gethumbnew

Dimensiune font:

SUSANU CLINIC IASI - “Liposucţia nu este un tratament pentru obezitate”

| 23-06-2019 10:20

 Liposucţia (sau lipoplastia) este o tehnică de remodelare corporală care se realizează prin îndepărtarea mecanică a depozitelor excesive de grăsime din diverse regiuni ale corpului. Metoda poate fi folosită pentru remodelarea unor zone extinse precum abdomenul, coapsele, şoldurile, spatele, braţele, dar şi pentru corectarea unor depuneri de grăsime localizate, greu de îndepărtat chiar şi în ciuda unui program de fitness regulat, precum bărbia, gâtul, abdomenul inferior, aşa-numitele „aripioare”, partea internă a genunchiului, gambele, gleznele etc.


Liposucţia însă nu este un tratament pentru obezitate şi nici nu este în măsură să înlocuiască programul regulat de sport. De asemenea, în cazul persoanelor supraponderale, trebuie asociată şi modificarea regimului alimentar, sub directa supraveghere a unui dietetician.

Liposucţia se adresează în general pacienţilor adulţi, cu un exces ponderal cu până la 30% din greutatea ideală, care au elasticitatea şi fermitatea pielii păstrată, cu o condiţie fizică bună, fără afecţiuni medicale sau chirurgicale majore, nefumători, persoane optimiste şi care au aşteptări reale în ceea ce priveşte rezultatele liposucţiei.

Liposucţia se poate realiza în condiţii de anestezie generală sau locală, în funcţie de amploarea procedurii (suprafaţa de tratat, volumul de grăsime aspirată preconizat etc.). Într-o singură intervenţie se pot scoate în condiţii de siguranţă până la 5 litri de aspirat (grăsime împreună cu diverse lichide). Peste această cantitate este nevoie de o terapie de reechilibrare agresivă, care implică inclusiv transfuzii de sânge, şi de aceea este de preferat să se evite.

Într-o primă etapă, la nivelul zonei de tratat se va introduce în mod uniform un lichid care are rolul de a facilita desfacerea fragmentelor de grăsime, de a reduce sângerarea din timpul procedurii şi, ulterior, de a reduce traumatismul din timpul procedurii, având şi efect anestezic concomitent. Aceasta este etapa de infiltrare şi se realizează cu ajutorul unor tubuşoare subţiri, numite canule de infiltrare. Ulterior grăsimea în exces se va aspira prin intermediul unor tubuşoare cu diametrul uşor mai mare, variabil în funcţie de zona de tratat şi de grosimea stratului de grăsime, numite canule de aspiraţie. Desprinderea fragmentelor de grăsime se realizează prin mişcări înainte şi înapoi ale canulei prin stratul de grăsime, iar aspirarea acesteia se face prin cuplarea canulei de aspiraţie fie la o seringă vidată, fie la un aparat de lipoaspiraţie. Canulele se introduc în piele prin incizii de 3-5 mm lungime. La sfârşitul procedurii inciziile se vor coase, iar la nivelul zonei tratate se vor aplica fie feşe elastice, fie îmbrăcăminte compresivă (ciorapi cu grad înalt de compresie, pantaloni, burtiere sau compleuri special confecţionate pentru liposucţie). Aceasta are rolul de a închide spaţiile goale rămase în urma scoaterii grăsimii şi de a închide vasele de sânge lezate în timpul procedurii, prevenind astfel pierderile excesive de sânge şi formarea de hematoame. Îmbrăcămintea compresivă trebuie purtată minimum două săptămâni în mod continuu, putând fi dată jos după minim 3 zile de la intervenţie, pentru duş, şi numai pentru o perioadă scurtă de timp (5-10 minute).

În săptămâna imediat următoare după procedură, zona tratată se va umfla progresiv şi va fi dureroasă. Vor apărea echimoze (vânătăi) la nivelul zonei tratate şi sub această zonă uneori până la nivelul piciorului. Se vor administra medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge, medicamente antinflamatorii şi antalgice (care reduc durerile) se va continua pentru o perioadă scurtă tratamentul antibiotic început înaintea intervenţiei şi pentru o perioadă mai lungă (până la 2-3 luni) tratamentul cu fier. În a doua săptămână durerile cedează progresiv, concomitent cu reducerea inflamaţiei. Rezultatul procedurii începe să se contureze după a doua săptămână de la intervenţie, dar poate fi corect apreciat după două luni şi considerat definitiv după 3 luni.

După intervenţie se recomandă reluarea mişcărilor normale cât mai curând posibil. Se recomandă ca exerciţiile fizice să fie reluate după 14 zile de la intervenţie, când se recomandă şi începerea şedinţelor de masaj. În primele 14 zile se recomandă evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, în special trecerea la temperaturi ridicate, saună, duşul fierbinte etc., precum şi consumul de băuturi alcoolice (determină dilatarea vaselor de sânge din piele).

Fumatul, suprimat cu două săptămâni înainte de intervenţie, trebuie evitat pentru minim 6 săptămâni după intervenţie.

Posibile complicaţii ale liposucţiei:

– neregularităţi ale pielii
– lezarea pielii sau a nervilor superficiali cu modificări persistente (peste 2-3 luni) a sensibilităţii cutanate
– pigmentari neregulate
– infecţii
– formare de hematoame
– embolie grăsoasă sau cu trombi de sânge, inclusiv tromboza venoasă profundă şi trombembolism pulmonar
– acumulare excesivă de fluide
– anomalii de cicatrizare a inciziilor pentru canule
– complicaţii legate de anestezie
– asimetrie
– durere persistentă (peste 2-3 luni)
– lezarea unor structuri profunde sau organe interne (muşchi, nervi, vase de sânge mari, plămâni, organe abdominale)

Aceste complicaţii sunt doar teoretice dacă se respectă cu stricteţe indicaţiile şi recomandările medicului chirurg şi anestezist. Totuşi, în cazul în care apar oricare dintre complicaţiile amintite, sau starea generală se înrăutăţeşte fără o cauză aparentă trebuie să vă adresaţi imediat medicului. Poate fi nevoie de o medicaţie suplimentară, de o nouă intervenţie sau chiar de o internare pentru o perioadă scurtă de timp.

În unele situaţii (în care este nevoie să se aspire mai mult de 5 litri) obţinerea rezultatului dorit poate necesita mai multe intervenţii succesive sau asocierea într-un singur timp operator de tehnici suplimentare, precum lipectomia sau liftingul.

În general rezultatele sunt stabile la 3 luni de la procedură, dar creşterea ponderală importantă poate afecta şi zona tratată, chiar dacă nu la fel de mult ca celelalte regiuni ale corpului. De aceea este de preferat ca după intervenţie să urmaţi un stil de viaţă sănătos, cu o dietă echilibrată şi un program de sport regulat.

Dr. Sidonia Susanu,

Medic Primar Chirurgie Estetica Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

Director Medical la Susanu Clinic

www.susanuclinic.ro

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.

 

Le calci în picioare, dar îţi pot salva viaţa! Aceste flori vindecă tumorile, hepatita şi ciroza
15/09/2019 13:19

Floarea de piatră (Portulaca grandiflora) sau portolac, cum este numită popular, aparţine familiei Portulacaceae. Este nativă din America de Sud, intalnită in campiile calde şi uscate din nordul Argenti ...

Cum poți trata durerile de spate cu o minge de tenis
14/09/2019 20:55

 Automasajul cu mingi de tenis pentru durerile de spate inferioare se recomandă in special si pentru durerile menstruale. Astfel, intinde-te pe spate cu picioarele indoite si tălpile pe pămant. Asează ...

Lipsa unei vitamine arhicunoscute creşte riscul de infarct
14/09/2019 16:20

Cauze infarct. Persoanele al căror nivel de vitamina D este de sub 15 nanograme pe milimetru de sange au un risc cardiovascular crescut, au stabilit autorii acestui studiu, prezentat la conferinta anuală a Am ...

De ce să pui o plantă verde la intrarea în casă. Îți va schimba viața total!
14/09/2019 00:29

Un simplu gest iti poate schimba viata in bine. Asadar, incearcă să pui o plantă verde la intrarea in casă si vezi ce efecte va avea asupra ta. Specialistii in feng shui spun că pentru a avea mereu ener ...

Pericolul nestiut din merele pe care le dam copiilor nostri. Seful ANPC: Evitati fructele care arata perfect!
13/09/2019 19:32

 Horia Constantinescu - numit presedinte al Protectiei Consumatorului acum o luna - ii sfatuieste pe romani sa evite fructele care arata perfect, din cauza ca acestea pot fi tratate cu pesticide periculoas ...

Criză de medicamente în România! Se sistează exporturile de citostatice
13/09/2019 15:10

 S-a ajuns la această situatie pentru că unele firme retrag medicamentele de pe piata romanească, unde acestea sunt mai ieftine, si preferă să le vandă in alte tări, pentru un pret mai bun. Ministru ...

Zeci de pacienţi fără discernământ, COBAI într-un studiu de testare a unor medicamente
13/09/2019 14:21

 Managerul Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, Nicuşor Bigiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a dispus o comisie de analiză după ce a primit informaţii că la Secţia de Psihiat ...

FT: Cercetătorii mizează pe microbi pentru a revoluţiona industria alimentară şi agricultura
13/09/2019 12:02

 Calysta, o companie care a colectat 30 de milioane de dolari, anul acesta, de la investitori precum BP şi Cargill, produce hrană pentru peşti din microbi care se proliferează in mod natural, folosind ...

Trei motive pentru care ar trebui să mănânci usturoi zilnic
12/09/2019 10:16

Usturoiul are beneficii excelente pentru organism. Dacă il consumăm zilnic putem scăpa de multe probleme de sănătate. Nu va mai fi nevoie să luaţi niciodată pastile. Usturoiul imbunătăteste circu ...

Rețeta miraculoasă pe bază de gelatină care
11/09/2019 17:22

Gelatina - Cel mai eficient leac impotriva durerilor de articulatii(Leacuri&Sfaturi Despre Sănătate)