Elixirul Orientului. Fascinația cafelei turcești

cafea turceasca

Dimensiune font:

| 06-01-2024 10:55

Cine nu iubește cafeaua? Caldă, aromată, dulce ca mierea sau amară ca trădările ăn dragoste, cafeaua turcească se diferențiază ca mod de preparare. Boabele prăjite și apoi măcinate fin sunt fierte într-o ibric, de obicei cu zahăr, și servite într-o ceașcă unde zațul se așază la fund. Această metodă de servire a cafelei este întâlnită în Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Caucaz, Balcani și în diverse locuri din Europa de Est.

O poveste din Yemen

Cele mai vechi dovezi ale consumului de cafea provin din Yemenul secolului al XV-lea. Până la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, cafeaua se răspândise la Cairo și Mecca. În anii 1640  s-a raportat deschiderea primei cafenele în Istanbul. Până în anul 962 în Constantinopol, precum și în teritoriile otomane în general, cafeaua și cafenelele nu existau. În acel an, un om numit Hakam din Alep și un glumeț numit Shams din Damasc, au venit în oraș: fiecare a deschis un mare magazin în districtul numit Tahtakale și au început să servească cafea. În vremurile mai recente, consumul tradițional de cafea turcească a scăzut datorită creșterii disponibilității altor băuturi calde, precum ceaiul, cafeaua instant și alte stiluri moderne de cafea.

Cuvântul „cafea” provine din cuvântul arab „qahwah”, iar consumul acestei băuturi calde s-a dezvoltat în Imperiul Otoman. Importanța cafelei în cultura turcă este evidentă în cuvântul „mic dejun, „kahvalti”, al cărui sens literal este „înainte de cafea” și „maro”, „kahverengi”, a cărui semnificație literală este „culoarea cafelei”.

Detaliu important în nunțile turcești

Pe lângă rolul său obișnuit ca băutură de zi cu zi, cafeaua turcească este, de asemenea, parte a tradiției nunții turcești. Ca un prolog la căsătorie, părinții mirelui (în absența tatălui, mama lui și un membru în vârstă al familiei sale) trebuie să viziteze familia tinerei fete pentru a cere mâna miresei și binecuvântările părinților acesteia pentru căsătorie. În timpul acestei întâlniri, mireasa trebuie să pregătească și să servească cafea turcească invitaților. Pentru cafeaua mirelui, mireasa poate folosi uneori sare în loc de zahăr pentru a-i evalua caracterul. Dacă mirele își bea cafeaua fără vreun semn de nemulțumire, mireasa presupune că mirele este de bun caracter și răbdător. De fapt, având în vedere că mirele vine deja ca parte solicitantă la casa fetei, de fapt el este cel care trece printr-un examen și eticheta îi cere să primească cu zâmbet acest dar special de la fată, deși în unele părți ale țării acest lucru poate fi considerat ca un semn de lipsă de dorință din partea fetei de a se căsători cu acel candidat.

Cafeaua turcească este de obicei preparată folosind o oală mică cu vârful îngust numită „cezve”, o linguriță și un aparat de încălzire. Ingredientele sunt cafeaua măcinată foarte fin, apă rece și (dacă se dorește) zahăr. Este servită într-o ceașcă „demitasse”. Unele cești moderne au mânere; ceștile tradiționale nu aveau, iar cafeaua era băută fie ținând ceașca cu vârfurile degetelor, fie, mai des, plasând ceașca într-un „zarf”, un recipient metalic cu mâner.

Tradițional, oala este făcută din cupru și are un mâner de lemn, deși și alte metale, cum ar fi aluminiul cu un strat antiaderent, sunt de asemenea utilizate. Lingurița este folosită atât pentru amestecare, cât și pentru măsurarea cantității de cafea și zahăr. Lingurițele din unele alte țări sunt mult mai mari decât lingurițele din țările unde cafeaua turcească este obișnuită.

Cafeaua turcească se consumă la temperaturi extrem de ridicate și este de obicei servită cu un pahar de apă rece pentru a răcori gura și a degusta mai bine cafeaua. Tradițional, este servită cu rahat turcesc. În zona Mediteraneană și în sud-estul Turciei, granulele de fistic pot fi adăugate în cafea. Toată cafeaua din ibric este turnată în cești, dar nu tot conținutul este băut. Stratul gros de zaț la baza ceștii este lăsat netulburat.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei