Legenda Catedralei „Sfântul Vasile"

unnamed

Dimensiune font:

| 01-01-2021 10:48

Catedrala Sfântul Vasile, aflată în Piaţa Roşie din centrul Moscovei (Rusia), este unul dintre cele mai frumoase monumente ale artei ortodoxe. Stilul arhitectural şi culorile vii ce o îmbracă, atât în exterior,cât şi în interior, o fac unică în lumea creştină şi nu numai.

Denumită Catedrala Mijlocirii Maicii Domnului sau Catedrala Pokrovskaya, a rămas consacrată în istorie şi în conştiinţa moscoviţilor drept Catedrala Sfântul Vasile - Vasili Blajinoe - după numele Sfântului Vasile "cel nebun pentru Hristos", ale cărui Sfinte Moaşte se află puse spre închinare aici, potrivit www.crestinortodox.ro.

Sfântul Vasile, unul dintre cei mai veneraţi sfinţi ai locului, a trăit între anii 1468-1552 şi a fost înmormântat în Catedrala Sfintei Treimi, care la acea dată se afla pe acest loc. Sfântul a apărat cu înverşunare credinţa ortodoxă de atacurile ereziei, a petrecut mult timp în rugăciune şi post, câştigând darul de a face minuni şi previziuni. Celebră a rămas profeţia făcută ţarului în legătură cu incendiul Moscovei, în anul 1547, potrivit www.krestilnoe.ru.

Construită între 1555-1561, în timpul lui Ivan cel Groaznic, Catedrala este învăluită în legende. Una dintre ele spune că este o copie a unei moschei din Kazan, distrusă de Ivan cel Groaznic, supărat de rezistenţa opusă de localnici trupelor sale. Potrivit legendei, domurile în formă de bulb de ceapă ale moscheii au fost duse la Moscova drept mărturie a victoriei ţarului asupra Hanatului Kazanului.

Altă legendă spune că ţarul l-a orbit pe Postnik Yakovlev, considerat arhitectul catedralei, pentru a nu mai construi nimic care să o întreacă în frumuseţe. Potrivit altei versiuni, catedrala ar fi fost opera unui maestru european, un italian, ceea ce ar explica stilul ei.

Planul bisericii are, pe lângă atracţia estetică, un adânc simbolism religios. Nouă capele au fost ridicate pe o singură fundaţie: patru dintre ele sunt octogonale şi largi, dispuse în punctele cardinale, patru sunt mici şi pătrate, dispuse în nord-est, sud-est, nord-vest şi sud-est, iar cea de-a noua, în centru, formându-se o stea în opt colţuri. Fiecare paraclis semnifică un sfânt celebrat de creştini în zilele în care armata rusă a câştigat bătălii împotriva tătarilor. Paraclisul central este înconjurat de turnul Sfântului Nicolae (sud), turnul dedicat Sărbătorii Sfintei Treimi (est), turnurile închinate Duminicii Floriilor (nord), respectiv Sfântului Mucenic Ciprian şi Sfintei Muceniţe Iustina fecioară (vest). Celelalte patru bisericuţe completează steaua în opt colţuri. Fiecare cupolă este decorată cu ferestre şi cornişe, iar legătura dintre cele nouă paraclise se face printr-un sistem de pasaje sau coridoare, aşa cum arată www.crestinortodox.ro, https://doxologia.ro/ şi https://ziarullumina.ro.

Există aici nouă iconostase, ce conţin peste 400 de icoane, şi numeroase fresce, aparţinând şcolilor de pictură din Moscova şi Novgorod, datând din secolele XVI-XIX. Pereţii edificiului sunt pictaţi în culori intens pigmentate, cele mai întâlnite motive artistice fiind cele florale şi geometrice. Clopotele din interiorul acestei catedrale provin, în mare majoritate, din Franţa, Olanda sau Germania. Printre obiectele de tezaur ale catedralei se numără potirul ţarului Aleksey Mikhailovich, care datează din secolul al XVII-lea. Forma lăcaşului, cu nouă domuri multicolore în forma de ceapă, combină tradiţia arhitecturii de lemn ruseşti cu influenţe bizantine şi islamice, într-o structură unică, potrivit surselor amintite.

Complexul catedralei, cu o înălţime de 103 metri şi o capacitate de 10.000 de persoane. include o sală a Sinoadelor Bisericii, o Sală Sinodală, saloane de recepţie decorate după modelul celor din Palatul Kremlin, un apartament patriarhal, precum şi birouri ale Administraţiei Patriarhale. Zidurile groase de 3,2 metri sunt din beton îmbrăcat în cărămidă şi placat la exterior cu marmură. La interior, lăcaşul a fost împodobit cu 22.000 metri de frescă, dintre care mai bine de 9.000 sunt auriţi.

 

În grădina din faţa Catedralei se află, din 1936, o statuie de bronz închinată lui Dmitry Pozharsky si lui Kuzma Minin, doi tineri care s-au înscris voluntar în armata rusă, în lupta acesteia împotriva invadatorilor polonezi din secolele XVI-XVII.

Edificiul nu a fost ocolit de tulburările istoriei. În 1812, Napoleon Bonaparte a ordonat incendierea lui, în timpul retragerii a armatei sale din Moscova, dar o ploaie apărută din senin a stins focul. În 1917 a fost avariat grav în timpul atacului bolşevicilor împotriva Kremlinului. În anul 1918, autorităţile bolşevice au închis-o, clericii ce slujeau au fost arestaţi, clopotele i-au fost luate şi obiectele de cult confiscate. Mai târziu, în anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Pieţe Roşii, a propus-o spre dărâmare. Se spune ca Stalin a privit îngândurat, apoi a rostit cuvintele, devenite proverbiale pentru moscoviţi: "Lazăr! Pune-o la loc!"

În 1990 Catedrala a fost declarată Patrimoniu Mondial, în cadrul sitului Kremlin şi Piaţa Roşie din Moscova, potrivit UNESCO şi continuă să uimească şi astăzi prin culorile vii ce strălucesc, în pofida vremurilor aprige din Rusia. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei