Romania e vizitata mai mult de nevoie decat de placere

litoral  plaja

Dimensiune font:

| 08-08-2020 12:46

 Majoritatea strainilor nu vin in Romania decat de nevoie, pentru afaceri, in timp ce turismul de placere exista cu procente mici in statisticile de profil.

Potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica, fie ca este vorba de pandemie sau nu, turistii straini nu petrec, in medie, decat doua nopti in Romania.
In mare masura, datele sunt valabile si in cazul turistilor romani care se deplaseaza in diverse locuri din tara.

"Turistii straini sunt de afaceri si de asta nu stau mai mult de 2 nopti. Ei nu vin pentru destinatia Romania, ca au auzit lucruri nemaipomenite despre ea, vin pentru ca au afaceri aici. Asta arata ca aceia care vin pe sejururi sau pe circuite sunt extrem de putini, din moment ce media innoptarilor este de putin peste 2 nopti", este de parere Traian Badulescu, consultant in turism.

Potrivit INS, in iunie 2019 au venit in Romania 286.100 de turisti straini, acestia petrecand 551.000 nopti, adica nici mai putin de doua nopti fiecare, in medie. Acelasi trend se vede si in pandemie, cand, in iunie 2020, am avut 13.000 de turisti straini, care au petrecut in Romania 27.300 de nopti.

Din turistii care ne-au vizitat in iunie 2019, 79,3% s-au dus in Bucuresti si orasele de resedinta de judet, 12,7% au ales alte localitati si trasee turistice, 3% - statiuni montane, 0,7% - statiuni balneo si 3,6% pe litoral.

La fel de elocvent este si exemplul primelor 6 luni din 2019, cand Romania a avut 1,2 milioane de turisti straini (din care, dupa cum vedeti din cifrele de mai sus, aproape jumatate au venit in iunie). Acestia au inregistrat in Romania, in primele sase luni din 2019, 2,374 milioane de nopti. Adica aproape doua pe cap de turist. Trendul acesta se vede si pe prima jumatate a acestui an, cand ne-au venit aproape 300.000 de turisti straini, care au petrecut aproape 645.000 de nopti.

Evaziunea pe litoral se vede in statistici

Potrivit consultantului in turism, acelasi lucru se poate observa si la turistii romani, ca acestia sunt turisti de weekend, mai ales ca majoritatea opteaza pentru pensiuni si mini-vacante la munte.

"In afara de litoral si balneo, majoritatea sta cam un weekend. Iar daca ne uitam la ponderea innoptarilor de pe litoral, din totalul turistilor, ar putea trage conculzia ca o mare parte din turismul de la mare nu este fiscalizat", a mai spus Traian Badulescu.

Potrivit datelor INS, in iunie 2019, romanii au mers in vacante in Bucuresti si in marile orase din Romania, in timp ce doar 24% au ales litoralul. Alti 5% au ales statiunile balneo, iar 17% s-au dus la munte. Inca 17% s-au dus in alte localitati si pe trasee turistice.

De ce nu atragem turisti straini: Evaziune combinata cu autosuficienta

"Noi nici nu avem o imagine de tara turistica si, prin urmare, nici nu avem un turism de masa puternic. Aici ma refer la litoral, iar la munte la partii de schii, unde vin turistii in serii si stau cate o saptamana. Pe segmentele pe care am putea sa atragem noi turistii, avem competitia foarte mare si din pacate nici nu facem nimic la acest capitol. Turistii straini vin cat de cat la noi si stau mai mult pe circuitele culturale, precum Peles, Bran, cetatile sasesti din Transilvania, pe Maramures si Bucovina si alte cateva astfel de obiective. Sau mai vin pentru turism de aventura, in natura, cum au si venit acum dupa primul val de pandemie", a mai spus Badulescu.

aIn plus, acesta spune ca, la capitolul litoral romanii nu sunt mai deloc competitivi, decat pe partea de distractie si evenimente.

"Cu litoralul nu am semnat contracte cu marii turoperatori: deja avem concurenta acerba din partea Bulgariei. Nu mai vorbim de Grecia si Turcia, care au alta clima. Noi avem doar 70 de km de plaja in scop turistic, fara sa punem Delta si Rezervatia Deltei Dunari. Bulgarii au peste 200 de km, Grecia are mii km de litoral. Pe partea de munte nu avem infrastructura de schi", mai spus Badulescu.

Hotelierii romani se bazeaza foarte mult pe turistul roman care vine pe litoral oricat de slabe calitativ ar fi serviciile.

"Pe litoral este si o autosuficienta, ca majoritatea hotelierilor se multumesc cu turistii romani. Oricum este destinatia numarul 1 a romanilor. Merg 2 milioane de romani pe litoral de la o noapte pana la 10 zile. Investesc sau nu pe litoral, lor le vin turistii. Doar ca daca le-ar veni si turisti straini s-ar mari sezonul. Nu ar mai fi doar iunie-septembrie. In cazul celor tineri ar putea veni si in aprilie, asa cum o fac turistii tineri germani in Bulgaria, daca am avea organizat turismul de balneo de pe litoral ne-ar putea veni turistii seniori. Si uite asa am avea un sezon prelungit si noi. Tinerii englezi sau germani au veni in aprilie si mai sau la final de septembrie pentru ca sunt preturi mai mici, cum o fac in Sunny Beach sau la Nisipurile de Aur", a mai spus Traian Badulescu.

Romanii s-au nascut antreprenori. Nu au vrut sa-i lase pe germani sa ii invete afaceri

"Noi nu suntem in cataloagele marilor turoperatori. La noi, in anii 2000 nici nu s-a vrut, asa ca turoperatorii i-au ales pe bulgari. Turoperatorii germani au pus conditii, sa le dam preturi mici, iar ei ne ajuta cu investitii, cu credite, etc. Cand s-a facut privatizarea hotelurilor, la finalul anilor 90 - inceputul anilor 2000, proprietarii romani nu au vrut sa se lase pe mana germanilor. Unii dintre ei au zis ca de ce sa vina germanii sa ne invete pe noi cum sa facem afaceri", a mai spus consultantul in turism.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Adio, Grecia și Turcia pentru turiștii din România? O recentă descoperire pune sub semnul întrebării exodul obișnuit din fiecare vară
19/05/2024 16:12

 Turisti din tara noastră trebuie să fie atenti atunci cand merg in vacantă pe plaja de la Marea Adriatică. O specie de peste pune in pericol sănătatea celor care intră in contact cu acesta. O capt ...

VIDEO/Care este cea mai ieftină capitală europeană pentru un city break în care turiștii mănâncă cu trei euro. Top 10 este dominat de destinații din Europa de Est
18/05/2024 19:30

 Un nou clasament la nivel european arată care sunt cele mai ieftine capitale perfecte pentru un city break. Călătorii care caută o escapadă cu buget redus in Europa in acest an primit si vesti bune. ...

  România Atractivă - 36,35 milioane lei pentru dezvoltarea turismului
16/05/2024 12:23

Turiştii romani şi străini pot descoperi, incepand din această săptămană, noi destinaţii de călătorie prin tară, cu ajutorul platformei locale multimedia Romania Atractivă, care include 12 rute tema ...

Circulaţia rutieră pe Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, rămâne închisă.  În zonă au fost semnalate căderi de pietre
08/05/2024 17:28

Circulaţia rutieră pe Transalpina, intre Ranca şi Obarşia Lotrului, rămane inchisă atata timp cat există in continuare pericol pentru siguranţa publică. În zonă s-au inregistrat căderi de pietr ...

Peste 70.000 de turişti români şi străini s-au aflat pe Litoral
07/05/2024 14:30

Peste 70.000 de turişti romani şi străini s-au aflat in hotelurile si apartamentele de vacantă de pe litoralul romanesc, in perioada 25 aprilie – 6 mai 2024, arată Federaţia Patronatelor din Industr ...

Cât timp se păstrează, de fapt, lumânarea din noaptea de Înviere
05/05/2024 11:33

Lumanarea cu care crestinii ortodocsi duc acasă Lumina Sfantă luată de la slujba de Înviere joacă un rol crucial in datinile religioase legate de acest eveniment. Ceea ce nu stiu multi credinciosi est ...

Aeroportul Internațional Dubai se mută în deșert
29/04/2024 14:45

Aeroportul International Dubai, cel mai aglomerat din lume pentru călătorii internationale, isi va muta operatiunile pe cel de-al doilea aerodrom extins al orasului-stat, in desertul său sudic, „in urm ...

În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi
24/04/2024 12:27

  În adancurile istoriei, undeva in stepele Asiei Centrale si in regiunile muntoase ale Mongoliei, a inceput o relatie sacră intre om si soim. Un parteneriat ce depăseste granitele timpului si spa ...

România participă, în premieră, la Târgul de Turism din Kazahstan
24/04/2024 11:53

Ţara noastră participă, incepand cu 24 aprilie, pentru prima oară, la Targul de Turism din Kazahstan, fiind prezentate destinaţii precum Constanţa - Mamaia, Eforie, Borşa - Maramureş, a anunţat secreta ...

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc în Archaia Olympia
16/04/2024 11:41

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc in Archaia Olympia, sanctuarul in care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod intre Jocurile Ant ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei