Femeii care şi-a aruncat nou-născutul în WC i se refuză, din nou, liberarea condiţionată
Dimensiune font:
Violeta Ionel (45 de ani) stă în închisoare din 2015, după ce a comis o faptă ce a uluit, la vremea respectivă, opinia publică. Deja mamă a trei copii şi ajunsă la vârsta de 39 de ani, femeia rămăsese însărcinată pentru a patra oară. Din motive doar de ea ştiute, a încercat să acundă noua sarcină atât faţă de vecini şi cunoscuţi, cât şi faţă de familie. Soţului şi soacrei le spusese că are o tumoră pe care o tratează...
În luna iunie 2015, la insistenţele soţului, Violeta a mers la cabinetul medicului de familie, dar bărbatul a rămas în afara cabinetului medical şi nu a asistat la consultaţie. Medicul i-a confirmat femeii faptul că prezintă o sarcină de aproximativ 34 de săptămâni şi nu are o tumoare după cum afirmase aceasta, spunându-i totodată că trebuie să meargă în aceeaşi zi la spital, întrucât s-ar putea să fie prea târziu pentru copil. Medicul de familie suspecta o suferinţă fetală, deoarece nu a simţit mişcări fetale la palpare, pe parcursul consultaţiei.
La ieşirea din cabinet, gravida a ascuns biletul de trimitere, spunând soţului că are o tumoare şi că a primit tratament. Acesta a crezut-o şi au mers împreună acasă.
A doua zi, pe 24 iunie, Violeta s-a trezit în zori, în jurul orei 5.00. Avea severe dureri abdominale, a mers la WC-ul din spatele casei, unde a născut un băieţel viu, căruia cu mâinile i-a rupt cordonul ombilical, moment în care pruncul a căzut în latrină. Mama l-a abandonat, s-a întors în casă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Câteva minute mai târziu, a fost cuprinsă de o hemoragie puternică, soţul a chemat ambulanţa, femeia a ajuns la spital, iar medicii au constatat umele recente ale naşterii. Violeta a negat. Medicii au sesizat poliţia, n-a fost nevoie de cine ştie ce investigaţii, cadavrul fiind găsit în cursul aceleiaşi zile. Legiştii aveau să stabilească faptul că moartea pruncului a fost violentă, s-a datorat asfixiei mecanice prin înec cu materii fecale, durata vieţii extrauterine nedepăşind 15-20 de minute.
N-au fost suficiente cele 25 recompense
Arestată preventiv şi trimisă în judecată pentru „omor calificat”, Violeta n-a explicat în niciun fel gestul criminal. Nici familia n-a putut limpezi lucrurile. Relaţiile dintre soţi erau bune, nu existau conflicte majore sau violenţe în familie, femeia se ocupa de copii, era o persoană retrasă şi nu exista nici o presupunere sau zvon precum că sarcina ar fi putut fi urmarea unei relaţii extraconjugale.
Pe 23 martie 2016, Curtea de Apel Iaşi a condamnat-o la zece ani de închisoare, a început executarea pedepsei în Penitenciarul Iaşi, iar mai apoi a fost transferată la cel din Arad. Detenţia a readus-o cu picioarele pe pământ, şi-a văzut de treabă, a ieşit la muncă, „a relaţionat adecvat cu celelalte deţinute şi cu personalul unităţii; nu a fost sancţionată disciplinar şi a fost recompensată de 25 de ori cu suplimentarea unor drepturi; a participat la programe educaţionale şi activităţi de asistenţă socială recomandate în planul individual de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, nu a reuşit să finalizeze o activitate recomandată din motive neimputabile. Evaluarea psihologică efectuată de persoanele abilitate din cadrul unităţii penitenciare relevă faptul că deţinuta îşi asumă responsabilitatea faptei sale, se raportează cu regret la aceasta”, după cum se arată în caracterizarea depusă, anul trecut, la dosarul celei de-a patra cereri de liberare condiţionată.
Sentinţa din 30 decembrie 2021 i-a fost favorabilă, Violeta se pregătea să revină acasă, dar procurorii au făcut apel, socotind prematură punerea ei în libertate. Magistraţii au admis contestaţia şi, prin decizia de la finele săptămânii trecute, au hotărât ca pruncucigaşa să mai rămână o perioadă după gratii. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau