Latifundiarul Ion Zapodeanu, patru ani după gratii

1zapodeanu

Dimensiune font:

| 16-12-2021 08:33

* omul de afaceri ieşean a fost acuzat că a vândut în folosul propriu un teren de 6.700 mp situat în zona Abator, aparținând statului * judecătorii au fost ceva mai blânzi în cazul altor persoane din dosar, cărora  pedeapsa le-a fost redusă sau suspendată * decizia magistratilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă

Punct final, după 15 ani, într-un dosar care vizează proprietăţi imobiliare din intravilanul Iaşiului. Judecătorii ÎCCJ l-au condamnat definitiv pe omul de afaceri Ion Zapodeanu, la 4 ani de închisoare cu executare. Judecătorii l-au condamnat pe omul de afaceri pentru înstrăinarea unor active ale statului ce constau terenuri şi imobile în zona Abator, dosarul fiind instrumentat de DNA. Judecătorii ÎCCJ au fost ceva mai blânzi în cazul altor persoane din dosar, cărora  pedeapsa le-a fost redusă sau suspendată.

Din rechizitoriul procurorilor DNA reiese că la data de 29 ianuarie 2008, Gineta Roman, care era director general al unei societăţi comerciale, beneficiind de ajutorul consilierului juridic Lucian Drîmbă, a dispus, la solicitarea lui Ioan Zapodeanu, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 mp, (din care clădiri şi construcţii având o suprafaţă construită de 1.459,77 mp situate în municipiul Iaşi).

Această decizie a fost dispusă cu încălcarea dispoziţiilor legale, deoarece firma respectivă nu era proprietară a terenului respectiv. Firma avea doar drept de superficie asupra suprafeţei respective, proprietar fiind statul român.

În acelaşi context, Roman a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată.

Prejudiciu de jumătate de milion de euro

Acţionând în această modalitate, suspecta Roman Gineta a cauzat un prejudiciu în valoare de 510.919 euro în dauna firmei pe care o reprezenta, în valoare de 268.345 euro în dauna statului român şi un folos în valoare de 779.265 euro pentru omul de afaceri Ioan Zapodeanu.

La data de 8 martie 2010, Mariana Popa, în calitate de registrator la OCPI Iaşi, urmare a unei cereri depusă de avocatul Călin Ovidiu Olteanu, a dispus în mod nelegal intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea lui Zapodeanu.

Pentru ascunderea originii ilicite a bunurilor imobile provenite din săvârşirea de infracţiuni, Zapodeanu a mandatat-o pe soţia sa, Dumitriţa, să încheie un contract de vânzare-cumpărare, prin care a transferat surorii acesteia din urmă, Oana Roxana Călin, o cotă parte de 5 la 100 din imobilul respectiv, pentru suma de 65.000 lei.

Ulterior, în urma unui partaj voluntar, Zapodeanu  a transferat în totalitate cumnatei sale terenul şi construcţiile contra sultei de 20.000 euro.

Pedeapse mai blânde

Iniţial, Zapodeanu a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi la 5 ani de închisoare, iar ceilalţi complici ai lui de la Mica Industrie şi OCPI au primit la rândul lor pedepse. Cu toţii au contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prin decizia de ieri Înalta Curte admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi şi de persoanele inculpate în dosar. Reduce durata pedepsei principale aplicată inculpatului Zăpodeanu Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. Reduce durata pedepsei complementare aplicată inculpatului Zăpodeanu Ioan constând în interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la 4 ani la 3 ani. Contopeşte pedeapsa principală de 3 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor, cu pedeapsa princială de 3 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor,  stabilită de instanţa de fond şi aplică inculpatului Zapodeanu Ioan pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă, rezultând pedeapsa principală de 4 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor, care se execută după executarea pedepsei principale. Dispune executarea pedepsei închisorii conform art.60 Cod penal”, au decis judecătrorii ÎCCJ.  

În şedinţa de ieri ÎCCJ a redus  durata pedepsei principale aplicate Marianei Popa de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare şi îi reduce şi durata pedepsei complementare constând în interzicerea exercitării drepturilor, respectiv exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, de la 4 ani la 3 ani.

O altă persoană inculpată în dosar care beneficiază de reducere a pedepsei principale este Gineta Roman. Pedeapsa în cazul ei este redusă de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. I se reduce durata pedepsei complementareă privind exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, de la 4 ani la 3 ani.

De reducere a duratei pedepsei principale beneficiază şi Lucian Drîmbă, de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare, precum şi durata pedepsei complementare constând în interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la 4 ani la 3 ani.

Lui Lucian Drâmbă i se aplică şi pedeapsa complementară prin care i se interzice  exercitarea dreptului de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de 3 ani. Decizia pronunţată pe 15 decembrie, de ÎCCJ, este definitivă. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 O nouă premieră la Opera Iași. Se pot cumpăra bilete!
17/05/2024 08:50

Opera Natională Romană din Iasi pune in vanzare astăzi, la ora 12:00, biletele de intrare la ultimele spectacole ale stagiunii 2023-2024.  Stagiunea se va incheia cu o nouă premieră, „Turandot& ...

 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei