Turnul cu Ceas de la „Sf. Spiridon”, în mare pericol
Dimensiune font:
* un deputat ieșean solicită sprijinul autorităților pentru salvarea Turnului cu Ceas al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași și a mecanismului extrem de valoros, comparabil ca valoare tehnică și simbolică cu vechile ceasuri de la Notre-Dame din Paris * „Turnul riscă pierderea ireversibilă a mecanismului original, cu valoare de patrimoniu tehnic național. Se află într-o zonă de patrimoniu protejat, însă lipsa întreținerii îl expune prăbușirii treptate”, susține deputatul ieșean
Fondat în anul 1757 de către Mitropolia Moldovei, Spitalul „Sf. Spiridon” și-a ridicat, nouă decenii mai tîrziu, un turn cu ceas, fiind, la acea vreme, unul dintre cele mai moderne mecanisme de acest fel din sud-estul Europei. Ceasul, comandat la vestitul Collin de Wagner, în capitala Franței, este comparabil ca valoare tehnică și simbolică cu vechile ceasuri de la Notre-Dame din Paris.
În anul 1863, odată cu secularizarea averilor bisericești, turnul și ceasul au trecut, alături de întreg spitalul, în patrimoniul statului în proprietatea statului român. Și așa a rămas până astăzi, bunurile fiind administrate de Ministerul Sănătății prin Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”.
Cum starea actuală a Turnului cu Ceas este una „dezastruoasă”, deputatul ieșean Silviu Gurlui a solicitat sprijinul Ministerului Sănătății, pentru salvarea construcției și a mecanismului extrem de valoros. „Infiltrarea apei de ploaie, pătrunderea păsărilor, praf gros acumulat pe componente au dus la coroziune avansată a mecanismului. Niciun plan public de restaurare nu a fost demarat până în prezent, în ciuda semnalelor repetate din societatea civilă. Turnul riscă pierderea ireversibilă a mecanismului original, cu valoare de patrimoniu tehnic național. Se află într-o zonă de patrimoniu protejat, însă lipsa întreținerii îl expune prăbușirii treptate”, susține deputatul ieșean.
„În cazul Turnului cu Ceas de la Spitalul Sf. Spiridon, consider imperativă aplicarea aceluiași model: demontarea și scoaterea de urgență a mecanismului de ceas și a clopotelor, înaintea oricărei alte intervenții structurale asupra turnului” - Silviu Gurlui
A existat, în urmă cu 4 ani, o inițiativă a Primăriei Iași de de salvare a monumentului istoric, printr-o asociere a municipalității cu Parohia „Sf. Spiridon”, însă lucrurile nu au evoluat.
Silviu Gurlui cere autorităților protejarea mecanismului istoric de la „Spiridon”, după modelul Notre-Dame de Paris „După incendiul devastator de la Catedrala Notre-Dame din Paris (2019), prima măsură luată de echipele de salvare a fost demontarea și extragerea tuturor elementelor fragile și istorice: clopotele și mecanismul de ceas, pentru protejarea lor împotriva degradării sau pierderii totale. Mecanismele au fost restaurate separat, în ateliere specializate, în condiții de conservare controlată, abia ulterior reamplasate după restaurarea structurii. Această procedură a salvat piesele originale de o valoare istorică inestimabilă. În paralel, restaurarea propriu-zisă a clădirii a fost astfel posibilă fără riscul distrugerii acestor componente. În cazul Turnului cu Ceas de la Spitalul Sf. Spiridon, consider imperativă aplicarea aceluiași model: demontarea și scoaterea de urgență a mecanismului de ceas și a clopotelor, înaintea oricărei alte intervenții structurale asupra turnului”, precizează deputatul Silviu Gurlui într-o interelare adresată ministrului Sănătății.
Acesta consideră că, odată cu finalizarea lucrărilor la Spitalul Regional dse Urgență, activitatea medicală de la „Sf.Spiridon” va fi mutată acolo, iar „în lipsa unei destinații și a unui plan de conservare, Turnul cu Ceas va rămâne abandonat, accelerându-se degradarea sa totală”. „Turnul cu Ceas al Spitalului „Sf. Spiridon” nu este doar o relicvă arhitecturală; este un simbol viu al Iașului și al medicinei românești”, consideră Silviu Guelui.
Ansamblul Biserica „Sfântul Spiridon” este inclus pe Lista monumentelor istorice și este alcătuit din Biserica „Sfântul Spiridon” și Turnul clopotniță cu cele două cișmele.
Biserica, construită în perioada 1747 - 1752 (reconstruită în perioada 1802 - 1805), cu influențe din stilul neogotic, dar și influențe rusești, a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova. Din cauza cutremurului din 1802, au apărut fisuri pronunțate, starea fizică a bisericii ctitorită de Ștefan Bosie agravându-se. În aceste condiții, epitropii Gheorghe Cantacuzino, Mihai Sturza și Grigore Sturza au dispus demolarea bisericii din temelii, ridicând o nouă biserică (sfințită în 1805). În 1862 - 1863 au fost realizate o serie de intervenții la biserică, iar în 1912 a devenit prima biserică electrificată din oraș. Secolul trecut au avut loc mai multe lucrări de reparație.
În biserică este îngropat trupul lui Grigore al III-lea Ghica (ucis de turci în 1777, din cauza opoziţiei sale faţă de cedarea Bucovenei către austrieci, în 1775), capul fiindu-i dus la Istanbul.
Turnul clopotniță cu cele două cișmele a fost finalizat în 1786. În același an a fost finalizat și zidul de incintă din zidărie de piatră (început în 1761). O serie de modificări au fost aduse în 1797, când a fost realizată o nouă construcție pentru spital. În anul 1843 a fost montat (de la Paris) primul ceas de turn din Iași. În 1862 a avut loc ultima intervenție de consolidare și renovare a turnului, atunci fiind momentul în care i s-a dat forma pe care o are astăzi, adică cea asemănătoare cu mitra de papură pe care o purta Sfântul Spiridon.
În 1892 au fost aduse patru clopote, turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena. În 1948 turnul a fost trecut în patrimoniul Primăriei, iar din 2004 în administrarea Spitalului Clinic Universitar „Sfântul Spiridon”.
Lângă turnul clopotniței se află cele două cișmele cu inscripții în limbile turcă, greacă și română, care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în anul 1777), a fost adusă apa în oraș prin olane de lut ars.
Daniel BACIU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Comentarii
ticulescu
May 13, 2025
in contextul în care atît de puține clădiri istorice, cu valoare de patrimoniu, au supraviețuit vitregiilor vremurilor, celui de-al doilea război mondial, sistematizării din vremea comunistă, acest turn trebuie măcar în al 11-lea ceas restaurat, salvat! doamne ajută și spor la... restaurare.
Adauga comentariul tau