142 de ani de excelenţă în educaţia medicală la UMFi Iasi

download

Dimensiune font:

| 10-12-2021 20:10

 Speranţă, încredere şi planuri de viitor – acestea au fost cuvintele cheie din prelegerea prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi, cu ocazia festivităţii aniversare a 142 de ani de excelenţă în educaţia medicală. Un discurs încărcat de optimism, în pofida contextului epidemiologic complicat şi bulversant. La întâlnire au participat, în eleganta Aulă„ George Emil Palade”, prietenii tradiţionali ai Universităţii – reprezentanţi ai celorlalte Universităţi ieşene, oficialităţile Iaşului, precum şi reprezentantul Mitropoliei Moldovei.

Invitaţi speciali au fost ministrul Educaţiei – prof.univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu şi ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care au adresat, online, câteva cuvinte de apreciere cu ocazia Zilelor UMF Iaşi.

„Vom încerca să demarăm procesul de reformă curriculară”

Rectorul UMF Iaşi a prezentat, pragmatic şi concis, principalele obiective ale Universităţii în perioada următoare: „Vom încerca să demarăm procesul de reform curriculară, să asigurăm, în continuare, un act educaţional de calitate şi ne vom axa pe dezvoltarea infrastructurii pentru cercetare”. În acest sens, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a anunţat că au fost demarate activităţile de concepere a infrastructurii centrului de cercetare fundamentală, în clădirea achiziţionată de universitate în urmă cu doi ani. „De asemenea, ne ocupăm şi de celelalte obiective importante: au început deja lucrările la clinica de stomatologie infantilă şi vrem să ne ocupăm şi de renumita construcţie din centrul Iaşului, cunoscută sub numele de Boltă, care a parcurs o lungă perioadă de timp în care valoarea ei nu a fost pusă în evidenţă. Vom începe un proces de reconstrucţie amplu, în urma căruia această clădire îşi va redobîndi frumuseţea de odinioară şi în care va funcţiona Facultatea de Medicină Dentară”. Rectorul UMF Iaşi a vorbit şi despre alte proiecte interesante vizavi de îmbunătăţirea spaţiilor de cazare: căminul E 1, modernizat la standarde şi condiţii europene şi începerea lucrărilor pentru reparaţii şi amenajări la căminul C9 pentru medicii rezidenţi. Rectorul Universităţii a subliniat şi de importanţa colaborării Universităţii cu structurile universitare francofone: faptul că UMF Iaşi este membru deplin al Agenţiei Universitare a Francofoniei,parteneriatul strategic cu UNESS internaţional, dar şi de legătura Universităţii cu Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu fiind membru în Comitetul Executiv al AMSE.

„Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi se distinge, prin academismul său, ca un adevărat pol în arealul universităţilor de profil, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Aveţi o activitate remarcabilă, certificată de poziţionarea constantă de-a lungul anilor în clasamentele internaţionale, de prezenţa în clubul membrilor titulari ai Agenţiei Universitare a Francofoniei, de parteneriatul cu UNESS, fiind prima universitate din Europa central şi de Est în această poziţie şi mai ales, cel mai important lucru, de calitatea şi profesionalismul absolvenţilor Universităţii”, a apreciat ministrul Educaţiei, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, prezent online de Zilele UMF Iaşi.

Şi Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a ţinut să fie prezent la ceas de sărbătoare în central universitar medical ieşean: „Şcoala medicală ieşeană este binecunoscută, şi pentru mine are o semnificaţie aparte, pentru că, fiind microbiolog, şi pentru destul de mult timp angajat al Institutului Cantacuzino, ştiu că profesorul Cantacuzino şi-a început remarcabila carieră medicală la Iaşi, şi acolo au fost puse bazele microbiologiei româneşti. Singurul regret este legat de faptul că secţia Institutului Cantacuzino de la Iaşi nu mai este funcţională. Dvs., prin marii profesori pe care i-aţi dat sau pe care îi aveţi în acest moment, care reuşesc să înveţe tinerele generaţii de medici şi de studenţi tainele medicine şi cele mai importante dezvoltări pe care le cunoaşte în acest moment medicina, faceţi parte dintr-o elită universitară de care România nu cred că s-a folosit în suficientă măsură în această perioadă”.

„Împreună am reuşit să dovedim că suntem o organizaţie puternică, vie şi adaptabilă”

Preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Ioana Grigoraş, a mulţumit, în alocuţiunea sa, membrilor Universităţii care au făcut faţă cu brio provocărilor pandemiei: „UMF este în sărbătoare, din nou, ca în fiecare an. Un ceas de sărbătoare este un ceas şi de bilanţ. Domnul rector nu a pus accent pe ce s-a făcut în UMF, ci a pus accentul, şi este minunat, pe proiectele viitoare – trebuie să privim spre viitor cu speranţă. E drept că trecem printr-un context bulversant, pandemia care durează mai mult de un an şi jumătate. Şi sărbătoarea noastră, pentru al doilea an, este într-un format diferit, oarecum restrictiv. Cu toate acestea, e minunat că suntem împreună. Dacă anul trecut vă vorbeam despre responsabilitatea socială pe care noi, formatorii şi lucrătorii în sănătate o avem în societate, anul acesta vreau să vă mulţumesc tuturor lucrătorilor din Universitate pentru dăruirea şi profesionalismul cu care am făcut faţă tuturor provocărilor, pentru adaptabilitatea la noile realităţi ale procesului de învăţământ şi pentru că împreună am reuşit să dovedim că suntem o organizaţie puternică, vie şi adaptabilă”.

Mesaje de înaltă apreciere pentru calitatea şcolii medicale ieşene au adresat şi Prof. Univ. Dr. Florin Brânză, prorector al UAIC, Prof. Univ. Dr. Eugen Neculai Seghedin, prorector Universitatea Tehnică Iaşi, Prof. Univ. Dr. Liviu Dan Miron, prorector al Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”, Prof. Univ. Dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi), domnul Mihai Chirica, primarul Iaşului, domnul Costel Alexe, preşedintele CJ, precum şi părintele vicar Marian Timofte, care a transmis mesajul Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan.

SURSA: news.umfiasi.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
17/05/2024 13:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
17/05/2024 11:55

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 17.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
17/05/2024 11:50

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 17mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMIR ...

Palatul Culturii, închis în „Noaptea Muzeelor”
17/05/2024 10:38

* decizia are la bază nemultumirile angajatilor vis-a-vis de nivelul scăzut al salarizării din institutiile de cultură * peste 80% dintre instituţiile de cultură din ţară vor boicota ediţia din acest a ...

Păşcănean, trimis în judecată deoarece n-a vrut să le dea caş celor trei copii
17/05/2024 10:36

  Vasile D. are o fermă intinsă pe 27 hectare, la marginea unei comune de langă Paşcani. Zece sunt luate in arendă, patru le-a concesionat, restul sunt ale lui. Omul e harnic, gospodar şi instărit. ...

Imaginaţia de nestăvilit a hoţilor ieşeni
17/05/2024 10:35

Meseria  de hoţ e foarte „rentabilă”. Asta o demonstrează dosarele penale deschise impotriva lor. În 30% dintre cazuri, se lasă cu renunţare la urmărirea penală. În alte 60% ...

Primăria caută constructor pentru reamenajarea Parcului Ciurchi
17/05/2024 10:34

  Primăria Municipiului Iasi (PMI) asteaptă oferte pentru proiectarea si executia lucrărilor de reamenajare a Parcului Ciurchi, termenul limită de depunere a dosarelor de către firmele sau asocierile ...

Festival du Bonheur pour le gourmands aduce delicii culinare în premieră la Iași, în grădina Palas, cu ocazia Romanian Creative Week
17/05/2024 10:33

Festival du Bonheur pour le gourmands aduce delicii culinare in premieră la Iasi, in grădina Palas, cu ocazia Romanian Creative Week Iaşi, 16 mai 2024 Festival du Bonheur pour le gourmands vine in premier ...

Protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului
17/05/2024 10:33

Angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi au declansat joi, 16 mai, un protest spontan in fata institutiei, nemultumiti de nivelul scăzut al salariilor si fată de neaplicarea de către Ministeru ...

„AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale pe simeze, la Muzeul Unirii din Iași
17/05/2024 09:04

  În perioada 19 - 26 mai 2024, Muzeul Unirii din Iasi va găzdui o expozitie colectivă, intitulată „AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale, organizată de Asociatia „Excelentă pe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei