vulcan  Etna-erupe-din-nou-

Dimensiune font:

Vulcanul Krakatau: Erupția enormă care s-a auzit în jurul lumii

| 24-06-2019 11:27

 Cutremurele, evenimentele climatice și tsunami-urile cauzate de erupția vulcanului Krakatau din 1883 s-au făcut simțite pe o distanță de mii de kilometri. Vulcanul Krakatau a produs un cataclism de o forță nemaipomenită, care a ucis peste 36.000 de oameni.

Explozia a fost mai violentă decât cea produsă de cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată și a fost auzită în întreaga lume.

O dimineață ce nu părea să anunțe nimic

În dimineața de 26 august 1883, locuitorii de pe insula Krakatau, din Strâmtoarea Sunda, din Indonezia, pe atunci teritoriu al Companiei Olandeze a Indiilor de Est, s-au trezit la fel ca în oricare altă zi.

Deși din cele trei conuri vulcanice de pe insulă ieșea fum, oamenii și-au văzut de treburile zilnice.

Vulcanul Krakatau 01
Vulcanul Krakatau a produs un dezastru de proporții, care a afectat întreaga lume. Foto: Biblioteca Congresului American

Nu era un fenomen neobișnuit, fiindcă pe insulă existau trei vulcani activi. Nu părea să existe motiv de alarmare. Însă oamenii ar fi trebuit să se îngrijoreze.

Până în seara următoare, fumul s-a transformat într-o erupție care avea să zguduie insula și să acopere cu cenușă 70% din suprafața sa. Erupția și valurile tsunami care au urmat au ucis peste 36.000 de oameni.

Impactul erupției a fost resimțit până la New York, iar zgomotul produs este considerat cel mai puternic înregistrat vreodată pe Pământ. Chiar și după un secol și jumătate, explozia încă este considerată una dintre cele mai distrugătoare din istorie.

Vulcanul Krakatau și filmul unui dezastru

Activitatea seismică în urma căreia a erupt vulcanul Krakatau a început cu câteva luni înainte. În luna mai a anului 1883, fumul și aburul au început să iasă pe conul din extremitatea nordică, Perboewatan.

Eruptia vulcanului Krakatau
Captură dintr-un film din 1969 înfățișând erupția din 1883 a vulcanului Krakatau. Foto: shutterstock.com

S-au raportat câteva explozii minore, precum și valuri mari în Oceanul Indian. Seismologii au înregistrat fenomenul, însă nu l-au considerat alarmant. Apoi, în iunie, vulcanul Krakatau a erupt a doua oară, iar insula a fost acoperită de fum timp de o săptămână.

Se crede că această explozie a declanșat a treia și cea mai periculoasă dintre erupții, deoarece, după ce fumul s-a dispersat, au putut fi observate două coloane de cenușă ridicându-se de pe insulă.

Până la începutul lunii august, fumul a continuat să iasă din vulcanul Krakatau, iar aerul era plin de cenușă. Însă pe insulă mai avuseseră loc erupții și încă nu se întâmplase nimic îngrozitor.

Asta, până pe 26 august, la ora 14:00, când vulcanul Krakatau a „scuipat” un nor dens de cenușă, care a acoperit insula și s-a ridicat la altitudinea de 27 de kilometri. A urmat o serie de erupții, iar la fiecare zece minute avea loc câte o explozie zgomotoasă.

Articol ziar vulcanul Krakatau
Articolul din „Harper’s Weekly” care relata îngrozitoare erupție din 1883. Foto: time-az.com

Marinarii de pe vasele din apropiere au simțit efectele exploziilor: cantități mari de cenușă și piatră încinsă au căzut din cer direct pe punțile vaselor. Peste noapte, două valuri tsunami pornite din Krakatau au lovit insulele Java și Sumatra, care se aflau la 40 de kilometri de vulcan.

Patru explozii enorme

Până dimineața următoare, erupțiile au crescut în intensitate și au culminat cu patru explozii enorme. Prima a avut loc pe Perboewatan, conul cel mai nordic, și cea de-a doua pe Danan, conul central.

Însă cea mai dezastruoasă a fost cea de-a treia explozie produsă de vulcanul Krakatau. Pe 27 august, la ora 10:02, vulcanul a erupt cu un zgomot considerat, până acum, cel mai mare produs vreodată, atingând 310 decibeli.

Prin comparație, intensitatea sunetului bombelor atomice aruncate la Hiroshima și Nagasaki a fost de 248 de decibeli. Experții cred că toți cei care s-au aflat pe o rază de 16 kilometri de la locul exploziei au surzit instantaneu. De altfel, 140 de decibeli este pragul la care, fără echipament de protecție, vei surzi.

Coral
O bucată imensă de coral, aruncată din mare de explozie și ajunsă pe o insulă din apropiere. Foto: commons.wikimedia.org

Explozia a fost atât de puternică, încât a fost auzită de locuitorii din Perth, Australia, la o distanță de 3.050 de kilometri, precum și din locuitorii din Insula Rodrigues, la o distanță de 4.830 de kilometri.

Vulcanul Krakatau, mai devastator decât cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată

S-a estimat că energia eliberată de explozia de la Krakatau a fost egală cu circa 200 de megatone de TNT. „Bomba țarului”, cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată, a eliberat numai echivalentul a circa 57 de megatone de TNT.

Până la ora 10:41, mai rămăsese doar o treime din insula Krakatau. Doar cel de-al treilea con, Rakata, mai era vizibil (deși era pe jumătate scufundat în ocean). Alunecarea de pământ a declanșat cea de-a patra și ultima explozie.

Exploziile au fost mortale în sine, însă au declanșat un lanț de evenimente care s-a făcut simțit la mare depărtare și mult timp după aceea. Tsunami-urile cauzate de erupție au atins înălțimea de 30 de metri.

Eruptia vulcanului Krakatau 02
Imaginează-ți: telegraph.co.uk

Coasta Sumatrei a fost devastată de valuri și eroziune cauzată de erupție. Unda de șoc cauzată de cea de-a treia explozie s-a propagat la o distanță de 1.080 de kilometri de insulă. În cele din urmă, după două zile devastări, vulcanul Krakatau a tăcut.

Însă insula dispăruse aproape în totalitate.

Zeci de mii de morți

În lunile de după erupția vulcanului Krakatau, căpitanii de vase și gărzile de coastă au relatat că au zărit nenumărate cadavre și resturi umane plutind în mare, acoperite cu cenușă vulcanică. La un an după explozie, mai multe astfel de cadavre au ajuns la mal în Africa de Sud.

După câțiva ani, olandezii au stabilit că numărul victimelor făcute de vulcanul Krakatau se ridica la 36.417. Nu toate victimele erau de pe insulă. În Sumatra au existat 1.000 de morți.

Niciunul dintre cei 3.000 de locuitori de pe insula apropiată, Sebesi, nu a supraviețuit. Cei care au supraviețuit au resimțit timp de mulți ani efectele erupției.

Fenomene ciudate pe cer

Cerul rosu
Un desen care arată cum se vedea cerul pe coasta de est a SUA după erupția vulcanului Krakatoa. Potrivit unor mărturii, Soarele părea să aibă culoarea purpurie. Foto: spectrevision.net

Climatul din statul american California a fost, și el, influențat de dezastru: în San Diego și Los Angeles s-au înregistrat ploi record. De cealaltă parte, cerul de deasupra coastei estice s-a aprins ca un foc.

Ani de zile după erupție, au fost relatate fenomene meteo ciudate, precum și culori neobișnuite pe cer. Potrivit unor relatări, Luna a devenit albastră (sau uneori verde), iar Soarele – purpuriu.

Toate acestea au fost atribuite norului vulcanic rezultat în urma erupției din Krakatau din 1883. Până în 1927, erupțiile au continuat pe insulă, dar niciuna nu s-a apropiat de cea mai zgomotoasă erupție din istorie.

O a doua insulă s-a format din cenușa acestei explozii majore, insulă cunoscută azi drept „Copilul Krakatau”, sau „Anak Krakatoa”. Între 2009 și 2012, Anak Krakatau a erupt, însă în 2018 s-a prăbușit.

Anak Krakatau
Una dintre multiplele erupții al lui Anak Krakatau. Foto: aljazeera.com

Astăzi, are lungimea de doar 1,6 kilometri, însă are înălțimea de peste 400 de metri și continuă să aibă mici erupții. Mai grav este că vulcanul crește cu 4,8 metri în fiecare an.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Instagram ascunde numărul de like-uri pentru a elimina presiunea asupra utilizatorilor. În ce ţări va fi valabilă măsura
18/07/2019 15:17

 În cadrul acestui experiment, utilizatorii vor vedea doar un nume alături de textul "şi alţii", in loc de a vedea in feed cate persoane au apreciat o postare sau alta. Însă, cand ...

Ai folosit aplicaţia FaceApp? Ai vrut să vezi cum arăţi îmbătrânit? Ţi-au fost luate datele din telefon şi pot fi folosite oricând
18/07/2019 15:12

 Utilizatorii pot descărca aplicaţia FaceApp gratuit pentru o perioadă de trei zile, apoi incepe "transformarea". Acolo pot incărca poze cu ei sau prietenii, urmand in doar cateva secunde să ...

India va lansa a doua sa misiune spaţială pe Lună pe 22 iulie
18/07/2019 12:03

 Sonda Chandrayaan-2, construită de Indian Space Research Organisation (ISRO), va fi lansată pe 22 iulie, la ora 09.13 GMT, a anunţat agenţia. O primă tentativă de lansare a misiunii a avut loc pe 1 ...

Tratament revolutionar pentru orbire, testat deja
18/07/2019 10:21

O echipa de cercetatori a reusit sa reactiveze gena Cngb1, care, atunci cand este dezactivata sau inactiva, duce la deteriorarea celulelor cu bastonas. Aceste celule sunt responsabile de captarea luminii, arata ...

Cum conectati Chromecast pe WI-Fi intr-o camera de hotel cu Hotspot Windows 10 sau Mobile?
16/07/2019 09:17

Daca plecati in vacant si v-ati decis sa luati Google Chromecast in bagaje ca sa va bucurati de acces la mii de surse de divertisment la hotelul sau pensiunea la care urmeaza sa va cazati, s-ar putea sa aveti ...

E in regula sa-ti iei laptopul in vacanta?
16/07/2019 09:00

Suntem in plina vacanta de vara si una din preocuparile care se afla pe buzele celor care se pregatesc sa-si faca bagajele pentru o noua destinatie este legata de a-si lua sau nu laptopul in calatorie. Unele ...

Rezistent la apă. Când își pierde un smartphone această capacitate
13/07/2019 08:21

  Descriere foto: telefon   Utilizarea telefoanelor mobile sub apă in piscină sau in mare este una dintre marile ambitii ale utilizatorilor care tanjesc după fotografia perfectă, iar producă ...

7 curiozități despre lilieci, cele mai bizare mamifere
11/07/2019 17:24

 Cate curiozităti despre lilieci cunosti? Unii ii consideră animale dăunătoare, insă liliecii se numără printre cele mai fascinante si indispensabile ecologic animale de pe Pămant. Liliecii au un ...

Riscați să rămâneți fără cont pe WhatsApp! Ce mesaje să NU trimiteți niciodată
10/07/2019 08:25

    Conditiile de utilizare   În primul rand, sunteti protejati prin intermediul Conditiilor de utilizare care enumeră activitătile interzise pe WhatsApp. De exemplu, se incalcă Co ...

Cum să apari offline pe WhatsApp - nimeni nu va vedea că ești online
08/07/2019 07:58

 Cu sigurantă vi s-a intamplat să nu vreti să apăreti online pe WhatsApp. Stiati că este o metodă prin care puteti să vă faceti nevăzuti? Mai mult de 55.000 de milioane de mesaje scrise sunt trim ...