Iașul, un oraș accesibil pentru nevăzători

1nevazatori

Dimensiune font:

| 12-12-2021 21:24
Viața persoanelor cu deficiențe de vedere poate fi complicată în ochii celor din jur. Mulți îi compătimesc pe cei nevăzători și încearcă să îi ajute, însă persoanele de acest fel își acceptă, de obicei, viața așa cum este și reușesc, de cele mai multe ori, să se descurce, în ciuda dizabilităților.
Orbirea este condiția lipsei percepției vizuale, datorată factorilor fiziologici și/sau neurologici. Orbirea completă este lipsa totală a formei și a percepției luminoase. Este înregistrată clinic ca „Percepție fără lumină” sau „NPL”. Afecțiunile de vedere, sau dizabilitățile de vedere, cum li se mai spune, nu reprezintă același lucru cu pierderea completă a vederii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 15,88% dintre persoanele cu deficiențe de vedere se confruntă cu un întuneric total sau sunt nevăzătoare. Restul, de 84,12 %, au viziune parțială, cum ar fi percepția culorii, percepția luminoasă, mișcarea sau chiar și percepția formelor. Ele sunt în stare să vadă prin estompare sau la diferite grade de denaturare a imaginii clare, reale. Multe persoane nevăzătoarea se raportează la a percepe dizabilitatea lor de vedere ca pe o simplă provocare fizică și nu o văd ca pe un motiv de a intra în depresie. În niciun caz nu o văd ca pe o slăbiciune sau ca pe ceva care să le umbrească bucuriile de zi cu zi.
Peste 3.000 de ieșeni au handicap vizual
 În România, la momentul actual 801.016 persoane suferă de handicap, dintre care 75.740 sunt copii. În rândul persoanelor cu handicap vizual, regăsim un număr de 90.037 de persoane, dintre  care 3.142 sunt copii, cifre ce reies din ultima statistică realizată de Ministerul Muncii. 
Comparativ cu anul 2018, numărul total de persoane din această categorie a scăzut, în 2018 fiind înregistrate peste 95 de mii de persoane. În cazul minorilor nevăzători, numărul a crescut, în anii anteriori fiind înregistrați peste 2.700 de copii. Majoritatea se nasc cu aceast aspect, iar cazurile în care oamenii ajung să își piardă vedere pe parcusul vieții, din cauza diferitelor accidente nefericite, nu predomină în numărul persoanelor cu acest handicap.
În aceeași statistic, realizată de Ministerul Muncii, la nivelul județului Iași se înregistrează un număr de 3.028 de persoane nevăzătoare, dintre care 73 sunt copii. Astfel, toate aceste persoane își găsesc sprijinul la Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași, unde au parte de sprijin emoțional, reprezentanții asociației încercând să concretizeze programele specifice pentru dezvoltarea autonomiei, mai ales pentru cei care își pierd vederea pe parcursul vieții și au nevoie nu doar de sprijin emoțional, ci și de support pentru a-și dezvolta autonomia, de a se adapta la un nou stil de viață. 
De asemenea, asociația a început să pregătească o serie de dispozitive asistive, pe care le pot folosi nevăzătorii în diverse contexte, în scopul de a-și ușura traiul. Pentru înțelegerea deplină a sentimentelor pe care le simt nevăzătorii, reprezentanții asociației fac și anumite exerciții specifice. „Impactul este foarte puternic, în momentul în care afli că ai deficiențe de vedere. Din exercițiile pe care le-am făcut, tocmai pentru a empatiza cu ceea ce se întâmplă, am observat că este o diferență enormă între diferitele tipuri de dizabilități. Eu m-am pus în situații în care am vrut să văd cum aș putea reacționa. M-am legat la ochi și am realizat diverse activități, pentru că până nu ești în situația aceasta, nu poți înțelege. Și, astfel am constatat că toate reflexele pe care le avem, toate obiceiurile noastre se transpun vizual în momentul în care ești nevăzător. Acestea devin ochii”, a declarat Oana Mocanu, președinta Asociației Nevăzătorilor, filiala Iași.
În cazul persoanelor cu deficiențe de vedere, acestea pot să angajeze însoțitori și nu sunt obligați neapărat să apeleze la Direcția de Asistență Sociale, cum este cazul județului Iași, pentru a beneficia de un asistent personal.
Zona Păcurari, accesibilă pentru nevăzători
Pentru ajutorul persoanelor cu dizabilitate vizuală, Iașul s-a mobilizat, devenind un oraș mai accesibil. „Ceea ce ne bucură acum foarte mult este faptul că există o alianță între ONG-urile mai mari din Iași, și anume APTA - Alianța pentru promovarea transportului alterativ. Împreună cu ei am făcut demersuri pentru accesibilizarea orașului, mergând pe o propunere concretă  către Consiliul Local de a accesibiliza, pe zone, luând-o bucățică cu bucățică. Practic, un rezultat al acestui demers făcut de APTA este că, anul acesta, a fost aprobată în Consiliul Local accesibilizarea concretă și corespunzătoare a bulevardului Păcurari. Deja lucările au avansat și sperăm ca până la finalul anului să fie lansată și achiziția pentru accesibilizarea zonei”, a declarat Oana Mocanu, președinta Asociației Nevăzătorilor Iași. 
Această achiziție constă în principal într-un traseu cu covor tactil, marcaje specifice pentru acest covor, rampe corespunzătoare și semnal sonor la semafoare. Un alt demers care s-a realizat la Primăria Municipiului Iași este marcajul pentru dizabilitate, cu instalarea unui buton ce reprezintă aplicația „Step-Hear”. Practic, prin intermediul unor senzori montați în diferite puncte din zona Primăriei, nevăzătorii se pot conecta în aplicație și primesc informații vocale despre direcția în care să meargă, obiectele și clădirile din jurul lor. În momentul în care ajung la intrarea în Primărie, aceștia apasă un buton, iar cineva îi va conduce în locul în care are nevoie. Gabriela RUSU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei