Peste 35.000 de credincioşi au trecut pe la racla cu sfintele moaște

1sfanta
1sfanta1

Dimensiune font:

| 12-10-2021 08:30

  Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, prilejuit de apropierea sărbătoririi hramului acesteia, este în plină desfăşurare la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În patru zile de pelerinaj au trecut să se închine la racla cu sfintele moaște peste 35.000 de credincioşi. 

 

 

Luni, cu doar trei zile înainte de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, se remarca prezența, printre pelerini, a multor tineri și familii cu copii mici în brațe. Fie că vin din Iaşi, Constanţa, Galaţi sau alte colţuri ale ţării, fie că sunt preoţi sau voluntari, cu toţii se bucură că anul acesta vremea este blândă, însorită chiar. „Lumină şi căldură aici, la Iaşi, şi la propriu şi la figurat. Pelerinii sunt bucuroşi că au putut să vină să se închine. Au fost şi pe timpul nopţii, dar foarte puţini pentru că majoritatea au ales să vină ziua. De obicei nu este foarte aglomerat. Sunt câte o sută-două de oameni, douăsutecinzeci maxim. Aşadar timpul de aşteptare este scurt. Se respectă toate condiţiile. Constat că spre deosebire de anul trecut e mult mai uşor să îi convingem, înţeleg şi ei că trebuie să respecte distanţa, să poarte masca. A fost la un moment dat un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase care s-a aşezat la rând ca un pelerin oarecare, s-a închinat şi a spus că nu există niciun pericol pentru pelerini”, a spus Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Doar jumătate de oră la coadă

Câteva sute de oameni stau la rândul format între Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Facultatea de Teologie, aşteptând să ajungă să se închine Sfintei Parascheva. Ei sunt mulţumiţi şi că nu trebuie să aştepte prea mult la coadă. După aproximativ 30-40 de minute, cine se aşează la rând poate ajunge la baldachinul în care au fost depuse moaştele sfinte spre închinare. Unii dintre ei se închină plini de evlavie, iar mai apoi sărută moaştele sfinte. Alţii sunt mai precauţi. „Doar am atins racla şi ne-am rugat în sinea noastră pentru ale noastre. Ne rugăm la Prea Cuvioasă să pentru ţara asta care este în necazuri şi nevoi, şi pentru toată lumea care lucrează în străinătate. Să ne apere pe toţi. Am cerut şi binecuvântarea Sfintei şi ne-am rugat pentru pace, pentru iertarea de păcate. Nu am pupat moaştele sfinte”, a spus Maricica Popescu, o femeie venită cu familia tocmai din judeţul Galaţi. Alţii, mai tineri, se roagă pentru ieşirea din şomaj, dar şi pentru revenirea la o viaţă normală, fără restricţii, aşa cum era înainte de începerea pandemiei. 

Aproape toată lumea poartă corect masca sanitară iar voluntarii îi organizează în aşa fel încât credincioşii să păstreze distanţa de un metru şi jumătate între ei. „Nu ne aşteptam să fie atât de puţină lume. Probabil că deocamdată pelerinajul e la început. Sunt unii care se tem de coronavirusul ăsta şi preferă să nu vină”, spune Florentina Rusu, o tânără venită în pelerinaj. 

Racla, curățată periodic de voluntari

În timp ce pelerinii se roagă şi sărută racla, voluntarii au grijă să o dezinfecteze în permanenţă, astfel încât să reducă la minim riscul infectărilor. Din când în când, preoţii care stau în jurul raclei opresc pentru câteva minute şirul de pelerini şi dezinfectează cu ajutorul unui aspirator de mână atât marginea raclei, straiele cu care este îmbrăcată Sfânta Cuvioasă, cât şi plexiglasul care acoperă racla. „Avem voluntari care curăţă racla. Sigur, există o frecvenţă mult mai mare faţă de ceea ce se întâmpla în alţi ani. Şi înafara acestei perioade racla şi icoanele se curăţă pentru că este firesc să facem şi o astfel de operaţiune. Acum bineînţeles că e mult mai des curăţată, însă, chiar şi cum s-a constatat şi anul trecut, nu există niciun motiv de infectare. Fiecare pelerin îşi manifestă credinţa aşa cum doreşte. Noi nu îi sfătuim absolut nimic. Îi lăsăm să îşi manifeste credinţa neîngrădit. Mi se pare firesc aşa”, a spus preotul Constantin Sturzu. 

Unii ating doar cu mâna, alţii atingi cu fruntea, alţii au o iconiţă sau altceva ori o hăinuţă, sunt unii care îşi dau masca jos şi o sărută. „Este un act de credinţă, iar noi nu putem să intervenim în relaţia asta a omului cu Dumnezeu şi sfinţii lui. Ei pot aduce şi atinge o iconiţă, poate chiar şi o hăinuţă sau o batistă pe care apoi să o lipească de trupul lor ca să fie încărcat de mireasma aceasta a sfinţeniei. De altfel, primesc busuioc sau o floare cu care să o atingă. Sunt însă şi lucruri care nu se cuvin a fi atinse, cum ar fi bani sau alte obiecte. Decenţa cred că îşi spune cuvântul şi fiecare are bun simţ şi ştie cum să vină”, a mai spus preotul Constantin Sturzu. 

Micii comercianți nu reușesc să vândă

La câteva zeci de metri de ieşirea din curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei strada este împânzită de mici comercianţi care încearcă să îşi vândă marfa, însă nu prea reuşesc. „Clienţii vin, se uită, întreabă de preţ şi pleacă. Prea puţini cumpără. Au crescut facturile, au crescut preţurile, puţini sunt cei care şi cumpără”, spune, plin de supărare, unul dintre vânzători. 

Pelerinajul la moaştele Cuvioasei Parascheva va ţine până pe 14 octombrie, inclusiv, când este sărbătorit Hramul sfintei. Slujba Liturgică de pe 14 octombrie, când în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi oficiată începând de la ora 9,30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Regal de creativitate la Palatul Culturii
15/05/2024 17:43

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, in calitate de partener al Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) in organizarea celei de-a IV-a editii a Romanian Creative Week, invită ...

Curtea de Apel Suceava menţine controlul judiciar instituit faţă de primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei
15/05/2024 17:23

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, rămane sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de fapte de corupţie, potrivit unei decizii luate, miercuri, de Curtea de Apel Suceava. Controlul ju ...

Dulgheritul, o meserie pe cale de dispariție
15/05/2024 14:22

  Într-un colt linistit al atelierului său, Petru Poinescu, din Vaslui, mangaie cu privirea mesele de lucru. Fiecare suprafată poartă urmele unor povesti vechi, sculptate in lemn de mainile sale ...

A început Romanian Creative Week 2024
15/05/2024 14:10

 Comunicat de presă. A inceput Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămani: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iasi, Festival du Bonheur pour les gourmands, in parcul Pa ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoșani rămâne în arest la domiciliu
15/05/2024 13:34

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a ...

Concurs pe teme de anticorupție, dedicat elevilor din Vaslui
15/05/2024 13:05

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, in parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Vaslui, derulează in perioada, 1 ...

Spectacol dedicat copiilor, la Opera Iași
15/05/2024 13:01

Opera Naţională Romană din Iaşi anunţă că programează un nou spectacol de balet dedicat copiilor,"Zana păpuşilor", de Josef Bayer, care va putea fi urmărit duminică, in Sala Mare, de la or ...

Municipiul Iaşi devine acţionar la ApaVital
15/05/2024 12:59

Consilierii locali ieşeni se vor intruni miercuri, 15 mai, de la ora 10, intr-o nouă şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi este inscris un singur proiect de hotărare şi anume aprobarea particip ...

  La închisoare, după ce şi-a spânzurat mâţa!
15/05/2024 12:56

M.C. are o vilă intr-un sat din sudul municipiului Iasi. Construcţia e aproape de varful dealului, una foarte izolată. Dar asta nu l-a scăpat de răspunderea in faţa legii. După excesul de furie din vara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei