Cata apa trebuie sa bem, de fapt, ca sa ne hidratam corect

default

Dimensiune font:

| 26-09-2012 16:11

Cata apa trebuie sa bem, de fapt, ca sa ne hidratam corect

 

 

 

Daca bei apa doar atunci când ti-e sete, este prea târziu, fiindca esti deja usor deshidratat, atrag atentia specialistii. Starea persistenta de oboseala poate fi si ea un semn al pierderii apei din corp.

 

În zilele caniculare, putem avea de suferit chiar si atunci când respectam recomandarile specialistilor cu privire la cantitatea de lichide pe care trebuie sa le bem în 24 de ore. Pentru ca nu conteaza atât de mult câta apa bem, ci modul si momentul în care o bem, arata cele mai recente studii ale oamenilor de stiinta.

 

Apa bauta în exces provoaca dezechilibre

 

Daca bem apa doar atunci când ne este sete, în cantitati mari, nu aducem, de fapt, niciun beneficiu organismului. Explicatia este ca senzatia de sete apare atunci când corpul este deja deshidratat. Iar în aceasta situatie, organismul nu poate asimila corect prea multa apa, asa ca o cantitate în exces face mai mult rau decât bine.

 

De fapt, „apa în exces dilueaza foarte mult electrolitii din organism - sodiul, potasiul, clorul - iar acest lucru duce la dezechilibre importante", semnaleaza medicul de familie Radu Leon George, cu competente în fiziokinetoterapie, de la Clinica Leomedica din Bucuresti.

 

Câteva guri, din ora în ora

 

Nutritionistul Spero Tsindos, un specialist australian de la Universitatea „La Trobe", din Melbourne, a mers chiar mai departe si a declarat, pentru publicatia britanica „The Daily Mail", ca recomandarea medicilor de a bea în fiecare zi doi litri si jumatate de apa vine doar în sprijinul companiilor care comercializeaza apa îmbuteliata, si nu în beneficiul consumatorilor.

 

De fapt, spune el, ar trebui sa bem câteva guri de apa la temperatura camerei din ora în ora, ajungând la un total de maximum doi litri de apa. Însa trebuie sa ne hidratam suplimentar cu ceaiuri, supe, sucuri naturale din fructe sau chiar consumând fructe si cu legume proaspete.

 

Cum se manifesta deshidratarea

 

Atunci când se pierde o proportie de 2% din volumul total de apa al organismului (prin procesele naturale: transpiratie, respiratie, urinare), apare deshidratarea usoara, manifestata prin sete si, uneori, prin pierderea apetitului si prin senzatia de piele uscata. Daca apa pierduta nu este înlocuita printr-un aport optim de lichide, deshidratarea se agraveaza. Ritmul cardiac si rata respiratiei cresc pentru a comensa scaderea în volum a plasmei sangvine, în timp ce temperatura corporala creste si ea, ca rezultat al transpiratiei din ce în ce mai reduse.

 

Pierderea a 5-6% din volumul total de apa al corpului se asociaza cu o stare de somnolenta si de oboseala persistenta, dureri de cap, ameteala si, în unele cazuri, cu amorteala unuia dintre membre. Multe persoane confunda aceasta stare cu oboseala normala provocata de suprasolicitare si de stres si încearca sa o combata cu ajutorul cafelei. „Cafeaua, alaturi de alcool, deshidrateaza suplimentar organismul", atrage atentia medicul specialist în medicina de urgenta Mihaiela Coman, de la Spitalul Militar Central din Capitala.

 

Daca se ajunge la o pierdere de 10-15% din volumul corporal de apa, apar spasme musculare, pielea are aspect uscat si îsi pierde elasticitatea (atunci când o apesi cu degetul îsi revine greu la pozitia initiala), vederea se încetoseaza, transpiratia si nevoia de a urina scad considerabil si se pot instala confuzia si starea de delir. La pierderi de peste 15% din cantitatea de apa, viata nu mai este posibila.

 

„Ne putem da seama ca suntem deshidratati si analizând aspectul limbii, care poate capata o culoare zmeurie. Buzele si tegumentele se «usuca», apar senzatia de nisip în ochi, respiratie dificila si modificarea vâscozitatii mucoasei nazale, precum si dureri la nivelul glandelor salivare, în unele cazuri. Daca deshidratarea persista, ea afecteaza inclusiv articulatiile, care devin dureroase si, în final, se instaleaza senzatia de dezorientare, delirul, convulsiile, coma si poate surveni chiar decesul", spune medicul de familie Radu Leon George.

 

În situatiile grave sunt necesare saruri

 

În unele cazuri, hidratarea cu apa nu este suficienta pentru a ne pune pe picioare. De exemplu,atunci când deshidratarea apare ca o consecinta a pierderilor masive de apa prin tulburari digestive si voma, cauzate de toxiinfectii alimentare sau când petrecem mult timp în caldura fara un aport optim de lichide, devine necesara rehidratarea cu ajutorul unor saruri de la farmacie.

 

„Odata cu apa eliminata prin transpiratie în zilele caniculare, se pierd si electroliti, poate cel mai important fiind potasiul, al carui dezechilibru de concentratie poate avea consecinte serioase în ceea ce priveste activitatea de reglare a frecventei cardiace, adica pot sa apara extrasistole sau chiar aritmii mult mai severe. De aceea, în aceste situatii este recomandata administrarea sarurilor de rehidratare cu continut de potasiu", precizeaza medicul Radu Leon George.

 

80% din necesarul zilnic de apa trebuie sa provina din ceea ce bem, iar 20% - din alimente, în special din fructe si din legume proaspete.

 

"Cafeaua, alaturi de alcool, deshidrateaza suplimentar organismul."
Mihaiela Coman medic de urgenta

 

Culoarea urinei, un indiciu pretios

 

Specialistii atrag atentia ca, atunci când nu ne hidratam suficient, si urina îsi schimba culoarea. Acest lucru se explica prin faptul ca un nivel redus de apa în corp face ca rinichii sa „macine în gol". Într-o prima faza, consecinta este eliminarea unei cantitati mai mici de urina, care este însa foarte concentrata si care contine mai ales reziduuri. Culoarea normala a urinei este usor galbuie, limpede. Cu cât ea este mai închisa la culoare, cu atât ar trebui sa fim mai îngrijorati, iar daca devine maronie si tulbure, este cazul sa mergem de urgenta la medic.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei