Ce alimente trebuie să mănânci dacă ai peste 50 de ani

358824l-1360x0-w-b99bbec7

Dimensiune font:

| 13-06-2022 10:45

Pe măsură ce înaintezi în vârstă ți se schimbă nu numai gusturile în materie de haine și muzică ci și digestia, astfel încât îți permiți să mănânci din ce în ce mai puține dulciuri, produse de patiserie și să bei mai puține sucuri.


După vârsta de 30 ani, dar mai ales de la 50 de ani în sus este foarte important să ai un regim alimentar bogat în suplimente, pentru a evita acumularea kilogramelor în plus, creșterea colesterolului și afecțiuni precum diabetul de tip 2, așa că iată ce trebuie să mănânci mai mult:

1. Somon sălbatic

Asociația Cardiologilor din America sugerează ca persoanele de peste 50 de ani să mănânce pește de două ori pe săptămână, mai ales pește gras, precum somonul, deoarece acesta este bogat în acizi grași omega-3, adică grăsimi nesaturate, care combat iritațiile și îndepărtează trigliceridele.

2. Fasole

Cercetările arată că dacă mănânci zilnic 3/4 cană de mazăre, fasole sau linte, scazi colesterolul rău cu cel puțin 5%, iar în cazul celor care suferă deja de diabet tip 2, hemoglobina A1C, scade cu 0.5%.

3. Semințe de chia

Aceste semințe mici și negre sunt pline de fibre, 28 de grame având aproape 11 grame de fibre și 5 grame de omega-3, care împreună mențin sănătatea inimii.

4. Fructe de pădure

Fructele de pădure combat apariția cancerului și afinele atenuează simptomele de Alzheimer, iar merișoarele întrețin sănătatea sistemului cardiovascular.

5. Avocado

Hipertensiunea la persoanele de peste 50 de ani este un risc foarte mare, ca și colesterolul crescut, mai ales la bărbați, de aceea trebuie să-ți menții indicele de masă corporală undeva între 18.5 - 25, să faci regulat exerciții fizice, să elimini alcoolul și sarea, deci per total, să ai un stil de viață mai sănătos, care să includă alimente precum avocado, care este bogat în grăsimi sănătoase.

6. Ciuperci

Ciupercile pot fi folosite în multe feluri de mâncare și au doar 20 de calorii la o cană, conținând foarte mult potasiu, care contrabalansează efectele sodiumului și asigură sănătatea sistemului circulator.

7. Mere

În general, merele sunt relativ ieftine și conțin 5 grame de fibre, cercetările demonstrând că un măr pe zi chiar ține mediul departe, deoarece scade colesterolul LDL.

8. Broccoli

Pentru a ține sub control dimensiunile vezicii urinare ai nevoie de legume crucifere, ce cresc în apropiere de pământ natural și de preferat în acest sens este broccoliul.

9. Crucifere

Legat de punctul anterior, foarte bune sunt și conopida, varza, varza de Bruxelles și salata kale, bogate în folați, vitaminele C, E și K, importante în menținerea în parametrii optimi a sistemului circulator.

10. Legume cu frunze verzi

Spanacul, salata și altele asemenea sunt bogate în vitamina K, importantă în circulația sângelui, vitamina C, care previne apariția cancerului și folați, care sporesc capacitățile intelectuale. Acestea mai sunt bogate și în luteină și carotenoide, care previn degenerarea maculară.

11. Nuci

În loc să mănânci chipsuri, mai bine consumi nuci, deoarece în 2013, în urma unui studiu, s-a descoperit că dacă mănânci zilnic 28 de grame de nuci, scazi riscul de boli pulmonare, atac de cord și afecțiuni coronariene. Acestea pot fi consumate ca gustare, preferabil crude, sau adăugate în salate, shake-uri și prăjituri dietetice.

12. Iaurt

Iaurtul are foarte mult calciu, necesar menținerii sănătății oaselor, dar are și proteine și probiotice, care ajută intestinele să funcționeze corespunzător.

13. Cereale integrale

Orezul brun, ovăzul și quinoa abundă în fibre, vitamine din complexul de B-uri și multe alte minerale, care asigură sănătatea sistemului cardiovascular și scad nivelul colesterolului rău.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei