Se prăbușește singura industrie care oferă locuri de muncă într-un oraș mare din România BOTOSANI : Sute de concedieri în ultima lună

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 26-05-2024 16:50

Singura industrie care încă oferea locuri de muncă pentru mii de localnici din județul Botoșani începe să se prăbușească. Una dintre cele mai mari fabrici de textile în sistem lohn concediază peste 360 de angajați, iar alte fabrici din domeniu urmează să facă același lucru.


În județul Botoșani, industria s-a prăbușit în anii '90. Zona industrială, odinioară plină de fabrici din perioada comunistă, a ajuns la începutul anilor 2000, cu mici excepții, o ruină abandonată. Pentru un oraș reconstruit în anii comunismului pentru a deservi această puternică zonă industrială, a fost o adevărată dramă socială, conform Adevarul.ro.

Totuși, industria textilă a fost singura supraviețuitoare a declinului industrial botoșănean. Foștii angajați din perioada comunistă o descriu ca fiind „regina industriei ușoare românești”, având zeci de mii de angajați și realizând performanțe extraordinare, inclusiv exporturi masive.
 

 

„Industria textilă din Botoşani a fost regina industriei uşoare româneşti.

Cei care i-au adus faima au fost chiar muncitorii care lucrau în halele de producţie. Cei mai buni textilişti din România au învăţat meserie la Botoşani”, spune Vasile Chiru, sindicalist și fost angajat al unei fabrici de confecții din Botoșani.


Industria textilă a continuat să funcționeze în județul Botoșani cu o serie de fabrici cu capital românesc, dar mai ales cu capital străin adus de investitori, în special din Italia. Această industrie a supraviețuit datorită sistemului lohn, în care fabricile produceau sub eticheta unor coloși ai industriei mondiale a modei. La Botoșani, fabricile lucrau pentru branduri renumite precum Armani, Prada, Louis Vuitton și Massimo Dutti.

Pentru un județ sărac ca Botoșaniul, fabricile de confecții au reprezentat o șansă la un loc de muncă și o pâine cinstită pentru mii de localnici. De exemplu, în anul 2018, funcționau 12 fabrici de confecții care lucrau în sistem lohn.

 

Pe lângă acestea, exista și fabrica unui gigant francez, cu peste 1.000 de angajați la Botoșani. Totuși, sistemul lohn a început să se prăbușească, iar în Botoșani se prefigurează deja o adevărată dramă socială.

 
Sute de oameni concediați într-o singură lună
Din anii 2018-2019 au început problemele cu adevărat serioase pentru „regina industriei ușoare românești”. Mari fabrici de confecții care lucrau în stil lohn au început să se închidă, inclusiv Jatex, o fabrică cunoscută la Botoșani, și cea mai veche și mare fabrică de confecții din România, Rapsodia Conf. Ultima menționată lucra pentru giganți ai industriei modei la nivel mondial.

Fabrica Rapsodia Conf, care funcționa exact în vechea locație din perioada comunistă, s-a închis, iar în locul ei a fost construit un supermarket. Dacă pentru o perioadă declinul industriei textile în regim lohn părea să stagneze, de la începutul acestui an lucrurile au luat o turnură dramatică.

În luna martie, For Mens, o puternică companie franceză, a concediat zeci de angajați ai fabricii din Botoșani. „Am primit notificare de la S.C. Formens SRL în care am fost înștiințați despre intenția de a concedia un număr de 96 de persoane”, a precizat Anca Apăvăloaie, director AJOFM Botoșani.

 

La numai două luni distanță, adică la începutul acestei săptămâni, o altă companie de confecții în sistem lohn, Artsana, care lucrează pentru Chicco, a anunțat că intenționează să concedieze peste 360 de angajați. Concomitent, anunțuri de concediere au venit și de la o altă fabrică din Dorohoi, cu un profil asemănător.

„Am primit o notificare prin care suntem informați că societatea a decis procedura concedierii colective pentru un număr de 364 de salariați, cu contracte de muncă active. Vom proceda la întâlniri cu salariații Artsana, pentru a-i informa privind procedura de concediere, dar și pentru viitoarea lor calitate, de persoană care nu mai are contract individual de muncă activ, precum și importanța accesării serviciilor pe care AJOFM le acordă”, a precizat Anca Apăvăloaie.

„Dacă vrem să avem salariu european, nu va fi niciodată lohn în Europa”, afirmă Valeriu Iftime, subliniind inevitabila prăbușire a sistemului lohn, inclusiv la Botoșani, unde acesta a supraviețuit mai bine de două decenii. Potrivit reprezentanților Camerei de Comerț, creșterea salariului minim și a prețului materiilor prime au contribuit la neavantajarea lohn-ului în România. Fabricile se relochează în zone și mai sărace, cu salarii și mai mici.

„Lohn-ul caută forță de muncă ieftină, asta este, de fapt, esența muncii în lohn. Noi am fost o piață pentru acest sistem. Dar mai suntem doar pentru foarte puțin timp, pentru că în drumul nostru european creșterea salariului minim pe economie tocmai asta face, să ridice nivelul manoperei. Dacă vrem să avem salariu european, nu va fi niciodată lohn în Europa. Și este clar că toți se relochează către Tunisia, Maroc, Albania”, subliniază Valeriu Iftime.

De altfel, creșterea costurilor de producție a fost motivul concedierilor de la Artsana.

„Societatea motivează această concediere colectivă ca fiind datorată reducerii comenzilor și a diminuării volumelor de producție, a creșterii costurilor de producție și a creșterii medii a costurilor cu materiile prime și materiale”, a precizat șefa de la AJOFM Botoșani. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Incendiu la un centru de reabilitare neuropsihiatrică Sasca Mică
14/07/2024 17:08

Un incendiu a izbucnit, sambătă, la acoperişul unei anexe a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică din judeţul Suceava, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situ ...

Incendiu la o școală din Suceava - Intervin nu mai puțin de opt autospeciale de stingere
14/07/2024 17:03

Pompierii din Suceava intervin duminică după-amiaza pentru stingerea unui incendiu care se manifestă cu degajări mari de fum la scoala din localitatea Herla. Potrivit ISU Suceava, la fata locului intervin ...

Piscinele din Iași, Litoralul de acasă
14/07/2024 16:53

În zilele toride de vară, piscinele din Iasi se transformă intr-un furnicar animat de viată si energie. Canicula ii obligă pe musti ieseni să caute răcoare si relaxare, iar in lipsa unui litoral ade ...

TransRarău, o călătorie prin inima Bucovinei
14/07/2024 13:54

* in ultimii ani, TransRarău a devenit o destinatie tot mai populară in randul turistilor din tară si din străinătate * frumusetea naturală, istoria bogată si ospitalitatea localnicilor atrag vizitatori ...

Un șarpe de un metru a fost prin în curtea unei case din Botoșani
14/07/2024 13:04

Un şarpe de peste un metru lungime a fost capturat, duminică dimineaţă, de jandarmi din curtea unei locuinţe din comuna Corni, a anunţat purtătorul de cuvant al IJJ Botoşani, Dan Izotov. Potrivit Inspe ...

Victor Ponta: 'Viktor Orban și Donald Trump vorbesc despre ceva corect. Este bun pentru noi toți'
13/07/2024 22:08

Fostul premier al Romaniei, Victor Ponta, a comentat turul de „pace” avut de liderul maghiar Viktor Orban in Ucraina, Rusia, China sau SUA. Cu referire la pacea din Ucraina, fostul lider PSD arată că Vikt ...

Alertă la un centru de recuperare neuropsihiatrică din Suceava - Incendiu la acoperișul unei clădiri
13/07/2024 21:52

Un incendiu a izbucnit sambătă la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică din judetul Suceava. La fata locului intervin echipe de pompieri. Incendiul a izbucnit la acoperisul unei anexe a Cent ...

Ca să se răzbune pe un pădurar, doi bărbați au dat foc unui canton silvic din Suceava
13/07/2024 14:11

Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost arestaţi preventiv, fiind suspectaţi că, la inceputul lunii iunie, au dat foc sediului unui canton silvic, in incendiu murind mai multe animale care aparţineau pă ...

Mobilier nou pentru zeci de şcoli din judeţul Iaşi, achiziţionat prin PNRR
13/07/2024 10:44

Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, a anunţat că au fost  semnate contractele de furnizare cu mobilier pentru sălile de clasă si sălile de grupă in cadrul proiectului „Dotarea cu ...

Ieșenii, invitați la lansarea ”Tramvaiului Franței”
13/07/2024 09:55

 Cu ocazia Zilei Nationale a Frantei si al Centenarului Institutului Francez din Romania, iesenii sunt invitati duminică, 14 iulie, la inaugurarea „Tramvaiului Frantei” la Iasi, eveniment orga ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei