„Educația modernă a câștigat mult având de partea ei tehnologia, dar a pierdut în ceea ce privește relațiile interumane”

Dimensiune font:

| 20-01-2025 07:51

 

* dialog cu prof. înv. Raluca Iarovoi, cadru didactic la Școala Primară „Carol I” din Iași

Misiunea învățătorului este de a modela viitorul prin educație, insuflând copiilor valori, cunoștințe și pasiunea pentru învățare. Prin dedicare, empatie și profesionalism, învățătorul devine ghidul care descoperă și cultivă potențialul fiecărui elev, contribuind la formarea unor cetățeni responsabili și încrezători în propriile abilități. Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu prof. înv. Raluca Iarovoi, cadru didactic la Școala Primară „Carol I” din Iași.

- Ce v-a determinat să alegeți cariera de învățător? A existat un moment sau o persoană care v-a inspirat în mod deosebit?

- Mereu am avut convingerea că, atunci când ne naștem, venim cu un rost, trebuie să urmăm o cale precisă, drept pentru care suntem  înzestrați cu anumite calități. E o falsă impresie să cred că eu mi-am ales această profesie. Mai degrabă, profesia aceasta nobilă m-a ales pe mine, pentru că nu mi-am imaginat niciodată că aș putea fi altceva decât învățător. M-am născut într-o familie cu mulți dascăli de excepție. Tatăl meu a slujit școala, fiind 49 de ani învățător în satul Bălțați. Contactul meu cu lumea școlii și cu profesia de dascăl a fost din fragedă copilărie. Încă nu eram elevă, dar tata mă lua la ore și  pot spune că aceste momente au reprezentat primele activități de „practică pedagogică”, întrucât asistam la lecții și admiram felul în care părintele meu drag reușea, ca prin minune, să-i facă pe copii să citească, să scrie și să socotească. Așa m-a cuprins vraja. Mai târziu, am devenit și eu școlăriță și același Domn Trandafir mi-a călăuzit pașii, mi-a purtat mâna, mi-a dat încredere și mi-a devenit model.

La final de clasa a IV-a, am dat examen la Școala Normală „Vasile Lupu” din Iași și am intrat în clasa a V-a. Astfel, căminul Școlii Normale a devenit ”a doua casă” pentru timp de nouă ani, cei mai frumoși aș putea spune. Am avut șansa extraordinară de a întâlni profesori excepționali, care și-au pus amprenta asupra personalității mele.  Practica pedagogică extrem de riguroasă, pe care am desfășurat-o timp de cinci ani sub îndrumarea doamnei mele diriginte, prof. Dorina Sălăvăstru, contactul cu învățători de mare valoare, de la care am învățat enorm, m-au determinat să îmi doresc cu sete să profesez ca și învățător, chiar dacă sunt și absolventă a Facultății de Istorie din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași. Imediat după terminarea liceului, în 1997, am susținut examenul de titularizare și am ocupat un post de învățător la Școala „Ion Ghica” din Iași, de unde m-am transferat, în anul 2010, la Școala Primară „Carol I”. Aici profesez în prezent.

- Cum au fost primii ani la catedră și ce provocări ați întâlnit la

începutul carierei?

- Școala Normală m-a pregătit atât de bine pentru această profesie, încât,

atunci când am preluat propriul colectiv, m-am simțit foarte sigură pe mine. Știam exact ce aveam de făcut, eram încrezătoare în forțele proprii dar, în același timp, eram hotărâtă să învăț mai mult. Am avut șansa să întâlnesc la Școala „Ion Ghica” oameni minunați, învățători foarte buni, mulți colegi de liceu ai tatălui meu, care „m-au adoptat” și de la care „am furat” tot ce s-a putut. Ceream mereu sfaturi, asistam la orele dumnealor, îmi șlefuiam stilul didactic cu fiecare etapă și, la încurajarea colegilor mei cu multă experiență, mi-am dat toate gradele didactice la timp și am devenit metodist al inspectoratului școlar la 28 de ani. Atmosfera din școală, în acele vremuri era cu totul alta. Eram ca într-o familie, împărțeam bucurii și necazuri, ne perfecționam cumva împărtășind cu generozitate din propriile experiențe, ne bucuram și sufeream unii pentru alții. Acum lucrurile sunt oarecum diferite...

- Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați învățat de-a lungul anilor despre această profesie?

- Am învățat că nu există șabloane după care ești croit ca și dascăl, că ești de fiecare dată alt om, că trebuie să te reinventezi mereu. Poate că,  mai mult ca în oricare profesie, nu îți permiți să te lași copleșit de propriile frământări. Copiii vor să te vadă zâmbind, vor să simtă că tu le dai încredere, că ai soluții pentru orice. E o profesie în care nu-ți permiți să îmbătrânești și te hrănești cu entuziasmul copiilor, cu energia lor, cu pofta lor de viață. De multe ori, între „la școală” și „acasă” aproape că nu mai există graniță, nu mai poți separa aceste două planuri. Pentru  mine, cei cinci ani petrecuți lângă elevii unei generații reprezintă un timp valoros, un timp frumos, pe care nu vreau să-l irosesc. Mă simt responsabilă pentru ceea ce ei vor deveni, pentru ceea ce vor reuși. Mă bucură reușitele lor și mă dor eșecurile, căci sunt și ale mele. De multe ori, întâlnesc foști elevi din primele mele generații, care au și ei copii, la rândul lor,  nu-mi amintesc numele, dar îmi amintesc zâmbetul și, mai ales, privirea. Ochii aceia iscoditori din clasele primare, care te urmăreau cu încredere absolută și cu naivitatea specifică vârstei, acum sunt recunoscători, dar au aceeași strălucire, care îi face inconfundabili.

„Copiii nu suportă ipocrizia

- Cum reușiți să mențineți motivația și curiozitatea copiilor într-o eră în care informația este atât de accesibilă?

- Cred că reușesc să îi cuceresc pe copii prin sinceritate. Ei simt când le vorbești cu inima. Trebuie doar să îi asculți și să le insufli încredere și se deschid precum o carte. Dar dacă i-ai dezamăgit, nu le mai poți redobândi prietenia. Uneori, e important să evadezi cu ei din spațiul școlii și să le arăți copilul din tine. Să fii „de-a lor”. Profesia de dascăl nu e „cu mască” pentru că cei mici nu suportă ipocrizia.

- Puteți împărtăși un moment din cariera dumneavoastră când ați simțit cu adevărat că ați făcut o diferență în viața unui elev?

- Da, eram  la Școala „Ion Ghica”  în primul an de învățământ și am preluat un elev care venea dintr-un centru de plasament, rămas repetent pentru a doua oară. Deși nu aveam experiența de partea mea, am înțeles că nu era nicidecum o soluție să las repetent din nou un copil care, oricum, nu avea nicio vină. M-am străduit atât cât am putut să îi transmit cunoștințele de bază și a ajuns la gimnaziu, a terminat o școală profesională, și-a întemeiat o familie și este un om  la locul lui care practică o meserie cu seriozitate. L-am întâlnit într-un magazin după ani buni, m-a salutat politicos și mi-a mulțumit pentru că i-am dat încredere în forțele proprii.

- Ce strategii folosiți pentru a cultiva pasiunea pentru învățare în rândul copiilor?

- Nu există o rețetă a succesului în acest sens, dar cred că ceea ce este cu adevărat important constă în faptul că elevilor nu trebuie să le transmiți doar informații. E mult mai important să le „predai” lecții de viață, să discuți cu ei deschis, despre orice. Le obții încrederea atunci când ești dispus să abandonezi uneori firul lecției pe care ți-ai pregătit-o riguros de acasă, doar ca să le răspunzi unor altfel de întrebări, să le potolești o curiozitate. Flexibilitatea noastră, renunțarea la tipare, disponibilitatea de a fi cu ei, pentru ei, în orice moment cred că le captează interesul. Și cu mult tact, îi călăuzești apoi spre ceea ce e cu adevărat important. Lecțiile trebuie să fie interactive, dinamice, învățarea prin raportare la propriile experiențe de viață facilitează însușirea cunoștințelor și cred că foarte mult contează aprecierile, încurajările. Fiecărui copil trebuie să îi descoperi talentul și să-l faci să devină conștient de acesta. Așa se conturează încrederea, stima de sine.

- Ce considerați că au nevoie copiii de astăzi de la profesorii lor, comparativ cu generațiile trecute.

- Cred că, mai mult ca oricând, copiii au nevoie de modele, au nevoie să fie ascultați fără a fi judecați, pentru că toată lumea din jurul lor e prea ocupată ca să mai poată să le acorde atenția cuvenită. Au nevoie de înțelegere și de o confirmare că au făcut alegeri corecte.

- Care este cea mai valoroasă lecție de viață pe care încercați să o transmiteți elevilor, indiferent de epoca în care trăim?

- Cu siguranță, demnitatea, mai ales că traversăm o perioadă în care suntem tentați să renunțăm ușor la principiile noastre numai pentru a fi „la modă”.

- Cum ați descrie diferențele majore dintre sistemul educațional de acum câteva decenii și cel de astăzi.

- Acum ceva timp, sistemul educațional oferea o oarecare stabilitate, nu interveneau atâtea modificări, atâtea reguli schimbate în timpul jocului. Examenele aveau an de an aceeași structură, programele erau clare, conținuturile erau bine structurate și corelate între ele, iar regulamentele după care funcționa activitatea în școli, nu încurajau bullying-ul, fiind sancționată orice abatere în acest sens. Avantajul sistemului actual de învățământ constă în utilizarea tehnologiei, în diversificarea metodelor de predare – învățare, în folosirea mijloacelor de învățământ moderne, care facilitează transmiterea și însușirea cunoștințelor.

„E nefiresc să nu fie sancționat drastic bullying-ul în școli, când se știe că mutilează sufletul unor copii fără vină

- În opinia dumneavoastră, ce a pierdut și ce a câștigat educația modernă în comparație cu cea tradițională?

- Cred că educația modernă a câștigat mult având de partea ei tehnologia, dar a pierdut în ceea ce privește relațiile interumane.

- Ce considerați că ar trebui schimbat sau îmbunătățit în sistemul educațional românesc pentru a răspunde mai bine nevoilor elevilor?

- Consider că ar trebui înlăturate o serie de nedreptăți. De exemplu, e nedrept ca un elev de liceu să nu mai facă nicio oră de gramatică a limbii române, mai ales la profilul de filologie. E nefiresc să nu fie sancționat drastic bullying-ul în școli, când se știe că mutilează sufletul unor copii fără vină, cum e strigător la cer să constați că nu se pedepsește în niciun fel încercarea unora de a răpi dreptul la viață al tinerilor, distribuind substanțe interzise  printre elevi. Și lista ar putea continua. Școala trebuie să devină un loc mai sigur, în care elevii să se simtă protejați, să știe că vocea lor se face auzită, iar  profesorii trebuie să-și recapete autoritatea, demnitatea știrbită de multe ori și respectul din partea societății.

- Cum vedeți rolul unui profesor în viitor, având în vedere avansul tehnologic și schimbările rapide din societate?

- Rolul profesorului va fi acela de a apela cu măsură la tehnologie, astfel încât elevii să nu piardă contactul cu instrumentele clasice, de bază, atât de importante în învățare. Va trebui să facă o selecție atentă  a informațiilor obținute cu ajutorul tehnologiei, pentru a nu cădea în capcana mesajelor distorsionate. Dar esențial va fi rolul profesorului de a-și determina elevii să înțeleagă importanța utilizării tehnologiei în învățare.

- Dacă ați putea transmite un mesaj colegilor dumneavoastră mai tineri, care ar fi cel mai important sfat pe care l-ați oferi?

- Să nu abandoneze, oricât de greu ar părea, să înțeleagă, înainte de a porni la drum, faptul că această profesie trebuie aleasă cu inima, întrucât te îmbogățește foarte mult spiritual și mai puțin material, să se perfecționeze permanent, în orice etapă a carierei și să fie conștienți că slujesc cea mai nobilă dintre profesii, modelând caractere.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

- Cum credeți că s-a schimbat relația profesor – elev de-a lungul generațiilor?

- Relația profesor-elev cred că a rămas la fel, din punctul meu de vedere. Relația profesor-părinte a suferit o modificare poate nu foarte potrivită, în sensul că încercarea unor părinți de a se amesteca mai mult decât e normal în activitatea școlară și de a influența deciziile profesorului în privința elevului nu ajută pe nimeni. Din păcate, se produce o distorsionare a rolului școlii în viața elevilor și,  dintr-o dată, toată lumea se pricepe foarte bine la învățământ, încât ai fi tentat să crezi că oricine poate fi profesor. Dar oare chiar ar fi posibil?

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Dimitrie Cantemir, cu sediul in sat Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/485.389, e-mail: primaria.dtcm@yahoo.com, cod fiscal 3394295. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -suprafata totala de 20,00 ha, teren extravilan, pasune comunala, apartinand domeniului privat al Comunei Dimitrie Cantemir, situata in sat Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, judetul Vaslui, conform H.C.L. Comuna Dimitrie Cantemir nr. 27/06.05.2025 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificata astfel: -Lot 1 -sat Hurdugi, 10,00 ha, Tarla 69, Parcela 875; -Lot 2 -sat Hurdugi, 10,00 ha, Tarla 69, Parcela 873. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Dimitrie Cantemir. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 20 Lei/exemplar, care se achita in numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 29.05.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00, la sediul Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.05.2025.
Modificări brutale pe piața imobiliară
16/05/2025 12:11

* in momentul in care moneda euro a depăsit pragul de 5 lei, piata imobiliară autohtonă s-a transformat complet * la Iasi, de exemplu, un apartament evaluat la 120.000 euro a trecut de la echivalentul a 597. ...

Trei idei șic de week-end în Iași care te scot din rutină fără să ieși din oraș
16/05/2025 12:04

Iesenii au inceput să redescopere orasul altfel, mai ales in weekendurile in care nu vor să plece prea departe, dar simt nevoia de evadare, relaxare si un pic de frumusete locală. Fie că esti pasionat de ...

Opera Națională Română din Iași încheie stagiunea cu zece spectacole și o premieră Mozart
16/05/2025 11:59

Ultima lună a stagiunii 2024–2025 se anuntă spectaculoasă la Opera Natională Romană din Iasi. Institutia lirică pregăteste zece intalniri speciale cu publicul, printre care o premieră plină de pr ...

Iașul explodează pe harta evenimentelor corporate
16/05/2025 11:54

Cine ar fi crezut că Iasul, cunoscut mai ales pentru trecutul său academic si cultural, avea să se reinventeze in doar cativa ani ca unul dintre cele mai efervescente centre de evenimente transformatoare din ...

Iașul scapă de rable. Peste 3.000 de mașini abandonate au fost eliminate de pe străzi și din parcări
16/05/2025 11:46

Municipiul Iasi face pasi concreti spre un oras mai curat si mai organizat. Campania de curătenie derulată de Primăria Municipiului Iasi, sub conducerea primarului Mihai Chirica, a dus la indepărtarea a pes ...

Conferința EURINT. 25 de ani de excelență academică și dialog european, celebrați la Iași
16/05/2025 11:42

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi devine vineri, 16 mai 2025, un nod european de gandire, reflectie si colaborare. Începand cu ora 9:30, Aula Magna „Mihai Eminescu” va g ...

Călătorii gratuite cu tramvaiele de epocă, în Noaptea Muzeelor
16/05/2025 11:40

Iesenii sunt invitati sambătă, 17 mai 2025, intre orele 17:00 - 21:00, la un eveniment inedit dedicat pasionatilor de transport public si istorie urbană. „Descoperă tramvaiele de altădată” pro ...

Lansarea proiectului: ” Investiții în infrastructura de microbiologie din cadrul Spitalului orășenesc ”Ioan Lascăr” Comănești”
16/05/2025 11:30

Comunicat de presă Aprilie 2025 Lansarea proiectului: ” Investitii in infrastructura de microbiologie din cadrul Spitalului orăsenesc ”Ioan Lascăr” Comănesti”   BENEFI ...

Iașul, în epicentrul riscului seismic. Un „tunel energetic” canalizează undele cutremurelor direct spre Moldova!
16/05/2025 09:54

* renumitul fizician iesean Silviu Gurlui sustine că respectivul canal tectonic se intinde pe o distantă de aproximativ 1.100 km, pornind din nordul Mării Egee si traversand Macedonia, Bulgaria, sudul Romani ...

Lumea medicală ieșeană caută soluții la „iarnă demografică”
16/05/2025 09:10

* „Specialiştii din mai multe domenii trebuie să lucreze impreună pentru a construi o strategie care pentru ţara noastră este absolut vitală. Gandiţi-vă ce inseamnă ca populaţia Romaniei să fie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei