Casele din chirpici, povești despre pământ și tradiție

1chirpici

Dimensiune font:

| 31-12-2022 08:15

Văzute de cele mai multe ori ca soluții ecologice, casele din lut sunt și o opțiune ieftină pentru locuințe. Chirpiciul este un material ușor accesibil și ieftin, ceea ce face ca locuințele construite din acest material să fie mult mai accesibile comparativ cu cele din ciment sau metal și sticlă. Astfel, ele devin nu doar un simbol al sustenabilității, dar și unul al accesibilității

Undeva, în inima satului, unde vântul șoptește povești vechi și neatinse de timp, răsare o amintire vie a unei tradiții adesea uitată – casa de chirpici. Chirpiciul, un amestec de lut, paie și apă, este, în mod surprinzător, unul dintre cele mai durabile materiale de construcție, în ciuda imaginii sale vechi și demodate.

Atracția pentru casele de chirpici nu se datorează doar factorului nostalgic al unei epoci trecute. Într-o lume tot mai preocupată de aspecte ecologice, casele de chirpici se evidențiază ca o soluție accesibilă și durabilă. Acestea sunt construite cu respect față de mediul înconjurător, având un amprentă de carbon mult mai mică decât majoritatea materialelor de construcție moderne. În plus, oferă un adăpost răcoros și confortabil, o caracteristică la care multe locuințe moderne nu pot aspira.

Cu toate acestea, chirpiciul nu este doar o parte a trecutului. Reconceptualizat în arhitectura modernă, a început să fie folosit în casele cob – o tehnică de construcție care combină lutul, paiele și nisipul într-un amestec solid și robust. Casele cob, deși inspirate de tradiție, se mândresc cu designuri contemporane, îmbinând frumos vechiul cu noul.

Odihna din cerdac

În ciuda aparenței lor rustice, casele din chirpici poartă în ele un simbol profund al identității rurale. Fiecare aduce cu ea o poveste, o conexiune cu pământul și cu comunitatea care a construit-o. În sate, aceste case sunt un simbol al conexiunii strânse între om și natură, o legătură care se pierde adesea în haosul urban. Prin reînvierea casei de chirpici, asistăm la o îmbrățișare a tradiției, dar și la o adaptare la modernism. Aceasta simbolizează o întoarcere la rădăcini, dar și o privire către viitor. Chirpiciul nu mai este doar o amintire a trecutului, ci și un simbol al unui viitor sustenabil, echitabil și în armonie cu natura. Acestea au fost și credințele de la a plecat Lavinia Cobrea, din Piatra Neamț, când a decis să renoveze casa bunicii și să o transforme într-o pensiune foarte frumoasă. În urmă cu mai bine de 6 ani a început să se contureze, sub forma unui vis, proiectul nostru de familie care avea să devină căsuța Dimineți în Cerdac. Obișnuiam să mergem în fiecare lună la Piatra Neamț să petrecem câte un weekend cu bunica mea Valerica. Ea locuia singură în două case după ce restul familiei fie murise, fie se împrăștiase prin țară. Avea o vârstă înaintată, nu mai ieșea din casă, așa că îi dăruiam cât puteam și noi, timp petrecut împreună. Stăteam la povești cu ea, mâncam ceva bun și încet, încet am început să ne facem planuri despre cum ar fi dacă am construi ceva peste drum, la Bunica Sofica – locuința străbunicii care nu mai fusese locuită de zeci de ani și care era înconjurată de copaci bătrâni pe care îi iubesc de când mă știu. I-am spus și bunicii la ce ne gândeam, iar ea a fost de acord, ne-a făcut acte”, povestește Lavinia Cobrea despre proiectul ei de suflet. Ea a moștenit

grădina și căsuța de chirpici care aveau să devină Dimineți în Cerdac. „Străbunica Sofica le-a lăsat moștenire fiicei ei Valerica, iar bunica mi le-a transmis mie, uneia dintre cele două nepoate. Înlănțuirea tainică dintre femeile diferitelor generații din familia mea și acest loc se regăsește în detaliile cerdacului și în logo-ul nostru, ambele având ca element central fusul. Legătura dintre femeie și furca de tors este percepută natural în cultura românilor, torsul și țesutul fiind activități practicate în exclusivitate de către femei. Fusul, prin rotația sa neîntreruptă, mă duce cu gândul la firul generațiilor și la reîntoarcerea noastră, a moștenitorilor, să îngrijim cu dragoste acest loc”, continuă Lavinia Cobrea.

Amintiri din casa de vacanță

Astfel de case se găsesc în toate satele Moldovei și poartă cu ele povești de viață și dorul de cei care le-au creat. „Când eram copil, vara mergeam în vacanță la bunicii mei de la Gîlțești, un sat mic din județul Vaslui. Așezat discret pe dealuri ondulate și pline de zmeură, satul era o poveste în sine, scrisă de oamenii buni care locuiau în case de chirpici. Așa era pe atunci, doar biserica fusese construită din cărămidă, cu gândul că oamenii nu-și vor muta niciodată credința de la Dumnezeu, credință prinsă în rugăciunile cu care au așezat cărămizile una peste alta. Casa bunicii avea cerdac, la fel ca toate cele din sat, și un pod plin cu cărți unde mă ascundeam în după-amiezile fierbinți. Câte povește mi-am imaginat în acel pod, câte amintiri am adunat... Casa mi-a rămas în suflet și vreau să îmi construiesc una la fel. Tot din chirpici, va fi refugiul meu atunci când mă voi retrage din toate proiectele în care sunt implicat, am aflat de la Gabi Poinescu, un vasluian plecat demult peste hotare.

Casele de chirpici oferă mai mult decât un adăpost ieftin și ecologic. Ele reprezintă o întoarcere la rădăcinile noastre, un memento al tradiției și identității culturale pe care modernismul ar putea să-l piardă. Dar casele de chirpici nu sunt doar despre trecut, ci și despre viitor, iar în țările occidentale au câștigat popularitate datorită sustenabilității și eficienței  termice. Într-o eră în care tehnologia domină, ne amintesc că există opțiuni sustenabile și autentice pentru locuințe. În plus, aduc beneficii semnificative pentru mediul înconjurător, folosind materiale naturale și locale, reducând la minim transportu, și eliminând necesitatea utilizării energiei pentru răcire sau încălzire excesivă.

În concluzie, casele din chirpici reprezintă o soluție modernă pentru locuințele ecologice, care promovează tradiția și identitatea locală. Prin îmbinarea dintre elementele de modernism și tehnicile de construcție tradiționale, aceste case oferă o modalitate economică și responsabilă de a construi și de a trăi în armonie cu natura.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale pe simeze, la Muzeul Unirii din Iași
17/05/2024 09:04

  În perioada 19 - 26 mai 2024, Muzeul Unirii din Iasi va găzdui o expozitie colectivă, intitulată „AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale, organizată de Asociatia „Excelentă pe ...

 O nouă premieră la Opera Iași. Se pot cumpăra bilete!
17/05/2024 08:50

Opera Natională Romană din Iasi pune in vanzare astăzi, la ora 12:00, biletele de intrare la ultimele spectacole ale stagiunii 2023-2024.  Stagiunea se va incheia cu o nouă premieră, „Turandot& ...

 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei