Probleme pentru mii de români: 5 fonduri private de pensii au banii blocați din cauza Rusiei

000000   05500

Dimensiune font:

| 22-10-2023 21:56

Cinci fonduri de pensii private Pilon II au 350 mil. lei blocaţi la Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, potrivit zf.ro. Banca a ratat rambursarea a două împrumuturi, pe 7 şi 19 octombrie. Fondurile: „Am apelat la avocaţi“, informează Mediafax.
Banca Internaţională de Investiţii (International Investment Bank – IIB), instituţie financiară la care Rusia este cel mai mare acţionar, şi din care România a cerut retragerea după războiul declanşat de Rusia în Ucraina, a ratat termenele de rambursare a două împrumuturi la care cinci fonduri de pensii private Pilon II au investit 350 mil. lei la dobânzi de 3,39% şi 3,9% pe an în lei din cauza faptului că are conturile blocate pe fondul sancţiunilor occidentale, notează Ziarul Financiar.

 

„Fondurile de pensii private au achiziţionat obligaţiuni emise de International Investment Bank (IIB) între 2020 şi 2021, o perioadă când România, prin Ministerul Finanţelor Publice, era acţionar în această bancă, având chiar şi reprezentanţi în conducerea IIB. Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, IIB era o bancă onorabilă, similară altor instituţii financiare multilaterale (FMI, Banca Mondială, BERD, BEI etc.), iar obligaţiunile IIB beneficiau de rating de clasă A, recomandată investiţiilor. Chiar şi după fe­bruarie 2022, IIB a continuat să îşi îndepli­nească obligaţiile faţă de investitori, plătindu-şi la termenele scadente datoriile aferente răs­cum­părării obligaţiunilor şi dobânzile acu­mu­late“, spune Asociaţia Pensilor Administrate Privat (APAPR).
 

 

 

Nu mai pot rambursa investițiile
IIB tre­buia să ramburseze o primă finanţare pe trei ani – la care fondurile au 200 mil. lei dintr-un total de 340 mil. lei – cu un cupon de 3,393% pe an – pe 7 octombrie 2023. În cazul celeilalte finanţări, cu un cupon de 3,9%, care a început pe 19 oc­tombrie 2021 cu maturitatea pe 19 oc­tom­brie 2023 – şi la care fondurile de pensii au 147 mil. lei din totalul de 200 mil. lei, principalul şi dobânzile trebuiau rambursate pe 19 octombrie.

 

„După aprilie 2023, când IIB a intrat pe lista instituţiilor sancţionate de Statele Unite ale Americii, IIB s-a aflat în incapacitatea de a-şi mai îndeplini aceste obligaţii, având conturile blocate şi suferind de pe urma retrogradărilor agenţiilor de rating. În ultimele luni, APAPR a apelat la serviciile unei prestigioase firme internaţionale de avocatură şi a întreprins numeroase acţiuni alaturi de MFP, MAE şi ASF. Obiectivul a fost demararea unui dialog cu instituţiile americane şi europene pentru a permite IIB să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de fondurile de pensii private din România. APAPR continuă în prezent şi va continua aceste demersuri până când toate sumele datorate de IIB către fondurile de pensii private din România vor fi recuperate integral“.

Fondurile au evaluat la zero expunerea la aceste împrumuturi încă din luna mai ceea ce înseamnă că randamentul de acum semnificativ peste inflaţie exclude investiţiile la IIB, care oricum avea ponderi extrem de reduse în active, de sub 0,3%. Bondurile sunt trecute la zero de când IIB a ratat plata unor instrumente către investitori cehi.

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România, are o investiţie de 195 mil. lei în obligaţiunile IIB care nu au fost rambursate pe 7 şi 19 octombrie 2023, echivalentul a circa 0,4% din activele de 39 mld. lei la septembrie.

Vital, administrat de Aegon, are 41 mil. lei, Aripi al Generali 27 mil. lei, BCR Pensii 73 mil. lei şi BRD Pensii 20 mil. lei. În fiecare caz expunerile sunt extrem de reduse comparativ cu activele aflate în administrare.

Datele sunt din raportările la aprilie întrucât ulterior fondurile au evaluat la zero aceste plasamente. IIB mai are un împrumut în derulare în lei din 27 ianuarie 2022 şi scadent pe 27 ianuarie 2025. Aceasta are o valoare de 105 mil. lei şi o dobândă de 4,95% pe an.

Pe 18 octombrie Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că a avut discuţii cu omologul belgian Vincent van Peteghem despre procesul de rambursare a contravalorii obligaţiunilor emise de Banca Internaţională de Investiţii (BII) achiziţionate de investitorii români, care este acum blocat.

„Sprijinim deplin sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, sancţiunile BII afectează negativ investitorii instituţionali din România şi pe beneficiarii lor, cărora trebuie să le fim alături“, a scris Boloş pe facebook după reuniunea ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare).

Banca anunţa în septembrie că din cauza restricţiilor unilaterale externe, nu are încă acces la toate activele sale financiare din Uniunea Europeană, „conturile sale corespondente rămân închise, iar toate fondurile EUR/HUF/USD/RON din instituţiile financiare din UE rămân îngheţate ilegal“.

Deblocarea activelor băncii în instituţiile financiare din UE va fi posibilă numai dacă sunt îndeplinite simultan două condiţii, notează IIB. Prima face referire la decizia instituţiilor financiare de a debloca fondurile băncii iar cea dea doua pentru emiterea unei licenţe cu privire la plăţile către deţinătorii de obligaţiuni.

Banca Internaţională de Investiţii (BII), controlată de Rusia, a fost fondată în 1970. în prezent, acţionarii băncii sunt Cuba, Ungaria, Mongolia, Federaţia Rusă şi Republica Socialistă Vietnam. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Secetă pedologică moderată şi puternică, în Moldova
20/05/2024 09:00

  Seceta pedologică moderată şi puternică la graul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local in nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nor ...

Numărul bugetarilor, în scădere
20/05/2024 08:25

Numărul posturilor ocupate in instituţiile şi autorităţile publice din Romania era, in martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară (minus 0,04%), aproape 63,9% dintre acest ...

Peste trei sferturi dintre români vor să-și instaleze panouri solare sau pompe de căldură
20/05/2024 08:24

Eficienta energetică a locuintei a devenit o preocupare majoră pentru multe gospodării, 80% dintre romani afirmand că au investit in proiecte de izolatie termică a casei, scopul fiind atat cel de a reduce ...

Ciclonul care a devastat Europa ajunge în România!
20/05/2024 07:52

 Meteorologul ANM Mihai Hustiu a declarat că gradul de instabilitate atmosferică este in crestere si că va cuprinde toată tara pană la mijlocul săptămanii viitoare, ciclonul care a făcut ravagii in ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 20:47

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

Germaniul, mai valoros decât aurul! Planurile României pentru Roșia Montană
18/05/2024 00:23

Tribunalul Arbitral de la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile (ICSID) a dat castig de cauză statului roman in dosarul Rosia Montană. Această victorie importantă permite ...

Trenurile soarelui pleacă spre Litoral din iunie
17/05/2024 09:12

CFR Călători va da startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui” in 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe di ...

România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei