„Se vorbește despre agenții infecțioși care dau febre hemoragice din familia hantavirusurilor"

dr dorobat

Dimensiune font:

| 17-03-2022 09:37

 * avertizează prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași



Pentru mulți dintre noi, ridicarea restricțiilor impuse de starea de alertă a fost egală cu o libertate totală, într-o vreme în care pandemia de coronavirus încă nu a apus. Am discutat despre aceste lucruri cu prof. univ. dr. Carmen Dorobobăț, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași
- Ce se mai întâmplă pe frontul COVID? S-au ridicat restricțiile, lumea a aruncat măștile de protecție. Cum anticipați o evoluție a cazurilor de infecție cu coronavirus?
- Din nefericire, vorbim astăzi de încă un front. Eu, ca medic, mă poziționez în zona COVID pe care se pare că am pus-o la punct. Din nefericire, ne-a luat prin surprindere în urmă cu doi ani, când aflaserăm că a apărut un virus extrem de contagios, dar nu știam cum să procedăm cu pacienții, ce trebuie să facem noi. A trecut o vreme, cu valuri mai mult sau mai puțin atinse de nemulțumire, cu pacienți deschiși la sfaturile noastre. Ne-am lovit și de necunoștința unui început pentru că acest COVID 19 a fost un capitol pe care am început să îl scriem în bolile infecțioase abia în 2020. Sau îl mai scriem încă. Îl tot revizuim de doi ani de zile, ca să fim extrem de corecți în relația cu pacienții noștri. Vorbim de un răstimp în care am învățat, împreună cu tot globul, cât este de contagioasă această boală, cum ne putem pune la adăpost, cum noi, medicii, putem oferi ajutor. În momentul actual putem spune, atât din punct de vedere al mijloacelor de prevenție, dar și de intervenție a mijloacelor medicale, că avem soluții și cunoștințele necesare pentru a ține boala sub control.
- Care au fost cele mai grele momente din acești doi ani?
- Ca de obicei, cele mai grele momente sunt cele de început, când te împarți în ceea ce privește organizarea, administrarea, timpul pe care îl acorzi pacienților care suferă de o nouă afecțiune necunoscută, care te sperie și pe tine, dar te și provoacă în a găsi soluții. Asta înseamnă că lupți și cauți soluții. A fost dificilă și dinamica în ceea ce privește trecerea dintr-un val al pandemiei în altul. Ați văzut ceea ce înseamnă variațiile de la un val la altul pandemic - vine unul, se liniștește puțin, apoi apare altul! Au fost două valuri mai furtunoase din punct de vedere medical. Aici vorbim despre cel dat de tulpina Beta, venită din Marea Britanie, apoi de tulpina Delta, mai recent, care într-adevăr a avut cazurile cele mai grave de boală. Aici ne amintim de perioada în care numărul paturilor la ATI și al paturilor în stațiile de oxigen erau mult prea puține față de nevoile stringente. Ne puneam deja problema „Dacă va veni un pacient cu o nevoie stringentă de oxigen, unde va găsi acel loc?”. Ca reprezentare, în linii extrem de succinte, cam acestea au fost greutățile cele mai mari. Slavă Domnului, au trecut cu bine toate! Toți colegii mei s-au mobilizat și remontat, au ținut pasul pe toata această perioadă, chiar dacă le-a fost greu.
- Ridicarea restricțiilor nu înseamnă dispariția infecțiilor cu SARS-COV2. Cum anticipați evoluția infecțiilor?
- Nici vorbă că s-a terminat pandemia! Probabil că vom avea o creștere a numărului de cazuri, tot în configurația aceluiași val, nu vorbesc de un val diferit sau de o altă tulpină. Toate aceste mobilizări populaționare, în ritmul în care s-au făcut, în atmosfera în care au avut loc, de griji, de spaimă, când nu mai ai alte temeri legate de izolare, pot detemina o creștere a cazurilor. Am avut deja pacienți cu COVID veniți din Ucraina, cazuri ușoare. Suntem atenți la toate cazurile de boli infecțioase. S-au primit avertismente în camerele de gardă de la Ministerul Sănătății referitor la faptul că în tot ceea ce poate însemna boală posibil contagioasă să fie direcționată către specialiști.
- Acest COVID a avut cumva și un efect pozitiv, a acoperit gripa. Nu prea am auzit de cazuri de gripă…
- A acoperit-o bine... Purtând aceste măști și respectând măsurile de protecție a bolii pe cale respiratorie, gripa având aceeași cale de intrare, uite că s-a limitat accesul, ceea ce este foarte bine. Nu am mai avut atât de multe cazuri de gripă, poate pentru că și pacienții au fost mai responsabili și s-au imunizat. Cei care se știau cu probleme s-au vaccinat, dar cred că purtarea măștilor și alte măsuri au fost determinante.
- Lăsând deoparte amenințarea infecției cu SARS-COV2, acum privim către un alt pericol, cel al unui cataclism nuclear. Cum ne putem apăra?
- Contaminarea nucleară ar fi o tragedie pentru un număr mare de persoane, într-un areal mare geografic. Este greu de prognozat, greu de tradus, dacă este să ne aducem aminte de evenimente similare din istorie. Sunt tragedii umane pe care nu ni le dorim, este greu să profilactizăm.
- Au apărut aceste discuții legate de tablete cu iodură de potasiu. Populația a început să-și facă provizii, de teamă…
- Niciun medicament nu poate fi luat fără o prescripție medicală. Sunt multe date ce trebuie incluse într-o astfel de ecuație a administrării – timp, când trebuie luată tableta, dacă trebuie administrată și multe alte detalii pentru că nu trebuie exclusă intoxicația cu iod. Cel mai bine ar fi bine să nu se ajungă acolo.
- Ce implică o intoxicație cu iod?
- În primul rând, un dezechilibru pe axa endocrină, ceea ce înseamnă tiroida, dacă ar fi administrate în exces. De aceea spun că administrarea iodurii de potasiu tebuie făcută la sfatul medicului de familie, și nu după cum dictează spaimele conjuncturale.
- Discuția legată de un un atac nuclear ne duce cu gândul la cel biologic. În ce ar consta un astfel de război?
- Din nefericire, au ajuns și la mine astfel de ecouri din zona Ucrainei. Atacul biologic este foarte mult discutat, a fost foarte mult lucrat de-a lungul anilor în sensul că s-a discutat că ar fi putea direcționat mai bine spre un potențial dușman. Depinde cine este vectorul biologic definit drept armă. Cândva, era acel praf de antrax livrat în pliculețe, însă astăzi se vorbeșe despre agenți infecțioși mult mai greu de stapânit din punct de vedere medical. Se vorbesște despre agenții infecțioși care dau febre hemoragice din familia hantavirusurilor. Aceștia au determinat mai rar infecții în arealul geografic al țării noastre, Au fost cazuri izolate în timpul verii, provenite din anumite zone de risc. Ca și tablou clinic, febra hemoragică impesionează pentru că este vorba despre un status febril grav și hemoragii, pe care uneori nu le mai poți stăpâni și care duc la decese. Categoric, sunt situații pe care nu le dorim pentru că ar pune din nou la încercare sistemul sanitar, care deja este încărcat. Când vorbim de armă biologică, vorbim despre un agent infecțios care nu are tratament specific… Vedeți cât a durat la SARS-COV 2 până a avut un tratament specific - un an până la vaccin și aproape doi ani până la tablete… Gândiți-vă ce ar însemna să o luăm de la zero cu un agent infecțios din categoria hantavirusurilor! Lucrurile nu ar fi deloc ușoare! Categoric, noi ne dorim ca toate aceste scenarii să rămână în zona SF!
Maura ANGHEL
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Expoziție de produse alimentare tradiționale, în week-end, în Parcul Expoziției
16/05/2024 08:24

Iesenii sunt invitati in perioada 17 - 19 mai, in Parcul Expozitiei, la o expozitie de produse alimentare  traditionale, ecologice, montane si artizanale, organizată de Primăria Municipiului Iasi (PMI), ...

ApaVital și-a cumpărat instalație de tratare a nămolurilor, pentru a produce energie!
16/05/2024 08:12

* valoarea totală a contractului, care se va derula pe o perioadă de 27 de luni, este de 68,4 milioane de lei * lucrările vor fi proiectate astfel incat instalatia să utilizeze energia termică in scopuri t ...

E ziua Bujorului, floarea națională a României!
16/05/2024 07:45

Jumătatea lunii mai e zi de sărbatoare pentru iubitorii de bujori. Florile viu colorate si foarte parfumate sunt vedete, de doi ani, pe 15 mai, cand este sărbătorită ziua Bujorului, floarea natională a Ro ...

Iaşul va avea, în premieră, trei centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar
16/05/2024 07:45

Deseurile provenite de la echipamentele electrice si electrotehnice, cele din constructii si demolări, anvelopele uzate sau mobilierul care nu-si mai găseste locul in locuinţă vor putea fi reciclate ecologi ...

Iaşul va fi legat de comuna Ciurea printr-un nou drum!
16/05/2024 07:38

Primăria Municipiului Iasi (PMI) doreşte să realizeze o legătură rutieră nouă intre municipiu Iasi si comuna Ciurea, pe strada Hlincea (in spatele Fortus), care să decongestioneze traficul inregistrat i ...

Un bărbat a murit într-un incendiu care i-a cuprins casa, la Suceava. De la ce a pornit focul
16/05/2024 07:29

Un incendiu a cuprins o locuinţă din localitatea Voitinel, judetul Suceava. Un bărbat de 36 de ani a fost scos din casă de localnici inainte de sosirea echipelor de pompieri. Acesta decedase. Un bărbat, i ...

Cele mai vestite cireșe din România apar în piețe în curând. Cât va costa un kilogram
16/05/2024 07:16

Ciresele de Comarna sunt cunoscut la nivel national si, in curand, vor fi vandute in pietele din Iasi si nu numai. Agricultorii din cea mai cunoscută localitate de producători de cirese au dezvăluit cand vor ...

Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” va avea o nouă sală de sport
16/05/2024 07:12

Primarul Mihai Chirica a semnat miercuri, 15 mai, ordinul de incepere a serviciilor pentru realizarea proiectului tehnic si a celorlalte documente necesare pentru construcţia unei noi săli de sport la Scoala ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei