Cum scăpăm rapid de insomnie. Trucuri şi terapii eficiente

default

Dimensiune font:

| 21-04-2016 12:24

 Insomniile - cauze şi efecte

Insomnia poate fi de instalare (durează peste 30 de minute până se instalează somnul), de menţinere (subiectul adoarme uşor, dar se trezeşte devreme) sau mixtă (care include multiple treziri peste noapte, ceea ce face ca somnul să fie neodihnitor). “Somnul are o structură foarte complexă, caracterizată prin două tipuri de somn, superficial şi profund, care alternează, structura fiind denumită “arhitectura somnului” – explică pentru “România Liberă’ medicul psihiatru Dana Sichitiu, care precizează: „Pe parcursul nopţii, parcurgem o succesiune de 5-6 cicluri de somn profund – non-REM - şi superficial, cu vise, REM, fiecare a câte 90-100 minute. Somnul profund este cel care permite refacerea proceselor cerebrale. Somnul superficial, cu vise, este implicat în procesele de memorare şi de învăţare, dar şi de refacere a neurotransmiţătorilor”.

 

Culcatul sau trezitul la ore diferite determină modificări ale acestei arhitecturi a somnului, de aceea se recomandă să existe un orar al somnului pentru ca acesta sa fie odihnitor. În caz contrar, scurtarea duratei somnului sau alterarea calităţii somnului se traduc prin somnolenţă matinală sau diurnă, astenie fizică şi psihică, dificultăţi de concentrare a atenţiei, scăderea randamentului în activităţile zilnice. Dr Sichitiu aminteşte că există şi o serie de măsuri de igienă a somnului propuse de “American Academy of Sleep”: exerciţiu fizic zilnic timp de 30 minute, hidratare corectă, cu evitarea consumului de cafea sau ceai negru după orele prânzului, dar şi evitarea somnului de după-amiază sau a aţipitului peste zi.

Patologia somnului include insomniile şi hipersomniile: “Insomnia poate fi primară, genetică (destul de rară), şi secundară, cea mai frecventă”. Specialistul în sănătate mintală dr Sichitiu spune că principala cauză a insomniei este depresia, dar sunt şi alte cauze, precum stresul, anxietatea, consumul unor anumite medicamente, dar şi diverse boli somatice: “Este important să se depisteze cauza insomniei - dacă aceasta există, - deoarece rezolvarea cauzei duce la corectarea insomniei. Somniferele, deşi au efect prompt în insomnie, nu rezolvă cauza şi în cazul unei utilizări prelungite determină instalarea dependenţei. Deoarece depresia şi insomnia se asociază frecvent, cel mai adecvat tratament pentru această asociere terapia antidepresivă, care, pe lângă echilibrarea serotoninei cerebrale, corectează şi arhitectura somnului, inducând un somn apropiat de cel fiziologic. În plus, psihoterapia ajută la identificarea acelor factori psihostresanţi care favorizează apariţia insomniei şi contribuie la managementul stresului”. Medicul spune că hipersomnia, destul de rară, care constă în creşterea nevoii de somn şi a duratei acestuia peste 14 ore, însoţită de somnolenţă diurnă.

Remedii alimentare contra insomniilor 

Expertul în nutriţie Lygia Alexandrescu explică, pentru “România Liberă”, că alimentaţia prezintă o importanţă deosebită în profilaxia şi tratamentul insomniei şi este esenţial să se descopere şi să se evite alimentele care produc intoleranţe: „Aşadar, anumite tipuri de alimente ajută practic la inducerea somnului, în timp ce altele îl inhibă. Alimente cum ar fi: zarzavaturile, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale (ovăzul, orezul brun, ciupercile de toate felurile, fructele, seminţele, busuiocul sunt surse bogate de carbohidrati complecşi, care au un efect uşor sedativ, deoarece cresc secreţia de serotonină, neurotransmiţătorul care induce somnul”.

De pildă – spune Lygia Alexandrescu - un pahar cu lapte degresat băut seara, înainte de culcare este unul dintre cele mai vechi şi eficiente remedii ale insomniei. Laptele conţine triptofan care, prin transformarea sa biochimică în serotonină, induce somnul şi previne trezirea precoce.

La fel, salata verde are o reputaţie foarte bună de luptător împotriva insomniei. Acest lucru se datorează unor substanţe cu structură similară opioidelor, care sunt prezente în salată. Aşadar, salata verde ar trebui să facă parte constant din cina zilnică alături de legume, alune şi peşte.

Toate aceste alimente conţin vitamina B3 sau niacină, care este implicată în sinteza serotoninei şi promovează un somn sănătos. Amestecat cu zeama de lămâie, sucul de salată poate fi o băutură delicioasă, care induce în mod efectiv somnul. În plus, combaterea deficienţei de magneziu, care provooacă anxietate, iritabilitate şi insomnii, se poate face prin consumul de spanac, migdale sau stridii.

Există bineînţeles şi alimente şi substante care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnie – avertizează expertul în nutriţie şi exemplifică: ceaiul negru, cafeaua, esenţele de cola, alcoolul, nicotina, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea şi zaharul în exces. Şi asta pentru că, de pildă, alcoolul este o substanţă care afectează calitatea şi durata somnului; prin ingerarea acestuia se eliberează adrenalina, se blochează transportul triptofanului spre creier şi scade astfel nivelul de serotonină. De asemenea, trebuie evitate mesele copioase, bogate în proteine, seara la ore târzii.

Carnea uşoară de peşte sau brânza nesărată, lactatele fermentate, salata verde şi pâinea integrală sunt variantele de ales pentru cină. Dimpotrivă, şunca, mezelurile, cârnaţii, brânza veche, cartofii prăjiţi sunt alimente care conţin fie mulţi aditivi alimentari/sodiu, fie tiramină, care e ştiută ca substanţă declanşatoare de agitaţie nervoasă şi chiar dureri de cap.

Lygia Alexandrescu mai spune că hipoglicemia nocturnă este un alt element care trebuie evitat, deoarece are influenţă în menţinerea somnului. “Atunci când există o scădere a nivelului glicemiei, în organism se eliberează substanţe gluco-reglatoare, care stimulează creierul, fapt ce se concretizează în vizite târzii la frigider. Eliminarea acestui fenomen se va face treptat, înlocuind carbohidraţii rafinaţi cu cei complecşi, care ajută la menţinerea constantă a glicemiei, dar şi a senzaţiei de saţietate pe o perioadă cât mai lungă”.

De asemenea, deși se credea că trebuie să evităm orice tip de ciocolată înainte de culcare, cercetări recente arată că, paradoxal, un consum frecvent de ciocolată neagră, amăruie, contribuie la normalizarea ciclurilor de somn şi ne ajută să ne odihnim mai bine. Şi asta pentru că ciocolata neagră este bogată în magneziu, un mineral esenţial pentru buna funcţionare a ceasului biologic, au constatat cercetătorii de la universităţile Edinburgh şi Cambridge, potrivit unui nou studiu publicat în revista “Nature”.

Trucuri şi tratamentele alternative pentru combaterea insomniilor

„Principalele cauze ale insomniilor cu care pacienţii se prezintă la doctorul de familie sunt bolile acute, efect secundar al medicamentelor, stil dezorganizat de viaţă, stresul prelungit, renunţarea la fumat, suprasolicitarea ochilor în faţa calculatorului, lumina şi sunetul puternic. Principalele remedii naturiste pe care le recomandăm sunt pe bază de floarea pasiunii, valeriană, sunătoare, hamei, roiniţă, mentă, muşeţel, lavandă, tei. Principalele avantaje sunt că acestea nu dau dependenţa, comparativ cu somniferele, nu au efecte adverse notabile şi au interacţiuni minore cu medicaţia alopată”, explică, pentru “România Liberă”, medicul de familie Rodica Sava.

Una dintre cele mai redutabile modalităţi de a induce relaxarea şi somnul este sexul, care, cel puţin în cazul bărbaţilor, acţionează ca un sedativ instantaneu. Explicaţia specialiştilor este că, după ce facem dragoste, în urma orgasmului, în sânge se împrăştie endorfinele, care vor reduce presiunea din creier şi ne vor ajuta să dormim fără griji. La fel, masajul şi o baie caldă pot fi un mod excelent de relaxare a corpului, care alungă insomnia.

Un truc eficient pentru a ne asigura un somn de calitate este “dormitul pe spate”. Experţii în hipnoterapie spun că este poziţia ideală pentru a ne relaxa cel mai bine, pentru că ajută organele interne să se „odihnească”. Sunt de evitat poziţia dormitului pe burtă şi cea pe partea stângă, pentru a nu mări presiunea asupra inimii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei