În căutarea originilor șnițelului, un periplu gastronomic în timp

Snitel-pui

Dimensiune font:

| 10-02-2024 13:28

 

În fiecare farfurie cu șnițel, există mai mult decât o bucată de carne pane; există o istorie bogată, influențe culturale și tradiții culinare care au rădăcini adânci.

Când vorbim de snițel, primul lucru care ne vine în minte este, desigur, varianta vieneză, cunoscută sub numele de Wiener Schnitzel. Cu toate acestea, se presupune că predecesorul acestui fel de mâncare este, de fapt, cotoletta alla milanese, o specialitate din Milano, Italia. Dar, rădăcinile sale pot fi chiar mai adânci, unii argumentând că provine din Spania sau chiar din Orientul Antic.

Odată cu extinderea Imperiului Habsburgic, rețeta pentru snițel s-a răspândit în toată Europa Centrală și de Est. În Austria, a fost îmbrățișată cu brațele deschise, transformându-se în ceea ce cunoaștem astăzi ca Wiener Schnitzel, o bucată de carne de vită (sau porc) bătută, paneată și prăjită până devine crocantă și aurie.

În România, șnițelul a fost primit cu entuziasm și a devenit o parte integrantă a bucătăriei locale. Diversele variații, cum ar fi snițelul de pui sau de porc, sunt acum nelipsite din meniurile restaurantelor și din mesele familiale. Pregătit cu măiestrie, însoțit de garnituri clasice precum cartofi prăjiți sau mămăligă, snițelul românesc este un simbol al ospitalității și al comunității.

De-a lungul timpului, snițelul a evoluat, adoptând noi forme și arome. Astăzi, putem găsi rețete inovative care combină tradiția cu inovația, prezentând snițelul în diverse moduri - de la variantele umplute la cele învelite în diferite tipuri de cruste aromate.

Un fenomen cultural

Șnițelul nu este doar un fel de mâncare; este un fenomen cultural. De la restaurantele de fine dining până la bucatăriile casnice, snițelul a devenit un simbol al tradiției și al patrimoniului culinar. Fiecare familie, fiecare bucătar, are propriul său secret pentru a prepara „șnițelul perfect.

În concluzie, șnițelul este mai mult decât un simplu fel de mâncare: este o călătorie culinară care aduce împreună istorie, cultură și tradiție. A devenit un simbol al uniunii, al adaptabilității și al diversității în lumea gastronomiei. În farfuria cu snițel, gustăm nu doar aromele și texturile delicioase ale acestuia, ci și poveștile și tradițiile care l-au făcut posibil.

Numele Wiener Schnitzel se traduce prin șnițel vienez. Acesta este realizat din felii subțiri de vitel, acoperite în pesmet și prăjite. Deși există discuții  cu privire la modul în care șnitelul a ajuns în Austria, majoritatea istoricilor sunt de acord că a fost adus de soldații austrieci din Italia în secolul al XIX-lea. De acolo, preparatul a fost rafinat și a devenit un reper al bucătăriei austriece.

Variații în întreaga lume

Datorită simplității și deliciozității sale, snitelul a călătorit în multe părți ale lumii, adaptându-se la ingredientele și gusturile locale:

Schnitzelul german: Asemănător cu cel austriac, dar poate fi făcut din diferite tipuri de carne.

Escalope în Franța: Carne subțire, panată și prăjită.

Cotoletta alla milanese în Italia: Apropiat de Wiener Schnitzel, dar adesea cu o coastă atașată.

Tonkatsu în Japonia: O variație făcută din carne de porc și servită cu sos specific japonez.

În România, șnițelul a devenit rapid un favorit. Fie că vorbim despre cel  de pui, porc sau vițel, este adesea servit cu cartofi prăjiți sau piure și salată. De asemenea, există variațiuni locale precum șnițelul moldovenesc sau șnițelul de ciuperci.

Povestea este o mărturie a modului în care o rețetă simplă poate călători și evolua, adaptându-se culturilor și gusturilor diverse. De la Roma antică la cafenelele vieneze și până în restaurantele din Tokyo sau București, șnițelul continuă să încânte papilele gustative ale oamenilor din întreaga lume.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei