Ziua în care scutul antirachetă de la Deveselu a devenit funcțional. Ce spuneau politicienii și analiștii de la acea vreme despre eficiența lui

7 - Copy_11zon

Dimensiune font:

| 13-05-2025 06:08

Acum 9 ani, în comuna Deveselu, județul Olt, era pus în funcțiune celebrul scut antirachetă, parte a complexului de apărare Aegis Ashore construit în colaborare cu Statele Unite. Această structură defensivă de la granița estică a NATO a stârnit controverse la aceea vreme.

Pe 12 mai 2016, scutul antirachetă, american, de la Deveselu a fost activat. Era prima amenajare de acest gen de pe teritoriul României iar evenimentul a fost privit în mod diferit atât în societatea românească cât și la nivel de politică externă. Pe de o parte, partenerii americani, dar și reprezentanții statului român au văzut activarea scutului de la Deveselu ca o garanție de securitate și o consolidare a poziției României în cadrul NATO. De cealaltă parte, Federația Rusă a crititcat dur inițiativa.

Un sistem antirachetă întreținut pe banii americanilor

Povestea complexului antirachetă de la Deveselu a început pe 4 februarie 2010. La aceea dată, președintele de atunci al României, Traian Băsescu, convoca Consiliul Suprem de Apărare al Țării pentru a supune spre aprobare o inițiativă americană de întărire a securității NATO la frontiera de est. Era vorba despre un complex antirachetă care trebuia amenajat pe teritoriul României. CSAT a răspuns afirmativ iar pe 2 mai 2011 Traian Băsescu a anunțat această decizie consilierilor Statelor Unite. Ca locație a fost aleasă o fostă bază aeriană din satul Deveselu, comuna Deveselu, județul Olt. Baza aeriană, care funcționase în perioada comunistă, era dezafectată încă din 2002.

Americanii au investit peste 400 de milioane de dolari pentru reabilitarea bazei aeriene dar și pentru instalarea unui sistem antirachetă SM-3. Acest sistem consta în trei baterii cu 24 de rachete SM-3 Block IB. Baza aeriană, conform înțelegerii dintre SUA și România, se afla sub comanda Forțelor Aeriene Române dar urma să fie deservită de 200 de soldați americani. Pe 28 octombrie 2013, au început, oficial, lucrările la complexul antirachetă de la Deveselu. În 2015, lucrările erau gata. Americanii aveau să plătească, anual, 20 de milioane de dolari, întreținere pentru scutul antirachetă de la Deveselu.

Declarativ, complexul cu scut antirachetă de la Deveselu a fost amenajat pentru a apăra sudul Europei de rachetele iraniene cu rază scurtă și intermediară (la aceea vreme NATO se afla în conflict cu Iranul). Pe data de 12 mai 2016, scutul antirachetă a fost activat, devenind funcțional. La acest eveniment au participat premierul de la aceea vreme, Dacian Cioloș, adjunctul Secretarului Apărării al SUA, Robert Work, dar și Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce poate să facă scutul de la Deveselu

Așa cum am precizat, scutul antirachetă de la Deveselu, este de fapt un sistem SM-3. Acesta are trei baterii cu 24 de rachete SM-3 Block IB. Acest tip de rachete pot distruge rachete balistice prin impact, la o viteză foarte mare. Totodată, sistemul Aegis are rolul clar a de intercepta rachete cu rază scurt și medie de acțiune. La data inaugurării scutului, în Oceanul Pacifi existau cel puțin 24 de sisteme Aegis istalate pe nave militare americane. Pe scurt, în momentul în care sistemul antirachetă detectează un o rachetă îndreptându-se către teritoriul Europei, îl poate distruge prin intermediul sistemelor SM-3 Block IB.

Speranță în România

Punerea în funcțiune a scutului de al Deveselu a fost privită cu mare optimism și ca pe o reușită diplomatico-strategică, mai ales de cei implicați în colaborarea româno-americană pentru amenajarea complexului.

„În primul rând, proiectul scutului de la Deveselu a consolidat dimensiunea politico-militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic. Şi are această capacitate şi în continuare, pentru că încrederea pe care a adăugat-o relaţiei noastre privilegiate îşi va proiecta efectele şi în alte zone de interes şi acţiune comună, în această dimensiune, dar şi în altele. Nu este întâmplător faptul că Acordul încheiat în 2011 este primul document cu valoare juridică obligatorie care consacră în scris Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, definindu-l ca „mai extins şi mai profund”, preciza, în 2016, Bogdan Aurescu, fost ministru al afacerilor externe al României şi negociator-şef al Acordului dintre România şi SUA Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, pentru Contributors.

La rândul său, premierul României de la aceea vreme preciza că scutul antirachetă reprezintă o garanție în fața posibilelor amenințări din est. „În vecinătatea estică observăm atât perpetuarea conflictelor înghețate, cât și apariția unor conflicte noi, ceea ce confirmă, dacă mai era cazul, importanța strategică a regiunii Mării Negre în ecuația de securitate și stabilitate a zonei euro-atlantice”, preciza Cioloș pentru DW.

Furie și reacții negative în Rusia

Punerea în funcțiune a sistemului antirachetă de la Deveselu nu a fost privită cu ochi buni de reprezentanții Federației Ruse. Vladimir Putin declara în vara lui 2015 că „doar un om bolnav la minte poate crede că Rusia va ataca NATO“ La rândul său, Dimitri Peskov, remarca în 2016, după activarea scutului, că acest complex antirachetă ar reprezenta o amenințare pentru Federația Rusă.

„Desfășurarea sistemului antirachetă american este, indubitabil, o amenințare pentru securitatea Federației Ruse”, preciza Dimitri Peskov TASS. La rândul său, Jens Stotenberg, Secretatul General al NATO, din 2016, nega orice pericol pentru Federația Rusă. „Nu este îndreptat împotriva Rusiei, deoarece atât condițiile fizice, cât și cele geografice fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia”, preciza acesta pentru DW.

Scepticism privind eficiența scutului

O parte a analiștilor americani s-au dovedit sceptici privin eficiența scutului de la Deveselu. Analistul George Friedman scria, în 2016, pe Geopolitical Futures, că scutul nu ar avea nicio valoare militară și că nu a fost decât un simbol politic. Acesta preciza că, de fapt, sutele de milioane de euro au fost aruncate pe un sistem care nu este capabil de a contracara un atac aerian rusesc. „Banii cheltuiți pe scutul antirachetă de la Deveselu ar fi putut fi investiți pentru a preveni amenințări mult mai probabile”, scria Friedman, la acel moment. Despre paradoxurile scutului antirachetă de la Deveselu, se referea și fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase.

Acesta a făcut o analiză pe site-ul personal, pe 19 mai 2016. „ Sigur, suntem membri NATO iar bazele de la Constanța sau de la Deveselu înseamnă, în concret, că steagul american, respectiv al NATO, au fost amplasate în România. Din punctul de vedere al securității noastre sunt evoluții pozitive. Dar, în felul acesta, am devenit chiar „parte a problemei”. Prin instalarea bazei de la Deveselu, în mod evident, s-a creat o vulnerabilitate suplimentară pentru noi, în condițiile în care România a devenit, în mod explicit, o tintă, la nivelul declarațiilor și al planurilor operaționale rusești”, preciza Năstase.

Cosmin Patrascu Zamfirache adevarul.ro

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau @yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 11.07.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar in original. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.07.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2 @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.06.2025.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Oras Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani, telefon/fax 0231/552.351, 0231/552.626, E-mail: orasflamanzi @yahoo.com, cod fiscal 3372173. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Pasune cu suprafata totala de 30 ha, situata in extravilanul orasului Flamanzi, apartinand domeniului privat al Orasului Flamanzi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Flamanzi nr. 67/30.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, situata astfel: -Tarlaua Velnita Poiana -10ha; -Tarlaua Voloca Fata I -2 ha; -Tarlaua Voloca Fata II -8 ha; -Tarlaua Velnita Flamanzi -10ha. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin formularea si inregistrarea unei solicitari scrise la sediul Orasului Flamanzi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic din cadrul Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Orasului Flamanzi. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.06.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oras Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud.Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 09.07.2025, ora 10.00, Sala de sedinte a Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud. Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Botosani, municipiul Botosani, Str. Maxim Gorghi nr. 8, judetul Botosani, cod postal 710171, telefon 0231/511.739, fax 0233/831.832, e-mail: tr-botosani @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 13.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233/786.059, fax 0233/786.364, e-mail: primaria grumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Spatiu in suprafata de 12,90 mp, situat la parterul imobilului sediu al Sistemului de alimentare cu apa din comuna Grumazesti, amplasat in satul Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Parcului nr. 381A, judet Neamt, identificat cu nr.cadastral 51704-C1 si cartea funciara nr. 51704-C1 Grumazesti, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 66/06.06.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, in urma unei cereri depuse la Registratura Comunei Grumazesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 08.07.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.07.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 18.07.2025, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.06.2025.
Nici moartea nu scapă de Popescu Piedone: ANPC a amendat 110 firme de pompe funebre!
19/06/2025 19:03

Nici moartea nu poate scăpa de cunoscutul sef al ANPC Cristian Popescu Piedone. Bine, poate nu moartea, dar afacerile cu morti. Comisarii ANPC au descoperit numeroase nereguli la firmele funerare controlate la ...

Statul român are datorii de 1.000 de miliarde în aprilie! Trebuie să ne împrumutăm cu sume record
19/06/2025 15:32

Statul roman a acumulat datorii de 1.000 de miliarde de lei in aprilie. Statul roman trebuie să se imprumute de sume record. Necesarul ar fi de peste 232 miliarde lei pentru anul 2025. Curtea de Conturi a p ...

România, la răscruce strategică. Noua hartă militară a SUA în Europa
19/06/2025 13:58

Iulian Chifu, expert in securitate, a ridicat tema retragerii americane din Europa, in cadrul dezbaterii „Apărarea Romaniei in al patrulea an de război: Industria de apărare si reafirmarea aliantelor euro- ...

Trump îl ia tare pe Putin: 'Te rog să-mi faci o favoare...!'
19/06/2025 13:21

Presedintele american Donald Trump pare să ia in deradere oferta lui Vladimir Putin de a media conflictul dintre Israel si Iran. Liderul de la Casa Albă a spus că presedintele rus ar trebui mai intai să-si ...

Sute de dosare penale, în pericol de anulare. Acum s-a deșteptat Înalta Curte!
18/06/2025 20:43

Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat care vor fi consecintele deciziei ÎCCJ privind limitele legale ale competentei Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ...

Trei români au fost arestați și alți patru sunt căutați, sub acuzația de furt calificat pe teritoriul Austriei. Prejudiciul depășește 600.000 de euro
18/06/2025 20:21

 Trei bărbaţi acuzaţi că au furat din sediile unor societăţi comerciale din Austria scule industriale speciale, in valoare de 620.000 de euro, au fost reţinuţi de poliţiştii din judeţul Galaţi ...

BREAKING Vot în Parlamentul European: Se prelungește PNRR-ul. România are șansa să absoarbă fonduri importante
18/06/2025 14:30

Vot final in Parlamentul European: am obtinut un sprijin larg pentru salvarea proiectelor din PNRR, anuntă eurodeputatul PSD Victor Negrescu. El precizează că PE sprijină prelungirea cu 18 luni a proiectelo ...

Cum se împart miliardele între angajații de la stat
18/06/2025 13:22

În Romania, o categorie specială de bani publici merge către plata unui spor denumitoficial „spor de suprasolicitare neuropsihică”, cunoscut in limbaj popular drept „spor de stres&rdq ...

Românii ar putea călători din nou fără viză în SUA: Programul Visa Waiver, pe masa deciziei americane
18/06/2025 13:04

Romania are sanse să afle pană la sfarsitul acestui an dacă poate răspunde asteptărilor americane pentru a reintra in programul Visa Waiver, in conditiile ameliorării climatului politic bilateral, declar ...

Plafonare prețului la 17 alimente de bază dispare de la 1 iulie. Care sunt produsele pentru care vom scoate mai mulți bani din buzunar
18/06/2025 12:35

 Cosul de cumpărături al romanilor se scumpeste si mai mult din iulie. Plafonările la alimente si energie expiră, iar preturile vor creşte ameţitor. Plafonarea adaosului comercial la alimentele de ba ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei