3 cauze principale ale atacurilor de cord

ze2

Dimensiune font:

| 24-04-2023 17:00

 Atacul de cord sau infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală, care apare ca rezultat al blocării totale ori parțiale a alimentării cu sânge și cu oxigen a miocardului, adică a mușchiului inimii. Care sunt principalele motive pentru care se poate ajunge într-o astfel de situație vei descoperi în rândurile de mai jos.

1. Ateroscleroza 

De cele mai multe ori, la baza producerii unui atac de cord stă ateroscleroza. Este vorba de un proces caracterizat prin formarea la nivelul arterelor coronare a unor depozite de grăsimi, colesterol și alte substanțe numite plăci de aterom, care vor bloca vasele de sânge și vor împiedica sângele încărcat cu oxigen de care inima are nevoie să ajungă la destinație. Dacă nu se intervine pentru eliminarea acestui blocaj, o parte a miocardului va începe să moară și se produce astfel infarctul miocardic.[2] 

Acest proces de formare a plăcilor de aterom nu se întâmplă peste noapte, ci poate dura ani întregi. Fumatul, stilul de viață sedentar, hipertensiunea arterială, diabetul, sindromul metabolic, alimentația nesănătoasă și istoricul familial sunt câțiva dintre factorii de risc pentru ateroscleroză. Din păcate, de obicei, simptomele apar abia atunci când arterele sunt atât de afectate încât nu mai pot furniza suficient sânge organelor și țesuturilor.[1] Există însă mai multe investigații la care se poate apela atunci când se suspectează existența acestei probleme, între care și angiografia coronariană sau coronarografia. Un cardiolog îți poate oferi mai multe informații despre rolul și avantajele angiografiei coronariene și prețul său. 

2. Spasmul arterelor coronare

Un atac de cord se poate produce, deși mai rar, și în absența aterosclerozei. De vină poate fi, de exemplu, spasmul coronarian, care poate bloca fluxul sangvin din arteră, chiar dacă la nivelul acesteia nu există acele acumulări de grăsimi, colesterol și alte substanțe numite plăci de aterom. Factorii de risc care pot contribui la apariția spasmului arterelor coronare includ fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, expunerea la temperaturi scăzute și consumul de droguri.[2]

Un astfel de spasm poate dura între 5 și 30 de minute, fără a provoca neapărat și simptome evidente. Eventual, poate apărea o durere ușoară localizată în partea stângă a pieptului, care tinde să se manifeste în perioadele de repaus, în special după miezul nopții sau dimineața devreme.[5] 

3. Disecția coronariană spontană 

Disecția coronariană spontană se referă la ruperea unuia dintre straturile arterei coronare, având ca rezultat îngustarea sau blocarea completă a vasului de sânge și întreruperea alimentării cu sânge a mușchiului inimii. Cauza sa exactă nu este cunoscută, dar, de cele mai multe ori, este depistată la femei, în special la cele care au în jur de 40 - 50 de ani. Adesea, ele nu suferă de alte probleme de sănătate și prezintă foarte puțini factori de risc pentru boli de inimă sau chiar niciunul.

Lista factorilor de risc identificați până în prezent include: stresul, activitățile fizice extreme, sindromul Marfan si sarcina (disecția coronariană spontană reprezintă cea mai des întâlnită cauză a atacului de cord în timpul sarcinii).[2][4]

Cel mai adesea, atacurile de cord se produc pe fondul aterosclerozei, adică a blocării arterelor coronare de către acele plăci de aterom. Pot avea însă și alte cauze, inclusiv de natură non-aterosclerotică, cum ar fi spasmul arterelor coronare și disecția coronariană spontană. Indiferent de cauza sa, infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală și este esențial să se intervină cât mai repede. În caz contrar, poate fi fatal. Principalele simptome ale unui atac de cord sunt: durere localizată la nivelul pieptului, în centrul sau în partea stângă a acestuia, senzație de slăbiciune, amețeală sau leșin, însoțită eventual și de transpirații reci, durere sau disconfort la nivelul maxilarului, gâtului, spatelui, umerilor sau brațelor și dificultăți de respirație.[3] Oricând apar astfel de simptome, este important să se solicite ajutor medical de urgență.

 

Bibliografie: 

  1. „Arteriosclerosis / Atherosclerosis - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/symptoms-causes/syc-20350569. Accessed 6 Apr. 2023.
  2. „Heart attack: Causes and Risk Factors”, NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/heart-attack/causes. Accessed 6 Apr. 2023.
  3. „Heart Attack Symptoms, Risk, and Recovery”, Centers for Disease Control and Prevention, 12 July 2022, www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm. Accessed 6 Apr. 2023.
  4. „Coronary Artery Dissection: Not Just a Heart Attack”, American Heart Association, 4 Oct. 2016, www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/about-heart-attacks/coronary-artery-dissection-not-just-a-heart-attack. Accessed 6 Apr. 2023.
  5. „Coronary Artery Spasm: Causes, Symptoms and Treatment”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/16900-coronary-spasm. Accessed 6 Apr. 2023.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Alimentul cu cel mai mare impact asupra sistemului imunitar, dezvăluit de un dietetician
25/05/2024 12:42

 Alimentul numărul 1 care stimulează imunitatea este ardeiul gras rosu, potrivit editorului de nutritie de la publicatia Today.com, Natalie Rizzo, care este si dietetician autorizat. Multi oameni c ...

Produsele agricole non UE pot fi dăunătoare sănătății
24/05/2024 08:49

Este un lucru lesne de observat că, in supermarket sau la piată, produsele agricole non UE sunt mai ieftine. Asta chiar dacă, uneori par mai apetisante. Totusi, consumul lor poate să nu fie tocmai benefic p ...

Un bărbat căruia i s-a extirpat din greșeală un plămân are de primit despăgubiri de 150.000 de euro de la Institutul Marius Nasta. Beatrice Mahler: „nu sunt fonduri”
23/05/2024 16:16

Un bărbat a castigat după 9 ani de procese disputa cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, care trebuie să-i plătească despăgubiri importante. In anul 2015, Teodor Mema avea 59 de ani cand a fos ...

Un milion de români suferă de intoleranță la gluten
23/05/2024 13:16

 Numărul pacienţilor cu boală celiacă a crescut in Romania de 5-10 ori faţă de ceea ce era in urmă cu 10 ani, din cauza creşterii ratei de diagnostic, secretul fiind identificarea acestei boli, dar ...

Oamenii de ştiinţă au descoperit un tratament important pentru glioblastom
22/05/2024 13:51

O echipă de oameni de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin a identificat o cale celulară cheie in glioblastom, deschizand potenţial noi căi pentru terapie. Pentru mulţi p ...

Sunt şi spitale care nu pot oferi servicii corecte
22/05/2024 11:58

Carmen Orban, consilierul premierului Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că există spitale in ţară care nu pot oferi servicii medicale "corecte" şi a susţinut că este nevoie de o reformă in s ...

Situație îngrijorătoare: Erbicid cunoscut găsit în cantități ridicate în peste 55% din probele de spermă de la o clinică de infertilitate
21/05/2024 19:07

Mai mult de 55% dintre probele de spermă de la o clinică de infertilitate din Franta contineau niveluri ridicate de erbicide, in special glifosat, cel mai comun erbicid din lume. Acest fapt ridică noi intreb ...

De ce nu reuşeşti să scapi de stres: cele mai întâlnite motive
21/05/2024 15:29

De ce nu reuşeşti să scapi de stres: cele mai intalnite motive Stresul este de multe ori parte din viaţa cotidiană, in special atunci cand trăieşti intr-un ritm alert şi ai multe responsabilităţi pe ...

Mitofagia, procesul vital pentru sănătatea celulară
21/05/2024 13:48

În vastul domeniu al biologiei celulare, un proces intrigant si esential pentru functionarea optimă a organismului este mitofagia. Aceasta reprezintă un mecanism de auto-curătare si reciclare al celule ...

Mare atenție la apa din supermarketuri: poate distruge rinichii - specialist în bioelectronică
21/05/2024 08:58

Multe persoane preferă să cumpere apă de băut, profitand de varietatea oferită de supermarketuri. Se poate alege intre apă plată si carbogazoasă, apă alcalină, mineralizată, aromatizată si altele. C ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei