Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României

mancare

Dimensiune font:

| 06-05-2024 13:04

 Într-o lume agitată, în care gusturile culinare sunt dominate adesea de ingrediente bogate și mâncăruri îmbietoare, bucătăria mănăstirilor rămâne un colț de rai al simplității și purității

În mănăstirile ortodoxe din România, postul reprezintă o perioadă importantă a vieții religioase, iar bucătăria este un loc în care se păstrează cu sfințenie tradițiile gastronomice străvechi. Mănăstirile sunt locuri unde credința și spiritualitatea se întâlnesc cu tradiția culinară. Postul este o parte esențială a vieții monahale, iar mănăstirile din întreaga lume au dezvoltat o gamă variată de rețete delicioase de post pentru a se hrăni în timpul perioadelor de abstinență de la produsele de origine animală.

Una dintre cele mai iubite mâncăruri de post este fasolea bătută, cunoscută și sub numele de fasolea bătrânească” sau iahnie. Fasolea este gătită lent, cu ceapă, usturoi și măsline, iar rezultatul este o mâncare cremoasă, bogată în proteine și arome.

Plăcinte cu gust de pământ

O altă mâncare de post care aduce bucurie în mănăstiri sunt plăcintele cu varză sau cartofi. Aceste plăcinte sunt adevărate opere de artă culinară, cu foi subțiri de aluat și umpluturi simple, dar delicioase. Varza sau cartofii sunt pregătiți cu ierburi aromate și condimente, iar gustul lor este autentic și reconfortant.

Gustările dulci ale mănăstirilor

În perioada postului, trebuie să menționăm și gustările dulci de la mănăstiri. Rahatul de post este un exemplu perfect al creativității bucătarilor mănăstirii. Făcut din suc de fructe, nuci, și zahăr, rahatul de post se topește în gură și oferă o explozie de dulceață naturală.

Ovăzul pentru sănătate

Ovăzul este un ingredient cheie în bucătăria de post a mănăstirilor, devenind un aliment de bază pentru micul dejun. Mămăliguța de ovăz este o mâncare consistentă și sănătoasă, gătită cu ovăz fiert și îndulcită cu miere. Este o opțiune perfectă pentru a începe ziua cu energie și vitalitate.

Pâine de casă și zacuscă. Pâinea este adesea considerată simbolul vieții în creștinism, iar în mănăstirile ortodoxe, pâinea de post este o adevărată artă. Cea mai simplă și autentică pâine de post este făcută doar din făină, apă și sare. Alături de aceasta, zacusca, o pastă aromată din legume, este o delicatesă comună. Rețeta variază de la mănăstire la mănăstire, dar zacusca este de obicei făcută din vinete, ardei, ceapă și roșii, toate gătite împreună cu ulei de măsline și condimente.

Mămăligă cu hribi. Mămăliga este un aliment tradițional în România și în alte zone din Europa de Est. În mănăstiri, mămăliga de post este servită cu o delicioasă tocană de hribi, fără a se folosi lapte sau unt. Hribii adaugă un gust bogat mămăligii, făcând din această mâncare o adevărată bucurie pentru papilele gustative.

Varză umplută. Varza umplută este un alt fel de mâncare tradițional în bucătăria românească de post. Mănăstirile îi dau o aromă specială prin umplerea lor cu orez, ceapă, roșii și condimente, în locul ingredientelor de origine animală. Varza se coace apoi în cuptor până când devine fragedă și aromele se îmbină perfect.

Dulciuri fel de fel. Postul nu înseamnă că trebuie să renunțăm la dulciuri. Mănăstirile pregătesc deseori produse de patiserie de post cum ar fi cozonaci și plăcinte cu mere, nuci sau dovleac. Aceste deserturi sunt făcute cu ulei vegetal și fără ouă, dar sunt la fel de gustoase ca variantele lor tradiționale.

Ceaiurile și tincturile din plante medicinale sunt o parte integrantă a tradiției postului. Bucătarii și călugării prepară ceaiuri din plante precum mușețel, mentă sau sunătoare pentru a oferi alinare trupului și sufletului. Tincturile din plante, cum ar fi tinctura de tei sau cea de valeriană, sunt folosite pentru a calma și relaxa.

Mâncarea de post din mănăstiri nu este doar gustată pentru a satisface foamea, ci și pentru a înălța sufletele. Gătită cu dragoste și grijă, această mâncare reflectă spiritualitatea și angajamentul monahilor față de credința lor. O vizită la o mănăstire în timpul postului poate oferi o experiență culinară și spirituală unică, în care tradiția se întâlnește cu simplitatea și gustul autentic.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Mai puțini cozonaci pe piață, de Paște
02/05/2024 09:31

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fon ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei