Crăciunul din satul bunicilor. Taina pământului și a poveștilor

Dimensiune font:

| 25-12-2024 11:00

 * trările din copilărie sunt ancorele noastre într-o lume care aleargă prea repede * ele poartă mirosul cozonacilor calzi, cântecul colindătorilor la ferestre și taina rugăciunilor șoptite la lumina lumânărilor * în amintiri .trăiesc tradițiile care ne-au hrănit sufletul și ne-au ținut aproape de cei dragi * dacă uităm aceste rădăcini, dacă le lăsăm să se piardă sub avalanșa modernității, riscăm să ne pierdem adevărata identitate

Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare – este o lecție de iubire, de generozitate și de comuniune. Copiii noștri au nevoie să învețe această lecție, nu din ecrane sau reclame, ci din tihna poveștilor spuse la gura sobei, din bucuria simplă a unui colind și din dragostea împărtășită în jurul unei mese modeste. Doar așa putem crește generații care să-și poarte tradițiile mai departe, cu sufletul plin de lumină.

Amintirile copilăriei sunt ca niște rădăcini adânc sădite în sufletul nostru, hrănindu-ne tăcut chiar și atunci când viața ne poartă departe de ele. Crăciunul, cu lumina lumânărilor, mirosul de cozonac și glasurile colindătorilor, nu este doar o sărbătoare – este o punte între generații, o taină care ne învață să iubim, să dăruim și să credem. Dar dacă uităm aceste tradiții, dacă le pierdem în goana modernității, riscăm să ne dezrădăcinăm, să rătăcim fără sens.

Copiii noștri au nevoie de Crăciun nu pentru cadouri, ci pentru povești. Au nevoie să învețe că frumusețea nu stă în strălucirea luminițelor de pe stradă, ci în căldura unei rugăciuni șoptite, în bucuria de a împărți o felie de cozonac făcut cu dragoste, în cântecele care aduc sufletele împreună.

Doar prin întoarcerea la tihna și simplitatea acestor obiceiuri putem crește copii frumoși și buni, care să-și poarte tradițiile mai departe, ca pe o comoară. Crăciunul nu moare niciodată, atât timp cât îl păstrăm în inimile noastre și îl sădim, cu răbdare și dragoste, în sufletele celor mici.

Drumul spre Gâlțești se întindea sub roțile mașinii ca o panglică uscată, întărită de frigul iernii. Pământul era înghețat, strălucind sub lumina slabă a soarelui, ca și cum ar fi așteptat nerăbdător primii fulgi. Fără ei, pământul părea gol, lipsit de rost, dar știam că sub crusta lui adormită stăteau ascunse boabele de grâu, gata să prindă viață cândva. În oraș, luminile artificiale și agitația Crăciunului comercial mă sleiseră de puteri. Venisem în satul bunicilor cu un dor pe care nu-l puteam defini, dar care mă chema să mă reîntorc la rădăcini, la tihna copilăriei. Îmi doream să aprind o lumânare la mormintele bunicilor și, poate, să regăsesc ceva din acel Crăciun simplu, curat, care mi-a luminat odată sufletul. Aveam nevoie de liniște, de ceva care să-mi amintească de copilăria mea, când Crăciunul nu era o alergătură, ci o sărbătoare a sufletului.

Satul părea încremenit în liniște. Ulițele erau pustii, iar casele mici, cu ferestre înguste, păreau să doarmă. Am ajuns la cimitir în prag de seară. Cerul devenise un amestec de gri și albastru, iar crucea din lemn a bunicii, cu flori sculptate de mâini dibace, mă aștepta neschimbată. În acel moment, liniștea cimitirului părea mai vie decât orice agitație a orașului. Am aprins o lumânare, iar flacăra ei măruntă a început să danseze în aerul rece, lasându-mi impresia că bunicii mă priveau zâmbind.  Am pornit apoi spre casa lor, trecând pe lângă ulițele care păreau mai pustii decât mi le aminteam. Ușa veche, scorojită, a scârțâit ușor când am bătut. În prag m-a întâmpinat Livia, vecina cu care bunicii fuseseră prieteni o viață. „Tu ești? Hai, intră, fată dragă, că e frig. Bine că te-ai gândit să vii, că nu mai ajunge nimeni pe-aici”, mi-a spus ea, cu un glas cald, dar obosit de ani.

Cămăruța mică era luminată doar de o lampă cu gaz și câteva lumânări. Casa avea curent electric, dar așa voia Livia să simtă taina iernii. Mirosul de cozonac proaspăt și trosnetul lemnelor în sobă mi-au umplut sufletul de o liniște pe care nu o mai cunoscusem de mult. Bătrâna mi-a pus în mâini o cană de ceai fierbinte și a început să povestească. „Crăciunul, mamă, era o sărbătoare adevărată. Colindătorii umpleau ulițele, cântau din suflet, iar noi îi primeam cu nuci, mere, colăcei. Oamenii se adunau, nu stăteau fiecare cu treaba lui, cum fac acum. Și bucatele... toate le făceam cu mâna noastră. Nu multe, dar curate”, a spus, cu un oftat abia șoptit. M-am trezit învăluită de amintiri. Din sobă venea un miros dulce de dovleac, ca pe vremea bunicii Aristica.

Satul unde am urcat pe Calea Lactee

După ce-am plecat din Gâlțești, am pornit spre Vitănești, satul din Munții Vrancei, unde copilăria mea a prins culoare și fantezie. Acolo, fiecare vară era o poveste. Îmi construiam cazemate în spatele tufelor de liliac înflorit, pe covoare răcoroase de mușchi, și îmi imaginam că eram o exploratoare pe Calea Lactee. Zmeura culeasă din pădure era atât de gustoasă,încât fiecare bob părea un dar al pământului. Acolo, în poveștile bunicii Anica, am descoperit taina sărbătorilor.

Când am ajuns, cerul din Vitănești era de un albastru limpede, presărat cu cele mai strălucitoare stele pe care le-am văzut vreodată. Le priveam fascinată, ca și când fiecare ar fi fost un far ce păzea copilăria mea. În casa bunicii, acum tăcută, încă simțeam parfumul amintirilor. Glasul ei îmi răsuna în urechi: „Știi, fetița mea, sărbătorile nu-s doar despre ce pui pe masă, ci despre ce pui în suflet. Dacă ții Crăciunul în inimă, orice casă devine un palat”. Îmi amintesc cum basmele ei îmi colorau serile de iarnă, în timp ce forfota sarmalelor din oala de lut, ascunsă în pântecele cuptorului, însoțea fiecare poveste. „Cuptorul ăsta, mamă, n-a scăpat niciun lemn, dar ne-a dăruit cele mai bune bucate”, obișnuia să spună bunica. Și avea dreptate. Cozonacii aurii, plăcintele rumenite și sarmalele aburinde nu erau doar mâncare, erau parte din magia sărbătorii, din dărnicia unor vremuri în care totul părea mai simplu, dar mai bogat. Nea Costache, un vecin bătrân din Vitănești, m-a primit cu brațele deschise: „Pe vremuri, copile, sărbătorile erau altfel. Ne adunam toți, cântam, râdeam. Nu conta că aveam puțin, conta că eram împreună. Acum... lumea s-a schimbat. Fiecare își face sărbătorile singur, iar colindele sunt pe telefoane, nu pe ulițe. Dar eu tot mai cânt o colindă. Măcar pentru suflet”.

Pe drumul de întoarcere, am privit stelele din Vitănești și mi-am amintit de nopțile când îmi imaginam că locuiesc pe Calea Lactee. Poate că satul bunicilor, cu tihna și simplitatea lui, era Calea Lactee a copilăriei mele.

M-am întors pe ulițele satului sub cerul plin de stele. Priveam și-mi aminteam de serile în care îmi imaginam că fiecare stea era o fereastră spre o altă poveste. Poate că satul bunicilor, cu pământul său înghețat, așteptând fulgii să-l încălzească, păstra în el toate poveștile copilăriei mele. Crăciunul, așa cum îl știam, era mai mult decât sărbătoare. Era lumină – lumina lumânărilor, a stelelor, a ochilor bunicii. Și, deși lumea modernă pare să fi uitat această magie, în satele unde pământul își păstrează taina și oamenii încă mai cântă colinde din inimă, Crăciunul rămâne viu. Tot ce trebuie să facem este să ne oprim, să ascultăm, să-l primim din nou în sufletele noastre.

Maura ANGHEL

Crăciunul de altădată nu era despre mese încărcate sau daruri scumpe. Era despre lumină – lumina lumânărilor aprinse la icoană, lumina ochilor bunicilor care te așteptau, lumina sufletului. Și poate că, undeva, între poveștile bunicii Anica și stelele strălucitoare din Vitănești, Crăciunul își păstrează taina. Tot ce trebuie să facem este să ne oprim, să ascultăm, să ne amintim.

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Tronsonul Lețcani – Ungheni din A8, gata de licitație!
13/05/2025 07:42

* imediat ce va primi si avizul din partea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, unde deja a fost transmisă, documentatia celor trei tronsoane de autostradă de la Letcani la Ungheni poate fi lansată i ...

Primăria remodelează zona centrală a Iașului!
12/05/2025 23:13

* vor avea loc interventii asupra esplanadei Teatrului National, incluzand strada Matei Milo si un tronson al străzii Cuza Vodă cuprins intre străzile I.C. Brătianu si Mănăstirea Dancu * se urmăreste rec ...

Turnul cu Ceas de la „Sf. Spiridon”, în mare pericol
12/05/2025 23:12

* un deputat iesean solicită sprijinul autoritătilor pentru salvarea Turnului cu Ceas al Spitalului Clinic Judetean de Urgentă „Sf. Spiridon” din Iasi si a mecanismului extrem de valoros, compara ...

Iașul a depășit, oficial, milionul de locuitori. Suceava urcă pe podiumul național!
12/05/2025 20:11

Pentru prima dată in istorie, un judet al Romaniei depăseste 1 milion de locuitori! Conform datelor furnizate de Directia Generală de Evidentă a Populatiei (DGEP), numărul cetătenilor romani in viată cu ...

Un fragment din moaştele Sfântului Tămăduitor Pantelimon, la Mănăstirea Hadâmbu
12/05/2025 18:38

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reinfiinţare, la Mănăstirea Hadambu din judeţul Iaşi, va poposi, timp de o săptămană, in perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaştele Sfantului Mare ...

Weekend complicat pentru polițiștii locali din Iași
12/05/2025 18:37

* „Primim, in fiecare zi, sesizări din partea iesenilor cu privire la soferi ce blochează căi de acces, parchează pe trotuare sau pe trecerile pentru pietoni. Multi dintre ei inteleg, după ce sunt sa ...

O nouă șansă pentru tinerii fără Bac. USV Iaşi lansează un proiect educaţional unic
12/05/2025 18:36

* prin proiectul „Fii şi tu primul”, 189 de tineri fără diplomă de Bacalaureat vor fi sprijiniţi să revină pe traseul educaţional şi să işi continue studiile universitare * de asemenea, 1 ...

Profesori şi pasionaţi de ornitologie din 19 ţări se întîlnesc la Iași
12/05/2025 18:35

Peste 50 de specialişti internaţionali vin la Iasi, in perioada 19-21 mai, la al VIII-lea Congres Internaţional de Ornitologie Eurasiatică - IEOC 2025 (International Eurasian Ornithology Congress). Evenime ...

 Elevii Iașului, prinși între performanță, epuizare și sens pierdut
12/05/2025 15:55

În orasul care a dat tării academicieni, olimpici si profesori remarcabili, scoala pare să se fi transformat intr-o cursă de andurantă fără linie de sosire. La Iasi, elevii invată pe branci, dar nu ...

Înscrierile online ale candidaților la Titularizare au fost prelungite
12/05/2025 14:34

Candidatii din judetul Iasi care doresc să participe la concursul national de Titularizare din acest an mai au cateva zile la dispozitie pentru a-si depune dosarele. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a anunta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei