Copiii nu trebuie să stea la masă până termină toată lumea de mâncat! Regulile sociale și mesele în familie

19

Dimensiune font:

| 07-01-2024 15:04

Pentru părinții ai căror copii abia descoperă alimentele solide, dar și pentru cei un pic mai mari, mesele în familie vin la pachet cu un set de norme sociale, de o etichetă pe care copiii trebuie să o deprindă din mers. Acolo unde relația cu mâncarea e deja complicată, bunele maniere sau o anumită etichetă moștenită nu fac decât să complice și mai tare lucrurile și să frustreze atât copiii, cât și părinții.

Înainte de a hotărî că un comportament alimentar e problematic, e important să explorăm propria relație cu hrana, recomandă Sarah Ockwell-Smith, autoarea cărții „Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare”, lansată recent în limba română, la editura ZYX BOOKS. Ea consideră că felul în care ne hrănim, ca adulți, nu e instinctiv: mâncăm în funcție de oră, nu de senzația de foame și mâncăm după reguli sociale, nu în funcție de apetit. Problema reală apare atunci când ne așteptăm ca și copiii să urmeze aceste practici alimentare nenaturale.

O altă regulă nescrisă se referă la orarul meselor și la cantitatea de mâncare care trebuie consumată la fiecare masă. Ca adulți, avem tendința de a ne hrăni de trei ori pe zi (la micul‑dejun, la prânz și la cină) și, poate, de a lua mici gustări între aceste momente. Aceste tipare nu sunt conștiente. Și n-au nicio legătură cu instinctul.

Realitatea tristă e că totuși noi suntem cei anormali, nu copiii, care mănâncă atunci când le e foame (indiferent când apare senzația) și se opresc când sunt sătui, chiar dacă starea de sațietate coincide cu ora mesei. Noi, ca adulți, ignorăm semnalele pe care ni le transmite corpul, mâncând la ore fixe și după reguli sociale vechi și necontestate.

Am avea de învățat din felul în care mănâncă copiii noștri, atent și instinctiv, în loc să încercăm să îi cuprindem în tiparele noastre alimentare, lipsite de atenție. Apoi, imaginea noastră despre corp are un impact puternic asupra comportamentelor alimentare. Sentimentele persistente de stimă de sine scăzută sau de ură față de propriul trup au drept rezultat sentimente stresante, incomode. Stresul ne poate provoca să mâncăm în exces sau să ne limităm hrana, în încercarea de a pierde kilogramele în plus și de a ne simți mai bine în propria piele.

Felul în care vă simțiți în legătură cu corpul propriu contează enorm pentru copiii voștri. Pentru a‑i ajuta pe copii să crească fără ca stima lor de sine să depindă de felul în care arată, avem nevoie să ne eliberăm noi înșine de aceste mode. A ne schimba felul în care vorbim despre acestelucruri e un prim pas.

Una dintre întrebările pe care formulează cel mai adesea părinții care își diversifică bebelușii este cum să încurajeze bunele maniere la masă. Totuși, presiunea acestor norme de etichetă asupra bebelușilor care abia învață să mănânce e un pic bizară. Au destul timp să deprindă bunele maniere în viitor, acum e suficient pentru un bebeluș să se concentreze asupra mâncatului. De fapt, unele dintre regulile sociale legate de masă ar putea să inhibe procesul diversificării și să genereze comportamente agitate la masă.

Care sunt principalele patru motive de îngrijorare ale părinților legate de manierele copiilor și cât de întemeiate sunt, explicăm mai jos:

1. JUCATUL CU MÂNCAREA: Bebelușii au nevoie să se joace cu mâncarea!

Ca adulți, știm că e nepoliticos să ne jucăm cu mâncarea. Bebelușii, pe de altă parte, au nevoie de asta. Au nevoie să o strivească, să o rostogolească, să o miroasă, să o împrăștie, să o șteargă apoi. Deși pare că fac vreo năzbâtie, e, de fapt, o parte esențială a procesului de învățare. Experimentarea senzorială a mâncatului prin atingere este aproape la fel de importantă ca aceea a gustului.

2. ARUNCATUL ALIMENTELOR: Un stadiu normal în dezvoltare

Aruncatul alimentelor e, adesea, o extensie a timpului de joacă. Se poate întâmpla și dacă semnalele de sațietate ale bebelușului sunt ratate sau ignorate. E maniera lor de a arăta unui adult că a terminat de mâncat.

Bebelușii mai aruncă în mod repetat lucruri și pentru a le observa traiectoria – de exemplu, mâncarea trântită din scaun sau apa azvârlită în aer. E un stadiu normal de dezvoltare și va trece în mod natural.

3. A RĂMÂNE LA MASĂ PÂNĂ TERMINĂ TOATĂ LUMEA DE MÂNCAT: Nu este valabil la copii

Deși mâncatul împreună ca familie e una dintre cele mai bune căi de a crește un adult fericit și sănătos în relație cu mâncarea, așteptarea adulților ca toată lumea să rămână nemișcată la masă până când ultima persoană a terminat e nerealistă când vine vorba de bebeluși. Dacă micuțul a terminat masa și nu mai vrea să stea, nu aveți nimic de câștigat silindu‑l să rămână. Copiii mici nu au același control al impulsurilor ca adulții, iar bebelușilor li se va părea imposibil să stea liniștiți la masă când nu mai au niciun interes să mănânce.

A respecta acest fapt și a le da voie să se joace sau să plece de la masă nu e lipsit de politețe. E o înțelegere și o acceptare a capacităților neurologice ale vârstei. Mai rău, a‑i încuraja să continue să se hrănească pentru că alții fac încă asta îi învață să ignore semnalele de sațietate și să mănânce în exces.

Așadar, cea mai bună cale de a transmite bunele maniere la masă și, în general, o relație sănătoasă cu hrana copiilor este să fim noi înșine, adulții, conștienți de relația noastră cu hrana, cu orele de masă, cu comportamentul în jurul mesei, de relația cu corpul și imaginea despre propriul corp.

Cine este Sarah Ockwell-Smith

Sarah Ockwell-Smith este licențiată în psihologie și a lucrat timp de câțiva ani în domeniul cercetării și dezvoltării în industria farmaceutică. După ce i s-a născut al treilea copil, Sarah s-a format ca homeopat pediatru, educator prenatal și moașă. A mai făcut cursuri de masaj, hipnoterapie și psihoterapie. Sarah e specialistă în metodele parentingului cu blândețe și este co-fondatoarea paginii de internet gentleparenting.co.uk, autoarea unui blog de parenting – sarahockwell-smith.com, care este citit de peste 3 milioane de părinți în fiecare an.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine
15/05/2024 11:57

 Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atat pe tarabele pietelor, cat si in supermarketuri. Desi au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă cateva semne distincte. ...

Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei