Orzul
Dimensiune font:
Orzul
Denumirea plantei: Orz (lat. Hordeum vulgare)
Familia: Graminae
Denumiri populare: icimie, orz de primavara, orz de toamna, orz tuns, orz tepos sau orzoaica de primavara.
Ecologia si raspandirea:
Orzul este adaptat la diferite conditii de vegetatie datorita plasticitatii ecologice ridicate. Astfel, in emisfera nordica se poate cultiva pana la paralela de 70 latitudine nordica (Norvegia), iar altitudinal depaseste 2000 m
Compozitie chimica:
hordeina (alcaloid), maltina, proteine, amidon, celuloza, saruri de calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, in special maltul incoltit. Enzime, fibre solubile, gluten in cantitate mica. Samanta incoltita este mult mai consistenta, cu mai multe vitamine, hormoni, etc, care o face sa fie foarte indicata in multe afectiuni pe care le rezolva. De asemenea frunzele recoltate atunci cand inca nu s-a format spicul sunt cel mai util medicament in lupta cu cancerul. Contine ca toate cerealele inhibitori ai proteazei care neutralizeaza agentii cancerigeni, mai ales la nivelul intestinelor
Perioada de vegetatie:
Orzul are o radacina fasciculata slab dezvoltata si o tulpina in forma unui pai inalt de 30-150 cm. Frunzele sunt verzi-pal, fara perisori. Tulpina se termina cu un spic lung de 4-13 cm, paros pe margine, format din segmente drepte. Planta infloreste in lunile iunie-iulie. Fructele au forma fusiforma, umflata la mijloc si ascutita la ambele capete.
Orzul este mai rezistent la temperaturi ridicate decit griul, secara si ovazul. Orzul de primavara (furajer) avind perioada de vegetatie scurta, reuseste in climate uscate sau cele aspre. Orzoaica pentru a realiza calitatea ceruta in fabricarea berii se cultiva in zone mai racoroase si umede, unde continutul proteic in boabe este mai scazut, prin prelungirea perioadei depunerii amidonului. Orzul de toamna este mai sensibil la iernare decit griul sau secara de toamna rezistind pina la -15 grade C., la nivelul nodului de infratire daca a parcurs procesul de calire. Avind perioada de vegetatie mai scurta orzul evita seceta, maturizindu-se inainte de secetele de vara. Perioada de recoltare:
Recoltarea orzului incepe la coacerea deplina, cand umiditatea boabelor este sub 16-17%. Orzoaica pentru malt nu se recolteaza la umiditate mai ridicata de 15%, deoarece numai astfel se asigura o mare capacitate germinativa a boabelor.
Afectiuni pentru care se recomanda:
stomatita, traheite, transpiratie excesiva, tromboflebite, tuberculoza, tulburari de menopauza, tumori, tuse, tuse convulsiva, ulcer, ulcer varicos, viroza pulmonara, afectiuni hepatice, afectiuni oculare, afectiuni pulmonare, afectiuni tiroidiene, afectiunile vezicii urinare, afte bucale, alopecie, amigdalita, angina, anemie, aritmie, artrita, anorexie, astm, cancer, cardiopatie ischemica, ciroza hepatica, cistite, colecistita, acnee, afectiunile cailor urinare, afectiuni dermatologice, afectiunile gatului, colica abdominala, colita, convalescenta, debilitate, dereglari hormonale, dermatita, demineralizare, dezinterie, diabet, diaree, dischinezie biliara, disfagie, dismenoree, dispepsie, dureri de piept, eczeme, efelide, enterocolite, epilepsie, febra tifoida, fistule perianale, fracturi, frigiditate, friguri, furuncul, gripa, hemofilie, hemoroizi, hepatita virala, hepatita cronica, hipertensiune arteriala, imfarct miocardic, impetigo, inflamarea cailor urinare, inflamarea plamanilor, imflamatia splinei, impotenta sexuala, imunitate, insomnie, insuficienta hepatica, intoxicatii, laringita, lauzie, lombo-sciatica, mastoze- chistice, nefrite, neurastenie, ateroscleroza cerebrala, atonie gastrica si intestinala, avitaminoza, bronsiectazie, bronsite cronice, nevralgie faciala, nevralgie de trigemen, obezitate, orjelet, osteoporoza, pancreatita, paralizie, pareza, polinevrita, raceli, rahitism, retard psiho- motor, reumatism acut, rinita, schizofrenie, scleroza multipla, scorbut, stari depresive, sterilitate.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
antidiareic, antiinflamator, emolient, drenor hepatic, hipotensor, intareste organismul, potoleste tusea, racoritor, regleaza tensiunea arteriala, stimulator digestiv, stimulator al potentei sexuale, tonic general si al sistemului nervos in special, tonic cardiac etc. se indica pentru reglarea intestinala indiferent ca este vorba despre constipatie sau diaree, chiar si in cazurile cronice o cura cu ovaz sub forma de semninte timp de 30 de zile rezolva cel mai regel organism.
Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- 50 g de seminte se pun la 1 litru de apa. Fierte apoi 30 minute dupa care se strecoara si se consuma. Se poate consuma numai apa dupa strecurare sau mai util este sa se consume si semintele fierte. Se poate consuma in fiecare zi.
- Se poate fierbe de asemenea 100 g de orz seminte intr-un litru de apa. Dupa aceasta se va trece orzul prin masina de carne dupa ce se strecoara si dupa macinare se amesteca cu lichidul in care a fiert. Se poate adauga miere in cazul ca nu exista diabet.
- 50 g de orz seminte nedecorticate se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se va consuma apa de pe acestea ca laxativ si nutritiv.
- Fulgi de orz pentreu enerocolite si afectiuni intestinale, hepatice, etc.
- Se va pune seminte intr-un borcan mai mare 200 g seminte care se vor lasa cu apa timp de 8 ore, dupa aceasta perioada se va spala cu apa rece. Se mai lasa apoi o perioada de 8 ore si se spala din nou la fiecare 8 ore. Se va lasa cu putina apa. Dupa ce a iesit coltul verde, se spala bine cu multa apa, dupa care se trec prin masina de carne, dupa care se stoarce pasta vegetala obtinuta in tifon, strangandu-se sucul intr-un pahar.
Se consuma cate 2 linguri inainte de fiecare masa o perioada mai lunga. Este foarte util in toate afectiunile interne. Se poate adauga orice suc de fructe la acest preparat fiind mai gustos.
- Suc de orz verde cate 50 ml de 3 ori pe zi in afectiunile mai grave, inclusiv pentru cancer, scleroza, etc. Se fac cure de minimum 21 zile apoi 7 zile pauza si se pot relua.
In traditia populara:
orzul fiert in lapte dulce se intrebuinta contra tusei; fiert in apa, se faceau decocturi si cu ele gargara la copii in durerile de gat, fiert in vin se dadea lauzelor pentru a le intarii.
http://www.tratament.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau