Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereastră către istoria culinară, un simbol al inovatiei in gastronomie si o incantare pentru simturi. Delicioase, versatile si mereu surprinzătoare, vafele imbină traditia cu inovatia, indulcind momentele noastre de zi cu zi. Istoria vafei este veche de secole, rădăcinile sale pierzandu-se in negura timpurilor. Se spune că primele vafe au fost făcute in Evul Mediu, cand bucătarii ex ...
Într-o lume in care produsele de panificatie industriale domină rafturile supermarketurilor, brutăria artizanală se distinge prin traditie, calitate si sănătate. Painea artizanală nu este doar un aliment, ci o experientă senzorială, o intoarcere la rădăcini si o celebrare a simplitătii. Redescoperirea ei reprezintă nu doar o reintoarcere la traditie, ci si o preocupare crescandă pentru sănătatea noastră. Painea artizanală se deosebeste de cea industrială prin cateva aspecte esentiale. În primul rand, ingredientele folosite sunt de o calitate superioară: făină ...
Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Budincă de cozonac cu afine si căpsuni - Reteta unui desert savuros si usor avem nevoie de doar cateva ingrediente: felii de cozonac, lapte, ouă si fructe. Ingrediente: 3-4 felii de cozonac 200 ml smantană de gătit neindulcită 5 ouă 200 g afine proaspete 100 g căpsuni proaspete 1 lingurită extract de vanilie un praf sare Mod de preparare Tăiati cozonacul in cuburi potri ...
Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru că este una dintre cele mai apreciate retete de primăvară, la stufat se pot adăuga si alte verdeturi de primăvară, cum ar fi leurda sau spanac. Ingrediente: 1 kg cotlete de miel cu os 10 legături de ceapă verde 10 de usturoi verde o cană mare de borş o lingură de pastă de tomate cinci linguri de ulei sare piper rozmarin. Mod de preparare Carnea de miel se spală şi se pune ...
Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel prajite si invaluite de un sos acrisor de smantana cu ciuperci si mustar. Prima mentionare scrisa a acestui preparat, “File de vita Stroganoff” (sau Stroganov), s-a facut de catre Jelena Molochowetz in editia din 1871 a cartii ei de bucate rusesti Podarok molodym chosajkam (“Cadou pentru tinerele gospodine”). Acolo preparatul este descris ca fiind un ragu cu sos ...
În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. Mănăstirile sunt locuri unde credinta si spiritualitatea se intalnesc cu traditia culinară. Postul este o parte esentială a vietii monahale, iar mănăstirile din intreaga lume au dezvoltat o gamă variată de retete delicioase de post pentru a se hrăni in timpul perioadelor de abstinentă de la produsele de origine animală. Una dintre cele mai iubite mancăruri de post este ...
În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest preparat emblematic al sărbătorii este in centrul mesei de Paste in multe culturi din intreaga lume. Istoria si semnificatia drobului de miel Originea drobului de miel este adesea atribuită culturii mediteraneene antice, unde mielul si alte produse lactate erau alimente comune. În multe culturi, mielul a fost considerat un animal sacru, oferit drept ofrandă zeilor in ritualuril ...
Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de fericire” sunt pregătite in mod traditional din foi de varză sau foi de vită-de-vie, umplute cu un amestec magic de carne de porc, orez si condimente. Dar ceea ce face ca sarmalele să fie atat de speciale nu este doar reteta lor, ci si povestea lor. Spusă oricand, povestea capătă valente magice mai ales in preajma sărbătorilor ori a zilelor de duminică fiindcă ...
Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care este pusă, iar după ce este gătită este mult mai suculentă. În plus, carnea va fi gata mult mai rapid. Ingrediente: Vin alb Ulei de masline Usturoi (de preferat verde) Menta Cimbru Un pic de busuioc Foi de dafin Piper Boia dulce Sare Usturoiul, menta si busuiocul se toacă marunt. Toate ingredientele se adaugă in vin, amestecandu-se pentru omogenizare. Sarea s ...
Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fondul erodării puterii de cumpărare a populaţiei, deşi preţurile la unii producători au fost reduse şi cu 10% in acest an. „Apreciem că vom manca ceva mai puţini cozonaci decat anul trecut şi decat in perioada sărbătorilor de iarnă şi nu din cauza preţurilor, care chiar au dat in jos la cozonac. Noi vrem să ofertăm acum 7,2 milioane de cozonaci, faţă de 7,5 milio ...
O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat. 500 g Cartofi 1 bucată Ou 2 linguri Amidon 1 lingură Ceapă verde 1 lingură Pătrunjel 1 lingură Mărar 3 bucăti Cătei usturoi 0,25 lingurită Nucsoară ...
Pasca fara aluat cu branza dulce este desertul perfect pentru Paste. Este un desert usor de preparat, din ingrediente accesibile si e foarte gustoasa. O puteti personaliza dupa cum va doriti si obtineti de fiecare data cea mai buna pasca fara aluat cu branza dulce.
Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, in 1933, in revista „Adevărul Literar si Artistic” si care avea la bază o „veche retetă rusească” provenită din familia scriitorului si gastronomului Păstorel Teodoreanu. Pentru realizarea unui mega-cozonac cu 150 de ouă, „trebuie socotite 12 ore, iar autorul retetei, Păstorel Teodoreanu, care semna in acea vreme o „Cronică gastronomică” in revista „Adevărul literar si artistic”, ...
Gospodinele pot prepara o retetă gustoasă de cozonaci fără frămantare. Vă puteti răsfăta familia cu acest desert de Paste. „Fără să frămanti ore intregi, fără să arunci cu ei de la un metru inăltime, fără febră la maini si la degete, fără mixer sau robot de bucătărie. Atat de buni, atat de usor de făcut, acesti cozonaci fără frămantare”, au scris bucătăresele blogului culinar. Aveti nevoie de următoarele ingrediente: Aluat: – 1 kg făină 000; – 14 g de drojdie uscată; – 4 gălbenusuri; – 500 ml lapte; – 100 g ...
Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui din mainile părintelui stareţ Alexie ies o sumedenie de preparate in care vechiul şi noul se impletesc. Pentru tochitura sa inedită, stareţul a incercat mai multe tipuri de peşte şi a ajuns la concluzia că cea mai bună carne, savuroasă şi cu textura potrivită, este cea de ton. Preparatul face deliciul meselor de Florii, cand credincioşii au dezlegare la peşte. Mulţi dintre ...
În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic folosesc doar treiingrediente: paine, ulei si rosii. Este vorba despre o pastă făcută din rosii care se intinde direct peste painea prajită, peste care se picură ulei de măsline si, după gust, se presaără si sare.
Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la pachet cu o grămadă de responsabilităti, mai ales din punct de vedere culinar. Bucură-te de mesele alături de cei dragi asa cum se cuvine si invată cum să prepari cele mai delicioase alimente pentru acestia, fără a compromite calitatea din cauza cantitătii. O să-ti prezentăm in randurile de mai jos cateva sfaturi pentru a reusi să faci fată cantitătilor mari de mancare. I ...
Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: 150 g fulgi de ovaz 400 ml apa 2 cepe 2 cartofi rasi pe razatoarea mica 4 catei de usturoi 3 lg ulei marar tocat 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu 1 lingurita otet sare, piper Mod de preparare Punem la fiert fulgii de ovaz in apa cu putina sare si ii fierbem cca 5-6 minute de cand incep sa fiarba. Stingem focul si ii lasam sa se raceasca, apoi ii amestecam intr-un b ...