Generațiile X și Boomers, cele mai încrezătoare în Inteligența Artificială

1ia

Dimensiune font:

| 07-11-2023 10:04

 Trei sferturi dintre români se așteaptă ca Isă le schimbe profund viața

Românii se declară mai deschiși față de beneficiile Inteligenței Artificiale iar 2 din 3 se așteaptă ca în curând IA să le schimbe profund viața, arată un sondaj Ipsos realizat în rândul cetățenilor din 31 de țări.

Încrederea și entuziasmul față de IA tind, de asemenea, să fie mai mari în rândul generațiilor mai tinere, în special în rândul generației Z, precum și în rândul celor cu un venit sau un nivel de educație mai ridicat.

În medie, în cele 31 de țări analizate, două treimi (67%) spun că înțeleg bine ce este inteligența artificială, dar numai jumătate (51%) spun că știu ce produse și servicii folosesc inteligența artificială.

Peste 60 la sută dintre români sunt încântați de IA

Cunoștințele despre ce produse și servicii utilizează IA sunt mai mari în rândul adulților mai tineri, al bărbaților, al celor care au un loc de muncă, sunt mai educați și/sau mai înstăriți.

Într-un model tipic, familiaritatea cu produsele și serviciile care utilizează inteligența artificială variază de la peste 70% în Indonezia și Thailanda la doar 35% în Belgia, Noua Zeelandă și SUA.

Românii consideră că știu suficient de multe lucruri despre inteligența artificială. Astfel, România se situează pe locul 4, 77% dintre cetățeni fiind de părere că înțeleg ce este IA. În aceeași linie, 62% (cu 12 puncte procentuale peste media globală) consideră că știu ce tipuri de produse și servicii sunt făcute posibile de IA.

 În medie, în cele 31 de țări, doar aproximativ jumătate dintre respondenți sunt de acord că serviciile bazate pe inteligență artificială au mai multe beneficii decât dezavantaje (54%) și sunt încântați de acestea (tot 54%), ceea ce indică un grad ridicat de polarizare față de beneficiile, respectiv amenințările IA.

Cu toate acestea, aproximativ același număr (52%) sunt neliniștiți cu privire la produsele și serviciile care folosesc IA. În România, 50% sunt neliniștiți de inteligența artificială, iar 62% se declară încântați de posibilitățile deschise de aceasta.

Neliniștea cu privire la IA este cea mai mare în toate țările predominant vorbitoare de limba engleză și cea mai scăzută în Japonia, Coreea de Sud și Europa de Est.

Generațiile X și Boomers, cele mai încrezătoare

Încrederea în inteligența artificială variază foarte mult în funcție de regiune, fiind în general mult mai mare pe piețele emergente și în rândul persoanelor sub 40 de ani decât în țările cu venituri ridicate și în rândul generațiilor X și Boomers.

Încrederea consumatorilor în faptul că firmele care utilizează inteligența artificială le vor proteja informațiile personale variază de la 72% în Thailanda la doar 32% în Franța, Japonia și Statele Unite. Procentul celor care au încredere că IA nu va discrimina grupuri de persoane arată diferențe și mai mari între țări.

Românii sunt și de această dată mai optimiști: 63% (față de 56% media globală) spun că au încredere în inteligența artificială că nu discriminează nici un grup de oameni. De asemenea, 62% (față de 52% la nivel global) au încredere în companiile care folosesc inteligența artificială la fel de mult ca și în alte companii. În sfârșit, 61% (față de 50% pe plan mondial) au încredere în companiile care folosesc inteligența artificială că le vor proteja datele cu caracter personal.

Românii oscilează între ignoranță, pragmatism și, posibil, naivitate. NU am ales încă unde ne plasăm, într-un peisaj în care ne declarăm mai informați, mai optimiști și mai puțin amenințați de avansul inteligenței artificiale, într-un discurs aproape paralel cu cel al restului lumii occidentale și încă nu știm cu adevărat ce reprezintă IA și nu înțelegem toate implicațiile - pozitive sau negative - pe care le poate avea. De la ceasurile inteligente la internetul lucrurilor și până la utilizarea noilor platforme de Generative AI și modificarea radicală aşteptată pentru piața muncii, cât de pregătiți sunt românii să înteleagă cât de mult riscă să li se transforme viitorul, inclusiv cel profesional?, spune Alina Stepan, Country Manager Ipsos România.

Doar jumătate dintre consumatori spun că inteligența artificială le-a influențat viața în ultimii ani...
La nivel global, doar jumătate (49%) spun că produsele și serviciile bazate pe inteligență artificială le-au schimbat semnificativ viața de zi cu zi în ultimii trei până la cinci ani.

În Coreea de Sud și în întreaga Asie de Sud-Est, numărul celor care au acest sentiment este cu aproximativ 35-40 de puncte procentuale mai mare decât în majoritatea țărilor din Europa de Nord-Vest și America de Nord. De asemenea, este, în medie, cu cel puțin 20 de puncte mai mare în rândul generației Z și al milenialilor decât în rândul generației Boomers.

Cu 54%, românii se situează doar puțin peste media globală în ce privește impactul perceput al inteligenței artificiale asupra vieții lor.

Teona SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Arta de a trăi cu tine însuți și cu lumea din jur
14/05/2024 15:41

În tumultul vietii moderne, unde zgomotul constant si presiunile exterioare ne pot acapara complet, găsirea unei armonii interioare devine esentială. Trăirea in pace cu tine insuti este o artă complex ...

Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public
13/05/2024 17:32

Într-o lume din ce in ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul in cateva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi in public devine nu doar o artă, ci si o necesitate ...

Paștile Blajinilor. O călătorie până la Apa Sâmbetei, pe tărâmul oamenilor primordiali
13/05/2024 09:30

În credinta populară, in lunea ce urmează după Duminica Tomei, este sărbătorit Pastele Blajinilor, un moment profund inrădăcinat in traditiile noastre spirituale. În mitologia est-europeană, ...

Triumful înfrângerii. Elogiul eșecului și umilinței în drumul către împlinirea de Sine
12/05/2024 16:15

În căutarea perpetuă a realizărilor, ne confruntăm inevitabil cu momente de esec. Aceste momente ne pot zdruncina increderea in sine si ne pot face să ne simtim vulnerabili si expusi. Cu toate aceste ...

Teoria jocurilor - O incursiune în logică și strategie
11/05/2024 11:45

   În lumea vastă a matematicii si economiei, există un domeniu care străbate granitele acestor discipline, un teren al gandirii logice si al strategiilor intricate: teoria jocurilor. Acest d ...

Tărâmul secret al minții: cortexul orbito-frontal și comportamentul uman
11/05/2024 11:29

În adancurile creierului uman, intr-un loc greu de atins si de inteles pentru majoritatea, se ascunde un tăram fascinant al psihologiei umane: cortexul orbito-frontal. Acesta este una dintre cele mai com ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
11/05/2024 11:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Pe urmele celor nouă fericiri
11/05/2024 10:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
11/05/2024 10:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Râsul, elixirul fericirii
11/05/2024 10:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei