Asasinul „Bau Bau” nu se simte bine în puşcărie şi ar vrea afară

1criminal

Dimensiune font:

| 13-01-2020 00:14

Despre crima de la Horleşti, din ziua alegerilor europarlamentare, s-a vorbit extrem de puţin în media ieşeană. Momentul post-electoral, cu încătuşarea lui Dragnea, apoi agonia prelungită a victimei au făcut ca subiectul să ajungă în plan periferic. Doar două ştiri mărunte, cea cu arestarea criminalului, apoi, în noiembrie, cea cu sentinţa. Un asasinat absurd, fără niciun motiv şi care a distrus două familii.

Ucis în drumul spre votare

Ionuţ Tudor (30 de ani), cunoscut în sat mai mult după porecla „Bau Bau”, era un simplu agricultor, absolvent a patru clase, tată al unei fetiţe în vârstă de trei luni la momentul incidentului. Trăia, de mulţi ani, în concubinaj cu o anume Petronela M. Cu Petrică Albert se ştia din copilărie, se mai ciondăneau la beţie, dar disputele dintre ei s-au oprit mereu doar la nivel verbal. Până în ziua de 26 mai 2019.

Era aproape 19.00 seara, iar Petrică se afla într-o căruţă, pe strada mare din Horleşti, împreună cu Geanina C. Şi Gheorghiţă M., ducându-se să voteze. Veselie mare în atelaj, berea gâlgâia pe gâtlejuri, nimic nu prevestea ce avea să urmeze. Au ajuns la o pantă abruptă şi au trebuit să coboare din căruţă. În acest timp, din deal veneau „Bau Bau”, concubina sa, împreună cu fetiţa.

Cele două grupuri s-au intersectat, iar Gheorghiţă şi „Bau Bau” au început o discuţie legată de vânzarea unui cal. Petrică l-a salutat pe acesta din urmă, dar n-a primit niciun răspuns. „Ce ai?”, atât a mai apucat să întrebe. Fără o vorbă, un gest ceva, „Bau Bau” i-a înfipt cuţitul în abdomen şi-a luat nevasta şi fetiţa şi au plecat imediat de-acolo.

M-a tăiat!”, a gemut Petrică, ţinându-se cu stânga de burtă şi începând a sângera. Apoi s-a prăbuşit pe caldarâm. Geanina spune că a apucat doar să vadă cuţitul lui „Bau Bau”, unul cu lama de aproape 15 cm. Tot Geanina a mai adăugat că „Bau Bau”, în timp ce se îndepărta, i-ar fi strigat celui căzut: „te omor!”, a mai scos pe gură câteva înjurături şi a dispărut după deal.

Geanina şi Gheorghiţă au sunat la 112, apoi la tatăl lui Petrică, pe nume Damian. A fost ultima dată când acesta din urmă şi-a mai văzut copilul în viaţă şi l-a mai auzit vorbind. Petrică zăcea pe asfalt, ţinând un prosop pe abdomen, a şoptit „Uite, tată, ce mi-a facut „Bau Bau”!”, apoi şi-a pierdut cunoştinţa.

Ambulanţa a venit rapid, tânărul fiind intubat şi dus în viteză la UPU. Starea i se agravase galopant şi, pentru a fi ţinut în viaţă, i s-a indus coma. Faptul că avea 1,87 alcoolemie în sânge n-a influenţat deloc cele ce au urmat. Doar i-a oferit un alibi lui „Bau Bau”. Rănitul n-a putut fi audiat, a agonizat până pe 9 iunie, dată la care a decedat. Îi fusese secţionat intestinul, au apărut complicaţiile, iar la autopsie s-a constatat că leziunile au fost „incompatibile cu viaţa”.

Bau Bau”, speriat de cele două sticle de bere din mâinile victimei

În drum spre casă, „Bau Bau” a aruncat cuţitul pe câmp, nu mai ţine minte unde anume, s-a mai întâlnit cu un consătean căruia i-a spus că tocmai l-a tăiat pe Petrică, deoarece îl enerva. N-a prins dimineaţa la el în pat, au venit poliţiştii şi l-au încătuşat. Mai întâi, pentru 24 de ore, apoi pentru 30 de zile, iar arestul preventiv s-a tot prelungit până la sentinţă.

Pus în faţa atâtor probe (mai puţin arma crimei), „Bau Bau” a recunoscut fapta, dar a turnat destule minciuni anchetatorilor. Mai întâi a spus că luase cuţitul la el ca să-şi ascută coasa şi-l ţinea în buzunarul de la spate. Puerilă explicaţie, era într-o zi de duminică, nimeni de la ţară nu face treburi din astea într-o astfel de zi.

La un moment dat, învinuitul a încercat să acrediteze ideea că a fost în legitimă apărare. Că Petrică s-ar fi proţăpit în faţa lui, ţinând în fiecare mână câte o sticlă de bere, rânjind ameninţător şi înjurând. I s-a făcut frică să nu-i dea cu ele în cap, n-a mai stat pe gânduri, a scos cuţitul şi l-a „înţepat un pic”. A mai precizat că se mai certaseră de câteva ori, evident, tot la beţie şi că din această cauză a procedat aşa. Spera să înduplece judecătorii.

Poliţiştii din Horleşti cu confirmat parţial spusele lui „Bau Bau”, relatând că între cei doi mai izbucnise un scandal, la începutul lui aprilie 2019. Tot pe fondul consumului de alcool.

După aproape 6 luni de la tragicul eveniment, a venit şi sentinţa. De o duritate mult peste aşteptările asasinului. În data de 14 noiembrie, Tribunalul Iaşi l-a condamnat pe Ionuţ Tudor, zis „Bau Bau”, la 11 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Totodată, a fost obligat la plata a 5.000 euro către Damian Albert (tatăl celui ucis) drept daune materiale (cheltuieli de înmormântare, pomeniri etc.) şi alte 5.000 euro ca daune morale. „Instanţa apreciază că dispariţia neaşteptată şi tragică a victimei a constituit o tragedie pentru partea civilă care este tatăl victimei, provocându-i acestuia suferinţe psihice de necontestat”. În plus, mai are de plătit şi către stat cheltuieli judiciare în sumă de 8.700 lei.

La momentul acela, în faţa completului de judecată, „Bau Bau” a spus că regretă fapta făcută şi că va plăti toţi banii, dar după ce va ieşi din închisoare. Întors în puşcărie, nu s-a împăcat defel cu duritatea sentinţei, aşa că, patru zile mai târziu a făcut apel. Spera la o întrerupere a executării pe motiv că trebuie să-şi crească fetiţa şi la o reevaluare a condamnării, pe motiv de legitimă apărare pe un fond de stare conflictuală mai veche.

Însă, în tot acest răstimp, colegii de zăbrele i-au sugerat c-ar fi mai bine să stea liniştit şi să retragă apelul. Ceea ce a şi făcut, la termenul de la finele săptămânii trecute. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Imaginaţia de nestăvilit a hoţilor ieşeni
17/05/2024 10:35

Meseria  de hoţ e foarte „rentabilă”. Asta o demonstrează dosarele penale deschise impotriva lor. În 30% dintre cazuri, se lasă cu renunţare la urmărirea penală. În alte 60% ...

  Primăria caută constructor pentru reamenajarea Parcului Ciurchi
17/05/2024 10:34

  Primăria Municipiului Iasi (PMI) asteaptă oferte pentru proiectarea si executia lucrărilor de reamenajare a Parcului Ciurchi, termenul limită de depunere a dosarelor de către firmele sau asocierile ...

Festival du Bonheur pour le gourmands aduce delicii culinare în premieră la Iași, în grădina Palas, cu ocazia Romanian Creative Week
17/05/2024 10:33

Festival du Bonheur pour le gourmands aduce delicii culinare in premieră la Iasi, in grădina Palas, cu ocazia Romanian Creative Week Iaşi, 16 mai 2024 Festival du Bonheur pour le gourmands vine in premier ...

Protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului
17/05/2024 10:33

Angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi au declansat joi, 16 mai, un protest spontan in fata institutiei, nemultumiti de nivelul scăzut al salariilor si fată de neaplicarea de către Ministeru ...

„AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale pe simeze, la Muzeul Unirii din Iași
17/05/2024 09:04

  În perioada 19 - 26 mai 2024, Muzeul Unirii din Iasi va găzdui o expozitie colectivă, intitulată „AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale, organizată de Asociatia „Excelentă pe ...

 O nouă premieră la Opera Iași. Se pot cumpăra bilete!
17/05/2024 08:50

Opera Natională Romană din Iasi pune in vanzare astăzi, la ora 12:00, biletele de intrare la ultimele spectacole ale stagiunii 2023-2024.  Stagiunea se va incheia cu o nouă premieră, „Turandot& ...

 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei