Doar câțiva moldoveni mai plătesc accize pentru rachiul de cazan produs acasă!

1tuica

Dimensiune font:

| 21-12-2023 08:12

 * în acest an, 16 gospodării din județul Bacău urmează să contribuie la bugetul de stat, 4 în Botoșani și doar una în Suceava * nimic în Iaşi, Neamț şi Vaslui! * în cele șase judeţe ale regiunii de Nord-Est sunt înregistrate în evidenţe mai puțin de 370 de gospodării individuale în care se produc spirtoase şi care sunt scutite de plata accizelor, majoritatea la Bacău (258)

Conform Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, cetăţenii ce produc ţuică, rachiu ori alte spirtoase în gospodăriile proprii sunt scutiţi de la plata taxelor şi accizelor doar dacă respectă cu stricteţei şi atenţie câteva reguli.

În primul rând, cantitatea de băutură produsă într-un an agricol nu trebuie să fie mai mare de 50 litri per gospodărie. Mai exact, de familie. Alcoolul e obligatoriu să fie produs printr-un alambic simplu, iar materia primă să fie reprezentată exclusiv de fructele din ograda proprie. Nu cumpărate de la magazin ori culese de pe jos, de la marginea drumului.

Copiii căsătoriţi ori care nu învaţă n-au voie să bea din ţuica părinţilor

Următoarea condiţie e ca alambicul să fie simplu, de mici dimensiuni şi înregistrat la Direcţia Regională Vamală. În niciun caz, nu se admite vânzarea rachiului. Nici măcar a unui păhărel de 50 ml! Se bea doar în familie.

Şi noţiunea de familie e strict reglementată. Soţul, soţia şi copiii lor, dar aceştia nu trebuie să fie căsătoriţi şi să locuiască împreună cu părinţii. Dacă au peste 18 ani şi nu mai urmează cursuri liceale, universitare ori ale unei şcoli profesionale, nu mai sunt eligibili. Adică, în cazul în care lucrează, se află în şomaj, sunt asistaţi social ori s-au căsătorit, nu mai au voie să bea din ţuica părinţilor. Nici gratis, nici cu bani. Altfel, producătorii celor 50 litri de alcool sunt nevoiţi să plătească taxe şi accize. Aşa zice legea.

Preparatorii de rachiu artizanal au obligaţia de a depune o declaraţie la unitatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul până la data de 15 ianuarie a anului următor celui în care au tras „trotilul”!

Prin alambic se înţelege o instalaţie de distilare alcătuită dintr-un cazan de distilare, denumit blază, o serpentină de răcire, denumită refrigerent, şi un recipient de colectare a distilatului. Nu se îndeplinesc aceste condiţii, utilajul nu este omologat, iar producţia e considerată clandestină.

Altă obligaţie a celui ce face „tărie” din fructe e să completeze un aviz de însoţire a mărfiim pe care să înscrie menţiunea "scutit de la plata accizelor".

N-ai voie să serveşti musafirii din producţia proprie, nici să vinzi

Scutirea de la plata accizelor se aplică cu condiţia ca niciun fel de vânzare să aibă loc. Această condiţie se consideră a fi îndeplinită, dacă nu are loc nicio formă de înstrăinare a produselor respective, urmată de o „formă de reprezentare a beneficiului pe care deţinătorul o poate obţine ca rezultat al înstrăinării. Se consideră ca fiind un rezultat al înstrăinării, fără a se limita la acestea, următoarele: încasarea oricăror sume de bani, realizarea sau promisiunea realizării unei contraprestaţii, achiziţia altor bunuri sau servicii la o fracţiune din valoarea acesteia, diferenţa fiind reprezentată de valoarea produselor înstrăinate”.

Altceva, deţinătorii de distilării trebuie să dea declaraţie pe proprie răspundere despre cantitatea obţinută, fructele folosite, tăria băuturii, dar şi cantitatea estimată pentru anul următor.

În caz că nu respectă aceste cerinţe, micii producători riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 10.000 lei.

În aria de competenţă a Direcţiei Regionale Vamale Iaşi sunt şase judeţe: Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava şi Botoşani. Conform datelor furnizate de această instituţie, în clipa de faţă sunt înregistrate în evidenţe următoarele gospodării individuale în care se produc spirtoase şi care sunt scutite de plata accizelor: Neamţ (una), Botoşani (opt), Bacău (258), Suceava (cinci), Vaslui (patru), Iaşi (86).

15 amenzi, în cuantum de 54.000 lei

Cât îi priveşte pe cei care nu s-au încadrat în rigorile necesare scutirii de dări, atât numărul lor, cât şi plăţile aferente sunt spre limita de jos. Astfel, în 2021, la Biroul Vamal de Interior Botoşani s-au plătit 3.554 lei pentru o producţie de 191 litri alcool pur, realizată în şapte gospodării individuale. La Bacău, 219 litri de alcool pur, în 22 gospodării. În Neamţ, o singură gospodărie a fost pusă la plată. Aceeaşi situaţie şi la Suceava, nimic la Iaşi şi Vaslui.

Situaţie similară în 2022. Botoşani, producţie de 69 litri alcool pur, trei gospodării au contribuit la bugetul de stat. Bacău, 218 litri alcool pur, 15 gospodării. Neamţ, una singură, cu 49 litri alcool pur. Nimic în Suceava, Iaşi şi Vaslui.

Datele pentru anul curent indică pentru judeţul Botoşani faptul că patru gospodării urmează să contribuie la bugetul de stat, sunt 16 în Bacău şi una în Suceava.

Referitor la sancţiuni, în perioada 2021-2023, structura de echipe mobile a aplicat 15 amenzi, în cuantum de 54.000 lei, s-au emis şase decizie de impunere şi s-au calculat accize în valoare de 5.261 lei. Claudiu CONSTANTIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale pe simeze, la Muzeul Unirii din Iași
17/05/2024 09:04

  În perioada 19 - 26 mai 2024, Muzeul Unirii din Iasi va găzdui o expozitie colectivă, intitulată „AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale, organizată de Asociatia „Excelentă pe ...

 O nouă premieră la Opera Iași. Se pot cumpăra bilete!
17/05/2024 08:50

Opera Natională Romană din Iasi pune in vanzare astăzi, la ora 12:00, biletele de intrare la ultimele spectacole ale stagiunii 2023-2024.  Stagiunea se va incheia cu o nouă premieră, „Turandot& ...

 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei