De ce sunt importante alegerile din Turcia pentru România?

3

Dimensiune font:

| 15-05-2023 06:31

Rezultatele alegerilor din Turcia vor cântări greu atât în Uniunea Europeană și regiunea Mării Negre, dar vor avea o importanță semnificativă și în mod particular, în România. Turcia este cel mai important partener economic non-UE al țării noastre, este principalul aliat NATO în regiunea Mării Negre, pe care Turcia o împarte și cu România. Cele două state sunt legate istoric prin comunitățile minoritare, dar și prin trecutul de aproape jumătate de mileniu al moștenirii otomane, Dobrogea revenind României abia în 1878.

Cel mai important partener economic non-UE al României

În special după Summitul NATO de la București, din 2008, relațiile dintre România și Turcia s-au consolidat semnificativ mai ales în urma unor investiții importante ale statului turc în România. Turcii, inclusiv prin mediul de afaceri turc din România, au vărsat sume consistente în proiecte desfășurate de instituții sau administrații publice locale, evenimente, cu precădere în zona cultural-artistică și au acordat sponsorizări inclusiv din partea statului care devenea, în paralel, cel mai important spațiu non-UE pentru exportul României.

Consolidarea relațiilor româno-turce a cunoscut un moment important la prima vizită în România, în calitate de președinte a lui Recep Tayyip Erdogan, în 2015. Ulterior, în 2018, Camera de Comerț și Industrie a României a transmis, în cadrul Forumului de afaceri România-Turcia, cu tematica „Dezvoltarea relațiilor economice şi comerciale dintre Turcia şi România în domeniul parteneriatelor public private (PPP)”, că Ankara reprezintă ”cel mai mare investitor, cel mai important partener comercial al României dintre statele non UE”:

”La nivelul anului 2017, vorbim de un total al schimburilor comerciale de 5,1 miliarde euro, cifră care, așa cum arată datele, va fi depășită la sfârșitul acestui an. Unul dintre scopurile cele mai importante ale CCIR este internaționalizarea business-ului românesc, mai ales în ceea ce privește piețele din afara zonei UE, unde, din păcate contăm prea puțin din punct de vedere comercial. Ne bazăm foarte mult pe Turcia, mai ales că este o țară care face parte din G20. Dacă vrem să avem un business performant, să atragem investiții multe, atunci trebuie să ne orientăm către țările G20 din afara spațiului UE”, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României.

Doar patru ani mai târziu, la același forum, doar că de această dată organizat de Camera de Comerț și Industrie a României în Istanbul, Mihai Daraban anunța că valoarea schimburilor comerciale dintre România și Turcia era de 7,03 miliarde euro, la sfârșitul anului 2021, dar ambele state își promiseseră că aceste schimburi vor depăși 10 miliarde de euro în viitorul apropiat. Conform Camerei de Comert a României, la nivelul lunii ianuarie 2022, în România activau un număr de 16.842 companii turcești, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 655,5 milioane de euro.

Cel mai important membru NATO la Marea Neagră

Turcia a aderat la NATO în 1952, la scurt timp după înființarea organizației nord-atlantice (4 aprilie 1949). Cu o populație de aproximativ 85 de milioane de locuitori, o suprafață de aproximativ 780 de mii de metri pătrați (locul 37 în lume) și cu peste 90% din teritoriu în Asia de Sud-Vest, Turcia deține a 11-a armată din lume, conform indexului Global Firepower, și reprezintă cel mai important partener NATO la Marea Neagră.

În contextul războiului din Ucraina, România și-a consolidat, de asemenea, statutul de putere regională și aliat esențial al NATO în bazinul Mării Negre.

Turcia este ”căptușită” de mările Mediterană, Egee și Marmara iar legătura cu Marea Neagră se face prin două strâmtori pe care Turcia le controlează conform Convenției de la Montreux din 1936 (Turcia păstrează controlul asupra Strâmtorilor și dobândește dreptul de militarizare a lor, dar în același timp, este consacrat dreptul de trecere liberă şi gratuită a navelor civile prin strâmtori. Pentru navele de război ale ţărilor de la Marea Neagră, trecerea este liberă, cu o avertizare prealabilă și cu unele restricții. Pentru statele neriverane Mării Negre, au fost impuse mai multe restricții în ceea ce priveşte gabaritul și numărul de nave militare care ar putea trece).

Moștenirea otomană și comunitatea istorică turco-tătară din România

În România trăiesc în jur de 20.000 de cetățeni turci, conform informațiilor furnizate pentru G4Media de Ambasada Turciei la București. Însă, în total, comunitatea turco-tătară numără aproximativ 20.000 de suflete doar în Dobrogea și alte 10.000 în restul țării (a doua comunitate importantă după Constanța se află la București).

Pe de altă parte, doar în regiunea Istanbul trăiește o comunitate importantă de aproximativ 14.000 de români practicanți ai ortodoxiei, conform estimărilor Patriarhiei Române de la București făcute pentru un reportaj ziare.com.

Ambasada României la Ankara și nici Ministerul român de Externe nu înaintează cifre exacte referitoare la comunitatea de români care trăiesc în Turcia, dar vorbesc despre ”relații de prietenie” între cele două state și de ”relații excelente existente în plan politic, economic, cultural, academic şi ştiinţific”.

Comunitatea turco-tătară din România păstrează urmele moștenirii otomane de pe vremea când Dobrogea aparținea Imperiului Otoman (de la 1418/1421 până la Războiul de Independență de la 1878). Moștenirea otomană a lăsat un patrimoniu bogat, atât arhitectural, religios, cât mai ales culinar și de tradiții cu precădere în Constanța și Tulcea.

Învăţământ în limba română este oferit în Turcia la Universitatea Ankara, Facultatea de Limbi Străine, Istorie şi Geografie, unde funcţionează un lectorat de limba română din anul 1992, iar învăţământ în limba turcă în România este oferit în mai multe localităţi din județul Constanța, dar și în București. Un exemplu reprezentativ este Colegiul Naţional „Ataturk” din Medgidia, înfiinţat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale din Turcia, în 1995.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Reacția lui Băsescu după atacul asupra fostului său coleg, Fico: 'Așa a înțeles el'
16/05/2024 00:23

Miercuri, fostul presedinte Traian Băsescu a afirmat că a avut o cunostintă cu premierul Slovaciei, Robert Fico, in trecut, cand au fost colegi in Consiliul European. Totusi, Băsescu a remarcat că, in acea ...

Aflat în Ialomița, Nicolae Ciucă le-a vorbit liberalilor despre 'Las Fierbinţi'. Acolo a fost şi e parodiată politica făcută la nivelul comunelor
16/05/2024 00:20

Nicolae Ciucă a vorbit, miercuri, liberalilor de la filiala PNL Ialomiţa despre dezvoltarea comunităţilor, comunelor, oraşelor precum Slobozia, Urziceni, Fierbinţi-Tărg sau Dridu. Liderul partidului le-a ...

Șeful NATO, șocat și îngrozit de împușcarea premierului Robert Fico
16/05/2024 00:12

Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, si-a exprimat consternarea fată de impuscarea premierului slovac Robert Fico. „Socat si ingrozit de impuscarea pr ...

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Erdogan a dat alerta și a început arestările
15/05/2024 19:07

A avut loc o tentativă de lovitură de stat in Turcia! Cel putin asta sustine regimul Erdogan. Presedintele turc a declarat că autoritătile republicii stiu foarte bine cine se află in spatele asa-numitului ...

Șefa Comisiei Europene condamnă ferm atacul împotriva premierului slovac: Un atac la adresa democrației
15/05/2024 17:54

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a "condamnat categoric" atentatul la viata premierului slovac Robert Fico si a declarat că incidentul "subminează democratia europeană". "Condamn categoric atac ...

Viktor Orban, șocat de atacul împotriva prietenului său, Robert Fico: 'Ne rugăm pentru sănătatea și recuperarea sa rapidă'
15/05/2024 17:46

Premierul ungar Viktor Orban se declară socat de atacul de miercuri impotriva premierului slovac Robert Fico, pe care l-a numit „prietenul său”. „Am fost profund socat de atacul atroce impotriva priete ...

Reacția lui Klaus Iohannis după ce premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
15/05/2024 17:35

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după ce premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost impuscat după o sedintă de Guvern. ”Şocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico ...

Marcel Ciolacu transmite primul mesaj al României după ce premierul Slovaciei a fost împușcat
15/05/2024 17:27

Premierul Marcel Ciolacu transmite primul mesaj oficial din partea Romaniei, după ce premierul Slovaciei a fost impuscat. "Sunt profund socat de vestile care vin din Slovacia. Ii transmit cele mai sincere si ...

Premierul slovac e pe moarte: au fost trase în el cinci gloanțe, în stomac și piept
15/05/2024 17:02

Premierul slovac, Robert Fico, e in stare gravă la spital, după ce a fost impuscat de cinci ori, in stomac si piept. Seful executivului slovac a fost transportat la spital de urgentă, iar autoritătile au a ...

Începe marele război în Europa? Anunțul clar a venit direct de la Moscova: Rusia este pregătită
15/05/2024 15:01

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a trimis un avertisment Occidentului si a spus că Rusia este pregătită de o confruntare cu Vestul, in Ucraina. Serghei Lavrov: Rusia este pregătită de o ciocnire ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei