Povestea Micii Uniri

mica unire

Dimensiune font:

| 18-01-2024 11:05

În acest an sărbătorim 165 de ani de la Unirea Principatelor Moldova şi Ţara Românească, numită şi Mica Unire, moment care a avut loc pe 24 ianuarie 1859.

Deterioarea relaţiilor dintre Rusia şi Imperiul Otoman, la mijlocul secolului al XIX-lea, a dus la ocuparea Principatelor Române de către armatele ţariste, în iulie 1853. Imperiul Otoman a ripostat şi a declarat război Rusiei, în octombrie 1853. Un an mai târziu, Franţa şi Marea Britanie, respectându-şi angajamentele faţă de Imperiul Otoman, au declarat, în martie 1854, război Rusiei. Austria a interpretat acţiunea Rusiei ca pe o ameninţare directă la adresa intereselor sale din sud-estul Europei, în special a celor comerciale la Dunărea de Jos, şi, în iunie 1854, a semnat cu Imperiul Otoman convenţia de la Boiacikoy, în urma căreia se angaja să forţeze retragerea Rusiei din Principate, primind în schimb dreptul de a le administra.

Sub tutela comună a Imperiului Otoman

Ca urmare a înfrângerii Rusiei în războiul Crimeii şi încheierea Tratatului de pace de la Paris din 1856, cele două Principate au fost trecute sub tutela comună a Imperiului Otoman şi protecţia colectivă a Congresului Marilor Puteri - Anglia, Franţa, Sardinia, Austria, Prusia şi Rusia. Părţile semnatare, inclusiv Imperiul Otoman, recunoşteau independenţa administrativă a Principatelor, dreptul fiecăruia de avea o armată naţională, de a emite legi şi de a face comerţ liber cu alte ţări.

Negocierile din cadrul Tratatului de la Paris au dus la revizuirea legilor fundamentale (Regulamentele Organice) ale fiecărui Principat în parte şi la organizarea de alegeri pentru Adunările ad-hoc (Divanele ad-hoc), adunări ale tuturor claselor sociale, care urmau să dezbată viitorul celor două ţări.

Hotărâtoare pentru cursul relaţiilor româno-ruse era prevederea din Tratatul de la Paris ce viza cedarea de către Rusia a trei judeţe din sudul Basarabiei către Moldova. Cu toate că zona reprezenta doar aproximativ 5.000 km pătraţi şi avea o modestă importanţă economică, Rusia îşi pierdea accesul la Dunăre.

Deciziile luate la Paris i-au încurajat mult în Principate pe cei care doreau unirea celor două ţări române. Aceştia s-au organizat la Iaşi şi la Bucureşti, pentru a pregăti alegerile pentru Divanele ad-hoc, fiind însufleţiţi şi de întoarcerea din exil a paşoptiştilor.

Convenţia de la Paris

Cele două Adunări ad-hoc au dat rezoluţii prin care cereau unirea, autonomia şi o garantare colectivă a noii ordini de către Marile Puteri. În perioada martie-aprilie 1858, comisia de anchetă a prezentat la Paris raportul său către Marile Puteri asupra dorinţelor românilor, exprimate în Adunările ad-hoc. Marile puteri au semnat, în august 1858, Convenţia de la Paris, cu scopul de a oferi Principatelor o formă de organizare definitivă. Deşi Marile Puteri nu au dat Principatelor dreptul de a se uni şi le-au lăsat sub suzeranitate otomană, ele au fost de acord ca Principatele Moldovei şi Ţării Româneşti să se autoadministreze nestingherit, fără amestecul Imperiului Otoman. Astfel, Convenţia, care prelua atributele unei Constituţii, prevedea o adunare legislativă pentru fiecare Principat, ce era aleasă pentru 7 ani, cu o Comisie Centrală care se întrunea periodic la graniţa dintre Moldova şi Ţara Românescă, ce se afla la Focşani, pentru a dezbate legi de interes comun, precum cea a taxelor şi impozitelor. De asemenea, urmau să fie aleşi pe viaţă, prin adunare, câte un domnitor la Bucureşti şi Iaşi, un consiliu de miniştri, armate naţionale separate, dar care aveau un singur comandant suprem, numit alternativ de cei doi domni, o Curte de Casaţie comună, cu sediul la Focşani.

Convenţia abolea, de asemenea, rangurile şi privilegiile boiereşti, proclamând egalitatea în faţa legii şi principiul ca fiecare cetăţean să poată ocupa orice funcţie publică pe baza meritelor sale.

Marile puteri au lăsat guvernul fiecărui Principat în grija unei comisii provizorii formate din trei caimacami sau, cum li se mai spunea, locţiitor al Domnului, până la alegerea domnitorilor. Principala atribuţie a comisiilor provizorii era aceea de a supraveghea alegerea noilor adunări legislative, care, la rândul lor, urmau să aleagă domnii.

Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al Moldovei şi al Valahiei

În 1859, profitând de ambiguitatea textelor înţelegerilor finale, care prevedeau existenţa a două domnii, dar nu împiedica una şi aceeaşi persoană să fie aleasă pe ambele tronuri, Alexandru Ioan Cuza a fost ales un domnitor al Moldovei şi al Valahiei.

În Adunarea Electivă a Moldovei, în ziua de 17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, care era în acel moment comandantul miliţiilor din Moldova şi unul dintre paşoptiştii susţinători ai Unirii Principatelor, a fost ales în unanimitate domnitor al acesteia. Puţin mai târziu, pe 24 ianuarie/5 februarie, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti, la propunerea deputatului Vasile Boerescu, l-a acceptat în unanimitate ca domnitor al Ţării Româneşti pe domnitorul Moldovei, Al. Ioan Cuza. 

Într-o proclamaţie publicată după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Golescu, noul ministru de interne, aprecia că Adunarea electivă a Ţării Româneşti, ''dându-şi de şef al statului pe alesul Moldovei, a făcut mai mult decât a ne da un domn: ea a consfinţit un princip care este înrădăcinat în inimile tuturor românilor'''. Cu o zi înainte, fostul caimacam Anastase Panu declarase în faţa adunării de la Iaşi: ''Unirea Principatelor este făcută! România măreaţă şi plină de putere se avântă către viitor!''.

Astfel, Unirea s-a realizat de facto, prin forţe proprii şi prin respectarea întocmai a Convenţiei de la Paris. Statul astfel rezultat urma să se numească Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei şi era format din provinciile istorice Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad şi Ismail).

„Statul nostru s-a aşezat pe o temelie mai întinsă. O eră nouă ni s-a deschis...

Cu toate acestea, pe plan internaţional, actul de la 24 ianuarie 1859 a fost acceptat greu de marile puteri şi chiar a generat reacţii contradictorii: acceptat de Franţa, Rusia, Sardinia şi Prusia, a fost privit cu rezervă de guvernul englez şi combătut de Imperiul Otoman şi cel Austriac.

La 20 noiembrie/2 decembrie 1861, Înalta Poartă emite firmanul de Organizare administrativă a Moldovei şi Valahiei, prin care a admis uniunea politică a Principatelor.

În ziua de 3/15 decembrie 1861, în deschiderea sesiunii Camerelor legislative, domnitorul Alexandru Ioan Cuza anunţa în mesajul său că „Înalta Poartă, precum şi toate puterile garante, au aderat la Unirea Principatelor. După trei ani de silinţe neîntrerupte - a adăugat el - ...Unirea este în fine dobândită pentru noi.

Marele act care a stat la fundamentarea Principatelor Române, Proclamaţia către Naţiune, a fost semnat pe 11/22 decembrie 1861, în casa de la Iaşi, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza: „Unirea este îndeplinită! Naţionalitatea română este întemeiată! Alesul Vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti dar a o întări. Să trăiască România!.

În urma desăvârşirii unirii politico-administrative, cele două guverne şi-au prezentat demisia şi, la 22 ianuarie/3 februarie 1862, s-a format primul guvern unic al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei sub conducerea lui Barbu Catargiu. Două zile mai târziu, se întrunea la Bucureşti Adunarea României, în care au luat loc alături, unii lângă alţii, deputaţii moldoveni şi cei munteni. Cu acest prilej, Cuza a rostit un vibrant discurs, în care i-a anunţat pe deputaţi înfăptuirea măreţului act. „Astăzi - spunea el - statul nostru s-a aşezat pe o temelie mai întinsă. O eră nouă ni s-a deschis...”.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Expoziție de produse alimentare tradiționale, în week-end, în Parcul Expoziției
16/05/2024 08:24

Iesenii sunt invitati in perioada 17 - 19 mai, in Parcul Expozitiei, la o expozitie de produse alimentare  traditionale, ecologice, montane si artizanale, organizată de Primăria Municipiului Iasi (PMI), ...

ApaVital și-a cumpărat instalație de tratare a nămolurilor, pentru a produce energie!
16/05/2024 08:12

* valoarea totală a contractului, care se va derula pe o perioadă de 27 de luni, este de 68,4 milioane de lei * lucrările vor fi proiectate astfel incat instalatia să utilizeze energia termică in scopuri t ...

E ziua Bujorului, floarea națională a României!
16/05/2024 07:45

Jumătatea lunii mai e zi de sărbatoare pentru iubitorii de bujori. Florile viu colorate si foarte parfumate sunt vedete, de doi ani, pe 15 mai, cand este sărbătorită ziua Bujorului, floarea natională a Ro ...

Iaşul va avea, în premieră, trei centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar
16/05/2024 07:45

Deseurile provenite de la echipamentele electrice si electrotehnice, cele din constructii si demolări, anvelopele uzate sau mobilierul care nu-si mai găseste locul in locuinţă vor putea fi reciclate ecologi ...

Iaşul va fi legat de comuna Ciurea printr-un nou drum!
16/05/2024 07:38

Primăria Municipiului Iasi (PMI) doreşte să realizeze o legătură rutieră nouă intre municipiu Iasi si comuna Ciurea, pe strada Hlincea (in spatele Fortus), care să decongestioneze traficul inregistrat i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei