Creşe, grădiniţe, sală de sport şi... târguri de antichităţi!

1buget
1buget5
1buget4

Dimensiune font:

| 04-01-2020 00:00

În continuare, Primăria aşteaptă propunerile ieşenilor vizând construcţia bugetului local pe anul în curs, în acest sens urmând a fi distribuite câteva mii de chestionare prin intermediul centrelor de cartier şi a Centrului de Informare pentru Cetăţeni * consultarea publică va mai presupune realizarea unei pagini pe reţeaua de socializare unde se vor putea face publice idei şi proiecte ale cetăţenilor, idei care să fie văzute şi completate de toată comunitatea, dar şi dezbaterile în format clasic în centrele de cartier şi sediul Primăriei


Municipalitatea ieşeană a demarat încă de la finalul anului trecut consultarea publică în vederea elaborării bugetului local pe 2020. Deşi calendarul construcţiei bugetului Iaşului depinde, în mare măsură, de viteza cu care se vor mişca guvernanţii, deja se conturează câteva linii directoare -  modernizarea infrastructurii, fluidizarea traficului, investiţii în învăţământ şi sănătate, protecţia mediului, organizarea  de evenimente - dacă e să ţinem cont doar de primele propuneri formulate de ieşenii care au avut şansa de a intra în contact cu edilii oraşului. „Ne pregătim să distribuim chestionarele către cetăţeni, lucru care va contribui la evidenţierea tuturor problemelor pe care aceştia le au şi le consideră prioritare a fi rezolvate în 2020. Consultării prin intermediul chestionarelor li se vor adăuga şi celelalte etape de dezbatere publică pe care le vom aborda prin întâlniri directe, tematice, la Primăria Municipiului Iaşi. Însă, deja au apărut propuneri, pe diverse domenii: infrastructură, sănătate, educaţie, sport şi alte domenii de interes. De exemplu, mulţi ieşeni sunt interesaţi de organizarea unor târguri de antichităţi, cumva pe modelul pieţelor de weeek-end. Le vom face. Alţii au reiterat necesitatea ca Iaşul să dispună de un stadion modernizat şi o sală de sport nouă. Cel mai probabil, sala o vom construi înaintea stadionului, pentru simplul fapt că cea vechea nu mai corespunde nevoilor actuale în timp ce stadionul din Copou încă este funcţional. Proiectantul a propus ca şi amplasament, zona Moara de Vânt, în proximitatea viitorului Spital Regional de Urgenţă, un spaţiu mult mai ofertant  decât celelalte amplasamente de care dispune Primăria Iaşi. Alte propuneri au vizat construirea de creşe şi grădiniţe noi, pe care noi le-am inclus de altfel în bugetul pe 2019 şi o vom face şi anul acesta. Însă vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii că indiferent de propunerile pe care le vom primi în cele şase centre ale noastre, nu va rămâne niciun domeniu de interes  neacoperit”, a spus primarul Mihai Chirica.

Cum vede primarul dezvoltarea oraşului

Edilul-şef a trecut în revistă şi alte domenii unde se impune continuarea investiţiilor. „Îmi doresc un oraş în care să îţi placă să trăieşti, să îţi creşti şi educi copii şi să îmbătrâneşti aici. Un oraş în care să îţi placă să îţi petreci concediul sau să vii în vacanţă. Sunt multe de făcut, printre care reducerea poluării, un transport public modern şi predictibil, continuarea dezvoltării de zone verzi, siguranţa publică crescută şi servicii medicale de cel mai înalt nivel. Iar lucrul care mă bucură este că avem acest potenţial de a le realiza. De asemenea, Iaşul - oraş turistic continuă să fie o preocupare pe care trebuie să o regăsiţi concret şi în buget. Şi vom face ceea ce ne permite legea pentru încurajarea dezvoltării economice a oraşului. De la afacerile mici, de familie, până la atragerea de mari investitori”, spune primarul Iaşului.

Însă independent de voinţa cetăţenilor, exprimată prin vocea autorităţilor locale, este nevoie de o implicare reală a statului, în condiţiile în care fostul Guvern a şters Iaşul de pe lista oraşelor unde trebuie realizate investiţii de anvergură. „Actualul Guvern are de recuperat multe din ceea ce am putea numi sincopele ultimilor 30 de ani. Să ne gândim, nici până acum, noi Iaşul, nu avem proiectul şoselei de centură. Le-a trebuit un an de zile să îl lanseze. L-au lansat, l-au oprit iar acum nici nu mai ştim ce este cu el. O să vedem imediat după ce se apucă de treabă noul Guvern anul acesta. Să vedem ce se întâmplă cu celelalte proiecte de infrastructură mare pentru Moldova, autostrada şi Spitalul Regional de Urgenţe. Aş dori să subliniez importanţa şoselei de centură, care alături de alte măsuri locale, va contribui atât la fluidizarea traficului cât şi la  reducerea poluării (aerului, zgomot, etc.). Îmi exprim şi îngrijorarea cu privire la ceea ce aş putea numi blând încetinirea dezvoltării aeroportului care pare a pierde teren în faţa competitorilor din Moldova şi nu numai”, mai afirmă Mihai Chirica.

Investiţiile începute vor fi duse la bun sfârşit

Ceea ce se ştie cu siguranţă în acest moment constă în faptul că anul acesta vor fi prinse în buget sumele necesare finalizării unor proiecte deja începute. Este vorba de reabilitarea clădirilor şi monumentelor istorice (Palatul Braustein, Muzeul de Istorie Naturală, Baia Turceceasca - Centru de Artă Contemporană, Casa Berthelot, monumentul eroilor din cimitirul Eternitatea, monumentul eroilor din Galata, Mănăstirea Frumoasa), de reabilitarea liniilor de tramvai din zona industrială, bulevardul Ţuţora, strada Pădurii-Tătăraţi , bulevardul Tudor Vladimirescu şi Aurel Vlaicu – Dancu şi de blocurile din Grădinari (patru tronsoane însumând 76 de apartamente). Acestora li se adaugă cele 25 de parcuri rămase de reabilitat dintr-un pachet iniţial de 93 de amplasamente, modernizarea a 14 terenuri de sport la şcoli, dintre care la 5 terenuri construcţiile au demarat deja şi de lucrările deja începute la Spitalul Parhon şi Spitalul de Recuperare.

S-a ţinut cont de toate propunerile

Anul trecut, bugetul Iaşului a fost construit după mai multe dezbateri publice şi a peste 5.000 de propuneri venite de la cetăţeni. Aproape două treimi din sugestii au vizat infrastructura rutieră, mai precis, necesitatea modernizării mai multor artere rutiere, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat. Totodată, în urma unor sesizări emise în cadrul dezbaterilor din 2019, executivul Primăriei a dus la bun sfârşit lucrările de refacere a trotuarelor din mai multe zone, montarea de bănci, înfiinţarea de noi spaţii de joacă, măsuri vizând   îmbunătăţirea salubrizării oraşului şi a siguranţei publice. O altă prioritate a cetăţenilor a constituit-o transportul public şi astfel au continuat lucrările vizând infrastructura şi modernizarea transportului electric, aici fiind inclusă achiziţia de autobuze electrice şi tramvaie noi. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

„Vreau să anunţ ieşenii că vom aloca şi în acest an fonduri pentru proiectele desemnate de cetăţeni, despre care va trebui să decidem împreună care este ordinea de prioritate, dar m-aş bucura ca fiecare cartier să-şi rezolve o problemă pe care ei, locuitorii zonei, o consideră prioritară. Vorbim de bugetarea participativă”primarul Mihai Chirica

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Expoziție de produse alimentare tradiționale, în week-end, în Parcul Expoziției
16/05/2024 08:24

Iesenii sunt invitati in perioada 17 - 19 mai, in Parcul Expozitiei, la o expozitie de produse alimentare  traditionale, ecologice, montane si artizanale, organizată de Primăria Municipiului Iasi (PMI), ...

ApaVital și-a cumpărat instalație de tratare a nămolurilor, pentru a produce energie!
16/05/2024 08:12

* valoarea totală a contractului, care se va derula pe o perioadă de 27 de luni, este de 68,4 milioane de lei * lucrările vor fi proiectate astfel incat instalatia să utilizeze energia termică in scopuri t ...

E ziua Bujorului, floarea națională a României!
16/05/2024 07:45

Jumătatea lunii mai e zi de sărbatoare pentru iubitorii de bujori. Florile viu colorate si foarte parfumate sunt vedete, de doi ani, pe 15 mai, cand este sărbătorită ziua Bujorului, floarea natională a Ro ...

Iaşul va avea, în premieră, trei centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar
16/05/2024 07:45

Deseurile provenite de la echipamentele electrice si electrotehnice, cele din constructii si demolări, anvelopele uzate sau mobilierul care nu-si mai găseste locul in locuinţă vor putea fi reciclate ecologi ...

Iaşul va fi legat de comuna Ciurea printr-un nou drum!
16/05/2024 07:38

Primăria Municipiului Iasi (PMI) doreşte să realizeze o legătură rutieră nouă intre municipiu Iasi si comuna Ciurea, pe strada Hlincea (in spatele Fortus), care să decongestioneze traficul inregistrat i ...

Un bărbat a murit într-un incendiu care i-a cuprins casa, la Suceava. De la ce a pornit focul
16/05/2024 07:29

Un incendiu a cuprins o locuinţă din localitatea Voitinel, judetul Suceava. Un bărbat de 36 de ani a fost scos din casă de localnici inainte de sosirea echipelor de pompieri. Acesta decedase. Un bărbat, i ...

Cele mai vestite cireșe din România apar în piețe în curând. Cât va costa un kilogram
16/05/2024 07:16

Ciresele de Comarna sunt cunoscut la nivel national si, in curand, vor fi vandute in pietele din Iasi si nu numai. Agricultorii din cea mai cunoscută localitate de producători de cirese au dezvăluit cand vor ...

Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” va avea o nouă sală de sport
16/05/2024 07:12

Primarul Mihai Chirica a semnat miercuri, 15 mai, ordinul de incepere a serviciilor pentru realizarea proiectului tehnic si a celorlalte documente necesare pentru construcţia unei noi săli de sport la Scoala ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei