„Hai cu pluta”, mai mult decât un festival de vin

1interviu1

Dimensiune font:

| 04-09-2023 07:55

Dacă vă plac vinurile sau vreți să aflați cât mai multe despre aceste licori senzaționale, Festivalul „Hai cu pluta” va fi un prilej deosebit. Publicul va putea alege de la vinuri albe răcoritoare până la roșii pline de profunzime și vinuri spumante care încântă simțurile, va avea ocazia să interacționeze cu producători pasionați și să afle povestea fiecărei crame. Despre acest eveniment inedit am stat de vorbă cu somelierul Yvona Mardare, cea care l-a inițiat și care își dorește să-l transforme într-o frumoasă tradiție.

- Un nou eveniment dedicat vinului. Ce v-a determinat să oferiți Iașului cea de-a doua ediție a Festivalului „Hai cu pluta”?

- Salut întreaga audiență și mulțumesc mult pentru prezența mea virtuală aici. Iașul este orașul în care m-am născut, am crescut și am învățat. Este orașul pe care l-am ales pentru a-mi întemeia o familie și pentru a-mi crește copiii. Iașul este un oraș cu istorie, cultură, universități și, nu în ultimul rând, cu oameni care merită tot ce este mai bun. Evenimente frumoase, vinuri bune, energie bună, acestea sunt motivele pentru care vreau să dau tot ce pot și am mai de preț. „Hai cu pluta este un festival de vin pe care îl vizualizez de multă vreme, este încă la început, dar crește frumos de la o ediție la alta. El vine în completarea carierei mele de somelier, alături de celelalte activități de educare a publicului curios să afle mai multe despre vin și importanța sa în societate.

- Ce va vedea publicul la festival? Ce se va întâmpla la Agora, locul unde își vor da întâlnire cramele?

- Agora va găzdui, pe 28 și 29 octombrie, cel mai mare festival pe care l-am organizat eu în cei nouă ani de carieră. Vom avea aproximativ 40 de standuri, la care vizitatorii vor putea degusta vinuri preponderent din România, dar și din Republica Moldova, Italia etc. De asemenea, vor fi standuri și din zona gastronomică, la care se vor putea degusta preparate delicioase - brânzeturi, zacuscă, pâine, ulei de măsline etc. Papilele noastre gustative vor savura din plin acest spectacol al bunului gust. Este totodată un bun prilej, în special pentru domeniul HoReCa, de a cunoaște vinurile, cramele, de a face networking,

- Care sunt cramele invitate și cum v-ați oprit asupra lor?

- Am invitat, în primul rând, toate cramele din România, din toate regiunile țării. Momentan au confirmat De Matei, Caii de la Letea,Crama Teodor, Domeniul Bogdan, Averești, Rasova, Gramma, Jelna, Hermeziu, Domeniile Bohotin, Jidvei, Familia Darabont, Beciul Domnesc, Sâmburești, Valea Eden, Jitar, Gîrboiu, Lechburg, Valea Ascunsă, Strunga, dar lista este încă deschisă. Din Republica Moldova vor veni Chateau Vartely și Crama Mircești, prin importatorul Produse Moldovenești, Chateau Cristi, Fautor, Gitana, Purcari. Cu vinuri italiene vom avea doi importatori de la Cluj: Top Brands și LVG Wine and Food care vor aduce și crama Collefrisio. Magazinul de vinuri Winederful va avea un stand cu vinuri internaționale, dar și distillate, iar un partener cheie va fi Migdalin, care s-a alăturat anul acesta proiectului „Hai cu pluta”!

- De ce  credeți că este important un festival de vin?

- „Hai cu pluta” este mai mult decât un festival de vin. Este o ocazie unică în zona Moldovei de a întâlni vinuri excelente, vinificatori de top, sute de produse și, nu în ultimul rând, oameni! La un astfel de eveniment, pe lângă partea de networking și socializare, cea mai importantă este partea de degustare, de cunoaștere și îmbogățire a portofoliului de vinuri pentru cei care lucrează în segmental HORECA, astfel încât vinurile expuse să ajungă pe mesele clienților finali.

Interesant este faptul că în cei nouă ani de carieră, am reușit să adun în jurul meu o comunitate foarte frumoasă de iubitori ai vinului de calitate, care consumă adesea vinuri premium într-un mod responsabil. Acești oameni s-au autoeducat și investesc mereu în cultura lor, iar eu le sunt foarte recunoscătoare pentru prezența lor constantă la evenimentele mele.

- Aș vrea să schimb registrul și să mă îndrept către Yvona Mardare. Cine este femeia din spatele somelierului? Cum ați ales această meserie și ce v-a adus? Cum este să lucrezi într-o lume a vinului?

- Somelierul Yvona Mardare este femeie, fiică, soția unui bărbat extraordinar și mamă a trei copii minunați. Iubesc să petrec timpul acasă alături de prieteni și familie, să gătim sau să comandăm bunătăți, să bem vinuri bune și să ne bucurăm de tot ce avem.

Am ales această meserie într-un moment în care am simțit că trebuie să fac și altceva în viață, dar fără să îmi fac foarte multe planuri în această direcție. În schimb, din momentul în care am obținut diploma la Milano, a venit totul foarte natural, m-am simțit „îmbrățișată” de această lume a vinului. În Italia oamenii au fost foarte deschiși, profesorii mei de la Associazione Italiana Sommelier m-au instruit impecabil. Am avut parte de extrem de multă practică - multe degustări, asocieri culinare, festivaluri de vin și vizite la crame. Nu a fost ușor pentru mine, pentru că aveam și un job full time, alergam mereu de la serviciu la cursuri și la degustări, dar îmi plăcea enorm, iar energia pe care mi-o dădea faptul că făceam ceva ce îmi plăcea era extraordinară. Și astăzi, după nouă ani de la obținerea diplomei, sunt la fel de entuziasmată, îmi fac treaba cu la fel de multă pasiune și energie, deși am trei copilași mici acasă.

Au existat și greutăți, aveam doar 27 de ani când am absolvit și prea puțină experiență, dar eu sunt genul de om care se ridică, se scutură și merge mai departe. Nu trece zi fără să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce am, pentru sănătate,  pentru familia mea, pentru carieră, pentru oamenii pe care îi întâlnesc, pentru toate experiențele bune și mai puțin bune din care voi învăța mereu.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei