„România între dezbinare și speranță. Alegătorul nu mai poate fi păcălit”

WhatsApp Image 2025-05-12 at 13.09.08

Dimensiune font:

| 13-05-2025 15:50

 * dialog cu ing. Puiu Șerbescu

 

 

- Domnule Șerbescu, ne aflăm cu doar un pas înaintea încheierii unei perioade extrem de complicate din punct de vedere politic. Mi-am amintit de un interviu pe care l-am realizat în urmă cu aproape un an. Mă întreb și vă întreb dacă, după tot ce s-a petrecut în aceste ultime luni, vă mai susțineți afirmațiile făcute atunci.

 

 

Vă mulțumesc, în primul rând, stimată doamnă, pentru prilejul deosebit de onorant pentru mine de a ne revedea. Sunt sincer surprins de faptul că v-ați amintit acel interviu. Iar acum, ca să vă răspund la întrebare: da, susțin în continuare tot ce am afirmat și parcă astăzi cu mai multă înverșunare decât am făcut-o atunci. De ce? Pentru că se dovedește că timpul mi-a dat dreptate. Dacă-mi amintesc bine, atunci, dintr-o idee enunțată de mine, ați făcut și titlul articolului. La vremea aceea enumeram niște calități indispensabile pe care un om politic trebuie să le aibă și să le probeze, bineînțeles, dar și niște trăsături comportamentale pe care cetățeanul de rând le-a detestat mereu la acesta. Acum, știți și dvs. cum este – nimeni nu se naște perfect –, dar calitatea umană a politicianului se reflectă până la urmă în decizii care ne influențează tuturor destinele. În rarele momente când omul de rând interacționează cu acesta – și mai cu seamă indirect, o dată la patru ani – el caută să-i influențeze, în sens pozitiv pe cât posibil, aceste decizii. Iar atunci când consideră că efortul său a fost în zadar, are opțiunea democratică de a sancționa prin vot pe cel ce a ignorat în mod repetat doleanțele sale și de a căuta... altceva. Electoratul român, am afirmat-o de atâtea ori, este astăzi unul extrem de emancipat și acesta a învățat să aleagă, în deplină cunoștință de cauză, ce este mai bun pentru el. În sensul acesta privesc astăzi stupefiat cât de naivi sunt încă unii dintre marii noștri politicieni, crezând că pot tranzacționa ca la tarabă voturile pe care, la un moment dat, le-au obținut. În cazul de față este evident vorba despre cei care nu au intrat în turul doi reprogramat al alegerilor prezidențiale de săptămâna trecută. Eu le-aș sugera acestora să nu-și pună mari speranțe în asemenea acțiuni, pentru că omul de rând și poporul, în întregul său, știu prea bine să-și aleagă candidatul potrivit și fără influența sau recomandarea cuiva. Sunt ferm convins că românul, atunci când se află în momente de cumpănă, privind spre viitorul copiilor săi și al acestei națiuni deopotrivă, alege cum știe el mai bine, având mereu în gând spusele marelui nostru Mihai Eminescu, și anume: „Greșalele în politică sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări și se împiedică pentru zeci de ani viitorul ei.” Cât adevăr, nu-i așa?

 

 - Peste o săptămână se va încheia o lungă perioadă în care au avut loc toate tipurile de alegeri cu putință. Cu ce s-a ales acest popor după toate aceste frământări interne?

 

  Poporul român a avut prilejul să-și trimită reprezentanți în Parlamentul European, să-și aleagă gospodari în fruntea localităților în care viețuiesc, să-i trimită în Parlamentul Național pe cei pe care i-a considerat ca fiind cei mai potriviți să le dea legile și să-i guverneze și, iată, să-și aleagă președintele țării. Așa cum era de așteptat, cele mai mari dispute și dezbateri în societatea noastră le-au presupus alegerile prezidențiale. Așa a fost mai mereu. E interesant, nu-i așa, că spre deosebire de Parlament și Guvern, președintele nu are, la prima vedere, la dispoziție mijloace prin care să-și exercite actul de putere cu forța pe care o pot face cei dintâi. Desigur, asta doar aparent, pentru că, în realitate, prin instituțiile în care se poate implica direct și deciziile pe care le poate lua împreună cu acestea, influența sa în societate este, în fapt, una extrem de mare. Poate și de aceea, acest gen de alegeri naște pasiuni nebănuite și frământări uriașe. Și dacă toate celelalte s-au desfășurat fără mari probleme, cele prezidențiale au avut de suferit (din vina cui nici până azi nu ne e clar) și ne vedem, iată, într-o situație fără precedent în care acestea să fie, nici mai mult, nici mai puțin, decât anulate la sfârșitul anului trecut și apoi reprogramate în această lună. Nu cred că sunt persoana potrivită care să-și dea cu părerea asupra cauzelor reale ce ne-au adus pe toți în această nedorită situație, cert este doar faptul că ea a creat o stare de nemulțumire profundă la nivelul întregii societăți, iar riscul pe care-l vedem astăzi cu toții e că nervozitatea ce o simțim fiecare dintre noi va influența într-un mod negativ rezultatul final al acestora. Pentru că e evident pentru toți cum, tocmai datorită evenimentelor petrecute în ultimele luni, astăzi România este, din păcate, profund divizată. Este locul în care disputele pe teme electorale au rupt legături între oameni ce păreau de nezdruncinat odinioară. Păcat. Și, ca să nu spuneți că evit răspunsul, suntem în situația în care, chiar dacă președintele nu am reușit încă să ni-l aflăm, tot ne-am ales cu ceva: cu ură, dezbinare și neîncredere, de care cu siguranță nu românul de rând se face vinovat.

 

 Vă cunosc ca fiind un om cu credință în valorile social-democrației românești. Având în vedere rezultatele ultimei perioade, care nu au fost tocmai favorabile celor ce împărtășesc asemenea valori, vă invit să răspundeți sincer: rămâneți atașat acestora?

 

  Nu am nici cea mai mică ezitare în a vă oferi răspunsul la această întrebare, iar acesta e unul singur: da. Am crezut în aceste valori și o voi face mereu și de acum înainte. Astăzi, social-democrația la noi trece, într-adevăr, printr-o perioadă mai puțin fastă. Au mai fost astfel de momente, de care am reușit să trecem mai greu sau mai ușor, dar ține de evidență faptul că de fiecare dată, după perioade în care poporul a decis trimiterea acestui partid în opoziție – la PSD mă refer – același popor l-a chemat în scurt timp înapoi și l-a pus din nou, plin de speranță, în fruntea țării, misiunea fiind mai mereu de a înlătura daunele aduse în economia națională de predecesori și de a adopta măsurile potrivite și sustenabile de creștere a nivelului de trai al cetățeanului simplu.

 

  Chiar dacă îmi voi atrage „hate”-ul pe care l-am mai simțit – desigur, nu e prima oară –, pe drept sau nu, voi afirma mereu că social-democrația este indispensabilă României. Voi mai spune că acest partid a fost poate singurul care, ori de câte ori a venit la putere, a avut grijă de veniturile și nivelul de trai ale populației. Numai cei orbiți de ură împotriva lui nu pot recunoaște acest lucru. Amintiți-vă cum, de-a lungul anilor, în timp ce unii tăiau cu sânge rece salariile și pensiile românilor, alții, în toate programele proprii de guvernare, adoptau mereu și mereu politici de creștere a acestora și mai ales le puneau în practică. Tot social-democrații au fost cei care au realizat cele mai mari investiții sau au promovat măsuri economice ori sociale care s-au dovedit, în cele din urmă, adecvate în perioadele în care s-au aflat la putere. Iată câteva exemple doar: guvernul de coaliție, dar cu prim-ministru PSD, lasă în urmă astăzi, doar la capitolul investiții, dublarea sumelor puse la dispoziție din fonduri proprii și europene (investiții realizate sau în curs de finalizare), de la 59 miliarde în 2021 la 120 miliarde astăzi. Cu toții avem rate la bănci, unii dintre noi într-o monedă euro care, în ultimii ani, a avut cel mai stabil curs din regiune. Putem continua cu capitolul măsuri de stimulare economică – acest guvern a alocat fonduri record: 7% din PIB, față de 2–3% în urmă cu doar 3–4 ani. Să mai vorbim de creșterile de pensii și salarii? Exemplele ar putea continua, desigur. Oare mai e de amintit și contribuția determinantă la evoluția spre democrație a acestui stat, din ’90 încoace?

 

  Nu vreau nicidecum să aduc în acest moment de cumpănă prin care trece națiunea română elogii acestui partid. Sunt pe deplin conștient și de minusurile sale, dar mă încearcă un profund sentiment de mâhnire, gândindu-mă că, în perioada următoare, unii, vezi-Doamne, aproape unici susținători ai unor organisme internaționale cu profil economic sau militar de anvergura UE sau NATO, nu vor mai avea parte de plăcerea perversă de a-i înjura tocmai pe cei care au avut un rol determinant în aderarea la acestea și apoi în consolidarea relațiilor cu partenerii noștri din cadrul acestora. Că nu vor mai avea ocazia să plângă cu lacrimi de crocodil pe umerii seniorilor noștri, acuzând și ponegrind în fel și chip tocmai pe cei care au făcut cam tot ceea ce a fost cu putință, cu dorința de a ușura, pe cât posibil, viața acestora ori de câte ori s-au aflat la guvernare. Cu siguranță că printr-o comunicare mai adecvată și mai pe înțelesul oamenilor nu am fi ajuns astăzi în situația în care suntem.

 

 Sesizez o emoție în spusele dvs. Enumerați-ne doar una-două cauze care au dus la situația politică de astăzi, poate chiar din PSD.

 

  E o întrebare delicată, pe care sincer speram să nu mi-o adresați. Haideți să privim în urmă cu atenție și să luăm exemplu doar alegerile prezidențiale. A fost, indiferent de vor unii să recunoască sau nu, cât se poate de evident, un vot de blam la adresa întregii clase politice din România. Unii au înțeles mesajul transmis de oameni. Alții, din păcate, nu dau semne că ar face-o nici acum. Nu vreau să repet iar și iar ce am afirmat de atâtea ori până acum, dar să nu înțelegi că alegătorul de rând nu cere mult de la tine, ca politician, ci doar bun-simț, modestie și apropiere – asta e dovada că nu ai niciun dram de empatie cu cel ce, iată, îți arată că notele de trecere în politica zilelor noastre sunt din ce în ce mai greu de obținut.

 

  Cât despre PSD, personal îmi este foarte dificil să emit judecăți de valoare asupra unuia sau altuia, sau asupra partidului în ansamblul său, tocmai având în vedere că sunt un om care mi-am suprapus destinul personal cu al acestui partid de aproape un sfert de secol încoace, și obiectivitatea mea ar putea fi pusă la îndoială.

 

  Totuși, pentru a încerca doar un răspuns (din multitudinea posibilă) la întrebarea dvs., aș observa ușoarele tentative de dislocare a unui activ de partid, odinioară extrem de loial, de la perceptele și valorile tradiționale ale social-democrației românești. Există, desigur, o perpetuă dorință de schimbare și modernizare a oricărei formațiuni politice – mai ales în cazul celor de talia PSD-ului –, dar s-a dovedit, iată, că vitezele și modalitățile cu care trebuie făcute acestea trebuie să fie particularizate de la caz la caz. Pentru că vorbim de electorate cu trăsături, simpatii, istorii și evoluții în timp fundamental diferite. În cazul nostru, poate că viteza, așteptările și, mai ales, modul adesea destul de brutal în care s-a sperat că se vor produce acestea au fost neinspirate. Iar acest lucru a condus la mari nemulțumiri interne.

 

 Dar aici nu vorbim doar de PSD, ci, dacă îmi este permis, și de aliatul său de atâția ani la guvernare – PNL. Efectul e clar: au apărut partide „noi”, creditate la început cu șanse către zero pe scena politică, dar care îndeplinesc astăzi rolul de burete, absorbind cu succes, de bună seamă, masa critică și din ce în ce mai consistentă a nemulțumiților din cele „vechi”. Desigur, dacă vorbim strict despre PSD, în ciuda unor guvernări bune, în opinia mea personală, erorile de parcurs aparțin tuturor, dar ele se contabilizează în principal în dreptul liderilor, așa cum e și normal. Slăbirea legăturilor dintre conducere și activul de partid ar trebui să dea de gândit, măcar pe viitor, liderilor acestuia. Un organism politic funcționează – sau ar trebui să o facă – exact pe principiile fundamentale de existență ale societății din care face parte. Iar principala misiune a clasei politice, în opinia mea, este aceea de a-și găsi lideri cu certe și confirmate calități morale, profesionale și etice și doar apoi să-i prezinte pe aceștia poporului ca opțiune de vot. Iar dacă nu reușești acest lucru din nepricepere sau, mai rău, cu bună știință, încercând doar să păcălești alegătorul, acesta din urmă te va sancționa – și o va face fix la momentul potrivit. Din păcate, sancțiunea nu se va îndrepta doar către lider, ci către întreaga entitate politică, echipa mai putând fi salvată doar prin actul de onoare al asumării ulterioare, având la bază principiul care spune că „victoria aparține mereu echipei, iar înfrângerea – liderului”.

 

 Iată că vom decide din nou…

 

 Nu aș vrea să încheiem într-o tentă pesimistă, dimpotrivă. Am spus-o de nenumărate ori și am s-o repet mereu: poporul e suveran, vocea sa trebuie mereu ascultată, iar voința-i respectată. Întotdeauna. Votul său va bucura mereu pe unii, iar pe alții îi va întrista. Asta înseamnă, până la urmă, o societate vie și democratică. Important e ca, odată ce opțiunea la vot a fost exprimată, să dispară și ura dintre români. E timpul pentru normalitate și unitate. Oare și pentru o nouă clasă politică? Sau doar pentru o nouă clasă de oameni politici? Românul va hotărî din nou, în înțelepciunea sa. Poate să o facă cu propria conștiință. A făcut-o de atâtea ori și am deplină încredere și speranță că o va face și de această dată... inspirat.

 

 

A consemnat Clara DIMA

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Oras Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani, telefon/fax 0231/552.351, 0231/552.626, E-mail: orasflamanzi @yahoo.com, cod fiscal 3372173. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Pasune cu suprafata totala de 30 ha, situata in extravilanul orasului Flamanzi, apartinand domeniului privat al Orasului Flamanzi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Flamanzi nr. 67/30.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, situata astfel: -Tarlaua Velnita Poiana -10ha; -Tarlaua Voloca Fata I -2 ha; -Tarlaua Voloca Fata II -8 ha; -Tarlaua Velnita Flamanzi -10ha. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin formularea si inregistrarea unei solicitari scrise la sediul Orasului Flamanzi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic din cadrul Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Orasului Flamanzi. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.06.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oras Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud.Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 09.07.2025, ora 10.00, Sala de sedinte a Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud. Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Botosani, municipiul Botosani, Str. Maxim Gorghi nr. 8, judetul Botosani, cod postal 710171, telefon 0231/511.739, fax 0233/831.832, e-mail: tr-botosani @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 13.06.2025.
1. INFORMATII generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si /sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon /fax 0233784005, e-mail: primaria _urecheni @yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Parcele de teren, apartinand domeniului public al Comunei Urecheni, situate in comuna Urecheni, avand destinatia de pajiste -pasune natural, dupa cum urmeaza: Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; -Parcela 2 Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 2, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 3, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -15 ha; -Parcela 4, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -35ha; Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -3 ha; -Parcela 2, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -5 ha; -Parcela 3, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -7 ha; -Parcela 4, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -6,88 ha; -Parcela 5, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -2 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -18,41 ha; -Parcela 2, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -23,59 ha si CF -52720 -Urecheni -1,45 ha. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019, Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 37/04.06.2025 si a caietului de sarcini. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 25 Lei/exemplar, la Casieria Comunei Urecheni. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20/06/2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30/06/2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01/07/2025, ora 09.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 05/06/2025.
Traian Băsescu, operat de urgență pe cord la Paris. Fostul președinte rămâne internat sub supraveghere
14/06/2025 17:00

Traian Băsescu, fostul presedinte al Romaniei, a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă pe cord, intr-o unitate medicală din Paris, potrivit surselor citate de Romania TV. Informatiile neofici ...

Parlamentarii României, „chiriași de lux” pe banii statului. Cazuri controversate în Senat și Cameră
14/06/2025 16:30

Romanii plătesc, din bani publici, 4.600 lei lunar pentru cazarea a 106 senatori din cei 134 alesi, chiar si atunci cand acestia detin locuinte in Bucuresti sau in judetul Ilfov. Conform unei investigatii Eu ...

Dominic Fritz este noul președinte al USR. Victorie categorică în alegerile interne: „Voi rămâne primarul Timișoarei.
13/06/2025 13:54

 Primarul Timisoarei Dominic Fritz a primit 67,2% din voturi pentru a ocupa functia de presedinte al USR, conform surselor HotNews. Votul pentru noul presedinte al formatiunii politice s-a desfăsurat onli ...

Hotărâre istorică în Polonia ce ridică mingea la fileu și patrioților din alte țări
13/06/2025 13:09

Curtea Constitutională a Poloniei a declarat că că reglementările Uniunii Europene privind energia si clima sunt incompatibile cu Constitutia. Instanta a precizat că acestea incalcă suveranitatea national ...

12 iunie 1942. Americanii bombardează orașul Ploiești, care devine PRIMA țintă a Forțelor Aeriene ale SUA în Europa în Al Doilea Război Mondial
13/06/2025 13:08

In urmă cu 80 de ani, SUA si Romania erau in război, unul adevărat, soldat de mii de victime. In 1941, Romania era al cincilea mare producător de titei din lume, după SUA, Uniunea Sovietică, Venezuela si ...

Eugen Rădulescu, un consilier al BNR spulberă ideile despre „taxa pe solidaritate” și „taxa pe tranzacții bancare”.
13/06/2025 13:03

Eugen Rădulescu, consilier si director al Băncii Nationale a Romaniei (BNR), a criticat măsurile vehiculate de oamenii presedintelui Dan si ai coalitiei pentru a redresa situatia bugetului de stat al Romanie ...

Decizia instanței este definitivă. Călin Georgescu rămâne sub măsura preventivă
12/06/2025 13:26

  Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidentiale, s-a prezentat din nou in fata Judecătoriei Sectorului 1 pentru a contesta prelungirea măsurii preventive impusă de procurorii Parchetului G ...

Cine-l reține pe Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan, răspuns ”cu trei litere
12/06/2025 06:29

Presedintele Nicusor Dan a făcut declaratii despre negocierile cu partidele. ”Ce s-a intamplat pană acum, in săptămana in care au discutat echipele tehnice, vreo 50 de ore de discutii, a fost să se tre ...

Sorin Rosca Stanescu:Asumare cu geometrie variabilă
12/06/2025 06:26

Se scurge timpul fără ca cel care a fost instalat la Palatul Cotroceni, in absenta unei lumini livrate de la Palatul Élysée, să-si asume răspunderea pentru felul in care este gestionată Romania. Timpul t ...

O răzgîndire misterioasă și o acuzație explozivă: statul vrea prăbușirea valorii Hidroelectrica
12/06/2025 06:25

Un anunt oficial al companiei Hidroelectrica a socat azi pe multi, pentru că el intră in contradictie vehementă cu o altă pozitie a companiei, tot oficială, de acum citeva săptămini. Mai precis, Hidro, c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei