vulcan  Etna-erupe-din-nou-

Dimensiune font:

Vulcanul Krakatau: Erupția enormă care s-a auzit în jurul lumii

| 24-06-2019 11:27

 Cutremurele, evenimentele climatice și tsunami-urile cauzate de erupția vulcanului Krakatau din 1883 s-au făcut simțite pe o distanță de mii de kilometri. Vulcanul Krakatau a produs un cataclism de o forță nemaipomenită, care a ucis peste 36.000 de oameni.

Explozia a fost mai violentă decât cea produsă de cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată și a fost auzită în întreaga lume.

O dimineață ce nu părea să anunțe nimic

În dimineața de 26 august 1883, locuitorii de pe insula Krakatau, din Strâmtoarea Sunda, din Indonezia, pe atunci teritoriu al Companiei Olandeze a Indiilor de Est, s-au trezit la fel ca în oricare altă zi.

Deși din cele trei conuri vulcanice de pe insulă ieșea fum, oamenii și-au văzut de treburile zilnice.

Vulcanul Krakatau 01
Vulcanul Krakatau a produs un dezastru de proporții, care a afectat întreaga lume. Foto: Biblioteca Congresului American

Nu era un fenomen neobișnuit, fiindcă pe insulă existau trei vulcani activi. Nu părea să existe motiv de alarmare. Însă oamenii ar fi trebuit să se îngrijoreze.

Până în seara următoare, fumul s-a transformat într-o erupție care avea să zguduie insula și să acopere cu cenușă 70% din suprafața sa. Erupția și valurile tsunami care au urmat au ucis peste 36.000 de oameni.

Impactul erupției a fost resimțit până la New York, iar zgomotul produs este considerat cel mai puternic înregistrat vreodată pe Pământ. Chiar și după un secol și jumătate, explozia încă este considerată una dintre cele mai distrugătoare din istorie.

Vulcanul Krakatau și filmul unui dezastru

Activitatea seismică în urma căreia a erupt vulcanul Krakatau a început cu câteva luni înainte. În luna mai a anului 1883, fumul și aburul au început să iasă pe conul din extremitatea nordică, Perboewatan.

Eruptia vulcanului Krakatau
Captură dintr-un film din 1969 înfățișând erupția din 1883 a vulcanului Krakatau. Foto: shutterstock.com

S-au raportat câteva explozii minore, precum și valuri mari în Oceanul Indian. Seismologii au înregistrat fenomenul, însă nu l-au considerat alarmant. Apoi, în iunie, vulcanul Krakatau a erupt a doua oară, iar insula a fost acoperită de fum timp de o săptămână.

Se crede că această explozie a declanșat a treia și cea mai periculoasă dintre erupții, deoarece, după ce fumul s-a dispersat, au putut fi observate două coloane de cenușă ridicându-se de pe insulă.

Până la începutul lunii august, fumul a continuat să iasă din vulcanul Krakatau, iar aerul era plin de cenușă. Însă pe insulă mai avuseseră loc erupții și încă nu se întâmplase nimic îngrozitor.

Asta, până pe 26 august, la ora 14:00, când vulcanul Krakatau a „scuipat” un nor dens de cenușă, care a acoperit insula și s-a ridicat la altitudinea de 27 de kilometri. A urmat o serie de erupții, iar la fiecare zece minute avea loc câte o explozie zgomotoasă.

Articol ziar vulcanul Krakatau
Articolul din „Harper’s Weekly” care relata îngrozitoare erupție din 1883. Foto: time-az.com

Marinarii de pe vasele din apropiere au simțit efectele exploziilor: cantități mari de cenușă și piatră încinsă au căzut din cer direct pe punțile vaselor. Peste noapte, două valuri tsunami pornite din Krakatau au lovit insulele Java și Sumatra, care se aflau la 40 de kilometri de vulcan.

Patru explozii enorme

Până dimineața următoare, erupțiile au crescut în intensitate și au culminat cu patru explozii enorme. Prima a avut loc pe Perboewatan, conul cel mai nordic, și cea de-a doua pe Danan, conul central.

Însă cea mai dezastruoasă a fost cea de-a treia explozie produsă de vulcanul Krakatau. Pe 27 august, la ora 10:02, vulcanul a erupt cu un zgomot considerat, până acum, cel mai mare produs vreodată, atingând 310 decibeli.

Prin comparație, intensitatea sunetului bombelor atomice aruncate la Hiroshima și Nagasaki a fost de 248 de decibeli. Experții cred că toți cei care s-au aflat pe o rază de 16 kilometri de la locul exploziei au surzit instantaneu. De altfel, 140 de decibeli este pragul la care, fără echipament de protecție, vei surzi.

Coral
O bucată imensă de coral, aruncată din mare de explozie și ajunsă pe o insulă din apropiere. Foto: commons.wikimedia.org

Explozia a fost atât de puternică, încât a fost auzită de locuitorii din Perth, Australia, la o distanță de 3.050 de kilometri, precum și din locuitorii din Insula Rodrigues, la o distanță de 4.830 de kilometri.

Vulcanul Krakatau, mai devastator decât cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată

S-a estimat că energia eliberată de explozia de la Krakatau a fost egală cu circa 200 de megatone de TNT. „Bomba țarului”, cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată, a eliberat numai echivalentul a circa 57 de megatone de TNT.

Până la ora 10:41, mai rămăsese doar o treime din insula Krakatau. Doar cel de-al treilea con, Rakata, mai era vizibil (deși era pe jumătate scufundat în ocean). Alunecarea de pământ a declanșat cea de-a patra și ultima explozie.

Exploziile au fost mortale în sine, însă au declanșat un lanț de evenimente care s-a făcut simțit la mare depărtare și mult timp după aceea. Tsunami-urile cauzate de erupție au atins înălțimea de 30 de metri.

Eruptia vulcanului Krakatau 02
Imaginează-ți: telegraph.co.uk

Coasta Sumatrei a fost devastată de valuri și eroziune cauzată de erupție. Unda de șoc cauzată de cea de-a treia explozie s-a propagat la o distanță de 1.080 de kilometri de insulă. În cele din urmă, după două zile devastări, vulcanul Krakatau a tăcut.

Însă insula dispăruse aproape în totalitate.

Zeci de mii de morți

În lunile de după erupția vulcanului Krakatau, căpitanii de vase și gărzile de coastă au relatat că au zărit nenumărate cadavre și resturi umane plutind în mare, acoperite cu cenușă vulcanică. La un an după explozie, mai multe astfel de cadavre au ajuns la mal în Africa de Sud.

După câțiva ani, olandezii au stabilit că numărul victimelor făcute de vulcanul Krakatau se ridica la 36.417. Nu toate victimele erau de pe insulă. În Sumatra au existat 1.000 de morți.

Niciunul dintre cei 3.000 de locuitori de pe insula apropiată, Sebesi, nu a supraviețuit. Cei care au supraviețuit au resimțit timp de mulți ani efectele erupției.

Fenomene ciudate pe cer

Cerul rosu
Un desen care arată cum se vedea cerul pe coasta de est a SUA după erupția vulcanului Krakatoa. Potrivit unor mărturii, Soarele părea să aibă culoarea purpurie. Foto: spectrevision.net

Climatul din statul american California a fost, și el, influențat de dezastru: în San Diego și Los Angeles s-au înregistrat ploi record. De cealaltă parte, cerul de deasupra coastei estice s-a aprins ca un foc.

Ani de zile după erupție, au fost relatate fenomene meteo ciudate, precum și culori neobișnuite pe cer. Potrivit unor relatări, Luna a devenit albastră (sau uneori verde), iar Soarele – purpuriu.

Toate acestea au fost atribuite norului vulcanic rezultat în urma erupției din Krakatau din 1883. Până în 1927, erupțiile au continuat pe insulă, dar niciuna nu s-a apropiat de cea mai zgomotoasă erupție din istorie.

O a doua insulă s-a format din cenușa acestei explozii majore, insulă cunoscută azi drept „Copilul Krakatau”, sau „Anak Krakatoa”. Între 2009 și 2012, Anak Krakatau a erupt, însă în 2018 s-a prăbușit.

Anak Krakatau
Una dintre multiplele erupții al lui Anak Krakatau. Foto: aljazeera.com

Astăzi, are lungimea de doar 1,6 kilometri, însă are înălțimea de peste 400 de metri și continuă să aibă mici erupții. Mai grav este că vulcanul crește cu 4,8 metri în fiecare an.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
O cometă neobișnuită se apropie de Soare. Nu se știe de unde vine
15/10/2019 11:13

 Totul a inceput pe 30 august, cand Ghenadi Borisov, un astronom amator, a reperat un "bolid" pe cer. Alertaţi, astronomii din lumea intreagă au inceput să studieze obiectul necunoscut. Anali ...

Şocant! Oamenii trec de la plata cu cardul la cea cu... microcipul implantat în piele!
14/10/2019 14:09

 În Suedia, acest lucru a devenit deja o realitate. Oamenii au apelat la introducerea microcipurilor pentru a-şi simplifica realizarea acţiunilor de zi cu zi. Acest lucru este posibil, deoarece mic ...

Cum reuseste Calea Lactee sa ia in greutate
14/10/2019 11:16

 In acest context, oamenii de stiinta au vrut sa stie daca galaxia noastra, Calea Lactee, pierde sau castiga masa. Ori, poate, reuseste sa se mentina in echilibru. In urma cercetarilor, a reiesit ca galax ...

O schita uitata a lui Da Vinci se dovedeste a fi o minune a ingineriei. Ar fi fost cel mai mare pod al acelor vremuri
14/10/2019 08:38

 Desi este cunoscut pentru lucrari ca Mona Lisa, Leonardo De Vinci era un inovator in multe domenii, inclusiv in inginerie. Pornind de la o schita realizata de Da Vinci in 1502, oameni de stiinta de la ...

Navele de război circulare, proiectul SF eșuat al rușilor
07/10/2019 13:43

 În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, constructorii de nave au inceput să folosească fierul in loc de lemn si tot mai multi ingineri credeau că sosise vremea să experimenteze cu forme noi. ...

Adria Mare, continentul dispărut. Pământul peste care a crescut Europa
06/10/2019 20:08

 Pe măsură ce tehnologia de studiere a plăcilor tectonice evoluează, geologii continuă să descopere continente dispărute. Înainte de a fi astupat in intregime, in urmă cu circa 140 de milioan ...

În Imperiul Otoman, uciderea rudelor sultanului era prevăzută de lege!
03/10/2019 09:57

 Încă de la inceput, in Imperiul Otoman era ceva obisnuit ca noul sultan să-si ucidă fratii, chiar dacă unii dintre ei erau abia sugari. Ca multe alte dinastii islamice, turcii aplicau „leg ...

Ghețarii din Norvegia scot la iveală mii de artefacte perfect conservate
26/09/2019 10:51

 Peste 2.000 de artefacte din Epoca Fierului, perfect conservate, au fost descoperite sub ghetarii din Norvegia. Adunate acolo de-a lungul unei perioade de 6.000 de ani, obiectele oferă indicii pretioase ...

Descoperire surprinzatoare legata de Manuscrisele de la Marea Moarta
25/09/2019 09:48

Celebrele manuscrise de la Marea Moarta continua sa genereze enigme, la zeci de ani de la descoperirea lor. Un studiu recent a concluzionat ca cel putin pentru obtinerea unuia dintre ele a fost folosita o tehni ...

Cum a fost reconstituit, in premiera, chipul unui stramos de acum 100.000 de ani (Video)
22/09/2019 23:39

 Unul dintre cei mai misteriosi stramosi ai nostri, nici macar ai tuturor, a fost omul de Denisova. In premiera, chipul lui a fost reconstituit de o echipa de oameni de stiinta din Israel, plecand de la o ...