Iaşul a scos un campion balcanic la căţărări. Dragoş Flueraru, 17 ani împliniţi astăzi
Dimensiune font:
Iaşul nu străluceşte deloc la fotbal, e aproximativ la celelalte sporturi de echipă, sunt ceva semne din tenis, dar excelează în domenii mai deloc popularizate. Cum ar fi scrima sau, mai nou, boulderingul. Acesta din urmă, cvasinecunoscut publicului larg, nu înseamnă altceva decât căţărături riscante, fără asigurare, limitate la rute foarte scurte, astfel încât căderile să nu ducă la răniri grave.
Boulderingul nu e deloc un sport nou, îşi are rădăcinile în secolul XIX, documentele vremii consemnând practicanţi ai escaladelor în Anglia, Franţa şi Italia. Însă, vreme de mai bine de o sută de ani, boulderingul n-a fost privit ca un sport de sine stătător, ci doar ca o etapă în activitatea de formare a alpiniştilor. Abia la sfârşitul anilor '40 ai secolului trecut, un anume Allain Pierre, împreună cu câţiva prieteni, începe să practice bouldering ca formă distinctă a căţărării, în zona Fontainebleau.
Ceva mai târziu, John Gill, un matematician american şi gimnast amator, stabileşte criteriile şi regulile noului sport. Este considerat părintele boulderingului. La timpul respectiv, România se afla în plină eră stalinistă, cenzură, lipsă de informaţii, lipsă de contacte cu lumea civilizată.
După 1990, lucrurile s-au schimbat radical, se ştie prea bine asta. Societatea a început să recupereze, încet-încet, deceniile de beznă. Astfel, în 2003, la Iaşi, a fost înfiinţat clubul de bouldering Alpin Club Repedea. Antrenorii Florian Mastacan şi Alice Canianopol s-au apucat temeinic de treabă, l-au afiliat imediat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, începând o foarte migăloasă muncă. Pregătirea copiilor şi juniorilor mici pentru marea performanţă.
Au trecut aproape 20 de ani, dar eforturile celor doi profesori n-au fost în zadar.
Recent, la Atena, a avut loc Balcaniada, o întrecere tradiţională, la care Alpin Club Repedea s-a calificat în finală cu doi sportivi, Dragoş Flueraru şi George Tanasă, toţi juniori. Dovedind tenacitate şi anduranţă, respectivii adolescenţi au onorat cu prisosinţă tricolorul, rezultatele fiind mult peste aşteptările iniţiale. Cel de-al treilea reprezentant al clubului ieşean, Mihnea Ciobotaru, la doar 14 ani, a ratat de puţin finala. Totuşi, locul 9 e o performanţă.
Apoi, George, locul 6 în clasamentul final. Iar Dragoş, campion, a îngenunchiat experţii din Turcia şi Grecia. Astăzi, câştigătorul Balcaniadei face 17 ani. Încă e junior, are tot viitorul în faţă şi multe escalade de făcut. De biruit. Ioan TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau