Vaccinarea anti-COVID stârnește mari discuții între ieșeni

vaccin1
vaccin2

Dimensiune font:

| 07-01-2021 07:44

 În timp ce majoritatea cadrelor medicale au acceptat imunizarea, restul ieșenilor sunt oarecum sceptici * mulți se tem de reacțiile adverse, care sunt destul de rare     

 

În România a sosit ieri cea de-a treia tranșă de vaccin antigripal, din cele 150.150 de zone Iașul primind 17.500. Primele persoane care au fost imunizate au fost cadrele medicale, cei din linia întâi care luptă cu noul coronavirus. La Iași, au fost puține refuzuri în rândul personalului medical, cei mai mulți acceptând vaccinarea. „Este un vaccin obținut după o nouă tehnică. Studiile în acest domeniu au mai bine de 10 ani, în care a fost analizată această tehnică de ARN mesager. Inițial, s-a dorit ca vaccinul să fie dezvoltat și pentru infecția SARS-COV-1, care a fost în urmă cu câțiva, dar și pentru alte infecții cu virusurile ARN mesager. Trebuie reținem faptul că vaccinurile au eradicat poliomielita, variola ori alte boli boli grave. Eu sunt pro-vaccinare, am fost vaccinat și, la fel, în proporție de 90 la sută, personlul din Maternitatea Cuza Vodă. Existența acestor vaccinuri va permite combaterea acestei pandemii care ne-a afectat atât de mult, a spus prof. univ. dr. Mircea Onofiescu, de la Maternitatea „Cuza Vodă”. Cât privește eventualele reacții adverse, dr Onofriescu a precizat că există o ușoară jenă la locul injectării, care a durat în jur de 12-24 de ore. „Practic, niciunul dintre noi nu a catalogat-o ca fiind o reacție adversă, pentru că după orice vaccin există o astfel de reacție”, a completat prof. Onofriescu. Există și contraindicații și nu se administrează la gravide, la copii sau la cei care au un teren alergetic sau patologii care nu permit imunizarea. Este important să ținem cont de unele detalii atunci când apelăm la vaccin - trebuie completată o fișă în care se precizează dacă ai avut contact cu o persoană COVID pozitivă, dacă ai avut febră, dacă ai o patologie asociată gen afecțiuni cardiace, diabet zaharat, afecțiuni hepatice, pulmonare sau un cancer tratat. „În cazul lor, incusiv al persoanelor obeze, recomand vaccinarea pentr că sunt persoane cu risc crescut pentru infecții, a completat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu.

Decizia pro sau contra vaccinare nu este simplă – nici măcar pentru un medic

Cât privește reticența multor persoane față de vaccinar, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Aneteszie și Terapie Intensivă, spune că atitudinea este una de înțeles. Decizia pro sau contra vaccinare nu este simplă – nici măcar pentru un medic. Pentru că, în ciuda beneficiilor indiscutabile ale vaccinurilor (eradicarea unor boli cumplite, limitarea sau prevenirea unor epidemii) acestea ridică și unele îngrijorări justificate. Există efecte secundare și unele pot fi serioase, dar aceste complicații apar foarte rar. Se ignoră faptul  aceste complicații apar și în cursul bolii, cu incidență și severitate mai mari decât după vaccin! Mecanismul este același: anticorpii sintetizați împotriva virusului atacă structuri ale organismului. Noi, cei care îngrijim acești bolnavi, am văzut nu puține complicatii de acest gen, cu pareze și paralizii, care s-au supraadăugat bolii Covid-19 și au dus la suferințe grave sau chiar deces. Dincolo de aceste efecte secundare, boala poate duce la o listă înfioratoare de sechele: fibroza pulmonară, insuficiență cardiacă, fibroză hepatică, tulburări neuropsihice, accidente trombo-embolice tardive severe etc. Am vazut deja prea multe cazuri decedate la peste o lună de la boală cu embolie pulmonară sau tineri care după boală nu mai pot urca două etaje… și atâtea altele … Toate acestea NU apar după vaccin, a spus prof.univ.dr. Dorel Săndesc.

„Un vaccin te apără

Vacinările au continuat în toate spitalele ieșene, multe cadre medicale fiind de acord. „Sunt o persoană care a acceptat toate vaccinurile. Am vrut să fiu în prima tură pentru că meseria noastră de oftalmologi implică un contact foarte apropiat cu pacienții, pe de o parte, apoi am dorit să am protecția mea personală, a familiei mele, a bolnavului. În curând vorm avea examen cu studenții față în față și asta înseamnă un contact cu peste o sută de persoane într-un interval foarte mic. Sunt studenți care vin din diverse țări sau din medii diferite, a spus prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, șeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași. Cât privește efectele adverse, pot apărea, așa cum pot exista la administrarea unei simple aspirine. „Un vaccin nu face decât să te apere, a punctat prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, șeful Clinicii Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

De aceeași părere este și dr Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă”. „Parte dintre primele persoane care pot interpreta corect eventualele efecte secundare, beneficiile și riscurile vaccinului și că pot fi un exemplu pentru cei din jur. Nu cunosc și nu cunoaște nimeni încă gradul de protecție pe care îl asigură acest vaccin, dar reprezintă oricum mai mult decât nimic și simt că, protejandu-mă pe mine, îmi protejez familia, pacientele, colegii, prietenii, a spus dr Cațighera. În plus, ea a atras atenția și asupra unor alte restricții care ar putea fi impuse în absența acestei vaccinări (restricții profesionale, faptul că unele paciente ar putea opta pentru un medic vaccinat), cât și la cele de călătorie (unele companii aeriene au condiționat deja acceptul că pasager de certificatul de vaccinare, iar alte țări vor impune vaccinul pentru intrare, vezi Australia). „Simt că vaccinându-mă, fac un pas, poate mic, spre o viață normală, probabil un alt fel de normal, dar viață este, înainte de toate adaptare, a adăugat dr Cațighera. Oană Paval, statistician la maternitate, a spus că s-a vaccinat pentru siguranță, pentru încredere în viitor, încurajată fiind de prietenii și anturajul meu.

Un sondaj de opinie făcut printre ieșeni arată destul nesiguranță în privința imunizării. „Nu știu ce să spun, nu sunt destule date, parcă e cam din pripă. Mă întreb și dacă dozele au fost condiționate așa cum trebuie, a spus Ionel Popa, un ieșean sceptic. „Sunt indecisă, parcă aș mai aștepta să văd dacă apar reacții adverse. E dificil să spun atât timp cât totul s-a petrecut așa de rapid, totul s-a dat peste cap, am aflat și de la Paul Grecu, o ieșeancă la fel de indecisă. „Eu sunt pro-vaccin. Când îmi va veni rândul voi face imunizarea, s-a arătat convinsă Diana Poinescu. Cu alte cuvinte, decizia aparține fiecărei persoane, în funcție de starea de sănătate, de credință și de încrederea în sistemul de sănătate.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se prăbușește singura industrie care oferă locuri de muncă într-un oraș mare din România BOTOSANI : Sute de concedieri în ultima lună
26/05/2024 16:50

Singura industrie care incă oferea locuri de muncă pentru mii de localnici din judetul Botosani incepe să se prăbusească. Una dintre cele mai mari fabrici de textile in sistem lohn concediază peste 360 de ...

„Abilitatea de a-ți construi și de a-ți menține rețele solide de contacte în industria artistică este esențială pentru succesul ca actor în acest mediu competitiv”
26/05/2024 15:39

- Ce te-a determinat să te muti din Iasi la New York pentru a-ti urma cariera de actrită? - Pentru mine, mutarea de la Iasi la New York a fost o decizie motivată de dorinta arzătoare de a-mi urma pasiunea ...

Caz șocant în Vaslui. Doi copii și mama lor, arși din greșeală de tată cu un aparat de pârlit porcul
26/05/2024 15:07

Doi frati, de 6 si 11 ani, precum si mama lor, au ajuns, sambătă seară, la spital, după ce au fost arsi din greseală cu un aparat de parlit porcu/h2> Incidentul socant a avut loc in gospodăria familiei, ...

„Să nu vorbească lumea prin sat”. O femeie din Vaslui a închis ochii când a aflat că fetița ei de 8 ani a fost agresată sexual. A și certat-o că a intrat în casa agresorului care îi este rudă
26/05/2024 14:26

Un bărbat de 46 de ani si un adolescent de 16 ani au fost trimisi in judecată la Vaslui, fiind acuzati că au agresat sexual o fetită de 8 ani. Cazul petrecut intr-un sat din nordul judetului arată cum lips ...

Candidată PSD la primărie, replică șocantă către un votant: 'Vrei să afli și câți f***i am eu în cap'
26/05/2024 14:07

O primărită din judetul Vaslui, a fost surprinsă intr-o inregistrare folosind expresii vulgare si cuvinte jignitoare intr-o discutie cu un alegător. Paula Hultoană, actualul primar si candidată PSD la ale ...

PNRR:COMUNA STĂNILEȘTI – „Înființarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în comuna Stănilești, județul Vaslui”
26/05/2024 13:00

 Data: 26.05.2024 Comunicat de presă la inceperea proiectului „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” C3 - Managementul deseurilor Beneficiar: COMUNA STĂNILESTI   ...

Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
26/05/2024 11:09

Grigore Caraza este una dintre dintre personalităţile proeminente ale Rezistenţei anticomuniste din Romania. Invăţătorul din Neamţ a infiinţat organizaţia „Frăţiile de arme“ după instaurarea reg ...

Urșii au dat iama printr-un sat din Bacău
25/05/2024 16:30

Jandarmii au intervenit la Coţofăneşti, Parava şi Oituz după ce a fost semnalată prezenţa unor urşi in gospodării sau pe stradă, a informat, sambătă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bacău ...

O fetiță de 8 ani din Botoșani a fost violată și ucisă. Criminalul a fost prins
25/05/2024 16:08

O fetiţă de 8 ani din judetul Botosani, care fusese dată dispărută aseară, a fost găsită decedată, azi noapte, intr-o lizieră de salcami de la marginea satului Jijia, comuna Albesti. Purtătorul de c ...

El este presupusul criminal al fetiței de 8 ani, prins după 12 ore de căutări cu drone, câini și elicopter
25/05/2024 15:51

Un bărbat in varstă de 32 de ani a fost retinut, sambătă, după ce trupul unei fetite de 8 ani a fost descoperit, in noaptea de vineri spre sambătă, intr-o lizieră de salcami de la marginea satului Jijia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei