Povestea iei românești, brodată într-o cofetărie din Iași

1ia1

Dimensiune font:

| 26-06-2023 08:37

O idee inedită a scos la iveală dorința multor ieșence de a promova tradițiile românești în diferite forme. De la expoziții, la colecții și prezentări inedite, ideile s-au înșiruit frumos, ca mărgelele pe broderiie iilor care au fost vedetele săptămânii, la Sărbătoarea Sânzienelor și în ziua dedicată lor.

Iașul s-a gătit frumos de hram și a oferit publicului multe evenimente, unul dintre ele găzduit de o cofetărie. Definit prin excelență ca un spațiu al frumosului, rafinamentului și bunului gust, iată că o cofetărie poate fi oricând și o scenă pentru etalarea tradițiilor. Ideea, lansată de către Alina Neamțu, fondatorul lanțului Palibo, cunoscut pentru răsfățurile dulci, a adus împreună un grup de doamne care iubesc nespus tradițiile. A fost nevoie doar de o sugestie pentru ca iile să fie scoase din lada de zestre și expuse în cofetărie, spre deliciul tuturor celor care au avut parte nu doar de savoarea prăjiturilor, ci și de o o altfel de expoziție. „În cofetăriile noastre, sărbătorile sunt transformate în tradiții! Așa am reușit să aducem împreună, în cofetăria din Podu Roș, colecții de veșminte populare tradiționale, dar și moderne. Am vrut să aducem mai aproape de consumatorul nostru obiceiurile poporului român. Clienții noștri au fost întâmpinați și cu bunătăți moldovenești, care îți trezesc amintiri culinare din copilărie!, a explicat Alina Neamțu ideea expoziției, realizată cu sprijinul unor colecționare care iubesc enorm tradițiile - Jeanina Băbuță și Andreea Romila.

„Ia este legătura mea cu ochii blânzi și veseli ai bunicii Domnica"

Este pasionată de tot ce înseamnă frumos, pune preț pe tradiții, valori și tot ce este prețios și care ne reprezintă ca nație. Și uite așa, Jeanina Băbuță a deschis lada de zestre pregătită de bunica ei din Bălcăuți (județul Suceava) și a oferit câteva exemplare pentru expoziția de la Palibo. „Sunt bucovineancă și cred că asta spune tot. De când m-am născut, le-am văzut pe mama și bunica pregătind zestrea pentru momentul în care mă voi mărita. Sună tare haios acum, dar altele erau vremurile acum 35 de ani. Cum se lăsa iarna, bunica ocupa o cameră întreagă cu războiul ei de țesut și pregătea prosoapele pentru înmormântare, chiar dacă pe atunci avea 50 de ani. Pregătea fir de bumbac și materialul de in sau cânepa pentru cămăși. Am prins și șezătorile căci veneau mătușile să îi ofere companie, lucrând și ele la o ie, la o traistă. Îmi amintesc cum cântau mai mult în limba ucraineană, căci asta era limba lor maternă, chiar dacă erau toate născute în România. Râdeau, plângeau, dar mâinile lor nu stăteau o clipă.

Bunica avea ii moștenite de la mama și bunica ei. Le păstra cu sfințenie amintindu-și cum pe vremuri avea două cămăși în garderobă și o fustă. În același timp, căuta modele noi, împrumuta cămăși pentru a coase ceva nou. Așa se face că am în lada de zestre moștenită cinci costume complete și vreo 10 cămăși diferite. Unele cămăși sunt moștenite de la străbunicile mele și au peste 100 de ani sau chiar mai bine, altele au fost cusute de mâinile bunicelor mele. Le port cu mândrie, am aflat de la Jeanina Băbuță. Pentru ea, tradiția înseamnă legătura cu divinitatea, natura și străbunii,  iar „ia este legătura mea cu ochii blânzi și veseli ai bunicii Domnica. Prin ie, ea îmi este alături și acum.

Andreea Romila este o altă ieșeancă tânără îndrăgostită de tradiții, care a oferit sprijin în amenajarea a două expoziții dedicate iilor - una la Palatul Braunstein și cealaltă la Palibo. „Sunt născută și crescută pe Valea Bohotinului, în Răducăneni. Dragostea pentru tradiție s-a născut din pasiunea mea pentru muzica populară, pe care o cânt cu mare drag! Din momentul în care am început să cânt muzică populară, principala vestimentație tradițională era costumul popular de la căminul satului. Când lucrurile au devenit mai serioase, am avut mare noroc de o prietenă care mi-a împrumutat costumul ei… Dar cât să umblu cu împrumutatul? Astfel, în anul 2014 mi-am cumpărat prima ie. De la prima ie și până la colecția de aproximativ 100 de obiecte tradiționale, autentice dar și reinterpretate, a fost doar un pas concretizat în 7 ani… Șapte ani de investiții, recondiționări, descoperiri. Piesele din colecția mea sunt din diferite zone ale țării: Moldova, Vrancea, Vâlcea, Oltenia, Muscel, Bistrița, Banat, a derulat și Andreea povestea pasiunii ei.

Pentru ea, ia este mai de preț ca aurul. „Spun adesea că dacă pierd o ie sunt mai tristă decât dacă pierd o bijuterie. Am pus mult suflet în aceste piese, chiar dacă sunt genul de om care nu se atașează, în general, de obiecte. Am participat la expoziția de la Palatul Braunstein, dar și la cea de la Palibo fiindcă pentru nimic în lume nu puteam rata o așa invitație -  în primul rând pentru că dulciurile sunt o altă mare slăbiciune de a mea, iar în al doilea rând pentru că mi s-a părut o idee foarte ingenioasă, rar întâlnită! Nu sunt multe cofetării în care să regăsești, într-un mod palpabil, iubire pentru tradiție, pentru ie, a zâmbit Andreea.

 Ce-ar mai fi de spus în fața unei astfel declarații de dragost pentru tradiții? Că sunt mereu un pașaport pentru orice destinație și o carte de vizită de care orice român poate fi mândru.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Expoziție de produse alimentare tradiționale, în week-end, în Parcul Expoziției
16/05/2024 08:24

Iesenii sunt invitati in perioada 17 - 19 mai, in Parcul Expozitiei, la o expozitie de produse alimentare  traditionale, ecologice, montane si artizanale, organizată de Primăria Municipiului Iasi (PMI), ...

ApaVital și-a cumpărat instalație de tratare a nămolurilor, pentru a produce energie!
16/05/2024 08:12

* valoarea totală a contractului, care se va derula pe o perioadă de 27 de luni, este de 68,4 milioane de lei * lucrările vor fi proiectate astfel incat instalatia să utilizeze energia termică in scopuri t ...

E ziua Bujorului, floarea națională a României!
16/05/2024 07:45

Jumătatea lunii mai e zi de sărbatoare pentru iubitorii de bujori. Florile viu colorate si foarte parfumate sunt vedete, de doi ani, pe 15 mai, cand este sărbătorită ziua Bujorului, floarea natională a Ro ...

Iaşul va avea, în premieră, trei centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar
16/05/2024 07:45

Deseurile provenite de la echipamentele electrice si electrotehnice, cele din constructii si demolări, anvelopele uzate sau mobilierul care nu-si mai găseste locul in locuinţă vor putea fi reciclate ecologi ...

Iaşul va fi legat de comuna Ciurea printr-un nou drum!
16/05/2024 07:38

Primăria Municipiului Iasi (PMI) doreşte să realizeze o legătură rutieră nouă intre municipiu Iasi si comuna Ciurea, pe strada Hlincea (in spatele Fortus), care să decongestioneze traficul inregistrat i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei