HARTA cazurilor de gripă în România La un pas de epidemie: 34 de decese și peste 500 de îmbolnăviri

000000  ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 23-01-2019 21:18

 România este la un pas de declararea unei epidemii de gripă, după ce ultimele două săptămâni au fost declarate de specialiștii Institutului de Sănătate Publică săptămâni cu caracter epidemic. În cazul în care va urma a treia săptămână cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă. 34 de decese cauzate de gripă și 522 de cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat de la începutul sezonului. Ministerul Educaţiei a decis, miercuri, la recomandarea Ministerului Sănătății, să închidă vineri toate școlile, din cauza numărului mare de îmbolnăviri. 


Gripa în România, în cifre - săptămâna 14-20 ianuarie (Sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):
  • S-a inregistrat a doua saptamana consecutiva epidemică.
 
  • Activitatea gripală a avut un trend crescator, a evoluat cu intensitate inaltă, cu extindere regională în zona de sud a țării și cu focare locale și cazuri sporadice în celelate zone ale țării.
  • Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea inregistrată în săptămâna precedentă și rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.
  • Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinica, IACRS și pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963).
  • S-au înregistrat la nivel național 4625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1155 înregistrate în săptămâna precedentă și cu 128 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului anterior (S 03/2018).
  • Au fost înregistrate 58 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 27 mai multe față de săptămâna anterioară și cu 41 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
  • Au fost comunicate 24 decese noi confirmate cu virus gripal. De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 23 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 si 5 tip A, nesubtipat, față de 4 in sezonul precedent, în perioada similară, din care 2 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 si 2 cu virus gripal tip B.
  • Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntam cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent, ci că s-a inregistrat un numar mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.
  • De la începutul sezonului au fost confirmate 522 cazuri de gripă: 228 cazuri gripă cu virus AH1; 127 cazuri gripă cu virus AH3; 166 cazuri gripă cu virus A nesubtipat; 1 caz de gripă cu virus B
  • Până la data de 20.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

SITUAȚIA CAZURILOR DE GRIPĂ ȘI A DECESELOR ÎN FIECARE JUDEȚ DIN ROMÂNIA (Sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):
 

Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicatie de spitalizare;
  • Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
  • Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
  • Evitarea aglomeratiilor si limitarea organizarii de evenimente;
  • Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie;
  • Limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc;
  • Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
  • Continuarea vaccinarii antigripale
 

De ce România nu a declarat epidemie de gripă, precum Ungaria și Bulgaria
 
România nu întrunește, în acest moment, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă peste doar o săptămână.

Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat, pentru HotNews.ro, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. 

Ultimele două săptămâni au fost caracterizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică drept săptămâni epidemice, însă pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice. 

Ce înseamnă săptămână epidemică - creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică. 

Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus). 

Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.


Criterii de evaluare a formelor de manifestare a gripei, agreate de Organizația Mondială a Sănătății (sursa: Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):

  • focar local - creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
  • activitate regională - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
  • săptămână epidemică - creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
  • perioadă epidemică - succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
  • epidemie extinsă - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.
  •  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei