Iată principalele repere istorice ale zilei de 12 aprilie

0-semne de intrebare eZH9rnIy

Dimensiune font:

| 12-04-2022 09:08

Iată principalele repere istorice ale zilei de 12 aprilie:
- 65: Moare filosoful, poetul, dramaturgul și omul politic roman Seneca (cunoscut și ca Lucius Annaeus Seneca). Important intelectual al perioadei imperiane romane, s-a născut în cea mai romanizată regiune sudică a Hispaniei, provincia Baetica, a studiat gramatica și retorica și apoi s-a îndreptat spre studiul filosofiei. Timp de 12 ani a locuit în Egipt. Reîntors la Roma, este ales quaestor și dobândește o mare faimă datorită elocinței sale. Perioada fastă este întreruptă într-un mod brutal, deoarece este acuzat de relații adulterine cu nepoata împăratului Claudiu, Iulia Liulla. Pedeapsa este trimiterea în exil, în insula Corsica. Principalele sale opere sunt lucrările de filosofie „Epistulae Morales ad Lucilium” și „Naturales quaestiones”, precum și tragediile „Medea”, „Thyestes” și „Phaedra”. Lucrările sale filosofice au jucat un rol important în renașterea ideilor stoice în timpul Renașterii.
- 1457: Are loc bătălia de lângă satul Doljești, unde Ștefan cel Mare și Sfânt a înfrânt și alungat din scaunul țării pe Petru Aron.
- 1633: Inchiziția începe interogatoriul lui Galileo Galilei la Roma cu privire la doctrina sa despre viziunea heliocentrică asupra lumii.
- 1820: Generalul grec Alexandru Ipsilanti este declarat lider al Eteriei, o organizație secretă pentru răsturnarea stăpânirii otomane asupra Greciei.
- 1861: Începe Războiul de secesiune din Statele Unite ale Americii, încheiat la 9 aprilie 1865.
- 1877: Începe războiul ruso-turc. România permite trecerea trupelor rusești pe teritoriul său. Turcii bombardează localitățile românești de la Dunăre.
- 1933: Se naște soprana spaniolă Montserrat Caballé (născută: María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch). Renumită pentru tehnica ei „bel canto”, s-a remarcat ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, oratorii și lied-uri. A devenit populară pentru publicul de muzică non-clasică în 1987 când, la cererea Comitetului Olimpic Internațional, a înregistrat melodia „Barcelona”, un duet cu Freddie Mercury, care a devenit imnul Jocurilor Olimpice din 1992.
- 1939: Albania este înglobată Italiei, sub forma unei uniuni personale. Victor Emanuel al III-lea al Italiei, rege al Italiei, este încoronat rege al Albaniei.
- 1943: La castelul Klessheim are loc întâlnirea dintre mareșalul Ion Antonescu și Adolf Hitler. Hitler îi cere lui Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.
- 1944: În cadrul tratativelor de la Stockholm, dintre Frederic Nanu, ambasadorul României, și Alexandra Kollontay, ambasadoarea URSS, sovieticii propun încheierea unui armistițiu, cu următoarele condiții: întoarcerea armelor contra Germaniei, restabilirea frontierei din 1940 de după ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de Nord dintre România și URSS, plata unor reparații și despăgubiri de război.
- 1945: Moare omul politic Franklin Delano Roosevelt. A fost cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (între 1932 - 1945). S-a remarcat ca fiind una dintre principalele figuri politice secolului al XX-lea atât pe plan național, cât și internațional, contribuind esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în perioada celui de al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite ale Americii care a fost instituit în funcție pentru 4 mandate consecutiv.
- 1949: Se naște actorul, profesorul și regizorul Florin Zamfirescu (născut: Gheorghe Florin Zamfirescu). Este unul dintre cei mai apreciați artiști și profesori de actorie din România. Alături de o bogată carieră teatrală, Florin Zamfirescu a excelat şi în cinematografie, făcând parte din distribuţia a numeroase pelicule româneşti de succes: „Actorul și sălbaticii”, „De ce trag clopotole, Mitică?”, „Moromeții”, „Șobolanii roșii”, „Senatorul melcilor”, „E pericoloso sporgersi”, „Filantropica”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Restul e tăcere”, „Poziția copilului”, „Moromeții 2” etc. Pe lângă activitatea artistică, între 1991 şi 1994 a fost director adjunct artistic la Teatrul Odeon, în 1996 profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, iar între 2000 și 2008 rectorul acestei importante instituții.
- 1955: Doctorul Jonas Salk anunță folosirea cu succes a vaccinului împotriva poliomielitei.
- 1956: Se naște actorul și regizorul american de origine cubaneză Andy Garcia (născut: Andrés Arturo García Menéndez). A devenit cunoscut la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, apărând în mai multe producții de succes, printre care „The Untouchables”, „Stand and Deliver”, „Internal Affairs”, „Hero” sau „When a Man Loves a Woman”. Alte filme cunoscute în care a jucat sunt „Desperate Measures”, „Ocean’s Eleven”, „Ocean’s Twelve”, „Ocean’s Thirteen”, „Kill the Messenger”, „The Mule” și „The Godfather Part III”, pentru ultimul rol fiind nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.
- 1961: Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin devine primul om care călătorește în spațiul cosmic și efectuează primul zbor orbital cu echipaj la bordul navei Vostok I. Zborul a durat 108 de minute.
- 1970: Se deschid pentru circulație primele două benzi ale autostrăzii București-Pitești.
- 1975: Moare actrița, dansatoarea și cântăreața franceză de origine americană Josephine Baker (născută: Freda Josephine McDonald). A participat la cel de-al Doilea Război Mondial de partea aliaților, susținând prin acțiuni de spionaj Rezistența franceză condusă de Charles de Gaulle. A fost prima americancă decorată cu Croix de Guerre.
- 1997: Este parafat Acordul privind aderarea României la Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA).
- 2012: Moare omul politic și profesorul Gabriel Țepelea. S-a înscris în Partidul Național Țărănesc (PNŢ) în 1933, fiind apropiat de Iuliu Maniu. Ulterior a stat 6 ani în închisorile comuniste. După eliberare a fost nevoit să lucreze o perioadă ca muncitor necalificat şi bibliotecar. A fost reîncadrat ca profesor în 1958. În 1964 a început să predea la Universitatea din Piteşti, ajungând în 1971 decan al Facultăţii de Filologie, funcţie pe care a deţinut-o timp de patru ani. După Revoluţie a intrat în prim-planul vieţii politice, participând alături de Corneliu Coposu la reînfiinţarea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, succesor al PNȚ. În perioada 1990-1996 a ocupat funcția de vicepreședintele al PNȚCD, iar în perioada 1996-2000 a fost prim-vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice. A fost ales deputat de Bihor în 1990, 1992 şi 1996. În 1993 a fost numit membru de onoare al Academiei Române. A avut contribuții importante în domeniul filologic, impunându-se în special cu cercetările sale privind cultura veche românească.
- Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Top 10 sfaturi esențiale pentru o grădină plină de legume sănătoase
15/05/2024 16:37

  Top 10 sfaturi esentiale pentru o grădină plină de legume sănătoase Grădina ta este un spatiu special, oaza ta de relaxare, locul in care poti să te conectezi cu natura si să cultivi legume pe ...

 De la TABU la PLĂCERE - de ce din ce în ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a se autosatisface
15/05/2024 16:05

 De la TABU la PLĂCERE - de ce din ce in ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a se autosatisface   Din ce in ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a-si imbunătăti vi ...

 Sătul ca grădina ta să fie în permanență murdară? Iată ce poți face!
15/05/2024 15:48

Sătul ca grădina ta să fie in permanentă murdară? Iată ce poti face! Fotografie de la Gus Ruballo pe Unsplash Dacă esti printre cei care iubesc să petreacă timp in aer liber, in propria grădină sau ...

Cele mai întâlnite tipuri de jucători de poker
15/05/2024 15:36

Cele mai intalnite tipuri de jucători de poker Unul dintre punctele la care pokerul excelează este acela că aduce la un loc oameni diferiti care impărtăsesc aceeasi pasiune. Unii oameni sunt mai exuberant ...

Primăria Arad: Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap de pe parbrize verificate, pentru parcare gratuită, sunt fotocopiate
15/05/2024 12:03

Reprezentanţii Primăriei Arad au constatat, in urma unor verificări efectuate privind utilizarea cardurilor speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap, că pană la 40% dintre acestea sunt fot ...

O casă nouă, o grădină nouă și frumoasă. Iată aici câteva idei pentru amenajarea și menținerea siguranței în curtea casei tale
14/05/2024 10:06

O casă nouă, o grădină nouă si frumoasă. Iată aici cateva idei pentru amenajarea si mentinerea sigurantei in curtea casei tale Cum să iti amenajezi curtea casei. Idei utile Acum ai ocazia să visezi c ...

Procesul lui Trump: Michael Cohen, fostul său avocat fidel devenit duşman de moarte, recunoaşte că a minţit pentru fostul preşedinte
13/05/2024 20:28

 Fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, unul dintre martorii-cheie din procesul de la New York al fostului preşedinte intentat pentru plăţi ascunse către o vedetă porno, a fost audiat luni ...

VIDEO Kylian Mbappe a înscris la ultimul său meci pe Parc des Princes, dar PSG a pierdut
13/05/2024 10:48

 PSG nu va mai juca pe teren propriu in acest final de sezon, astfel că partida cu Toulouse a fost ultima pentru Kylian Mbappe pe Parc des Princes. La fel ca FCSB (0-1 vs CFR Cluj), PSG a fost invins ...

Atenție mare: Escrocheria apelurilor pierdute de pe telefonul mobil. Tot mai mulți oameni cad în plasa întinsă de infractori
12/05/2024 17:54

     Metoda apelurilor pierdute este escrocheria care face ravagii in o multime de tări ale lumii. Autoritătile au explicat cum functionează, de fapt, schema si ce s ...

Locurile din municipiul Iași unde este permis afișajul electoral
10/05/2024 12:33

 Au fost amplasate mai multe panouri decat la alegerile precedente din 2020, pentru că este vorba de două scrutine pe 9 iunie       Angajatii de la Servicii Publice au amplasat p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei