Crăciunul din satul bunicilor. Taina pământului și a poveștilor

Dimensiune font:

| 25-12-2024 11:00

 * trările din copilărie sunt ancorele noastre într-o lume care aleargă prea repede * ele poartă mirosul cozonacilor calzi, cântecul colindătorilor la ferestre și taina rugăciunilor șoptite la lumina lumânărilor * în amintiri .trăiesc tradițiile care ne-au hrănit sufletul și ne-au ținut aproape de cei dragi * dacă uităm aceste rădăcini, dacă le lăsăm să se piardă sub avalanșa modernității, riscăm să ne pierdem adevărata identitate

Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare – este o lecție de iubire, de generozitate și de comuniune. Copiii noștri au nevoie să învețe această lecție, nu din ecrane sau reclame, ci din tihna poveștilor spuse la gura sobei, din bucuria simplă a unui colind și din dragostea împărtășită în jurul unei mese modeste. Doar așa putem crește generații care să-și poarte tradițiile mai departe, cu sufletul plin de lumină.

Amintirile copilăriei sunt ca niște rădăcini adânc sădite în sufletul nostru, hrănindu-ne tăcut chiar și atunci când viața ne poartă departe de ele. Crăciunul, cu lumina lumânărilor, mirosul de cozonac și glasurile colindătorilor, nu este doar o sărbătoare – este o punte între generații, o taină care ne învață să iubim, să dăruim și să credem. Dar dacă uităm aceste tradiții, dacă le pierdem în goana modernității, riscăm să ne dezrădăcinăm, să rătăcim fără sens.

Copiii noștri au nevoie de Crăciun nu pentru cadouri, ci pentru povești. Au nevoie să învețe că frumusețea nu stă în strălucirea luminițelor de pe stradă, ci în căldura unei rugăciuni șoptite, în bucuria de a împărți o felie de cozonac făcut cu dragoste, în cântecele care aduc sufletele împreună.

Doar prin întoarcerea la tihna și simplitatea acestor obiceiuri putem crește copii frumoși și buni, care să-și poarte tradițiile mai departe, ca pe o comoară. Crăciunul nu moare niciodată, atât timp cât îl păstrăm în inimile noastre și îl sădim, cu răbdare și dragoste, în sufletele celor mici.

Drumul spre Gâlțești se întindea sub roțile mașinii ca o panglică uscată, întărită de frigul iernii. Pământul era înghețat, strălucind sub lumina slabă a soarelui, ca și cum ar fi așteptat nerăbdător primii fulgi. Fără ei, pământul părea gol, lipsit de rost, dar știam că sub crusta lui adormită stăteau ascunse boabele de grâu, gata să prindă viață cândva. În oraș, luminile artificiale și agitația Crăciunului comercial mă sleiseră de puteri. Venisem în satul bunicilor cu un dor pe care nu-l puteam defini, dar care mă chema să mă reîntorc la rădăcini, la tihna copilăriei. Îmi doream să aprind o lumânare la mormintele bunicilor și, poate, să regăsesc ceva din acel Crăciun simplu, curat, care mi-a luminat odată sufletul. Aveam nevoie de liniște, de ceva care să-mi amintească de copilăria mea, când Crăciunul nu era o alergătură, ci o sărbătoare a sufletului.

Satul părea încremenit în liniște. Ulițele erau pustii, iar casele mici, cu ferestre înguste, păreau să doarmă. Am ajuns la cimitir în prag de seară. Cerul devenise un amestec de gri și albastru, iar crucea din lemn a bunicii, cu flori sculptate de mâini dibace, mă aștepta neschimbată. În acel moment, liniștea cimitirului părea mai vie decât orice agitație a orașului. Am aprins o lumânare, iar flacăra ei măruntă a început să danseze în aerul rece, lasându-mi impresia că bunicii mă priveau zâmbind.  Am pornit apoi spre casa lor, trecând pe lângă ulițele care păreau mai pustii decât mi le aminteam. Ușa veche, scorojită, a scârțâit ușor când am bătut. În prag m-a întâmpinat Livia, vecina cu care bunicii fuseseră prieteni o viață. „Tu ești? Hai, intră, fată dragă, că e frig. Bine că te-ai gândit să vii, că nu mai ajunge nimeni pe-aici”, mi-a spus ea, cu un glas cald, dar obosit de ani.

Cămăruța mică era luminată doar de o lampă cu gaz și câteva lumânări. Casa avea curent electric, dar așa voia Livia să simtă taina iernii. Mirosul de cozonac proaspăt și trosnetul lemnelor în sobă mi-au umplut sufletul de o liniște pe care nu o mai cunoscusem de mult. Bătrâna mi-a pus în mâini o cană de ceai fierbinte și a început să povestească. „Crăciunul, mamă, era o sărbătoare adevărată. Colindătorii umpleau ulițele, cântau din suflet, iar noi îi primeam cu nuci, mere, colăcei. Oamenii se adunau, nu stăteau fiecare cu treaba lui, cum fac acum. Și bucatele... toate le făceam cu mâna noastră. Nu multe, dar curate”, a spus, cu un oftat abia șoptit. M-am trezit învăluită de amintiri. Din sobă venea un miros dulce de dovleac, ca pe vremea bunicii Aristica.

Satul unde am urcat pe Calea Lactee

După ce-am plecat din Gâlțești, am pornit spre Vitănești, satul din Munții Vrancei, unde copilăria mea a prins culoare și fantezie. Acolo, fiecare vară era o poveste. Îmi construiam cazemate în spatele tufelor de liliac înflorit, pe covoare răcoroase de mușchi, și îmi imaginam că eram o exploratoare pe Calea Lactee. Zmeura culeasă din pădure era atât de gustoasă,încât fiecare bob părea un dar al pământului. Acolo, în poveștile bunicii Anica, am descoperit taina sărbătorilor.

Când am ajuns, cerul din Vitănești era de un albastru limpede, presărat cu cele mai strălucitoare stele pe care le-am văzut vreodată. Le priveam fascinată, ca și când fiecare ar fi fost un far ce păzea copilăria mea. În casa bunicii, acum tăcută, încă simțeam parfumul amintirilor. Glasul ei îmi răsuna în urechi: „Știi, fetița mea, sărbătorile nu-s doar despre ce pui pe masă, ci despre ce pui în suflet. Dacă ții Crăciunul în inimă, orice casă devine un palat”. Îmi amintesc cum basmele ei îmi colorau serile de iarnă, în timp ce forfota sarmalelor din oala de lut, ascunsă în pântecele cuptorului, însoțea fiecare poveste. „Cuptorul ăsta, mamă, n-a scăpat niciun lemn, dar ne-a dăruit cele mai bune bucate”, obișnuia să spună bunica. Și avea dreptate. Cozonacii aurii, plăcintele rumenite și sarmalele aburinde nu erau doar mâncare, erau parte din magia sărbătorii, din dărnicia unor vremuri în care totul părea mai simplu, dar mai bogat. Nea Costache, un vecin bătrân din Vitănești, m-a primit cu brațele deschise: „Pe vremuri, copile, sărbătorile erau altfel. Ne adunam toți, cântam, râdeam. Nu conta că aveam puțin, conta că eram împreună. Acum... lumea s-a schimbat. Fiecare își face sărbătorile singur, iar colindele sunt pe telefoane, nu pe ulițe. Dar eu tot mai cânt o colindă. Măcar pentru suflet”.

Pe drumul de întoarcere, am privit stelele din Vitănești și mi-am amintit de nopțile când îmi imaginam că locuiesc pe Calea Lactee. Poate că satul bunicilor, cu tihna și simplitatea lui, era Calea Lactee a copilăriei mele.

M-am întors pe ulițele satului sub cerul plin de stele. Priveam și-mi aminteam de serile în care îmi imaginam că fiecare stea era o fereastră spre o altă poveste. Poate că satul bunicilor, cu pământul său înghețat, așteptând fulgii să-l încălzească, păstra în el toate poveștile copilăriei mele. Crăciunul, așa cum îl știam, era mai mult decât sărbătoare. Era lumină – lumina lumânărilor, a stelelor, a ochilor bunicii. Și, deși lumea modernă pare să fi uitat această magie, în satele unde pământul își păstrează taina și oamenii încă mai cântă colinde din inimă, Crăciunul rămâne viu. Tot ce trebuie să facem este să ne oprim, să ascultăm, să-l primim din nou în sufletele noastre.

Maura ANGHEL

Crăciunul de altădată nu era despre mese încărcate sau daruri scumpe. Era despre lumină – lumina lumânărilor aprinse la icoană, lumina ochilor bunicilor care te așteptau, lumina sufletului. Și poate că, undeva, între poveștile bunicii Anica și stelele strălucitoare din Vitănești, Crăciunul își păstrează taina. Tot ce trebuie să facem este să ne oprim, să ascultăm, să ne amintim.

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
Piromanii atacă orașul
03/04/2025 06:15

* „Îi anunt pe cei care fac aceste lucruri că sunt inregistrati. Totodată, ii anunt că deja avem mai bine de zece codamnări cu executare a celor care au provocat astfel de incidente”, a tr ...

Necesarul de personal în construcţii s-a triplat!
03/04/2025 06:02

 La momentul actual, conform datelor furnizate de AJOFM, pe raza judeţului Iaşi sunt disponibile 911 locuri de muncă, faţă de 890, cate erau săptămana trecută. Necalificaţii sunt la mare căutare, ...

Arta de a trăi fără măști și fără războaie
02/04/2025 21:42

Sunt oameni care nu vor să audă de „acceptare”. Li se pare un cuvant moale, de slabi, de resemnati. „Cum adică să accept? Asta inseamnă să cedez, să pierd.” Dar acceptarea nu e ni ...

Primăria Iași oferă un ajutor lunar de 1.000 de lei pentru consilierea şi terapiile copiilor cu autism
02/04/2025 19:27

Directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iaşi, Luminiţa Munteanu, a declarat, miercuri, că instituţia sa vizează integrarea a cat mai mulţi copii cu tulburări din spectr ...

„Nu e o tragedie, e o renaștere”
02/04/2025 18:36

Cand a aflat că fiica ei are sindrom Down, Mioara Iordachi a primit două maini de ajutor: una din familie si alta de la Fundatia „Star of Hope”. De atunci, a transformat durerea in fortă, frica i ...

  Noul teren de joacă. De la șotron la realitate virtuală
02/04/2025 18:18

Pe străzile Iasului, intre blocurile comuniste si cafenelele cu prize USB, joaca trăieste o dublă viată. E cand cu cretă pe asfalt, cand cu ochelari VR. E nostalgia sotronului si adrenalina unui escape ...

O fată de 15 ani din Botoșani a aflat că este însărcinată la școală, în timpul orei de biologie
02/04/2025 17:59

Suntem tara europeană cu cele mai multe mame minore. Unei copile de 15 ani din Botosani i s-a făcut subit rău la scoală. Speriată, profesoara de biologie a chemat salvarea. Medicii au constatat că minora ...

Ieșenii au lansat o mie de baloane albastre pentru conștientizarea autismului
02/04/2025 17:54

Elevi, studenti si voluntari din Iasi au lansat ieri, in centrul orasului, o mie de baloane albastre in cadrul campaniei „Primăvara Prieteniei”, un eveniment menit să atragă atentia asupra provoc ...

Noul prefect al Iașului i-a premiat pe foștii prefecți
02/04/2025 17:53

 * profesorii Mircea si Nita Nedea, care a sprijinit 138 de tineri să fie admisi la Universitatea de Medicină si Farmacie din Iasi, au primit „Premiul Institutiei Prefectului Judetului Iasi – ...

Ouă încondeiate la Iași – tradiție și artă populară
02/04/2025 12:44

Într-un oras care respiră cultură si istorie, traditia capătă, an de an, un nou suflu. Pe Esplanada Palatului Culturii din Iasi, in preajma Sărbătorilor Pascale, timpul parcă se opreste. De 24 de e ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei