Dispar latrinele din peisajul școlar ieșean!

1toalete scoli

Dimensiune font:

| 24-08-2022 09:11

 După mai bine de jumătate de secol de la înfiinţarea lor, pentru 14 şcoli şi grădiniţe din judeţ ul Iași s-au găsit soluţii privind dotarea cu grupuri sanitare. De curând, locul latrinelor a fost luat de băi construite în containere racordate la utilităţi. La apă şi canalizare. Acolo unde nu au fost surse de apă sau canalizare s-au căutat şi găsit alte soluţii. De la 5 septembrie, câteva sute de elevi se vor bucură de civilizaţie!

Au mai rămas mai puţin de două săptămâni până când clopoţelul se va auzi din nou şi copiii se vor întoarce la şcoală. Pentru sute de copii care învaţă în mediul rural începutul de an şcolar va veni cu o schimbare majoră. Ei vor învăţa în şcoli modernizate.

Unele dintre acestea sunt construite pe la începutul anilor '60. Pe atunci nu existau grupuri sanitare, aşa că toaletele erau construite, undeva, într-un colţ al curţii şcolii. În această vară, locul latrinelor a fost luat de băi construite în containere încălzite, cu iluminat bazat pe senzori de mişcare, cu chiuvete.

Asta după ce  Consiliul Județean Iași a creat un fond de două milioane de lei pe care l-a repartizat către 14 școli din 11 comune pentru a moderniza grupurile sanitare din unitățile de învățământ din mediul rural.

Haznaua din curtea şcolii, desființată

Trei din cele 14 şcoli sunt în comuna Scânteia. Fiecare dintre cele trei şcoli a fost construită în perioada anilor 60-70. Până acum, generaţii întregi de elevi nu au avut apă sau toalete în şcoală. Nicidecum apă caldă sau grupuri sanitare încălzite. Nicidecum iluminat smart. Am comandat containere la o firmă din Bacău. Sunt două tipuri. La două dintre ele, Boroşeşti şi Trufeştii de Sus, sunt mai puțini copii. Acolo am comandat containere de șase metri. Sunt împărțite în trei compartimente. Unul pentru fete, unul pentru băieți, iar la mijloc o toaletă pentru persoane cu handicap. La a treia şcoală, cea din Bodești, unde sunt copii mai mulți, am cumpărat un container de 8 metri. Acolo sunt câte trei cabine pentru fete și băieți și una pentru persoanele cu handicap, a spus Mihai Darbană, primarul din Scânteia.

Chiar dacă grupurile sanitare au fost amenajate în containere, cei 250 de copiii se vor bucura de cele mai bune condiţii şi nu vor mai tremura de frig până vor ajunge la haznaua din curtea şcolii. Sunt acoperite, au acoperiş, au fost izolate ca să nu îngheţe. Băile au hidrofoare. La Trufeştii de Sus nu este apă. Acolo am adus un bazin de o tonă pentru depozitarea apei. La celelalte două şcoli folosim apă din fântână. Arată extraordinar de bine. În fiecare cabină este câte un calorifer electric iar întreaga instalaţie este conectată la o singură priză. Iluminatul este pe bază de senzori. Se aprinde de câte ori intră cineva pe hol sau intră în cabină, a spus primarul din comuna Scânteia.

Pentru cele trei şcoli, primăria a primit 131.200 lei. Un container de 6 metri a costat 50.000 de lei, cu tot cu transport şi montaj. Celălalt, 70.000. În două din cele trei şcoli, la aceste cheltuieli s-au adăugat alţi bani pentru achiziţia de fose septice. De asemenea, cele trei containere au trebuit izolate, placate cu gresie şi faianţă, conectate la reţeaua electrică. S-a făcut şi un acoperiş într-o apă. Asta înseamnă încă 35-40.000 de lei pe fiecare container. Pentru fixarea lor am fost obligaţi să turnăm şi o placă din ciment. Nu puteau fi puse aşa, oricum. Eu am vrut să pun gresia şi faianţa cu oamenii mei. Nu am avut voie. A trebuit să contractez o firmă care să facă toate lucrările. Dar acum e fain totul. Copiii au acum toate condiţiile, a spus primarul din comuna Scânteia.

„Siguranța copiilor nu este o opțiune, este o obligație

Primarul este mulţumit că aproape toate şcolile au fost modernizate şi au grupuri sanitare decente. Aproape, pentru că alte două sunt în curs de amenajare. Edilul speră ca la anul să fie finalizate lucrările şi acolo.

Pe lângă cele trei școli din comuna Scânteia, sunt în curs de modernizare grupurile sanitare școlare din Țibana, Țigănași, Victoria, Bivolari, Cotnari, Ciurea, Ceplenița, Mădârjac, Tansa și Sirețel. „Interesul nostru este să rezolvăm problema toaletelor nemodernizate la nivelul întregului județ și intenționăm să alocăm și anul viitor fonduri pentru astfel de proiecte. Copiii noștri din mediul rural merită să aibă acces la educație de calitate, iar infrastructura școlară este o parte importantă din acest proces, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Sorin Dangă.

Pentru aceasta a fost nevoie de crearea unui grup de lucru din care au făcut parte reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Sănătate Publică, ApaVital, ACOR şi Consiliul Judeţean. Prin acest grup de lucru ne-am dorit să centralizăm toate problemele și să găsim soluțiile potrivite. Când am luat această inițiativă, existau 49 de școli din județul Iași fără toalete corespunzătoare pentru elevi, fie cu grupuri sanitare în exterior, fie cu grupuri sanitare în interior, dar care nu beneficiau de utilități, adică alimentare cu apă și canalizare. Ne-am întâlnit cu primarii comunelor care au școli aflate în această situație și am luat cele mai bune decizii, a spus vicepreşedintele CJ, Marius Dangă.

Cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Iași, dar și cu suportul ISJ, DSP și Apavital, cu implicarea administrațiilor locale se doreşte identificarea în continuare a soluţiilor care pot fi aduse în rezolvarea problemelor din toate unitățile școlare în anul 2022. Investind în educație, investim în viitorul acestei țări. Siguranța copiilor nu este o opțiune, este o obligație, iar orice efort pe care îl facem merită, a spus vicepreşedintele CJ, Marius Sorin Dangă.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 O nouă premieră la Opera Iași. Se pot cumpăra bilete!
17/05/2024 08:50

Opera Natională Romană din Iasi pune in vanzare astăzi, la ora 12:00, biletele de intrare la ultimele spectacole ale stagiunii 2023-2024.  Stagiunea se va incheia cu o nouă premieră, „Turandot& ...

 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei