„Autostrada A8 nu poate fi făcută în șase ani nici dacă aducem chinezii” VIDEO

DSC_1782mica

Dimensiune font:

| 09-12-2020 18:00

Dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iași

- Domnule primar, PSD s-a dovedit a fi câştigătorul tehnic al alegerilor parlamentare de duminică. Totuşi, marele câştig nu poate fi considerat, deocamdată, ascensiunea partidelor din zona de dreapta, ci AUR, constituit într-un câştigător emoţional al alegerilor. În ce ecuaţie ar trebui citite rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie?

- Eu cred că ar trebui să le privim exact așa cum sunt ele din cifre și într-o analiză cât se poate de realistă și corectă față de situația actuală a Parlamentului, a celui care este situatia imediat după ce se va constitui noul parlament. Marele pierzător ale acestor alegeri este PSD, pentru că el din 45 de procente câte a avut în Parlamentul trecut a ajuns la circa 30%, deci a pierdut mai bine de o treime din corpul de parlamentari și nu poate să existe nici pe departe o victorie a acestui partid. Așteptările față de PNL erau mai mari, e drept... PSD a câștigat la puncte, dar nu are cum să facă guvernare, motivat de faptul că a rămas singurul partid de stânga, prin dispariția Pro România și a altor alianțe. Automat, guvernarea o va face PNL, alături de celelalte partide, căci vine eșantionul de dreapta care, sigur, va trebui să aibă și contribuția lui la programul de guvernare.

- Care poate fi rolul AUR în această ecuație?

- Din punctul meu de vedere, dacă facem o analiză comparativă, cu ce a plecat și cu ce a venit în eșitierul politic românesc, AUR recflectă sută la sută starea națiunii de astăzi. O națiune care nu mai are încredere în cea mai mare parte din clasa politică, pentru că ei nici nu pot fi catalogați ca oameni politici, căci au crescut pe gafele și pe ura pe care au nascut-o aceste gafe în rândul populației de-a lungul celor 30 de ani de guvernare.  Ei nu au avut un mesaj unidirecțional, să spună că se luptă pentru o politică de dreapta sau pentru o politică de stânga, cu adversarii care le ies în această competiție. Nu au propus un plan de reformă, nu au avut nici măcar un singur proiect propus pentru români, ci doar au scos la lumină toate nemulțumirile care s-au acumulat în sufletul românilor de-a lungul timpului, le-au actualizat și prin măsurile guvernamentale legate de pandemie și au făcut ceea ce nu a reușit nici un alt partid într-un timp atât de scurt: au scos în evidență  toate extremele nerezolvate de-a lungul celor 30 de ani de democrație.

- Mesaj anti-maghiar, anti-occidental, unionist... 

- Asta arată foarte clar că nu au o conduită foarte bine cristalizată, deci sunt anti- maghiari pentru că s-au exprimat în bătaia din cimitirul românesc dintre Harghita și Bacău și automat acolo a fost o confruntare și administrativă între Primăria Bacău și Primăria Harghita, cu acoperirea mormintelor ostașilor români la care el se duce și se confruntă cu mișcările extremiste maghiare, iar de acolo nu putea fi extras un alt mesaj. A doua chestiune, un mesaj unionist pe care l-am susținut și îl susțin în continuare, legat de Basarabia și Nordul Bucovinei, care vine, să spunem, ca o reparație istorică și care a lipsit din mesajul politic al celorlalte partide...

- Într-o eventuală construcţie de dreapta, marea miză o constituie acum nu atât postul de premier, cât mai ales ministerele cheie. Cât de riscantă poate deveni o astfel de construcţie politică, luând în calcul fragilitatea economică şi faptul că nu avem încă un buget de stat pentru anul care vine şi de care ne mai despart doar câteva zile?

- Eu văd două tendințe la viitorul Guvern, deja le și simt, ca să spun așa. Pe de o parte, este trendul pe care PNL l-a lansat privind dezoltarea României pe orice cale, cu bani atrași de la fonduri europene, cu bani împrumutați, cu orice sursă de venit pe care o poate aduce și folosi pentru dezvoltare, în special în partea de infrastructuri și sectoarele de activitate care au rămas total neatacate în ultimii 30 de ani - infrastructura mare a orașelor, infrastrucura de sănătate, infrastructura de legătură între provincii cu autostrăzi și căi fierate. Un pericol, pentru că cei din PSD raportează planurile de investiții la nivelul actual al planurilor de investiții din Europa de Vest fără să ia în considerare decalajul major care ne desparete pe noi de acele state europene. Și vin mesaje de tipul nu trebuie să investim în infrastructura majoră, pentru că mărfurile vin pe altă cale - și știți foarte bine că au avut acest mesaj și public, nu trebuie să investim în liceele centenare pentru că încă nu e rezolvată problema veceurilor din curte, la sate, deci cu niște mesaje care, de fapt, opresc dezvoltarea elementelor de infrastructură majoră și care vor fi temelia unei guvernări puternice. Degeaba vorbim noi de digitalizare și împânzim peste tot că România are nevoie de digitalizare – de acord, dar trebuie să te gândești că România are nevoie de gaze ca să nu mai ardă păduri, în locuințele individuale, are nevoie să scoată veceurile din curțile de școală și să ducă apă și canalizare, pentru ca oamenii să aibă condiții de igienă minimală și are nevoie de străzi și autostrăzi, să se poată mișca populația, să produci bani. Astea sunt elementele vitale pentru o economie sănătoasă.

”Toate punctele majore pe care guvernarea Orban le-a pierdut i se datorează lui Arafat și a modalității total nediplomatice și lipsite de un simț al comunicării elementar față de populația României”.

- Forţat sau nu de împrejurări, premierul Orban şi-a depus mandatul. În condiţiile în care vom avea o nouă guvernare, formată din cel puţin trei forţe politice, se mai poate baza Iaşul pe promisiunile făcute de un Executiv aflat astăzi cu bagajele la uşă? Credeţi că îşi va mai asuma cineva aceste promisiuni?

- Executivului oricum îi expira mandatul, de drept, odata cu alegerile parlamentare. Deci, cu sau fără Ludovic Orban, Executivul oricum ajungea din nou pe mâna președintelui, pentru o nouă guvernare, după o rundă de alegeri. Personal, îmi pare foarte rău că premierul Orban a trebuit să încaseze toate neajunsurile pe care le-am avut la aceste alegeri. Nu i se datorează, pentru că în spatele dumnealui a fost și o echipă... Eu am spus și nu mă voi feri niciodată să expun public toate punctele majore pe care guvernarea Orban le-a pierdut i se datorează lui Arafat și a modalității total nediplomatice și lipsite de un simț al comunicării elementar față de populația României. Nu spun că toate măsurile au fost rele sau bune, ci spun doar faptul că au fost prost comunicate și impuse cu forța, astfel că românii nu prea au înțeles de ce. Iar toate lucrurile bune care s-au pertecut într-un an de guvernare - cel mai mare număr de kilometri de autostradă inaugurați, deblocarea fondurilor europene, am reușit să salvăm de la dezangajare peste 800 de milioane de euro, care au ajuns în economia românescă, infuziile de capital făcute in IMM-ri și celelalte ajutoare sociale, șomajul tehnic - toate se datorează guvernării conduse de Ludovic Orban, care nu a avut nimic de a face cu Comitetul Național de Situații de Urgență, care de la început a ieși prost, a afăcut comunicări de cea mai proastă calitate și chiar măsuri lipsite de conținut.

- Deci, proiectele Iașului nu sunt în pericol?

- Eu nu cred că proiectele Iașului vor fi abandonate și nu au voie să fie abandonate, pentru că nu sunt proiectele guvernului Orban sau al viitorului guvern, sunt proiectele regiunii de Nord – Est, ale orașelor din această regiune și ale României și până la urma urmei avem o legătură foarte importantă aici, pe care vreau să o reliefez. Președintele României pune și ia primul ministru. Atâta timp cât președintele României are această viziune despre dezvoltarea Moldovei și a promulgat legea privind construcția autostrăzii A8 și celelalte proiecte despre care s-a discutat, nu am nici o îndoială că vor fi reabordate altfel.

 

„Nu mi-a plăcut deloc cum a ieșit președintele Dacian Cioloș ieri. Adică, tu ești un partid de 15%, ești jumătate din PSD, ești aproape cât AUR și te duci și bați cu pumnul în masă: eu sunt partidul fără de care nu se poate face guvernare. Nu e adevărat! Ești 15% din Parlamentul României; mai sunt 85% care pot să facă guvernarea”

- În plan local, PNL n-a reuşit să închege o relaţie cu aleşii USR-Plus, nici în Consiliul Local, nici în cel Judeţean. Credeţi că o alianţă la guvernare va reuşi să detensioneze relaţia aceasta din ce în ce mai încordată înregistrată la Iaşi?

- Eu sper! Nu știu dacă se va întâmpla, dar sper. Dacă mă întrebă cineva, mie nu mi-a plăcut deloc cum a ieșit președintele Dacian Cioloș ieri. Adică, tu ești un partid de 15%, ești jumătate din PSD, ești aproape cât AUR și te duci și bați cu pumnul în masă: eu sunt partidul fără de care nu se poate face guvernare. Nu e adevărat! Ești 15% din Parlamentul României; mai sunt 85% care pot să facă guvernarea, deci trebuie să fii foarte atent când ieși în spațiul public. Eu nu voi încerca o guvernare de dreapta decât dacă am un interlocutor cu care să pot dialoga - și a indicat imediat către Orban, că nu poate dialoga cu acesta. Nu este nici asta adevărat! Orban, personal, mi-a dat și mie, în caliate de președinte de organizație municipală, mesaj că politica noastră este să împiedicăm să ajungă PSD-ul la guvernare, nu USR! Deci, toată campania electorală o ducem în direcția asta și am mesajele premierului, prin urmare USR-ul a venit cu foarte mari pretenții. Eu cred că tonul puțin mai redus și mai lucrativ este un ton care poate să ducă la un sfârșit bun pentru ambele formațiuni politice, altfel ne vom înghionti permanent și de aici vor pierde alegătorii.

 

„Licitația pentru Spitalul Regional de Urgență este în curs, sunt deja 4 oferte depuse și banii sunt în cont, virați de UE”

- Ce priorităţi păstrează Iaşul pentru următorii patru ani, mă refer aici la infrastructura mare? Cum reuşim să pătrundem în noul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă?

- Noi suntem în Planul Național de Redresare și Reziliență, exact pe structura acestui plan, în sensul că lucrurile care trebuiau înțelese de la început iarăși nu au fost comunicate bine... Acest plan național de reziliență trebuie să își atingă maturitatea până în 2026, dacă nu, pierzi banii. Și întrebarea este: până în 2026 se poate face autostrada de la Ungheni până la Târgu Mureș? Răspunsul este Nu! Nu se poate, tehnic, acestă autostradă nu poate fi făcută în 6 ani nici dacă aducem chinezii. Nu ai, tehnic, cum să pătrunzi munții pe aproape 200 de km, în ambele sensuri, plus tronsonul care vine de la Ungheni până la Târgu Neamț, dar prin Planul Național de Redresare și Reziliență s-au prins capetele, care sunt deja proiectate și care practic te aduc din Moldova până în munți și te scot din munți, de la Târgu Mureș până la autostrada A3, acolo unde, de fapt, va fi capătul corect al autostrăzii. Celelalte segmente au rămas în planurile operaționale de transport ale UE și ale României, care sunt aprobate la Bruxelles și au deja finanțare. Sunt 73 de milioane care se angajează acum pentru finanțarea tronsonului Moldova și încă aproximativ 42 de milioane de euro care se consumă pentru tronsonul Târgu Neamț și Târgu Mureș. De asemenea, Spitalul Regional de Urgență are finanțare pe planurile operaționale și nu poți să-l scoți de acolo, deoarece Europa ți-a pus la dispoziție 52 de milioane de euro. Licitația este în curs, sunt deja 4 oferte depuse și banii sunt în cont, virați de UE, nu poți să îi iei din acel program să îl pui în alt program. Centura ocolitoare orașului este prinsă în Planul de Reziliență, este vorba de legătura Lețcani – Uricani, pe zona Cicoarei, până în Nicolina, care are finanțare sută la sută. L-am adus pe domnul ministru Boloș, să îi prezentăm și centrul regional de tineret, complex sportiv cu săli de conferințe, tot ce am proiectat noi în Complexul Regina Maria... Documentația a fost transferată, până pe 14 fiind perioada de dzbatere publică și, sigur, celelalte programe majore de infrastructură a Moldovei.

- Aveți convingerea că în deceniul actual va fi finalizată autostrada aceasta a Unirii A8?

- Da, am convingerea și noi chiar muncim pentru asta. Nu fac doar declarații, chiar mă implic așa cum mă implic și pentru Spitalul Regional de Urgență, unde avem o echipă paralelă care lucrează pentru spitalul acesta de câteva luni de zile.

- Traficul a redevenit infernal, cel puţin la orele de vârf. Mai mult ca niciodată, ieşenii se plâng de lipsa locurilor de parcare. Cum poate fi soluţionată această problemă, care se accentuează de la lună la lună?

- Este o problemă care va putea fi rezolvată într-un singur mod - prin dezvoltarea transportului public, la care lucrăm în momentul de față - și vedeți câte șantiere sunt! – aducem și autobuze electrice și tramvaie, licitațiile sunt deja unele finalizate, altele în proceduri și altele sunt la faza de semnare de contract. Stimularea utilizării transportuli alternativ este foarte important. Axa Nord-Sud, până în zona Tudor Vladimirescu – lucrarea o să o inaugirăm în zilele următoare - să avem bandă specială de bicicletă, care sigur va putea fi utilizată când vremea ne permite. Lucrăm acum și la legătutra Est-Vest și la un alt lucru foarte important, la modificarea codurilor fiscale, astfel încât să putem aduce impozite suplimentare pentru urilizatorii de vehicule poluante, încât să-i descurajăm. Nu putem să ne ducem să îi luăm proprietarului de acasă mașina cu forța, dar putem să-l descurajăm să o utilizeze până când scapă de ea. Noi, în momentul de față, suntem sufocați cu ridicarea vehiculelor, deci programul care l-am avut în 2019 și în 2020 e cel mai mare de la apariția lui, de prin 2005, pentru că foarte multă lume își abandonează mașina și sunt cazuri cu sutele, cu miile, mașini abandonate care, desigur, ridicate de pe domeniul public lasă loc pentru cele folosite.

- Se finalizează investiţia la calea de rulare în zona Aurel Vlaicu – Dancu, cu sau fără tronsonul către rond Dancu. Care ar fi paşii următori pentru finalizarea infrastructurii zonei?

- Cu rond Dancu, pentru că săptămâna aceasta am semnat contractul de proiectare până în rond Dancu. Primăria Holboca a predat tronsonul de drum către CJ, care-l va finaliza.

- Vor începe, foarte probabil, lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă, la Aeroport, la vitorul stadion municipal, la sala polivalentă, în zona Moara de Vânt... Cum se va soluţiona problema traficului  acolo, ţinând cont de faptul că, deocamdată, există doar două benzi de circulaţie?

- Pe partea de Vest, pe C. A. Rosetti, unde noi intenționăm printre altele să mai obținem o bandă de circulație și se poate obține și introducerea unei linii de tramvai până în zona Spitalului Regional de Urgență, care să ne aducă indicatori de trafic sporiți. Sigur că da, circulația majoră pentru cei care vin din exterior va veni prin partea de Nord, autostrada Moldovei are și centura de Nord introdusă. Lucrările vor merge în paralel, deci termenul de finalizare la Spitalul Regional de Urgență este 2027, nu mai târziu de 2029, pentru cele 460 de milioane de euro, iar autostrada are același termen, 2027, nu mai târziu de 2030 pentru finalizare din capăt Ungheni până în capăt Târgu Mureș.

- Cum decurge relaţia cu Compania Naţională de Investiţii în ceea ce priveşte finanţarea unor proiecte esenţiale pentru Iaşi, dacă ar fi să ne referim doar la sala polivalentă şi noul stadion?

- Eu sper ca Sala polivalentă să prindă finanțare din Programul Național de Reziliență și Redresre Economică, nu din compania națională. Compania Națională  de Investiții, din ce văd eu, este destul de sufocată cu proiectele. Are cele 5 cămine studențești din campusurile noastre, am trimis și noi stadionul și sala polivalentă, care este, de fapt, centrul regional de tineret și alte proiecte care tot le-am văzut, clădirea de la IRO și mai sunt câteva. Eu cred că ar trebui să ne bazăm în special pe fonduri europene, pe cele două surse despre care vorbeam, pe fondurile atrase și de noi din alte surse, că mai sunt și alte surse decât fonduri europene, iar la final să venim și spre Compania Națională de Investiții.

- Ce calcule aveţi cu viitorul buget? Unde aţi dori să investiţi banii ieşenilor şi mai ales, când vor începe dezbaterile publice pe această temă?

- Banii Ieșenilor trebuie investiți acolo unde ei își doresc și voi ține foarte mult cont de acest lucru. Noi avem câteva strategii pe care le-am urmărit de-a lungul timpului privind ținerea orașului într-o stare cât mai viabilă, ca să rămână un oraș arăgător și care să-și rezolve problemele majore de viețuire, să spunem, legat de salubritate, spații verzi, toate celelalte proiecte care țin de infrastructura de servicii publice și, sigur, să vedem și ce gânduri au ieșenii. Noi o să începem dezbaterea publică începând cu luna decembrie, totdeauna așa am făcut, după 20 decembrie, nu știm în ce manieră Guvernul va reuși să structureze un proiect de buget pe anul 2021 până la sfârșitul lunii decembrie... Dacă va reuși este foarte bine, astfel încât vom merge în același pas, pentru că mai sunt și sursele care sunt atrase de la bugetul de stat. Deja avem propuneri venite de la PSD, de la USR-Plus, propunerile noastre, care sunt gândite să spunem în laboratorul propriu și vor fi procesate încât să-l propunem în dezbatere.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Regal de creativitate la Palatul Culturii
15/05/2024 17:43

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, in calitate de partener al Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) in organizarea celei de-a IV-a editii a Romanian Creative Week, invită ...

Curtea de Apel Suceava menţine controlul judiciar instituit faţă de primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei
15/05/2024 17:23

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, rămane sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de fapte de corupţie, potrivit unei decizii luate, miercuri, de Curtea de Apel Suceava. Controlul ju ...

Dulgheritul, o meserie pe cale de dispariție
15/05/2024 14:22

  Într-un colt linistit al atelierului său, Petru Poinescu, din Vaslui, mangaie cu privirea mesele de lucru. Fiecare suprafată poartă urmele unor povesti vechi, sculptate in lemn de mainile sale ...

A început Romanian Creative Week 2024
15/05/2024 14:10

 Comunicat de presă. A inceput Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămani: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iasi, Festival du Bonheur pour les gourmands, in parcul Pa ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoșani rămâne în arest la domiciliu
15/05/2024 13:34

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a ...

Concurs pe teme de anticorupție, dedicat elevilor din Vaslui
15/05/2024 13:05

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, in parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Vaslui, derulează in perioada, 1 ...

Spectacol dedicat copiilor, la Opera Iași
15/05/2024 13:01

Opera Naţională Romană din Iaşi anunţă că programează un nou spectacol de balet dedicat copiilor,"Zana păpuşilor", de Josef Bayer, care va putea fi urmărit duminică, in Sala Mare, de la or ...

Municipiul Iaşi devine acţionar la ApaVital
15/05/2024 12:59

Consilierii locali ieşeni se vor intruni miercuri, 15 mai, de la ora 10, intr-o nouă şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi este inscris un singur proiect de hotărare şi anume aprobarea particip ...

  La închisoare, după ce şi-a spânzurat mâţa!
15/05/2024 12:56

M.C. are o vilă intr-un sat din sudul municipiului Iasi. Construcţia e aproape de varful dealului, una foarte izolată. Dar asta nu l-a scăpat de răspunderea in faţa legii. După excesul de furie din vara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei