O poveste crocantă. Călătoria cartofilor prăjiți

cartofi

Dimensiune font:

| 13-03-2024 15:44

Într-o lume în continuă schimbare, unele lucruri rămân constante, ca un far de speranță și confort * printre acestea se numără și cartofii prăjiți – simpli, dar profund încărcați de emoție și amintiri * ei sunt un simbol culinar care transcende culturi și generații, devenind mai mult decât o mâncare, un liant al emoțiilor și al amintirilor

În inima unei bucătării luminate slab, printre miresmele amestecate de condimente și sunetele ritmice ale bucătarilor, se naște o poveste simplă, dar profund emoționantă. Este povestea cartofilor prăjiți, un fel de mâncare modest, dar iubit universal, care își are originile în trecutul îndepărtat și care a călătorit prin istorie și culturi, devenind un simbol al confortului și al bucuriei simple.

Rădăcini în Lumea Nouă

Povestea începe în văile fertile ale Americii de Sud, unde cartofii au fost cultivați pentru prima dată de populații indigene acum mii de ani. Acești strămoși ai cartofilor prăjiți de astăzi erau diferiți - mai mici, mai duri și cu o varietate mare de culori. Dar chiar și atunci, erau un aliment esențial, stocat pentru vremuri grele, și folosit în diverse feluri de mâncare tradiționale.

Cartofii au traversat oceanul în corăbiile exploratorilor europeni și au ajuns pe mesele nobililor, dar și în casele săracilor. În Belgia și Franța, se spune că au fost prăjiți pentru prima dată în ulei, transformându-se într-un fel de mâncare crocant și delicios, care a cucerit rapid inimile și papilele gustative ale multora.

În inima războaielor

Dar nu a fost mereu o poveste fericită. În timpurile de război și sărăcie, cartofii prăjiți au devenit un simbol al rezistenței și al ingeniozității. Fie că era vorba de soldați pe front mâncându-i pentru un strop de confort, sau de civili rămânând creativi în bucătărie în timpul raționalizărilor, acest fel de mâncare a devenit mai mult decât o simplă hrană - a devenit o sursă de speranță.

Astăzi, cartofii prăjiți sunt o vedetă globală. Fie că sunt serviți în restaurante de lux sau la colțul străzii, în carton simplu sau însoțiți de sosuri sofisticate, ei reprezintă bucuria simplă și universală a unei mese bune. Fiecare țară i-a adaptat în felul său, adăugând condimente locale și stiluri unice de gătit.

Pentru mulți, cartofii prăjiți sunt o consolare în momente de tristețe și o celebrare în timpuri de bucurie. Fie că sunt serviți la o petrecere de familie sau mâncați singuri pe o bancă în parc, ei pot declanșa o furtună de sentimente și amintiri. Această mâncare simplă a capturat imaginația creatorilor de artă și a devenit un simbol în cinematografie și literatură. De la scenele de familie din filmele lui Steven Spielberg la paginile scrise de Ernest Hemingway, cartofii prăjiți sunt peste tot, un simbol al confortului și familiarității.

Un simbol universal al confortului, cartofii prăjiți, în toate formele și variantele lor, sunt mai mult decât o mâncare: sunt un simbol al confortului, al amintirilor comune, și al bucuriei simple. În fiecare bucată crocantă se ascunde o poveste, o amintire, un zâmbet. Așa cum un artist pictează o capodoperă sau un muzician compune o simfonie, cartofii prăjiți sunt creați și recreați în fiecare zi, în fiecare colț al lumii, purtând cu ei aroma memoriei și gustul nealterat al casei.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei