Povestea sticlei. De la nisip la Lumină

sticla

Dimensiune font:

| 07-10-2023 09:32

Simbol al clarității, transparenței și posibilității, sticla nu este doar un material inert. Este o punte între natură și lume, arată capacitatea umană de a transforma resursele naturale în inovații. În fiecare clipă în care privim prin sticlă, ne conectăm cu mii de ani de istorie și cu visele nenumărate ale celor care au lucrat cu acest material miraculos.

În inima deșertului, sub soarele arzător care trimite razele sale asupra unui nesfârșit covor de nisip, a început o poveste care va schimba lumea pentru totdeauna. Când vorbim despre sticlă, poate că nu realizăm că istoria ei se împletește cu evoluția și dezvoltarea omenirii.

Minunea feniciană

Se spune că sticla a fost descoperită întâmplător de către niște meșteșugari fenicieni. Într-o dimineață liniștită, pe plajele antice ale Feniciei, ei au aruncat din greșeală niște nisip pe un foc arzător. Când flăcările s-au stins și fumul s-a risipit, au descoperit cu uimire că nisipul s-a transformat într-o masă solidă, transparentă și lucioasă. Era primul pas spre descoperirea magiei sticlei.

Cea mai veche dovadă arheologică a sticlei datează din jurul anilor 3500 î.Hr., în Mesopotamia, dar meritul perfecționării acestei arte a aparținut romanilor.

Dar, dincolo de această istorie tehnică, sticla are o dimensiune emoțională. Gândiți-vă la prima dată când ați privit prin fereastră, observând picăturile de ploaie alunecând pe geam sau la sentimentul de liniște dat de lumânările aprinse în lămpi de sticlă.

Sticla în Antichitate. De la misticism la știință

Curând, meșterii din Egiptul Antic au început să exploateze și să perfecționeze arta fabricării sticlei. În mâinile lor pricepute, sticla a devenit un simbol al frumuseții și rafinamentului, fiind folosită pentru a crea bijuterii, vase și amulete. Însă nu numai aspectul estetic al sticlei era impresionant. Capacitatea sa de a permite trecerea luminii, dar nu și a substanțelor, a deschis noi orizonturi în domeniul medicinii, unde sticla a început să fie folosită pentru stocarea unguentelor și medicamentelor, protejându-le de contaminare.

Oamenii de știință și meșteșugarii au colaborat de-a lungul secolelor pentru a îmbunătăți și diversifica proprietățile sticlei. De la vitralii care împodobesc catedralele, la telescoapele care ne permit să privim adânc în univers, sticla a extins orizonturile noastre în moduri pe care strămoșii noștri nici nu și le puteau imagina.

Aceste opere de artă impresionante au transformat lumina soarelui în povești vizuale despre sfinți și eroi biblici. Pe măsură ce secolele au trecut, sticla a continuat să joace un rol central în evoluția științei. Cu ajutorul lentilelor, telescoapele au deschis cerurile pentru explorare, iar microscoapele au dezvăluit un univers complet nou la nivel microscopic.

Ultimul sticlar al Iașului

Astăzi, sticla este omniprezentă în viața noastră – de la ferestrele care ne protejează și ne conectează cu lumea exterioară, la ecranele telefoanelor și dispozitivelor pe care le folosim zilnic. Este uimitor cum un material descoperit întâmplător pe o plajă a devenit atât de esențial în evoluția omenirii. Din păcate, meșeterii sticlari sunt tot mai rari. În Iași mai este unul singur, în atelierul Universității „Alexadru Ioan Cuza”. De mai bine de 30 de ani, Romică Robu este angajatul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, pe postul de „prelucrător sticlă şi baghete – aparatură laborator”. Din mâine lui ies eprubete, pahare Berzelius şi tot felul de echipamente necesare în laboratoarele Facultăţilor de Chimie, Biologie, Fizică sau Geografie. Realizez baloane, eprubete, distilatoare şi toate echipamentele de care au nevoie studenţii şi profesorii în laboratoare. Uneori, modific unele echipamente deja achiziţionate. Vin profesorii cu schiţa şi îmi explică de ce fel de pahar sau eprubetă au nevoie, iar eu le realizez”, a explicat Romică Robu.

Atunci când timpul îi permite, experimentează cu materialele, cele mai multe dintre ele rebuturi sau obiecte din sticlă sparte, prinzând viaţă în mâinile sale, de la flori nemuritoare la copăcei sau chiar animale. „Îmi place să mă mai joc. Fac tot felul de flori sau animale, din ce apuc sau găsesc: sticle sparte, vaze, pahare. Fac asta pentru că-mi place şi pentru că e bine ca într-o astfel de meserie să ţii mereu mâna şi imaginaţia antrenate”, a mărturisit sticlarul. Însă, atunci când are timp liber, sticlarul dă frâu liber imaginaţiei şi creativităţii, realizând adevărate opere de artă.

Sticla nu este doar un material, ci și un simbol al clarității, transparenței și posibilității. A devenit o punte între noi și lume, fără să interferăm cu frumusețea ei și arată capacitatea umană de a transforma resursele naturale în inovații care adună Lumina.

Sticla nu este doar un produs al focului și nisipului. Este o istorie a curiozității, inovației și aspirației umane. Un material atât de banal, dar care ascunde în esența sa un univers întreg de posibilități și emoții. În fiecare clipă în care privim prin sticlă, ne conectăm cu mii de ani de istorie și cu visele nenumărate ale celor care au lucrat cu acest material miraculos.

 Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Râsul, elixirul fericirii
16/05/2024 19:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
16/05/2024 18:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Pe urmele celor nouă fericiri
16/05/2024 17:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public
16/05/2024 17:32

Într-o lume din ce in ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul in cateva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi in public devine nu doar o artă, ci si o necesitate ...

Triumful înfrângerii. Elogiul eșecului și umilinței în drumul către împlinirea de Sine
16/05/2024 16:15

În căutarea perpetuă a realizărilor, ne confruntăm inevitabil cu momente de esec. Aceste momente ne pot zdruncina increderea in sine si ne pot face să ne simtim vulnerabili si expusi. Cu toate aceste ...

Arta de a trăi cu tine însuți și cu lumea din jur
16/05/2024 15:41

În tumultul vietii moderne, unde zgomotul constant si presiunile exterioare ne pot acapara complet, găsirea unei armonii interioare devine esentială. Trăirea in pace cu tine insuti este o artă complex ...

Travestiul în teatru. O istorie sensibilă a transformării și relevanței în scenă
16/05/2024 13:43

 În lumea teatrului, cu fiecare evolutie si fiecare fază a societătii, conceptele de gen si exprimarea acestora au fost mereu intr-o continuă transformare. Printre cele mai fascinante si mai indr ...

Paștile Blajinilor. O călătorie până la Apa Sâmbetei, pe tărâmul oamenilor primordiali
13/05/2024 09:30

În credinta populară, in lunea ce urmează după Duminica Tomei, este sărbătorit Pastele Blajinilor, un moment profund inrădăcinat in traditiile noastre spirituale. În mitologia est-europeană, ...

Teoria jocurilor - O incursiune în logică și strategie
11/05/2024 11:45

   În lumea vastă a matematicii si economiei, există un domeniu care străbate granitele acestor discipline, un teren al gandirii logice si al strategiilor intricate: teoria jocurilor. Acest d ...

Tărâmul secret al minții: cortexul orbito-frontal și comportamentul uman
11/05/2024 11:29

În adancurile creierului uman, intr-un loc greu de atins si de inteles pentru majoritatea, se ascunde un tăram fascinant al psihologiei umane: cortexul orbito-frontal. Acesta este una dintre cele mai com ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei