Iată principalele repere istorice ale zilei de 11 aprilie

0-semne de intrebare -300x300

Dimensiune font:

| 11-04-2022 11:57

Iată principalele repere istorice ale zilei de 11 aprilie:


- 146: Se naște împăratul roman Lucius Septimius Severus. A domnit între 193 și 211. Este fondator al dinastiei Severilor, fiind singurul împărat născut în Provincia Africa. În timpul domniei sale, autoritatea imperială este întărită, iar atribuțiile senatului sunt drastic limitate. Transformă Mesopotamia în provincie romană (197 - 199), iar Dacia și Moesia cunosc și ele o remarcabilă înflorire economică și edilitară. În 203 este inaugurat cunoscutul arc de triumf al împăratului.
- 1241: În Bătălia de la Muhi, mongolii sub Batu Han înfrâng armata regelui maghiar Béla al IV-lea în timpul invaziei mongole în Europa. Armata maghiară este aproape complet distrusă, însă Béla scapă cu viață.

- 1680: Apare, la Iași, „Psaltirea de-nțăles a Sfântului Împărat Proroc David”, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de „Psaltirea slavo-română”).
- 1744: Moare poetul, scriitorul și diplomarul rus de origine română Antioh Dimitrievici Cantemir. Era fiul mezin al domnului Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino. Este considerat părintele clasicismului în literatura rusă. Geniu precoce, Antioh Cantemir a fost primul poet rus de stil occidental. În 2003, organizatorii festivităților prilejuite de tricentenarul întemeierii orașului Sankt Petersburg au realizat un bust al lui Antioh Cantemir, „părintele întemeietor al clasicismului rus și maestrul satirei literare”.
- 1755: Se naște chirurgul, geologul, paleontologul și omul politic englez James Parkinson. Este cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa din 1817 „An Essay on the Shaking Palsy”, în care a descris, pentru prima dată, „paralizia agitătoare”, o afecțiune care mai târziu va fi redenumită boala Parkinson.
- 1814: Tratatul de la Fontainebleau pune capăt Războiului celei de-a Șasea Coaliții împotriva lui Napoleon Bonaparte și îl forțează să abdice necondiționat pentru prima dată.
- 1834: La Iași are loc primul spectacol muzical în limba română: „Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni”, de Gheorghe Asachi,. În acest spectacol are loc debutul actoricesc al lui Matei Millo.
- 1854: Moare medicul german Carl von Basedow (născut: Karl Adolph von Basedow). Este cunoscut în special pentru descrierea simptomelor bolii care îi va purta numele (Basedow-Graves).
- 1858: Se naște scriitorul, avocatul și omul politic Barbu Ștefănescu Delavrancea. Prozator și dramaturg, gazetar, avocat și orator, cu vocația perceperii evenimentelor politice și culturale în cele mai profunde sensuri ale acestora, a fost și primar al Bucureștilor (iunie 1899 - februarie 1901). În literatură a rămas celebru pentru operele dramaturgice, în special pentru Trilogia Moldovei („Apus de soare”, „Viforul” și „Luceafărul”) și „Hagi-Tudose”. A mai scris nuvele, povestiri, basme, poezii etc. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei arhitect din România.
- 1858: Se naște, la Iași, pictorul Theodor Pallady. Prieten cu Henri Matisse, a fost unul din cei mai prestigioși artiști moderni. Pictorul care „controla culoarea prin spirit și rațiune” este cunoscut pentru nuduri, peisaje, autoportrete și natura moartă. Cel caracterizat de Nicolae Tonitza „drept cea mai înaltă coardă a sensibilităţii picturale” a fost declarat membru post-mortem (2012) al Academiei Române. Printre picturile sale celebre se numără „Flori la fereastră - Place Dauphine”, „Natură moartă cu flori”, „Citind din Baudelaire”, „Nud în fotoliu” etc.
- 1877: Trupele țariste trec frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani.
- 1880: Ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române.
- 1897: Se naște economistul Gheorghe Zane. Istoric al gândirii economice românești și membru titular al Academiei Române (din 1974), a publicat lucrări în domeniul istoriei economice și sociale, istoriei gândirii economice, economiei politice, finanțelor publice ș.a. În cercetarea științifică a folosit cu preferință metoda istorică. A introdus în România studiul sistematic al istoriei conceptelor economice. În plus, a cercetat economia politică, istoria economică și finanțele publice și a editat lucrările complete ale lui Nicolae Bălcescu.
- 1899 (11/30 aprilie): Moare omul politic ieșean Lascăr Catargiu (sau Lascăr Catargi). A fost prim-ministru al Principatelor Unite și al Regatului României. Descendent al unei mari familii boiereşti din Moldova, s-a situat în prim planul scenei politice timp de aproximativ 45 de ani, fiind timp de 20 de ani preşedinte al Partidului Conservator. A ocupat funcția de ministru în mai multe guverne, fiind președinte al Camerei Deputaților și prim-ministru al României pentru patru mandate. Până în 1859 a ocupat diferite funcţii în administraţia locală a Moldovei. Conservator, a fost adept al unirii Moldovei cu Mutenia şi a luat parte activă la alegerea lui Al. I. Cuza ca domn în ambele principate. În coaliţie cu liberalii, a acţionat pentru îndepărtarea lui Cuza în 1866. A fost membru în locotenenţa domnească în 1866 şi a fost un activ susţinător al instaurării monarhiei constituţionale şi al dinastiei străine. În 1871 a salvat România de la destabilizare, intervenind pe lângă Carol I să nu abdice (la presiunea liberalilor). Ulterior, a format un guvern de orientare conservatoare, condus de el între 1871 şi 1876, care a făcut ca România să meargă spre independenţa obținută în urma războiului ruso-româno-turc din 1877 - 1878. Tot în perioada menționată a reglementat situaţia financiară dificilă. A hotărât un gest de independenţă prin sfidarea firmanului de domnie al lui Carol I dat de sultan, care interzicea României să semneze convenţii comerciale alte state, și a semnat convenţia comercială cu Austria din 1875.
- 1919: Este creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.
- 1932: Este prezentat filmul „Visul lui Tănase”, o coproducție româno-germană. Acest film-scheci a fost realizat de Nicolae Kirițescu, la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase.
- 1944: Moare poetul și prozatorul Ion Minulescu. Este un important reprezentant al simbolismului românesc, fiind printre primii români care a utilizat în poezie versul liber. În perioada ocupației germane din Primul Război Mondial a locuit, împreună cu soția, la Iași. În perioada interbelică a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti (1926) şi directoir general al artelor în Ministerul Artelor şi Cultelor (1922 - 1940). Pe 11 aprilie 1944 moare subit, la Bucureşti, în urma unui colaps cardiac provocat de emoţiile bombardamentului Aliaților din 4 aprilie 1944, în plină glorie literară. Deși este mai cunoscut ca poet, a scris și proză, piese de teatru și cronici dramatice. A semnat mai multe volume de poezii, cel mai cunoscut fiind „Romanţe pentru mai târziu”.
- 1945: Al Doilea Război Mondial: trupele americane eliberează lagărul de concentrare Buchenwald.
- 1954: Se naște basistul Teo Peter (născut: Teofil Nelu Peter). În 1977, cunoscutul basist a fondat împreună cu Costi Cămărășan formația Compact, iar în 1988 a devenit fondator al formației Compact B (prescurtare pentru Compact București). A decedat în urma unui accident rutier: taxiul în care se afla a fost lovit de un automobil condus de un soldat de la Ambasada Statelor Unite ale Americii din București aflat în stare de ebrietate.
- 1961: Începe procesul Eichmann în Israel. Este acuzat ca fiind unul dintre organizatorii așa-zisei soluții finale (omorârea evreilor în lagărele naziste). La 31 mai 1962 a fost executat.
- 1963: Este emisă enciclica Papei Ioan al XXIII-lea, Pacem in Terris, despre pacea dintre oameni bazată pe adevăr, dreptate, iubire și libertate.
- 1969: Are loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei „Iona”, de Marin Sorescu.
- 1970: De la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, NASA lansează misiunea lunară Apollo 13 cu Jim Lovell, Jack Swigert și Fred Haise la bord. După explozia unuia dintre cele două rezervoare de oxigen din modulul de serviciu, a treia aterizare pe Lună trebuie să fie abandonată. Cei trei astronauți sunt aduși în siguranță înapoi pe Pământ într-o operațiune dramatică de salvare care a primit atenție mondială.
- 1976: Este creat primul computer personal, Apple I.
- 1979: Dictatorul ugandez Idi Amin a fost înlăturat de la putere.
- 1985: Moare omul politic albanez Enver Hoxha. A fost conducătorul Albaniei de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial până la moartea sa, având funcția de prim-secretar al Partidului Comunist al Muncii din Albania. A îndeplinit și funcția de prim-ministru al Albaniei între 1944 și 1954, precum și cea de ministru al Afacerilor Externe între 1946 și 1953. Sub conducerea sa, mandat caracterizat prin izolarea de restul Europei și apartenența autodeclarată la principiile marxist-leniniste, guvernul albanez a creat o imagine de evoluție a țării dintr-un stat semi-feudal într-un stat industrializat.
- 1992: Este înființată Eximbank, bancă specializată în susținerea comerțului exterior al României prin instrumente financiar-bancare și de asigurări specifice, atît în nume și cont propriu, cât și în numele statului.
- 1992: În cadrul reuniunii Delegației Permanente a PNL, președintele partidului, Radu Câmpeanu, anunță retragerea acestei formațiuni politice din Convenția Democrată Română.
- 2018: Moare actrița Carmen Stănescu. A fost una dintre marile actrițe ale Naționalului din București. A jucat în filme precum „Doi vecini”, „Telegrame”, „Bădăranii”, „Frații Jderi”, „Războiul independenței” etc.
- În calendarul ortodox: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Sfântul Mucenic Antipa. Sfântul Farmutie.
- Ziua Mondială de Luptă împotriva Bolii Parkinson.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Top 10 sfaturi esențiale pentru o grădină plină de legume sănătoase
15/05/2024 16:37

  Top 10 sfaturi esentiale pentru o grădină plină de legume sănătoase Grădina ta este un spatiu special, oaza ta de relaxare, locul in care poti să te conectezi cu natura si să cultivi legume pe ...

 De la TABU la PLĂCERE - de ce din ce în ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a se autosatisface
15/05/2024 16:05

 De la TABU la PLĂCERE - de ce din ce in ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a se autosatisface   Din ce in ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a-si imbunătăti vi ...

 Sătul ca grădina ta să fie în permanență murdară? Iată ce poți face!
15/05/2024 15:48

Sătul ca grădina ta să fie in permanentă murdară? Iată ce poti face! Fotografie de la Gus Ruballo pe Unsplash Dacă esti printre cei care iubesc să petreacă timp in aer liber, in propria grădină sau ...

Cele mai întâlnite tipuri de jucători de poker
15/05/2024 15:36

Cele mai intalnite tipuri de jucători de poker Unul dintre punctele la care pokerul excelează este acela că aduce la un loc oameni diferiti care impărtăsesc aceeasi pasiune. Unii oameni sunt mai exuberant ...

Primăria Arad: Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap de pe parbrize verificate, pentru parcare gratuită, sunt fotocopiate
15/05/2024 12:03

Reprezentanţii Primăriei Arad au constatat, in urma unor verificări efectuate privind utilizarea cardurilor speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap, că pană la 40% dintre acestea sunt fot ...

O casă nouă, o grădină nouă și frumoasă. Iată aici câteva idei pentru amenajarea și menținerea siguranței în curtea casei tale
14/05/2024 10:06

O casă nouă, o grădină nouă si frumoasă. Iată aici cateva idei pentru amenajarea si mentinerea sigurantei in curtea casei tale Cum să iti amenajezi curtea casei. Idei utile Acum ai ocazia să visezi c ...

Procesul lui Trump: Michael Cohen, fostul său avocat fidel devenit duşman de moarte, recunoaşte că a minţit pentru fostul preşedinte
13/05/2024 20:28

 Fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, unul dintre martorii-cheie din procesul de la New York al fostului preşedinte intentat pentru plăţi ascunse către o vedetă porno, a fost audiat luni ...

VIDEO Kylian Mbappe a înscris la ultimul său meci pe Parc des Princes, dar PSG a pierdut
13/05/2024 10:48

 PSG nu va mai juca pe teren propriu in acest final de sezon, astfel că partida cu Toulouse a fost ultima pentru Kylian Mbappe pe Parc des Princes. La fel ca FCSB (0-1 vs CFR Cluj), PSG a fost invins ...

Atenție mare: Escrocheria apelurilor pierdute de pe telefonul mobil. Tot mai mulți oameni cad în plasa întinsă de infractori
12/05/2024 17:54

     Metoda apelurilor pierdute este escrocheria care face ravagii in o multime de tări ale lumii. Autoritătile au explicat cum functionează, de fapt, schema si ce s ...

Locurile din municipiul Iași unde este permis afișajul electoral
10/05/2024 12:33

 Au fost amplasate mai multe panouri decat la alegerile precedente din 2020, pentru că este vorba de două scrutine pe 9 iunie       Angajatii de la Servicii Publice au amplasat p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei