motivat, de cele mai multe ori, din cauza carierei în lupte K1, dar şi filmărilor pentru un videoclip muzical ce a stârnit reacţii diverse. Consilierul Cătălin Moroşanu a „chiulit” din nu mai puţin de opt şedinţe, începând din a doua jumătate a anului trecut, şi ar putea primi, simbolic, centura de campion la absenţe. Printre cele mai importante dezbateri la care consilierul sportiv nu a luat parte au fost legate de rectificări bugetare, încetarea de drept a calităţii de consilier judeţean a lui Victor Chirilă, Centrul Intermodal Regional de Transport Marfă şi proiectul de întreţinere a drumurilor judeţene şi nici nu a avut timp să-şi publice raportul de activitate.
Revocarea lui Victor Chirilă din postul de consilier judeţean a survenit în urma trecerii în grupul ALDE. Interesant este că, la şedinţa cu pricina, din 28 august, anul trecut, au lipsit importanţi membri ai PNL, printre care Adrian Căliman, Petru Dascălu, Cătălin Moroşanu şi vizatul Victor Chirilă, care tocmai părăsea tabăra liberalilor.
Un alt campion al absenţelor este Constantin Căliman. Consilierul judeţean şi-a publicat o declaraţie de avere aproape goală şi a „uitat” de raportul de activitate. Consilier în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi, Constantin Căliman a câştigat, anul trecut, puţin peste 25.000 lei, având, în total, un număr de şase absenţe în şedinţele CJ.
Un caz aparte a fost cel al lui Radu Ursanu, care a avut grave probleme de sănătate pe parcursul anului trecut şi pentru care, la un moment dat, consilierii judeţeni au făcut o chetă pentru sprijinul lui. Acesta a avut nouă absenţe. A început să lipsească încă din primăvara anului trecut, iar într-o şedinţă din luna mai soţia sa a solicitat sprijin financiar pentru tratamentul acestuia. La acea dată, costurile tratamentului erau de 20.000 euro, într-o clinică spitalicească din străinătate, aşa cum motiva Gabriela Ursanu, primind, în schimb, donaţii de 40.000 de euro, aşa cum arată în declaraţia de avere. Consilierul judeţean Radu Ursanu este expert în cadrul companiei Naţionale Poşta Română şi, din calitatea de consilier judeţean, a câştigat, anul trecut, 4.930 lei, de zece ori mai puţin decât din postul de expert mai sus menţionat.
Nici liderul consilierilor PNL, avocatul Eduard Boz, nu a fost văzut atât de des precum şi-ar fi dorit şeful său, Cristian Adomniţei, preşedintele CJ cu acte în regulă la acea vreme. Eduard Boz a avut, pe anul trecut, cinci absenţe şi a evitat, până în prezent, să-şi publice raportul de activitate.
Tot de la PNL, Liviu Brătescu a numărat patru absenţe.
Harnicii din CJ
Din analiza realizată de „Evenimentul Regional al Moldovei” reiese că media de absenţe este de trei – patru pe cap de consilieri. Însă, unii consilieri judeţeni par că au uitat şi de concediu pentru a veni la muncă. Printre aceştia s-au remarcat vicepreşedintele CJ Iaşi Alin Aivănoaei (PP-DD), Marian Haută (PP-DD), Iulian Cozianu (PSD), Mihai Pintilei (PSD), Florin Popa (PSD) şi Dorel Lebădă (PSD), toţi cu o singură absenţă, iar Cristian Stanciu (liderul grupului de consilieri PSD), Liviu Bulgaru (PDL), Florin Mihai (PLR), Silviu Macovei (PSD), Vasile Câtea (PSD), Petra Carp (PSD) şi Lorin Urcaciu (PSD), câte două absenţe. Tot două absenţe a avut şi Victor Chirilă, actual membru ALDE, până la momentul propunerii de revocare din funcţie.
Chiar dacă la prima vedere se remarcă prezenta aproape necontenită a consilierilor PSD în plenurile CJ, afirmaţia nu este valabilă pentru toţi membrii grupului social-democrat. De exemplu, Ştefan Doleanu –cinci absenţe, Vasile Toma şi Bogdan Cojocaru, cu câte patru absenţe, se disting de ceilalţi colegi de partid, în timp ce Mihaela Ivancia, mâna dreaptă a lui Cristian Stanciu şi una din cele mai impunătoare voci din plen, a lipsit de trei ori, la fel ca şi Adrian Ticu, toţi fiind membri PSD.
De partea cealaltă, la PNL, din trei şedinţe au lipsit Cristian Adomniţei, Petru Dascălu, Florica Petrache, Constantin Şerban, de la PLR, tot cu câte trei absenţe au fost Iordan Vintilă şi Ciprian Roşca, iar de la PC - Ioan Stoian.
Dintre toţi consilierii judeţeni, doar 23 din 36 şi-au publicat rapoartele de activitate pe anul trecut.
***
Victorel Lupu este singurul consilier din aparatul Consiliului Județean Iași fără nicio absență, ba chiar suplinindu-l pe Cristian Adomniței în lipsa acestuia
Vezi și Licitaţie cu dedicaţie dejucată de o firmă de construcţii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau